• Evenals bij de mens dient het kattenoor zowel voor horen als voor evenwicht. Alle geluiden bestaan uit trillingen, die het oor bereiken als golven van luchtdrukveranderingen. De hoogte van het geluid wordt bepaald door de frequentie (het aantal trillingen per seconde) en het volume door de grootte van de golven.

 • Het slakkenhuis

  Om gehoord te worden moeten de trillingen zenuwen activeren die boodschappen doorgeven aan het deel van de hersenen dat geluiden van verschillende frequenties van elkaar kan onderscheiden. Het deel van het oor dat hiervoor zorgt, de cochlea ofwel het slakkenhuis, ligt diep in de schedel, naast het evenwichtsorgaan.

 • 180 graden

  Kattenoor

  De rest van het oor, inclusief de oorschelp, dient om geluiden op vangen en naar de cochlea te leiden. De oorschelp is kegelvormig en is voorzien van meer dan 12 spieren. Daardoor kan een draaiing van 180 graden worden gemaakt en kan worden 'gespitst' in de richting van een geluidsbron.

 • Hamer, aambeeld en stijgbeugel

  Hamer, aambeeld en stijgbeugel

  De oorschelp vangt de geringste geluidstrillingen op en geleidt deze door de gehoorgang naar het trommelvlies. De daarop overgebrachte trillingen worden aan het slakkenhuis doorgegeven via drie kleine beentjes, de gehoorbeentjes (hamer, aambeeld en stijgbeugel). Deze versterken de trillingen maar door een stelsel van kleine spieren kunnen ze door zeer harde geluiden veroorzaakte trillingen ook worden gedempt, waardoor beschadiging van het gehoororgaan wordt voorkomen.

 • Tot 5 maal beter horen

  De mens kan geluiden opvangen tot 20.000 trillingen per seconde. Muizen tot 100.000 trillingen per seconde. Bij katten ligt dit tussen 30.000 en 100.000. Daardoor reageert een kat beter op een hoog stemgeluid en kunnen ze vele geluiden horen die voor de mens te zwak of te hoog zijn.

 • Doof worden

  Kitten met koptelefoon

  Ook worden katten vaak doof bij ouderdom als gevolg van het minder beweeglijk worden van de gehoorbeentjes. Ook oorontstekingen kunnen het gehoor schaden. Dove katten compenseren hun gebrek waarschijnlijk met een scherper gezichtsvermogen en betere reuk.

 • Vertrouwen op het gehoor

  Rode kat

  De bewegingen van de oren geven een goede indruk van het humeur van de kat. Het gehoor speelt een belangrijke rol in het sociale leven van de kat, in het bijzonder bij het liefdesspel. Katten leren te reageren op dreigend gevaar. Wanneer ze een dutje doen zijn ze onmiddellijk klaarwakker bij het horen van vreemde geluiden. Ook leren ze te reageren op bepaalde bekende geluiden zoals voetstappen van hun eigenaar, het geluid van een bepaalde auto of bromfiets of zelfs het roepen van hun naam.


 • 2 Reacties

  Dus een eartip bij een zwerfkat levert wel degelijk problemen op?

  Reageer

  Beste José, eartippen is helaas een nog voorkomende procedure die uitgevoerd wordt bij zwerfkatten, zodat men van een afstand kan zien dat het een 'behandelde' zwerfkat is, waardoor de kat niet nog eens gevangen hoeft te worden. Naast het feit dat het opzettelijk verminken van een dier tbv een herkenningsmethode zeer ouderwets is (maar momenteel de enige manier is om een dier van een afstand te kunnen identificeren), is eartippen niet in het belang van de kat. Ook jagers kunnen namelijk van een afstand de eartip zien en besluiten het dier af te schieten, omdat het een zwerfkat is. Daarnaast levert een eartip bij een kat nogal eens een infectie aan het oor op.

  Reageer