De kat en de introductie van de baby

De veranderingen voor de kat beginnen al als het zwangerschapsverlof begint, het dagelijkse schema verandert en voor de angstige en gevoelige kat beginnen de problemen dan al.

Zwangerschapsverlof

Baby aait een katGeef de kat tijdens het zwangerschapsverlof niet méér aandacht dan je ook na de geboorte van de baby zal kunnen geven.

Bij katten die erg veel aandacht vragen en ook krijgen moet men al tijdens het zwangerschapsverlof de hoeveelheid aandacht langzaam verminderen tot een niveau dat ook haalbaar is nadat de baby is geboren.

Moedig je kat aan om zichzelf te vermaken: introduceer verschillende speeltjes, het laten verkennen van nieuwe dingen bijv. een klimpaal, kartonnen dozen, hoge, veilige ligplaatsen en het zoeken van eten door bijv. brokjes te verstoppen in lege eierdozen, lege hulzen van keukenrol of toiletpapier of in een papieren zak.

Visite

Vraag vrienden of kennissen met baby’s of kleine kinderen op visite zodat de kat went aan de aanwezigheid van kinderen in het huis.

  • Het is belangrijk om de kat niet te troosten of gerust te stellen als hij angstig reageert op de aanwezigheid van kinderen of visite, dit is voor de kat namelijk een bevestiging van zijn angst.
  • Zorg ervoor dat de kat zich kan terug trekken naar veilige plaatsen en dwing hem niet om tegen zijn zin aanwezig te zijn.

Babykamer

Zorg ervoor dat de plaatsen waar de kat na de geboorte van de baby niet mag komen al voor hem zijn afgesloten bijv. slaapkamer en babykamer.

Het is wel belangrijk dat de kat kennismaakt met alle spullen die bij de baby horen. Denk hierbij aan de kinderwagen, box e.d. maar ook aan luiers, babydoekjes en geurtjes zodat hij kan leren dat al deze nieuwe dingen geen bedreiging voor hem vormen. Doe dit niet met alles tegelijk maar geleidelijk aan.

Schema en kennismaking

Probeer ondanks alle drukte na de geboorte van de baby toch een vast schema voor de kat aan te houden voor zowel aandacht en eten, alsook het schoonhouden van de kattenbakken.

Laat de kat ook kennismaken met de baby, doe dit terwijl één persoon de baby vasthoudt en de ander de kat(ten) in de gaten kan houden.

Zorg ervoor dat als de baby gaat kruipen er voldoende veilige plaatsen voor de kat aanwezig zijn om zich terug te trekken.

Ontworm de kat ieder kwartaal, en zorg dat uw kindje niet bij de kattenbak kan komen, niet alleen uit hygiënisch oogpunt maar ook om te voorkomen dat de kat schrikt terwijl hij net rustig zijn behoefte zit te doen.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *