Ogen van de kat

Ogen van een kat
Foto: Antonio Lapa

De ogen zijn grote ronde bollen, die buiten de schedel uitsteken. Ze worden bewogen door zes verschillende spieren. In het midden van het oog bevindt zich een kleine opening, de pupil, die zich verwijdt of vernauwt om de juiste hoeveelheid licht toe te laten. De pupil is omgeven door een gekleurd deel van het oog, dat iris heet.

In een notendop

Blauwe kattenogenDe lens achter de pupil buigt de lichtstralen zo dat ze op het netvlies vallen. Daarna zenden de zenuwcellen op het netvlies de indrukken naar het brein via de oogzenuw.

Niet alleen zwart-wit

Gezicht van een kat (zwart-wit close-up)Wetenschappers hebben lange tijd gedacht dat katten alleen in zwart-wit kunnen zien omdat het onmogelijk bleek ze het onderscheid tussen verschillende kleuren te leren. Met genoeg geduld kan men katten echter leren rood en blauw van elkaar en van wit te onderscheiden. Maar groen, geel en wit ziet er voor hen waarschijnlijk ongeveer hetzelfde uit, terwijl ze rood zien als donkergrijs.

Tot 6 maal beter zien

Een speciale laag cellen die op het netvlies ligt, werkt als een spiegel, die het aanwezige licht opvangt en terugkaatst naar het oog. Dit verklaart mede het buitengewone gezichtsvermogen van de kat (zes tot tien maal beter dan bij de mens), vooral in het donker en zelfs bij ultraviolet bereik.

Licht om te kunnen zien

Silhouet van een kat in het donkerDoor de speciale laag cellen is het kattenoog lichtgevend in het donker. Het is echter een misvatting dat katten in het absolute donker zouden kunnen zien. Ook een kat heeft, hoe donker het ook is, een glimpje licht nodig om te kunnen zien.

Het derde ooglid

De ogen zijn bedekt door een transparant vlies gelegen in een ring van wit weefsel. Er bevindt zich een derde ooglid, het knipvlies, aan de onderkant van het kattenoog. De kleur kan zeer licht of heel donker zijn en het is soms zichtbaar als het dier verschrikt is of ziek. Dit is voor de dierenarts in sommige gevallen een waardevolle aanwijzing.

Oogkleuren

KattenoogkleurenEen van de opmerkelijke kenmerken van de kat is de grote diversiteit aan oogkleuren. Deze staat los van de vachtkleur. De oogkleur heeft betrekking op de kleur van de iris. De pupil is altijd zwart.

De meest voorkomende oogkleuren bij katten zijn:

  • oranje- of koperkleurig
  • geel
  • lichtbruin
  • groen
  • blauw (bij dominant witte katten)
  • blauw (zoals bij Siamese katten)

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *