Lichaam van de kat

Blauwe rus kat
Foto: Milada Vigerova

De huiskat is evenals mensen, honden, olifanten en vele andere dieren een zoogdier en het lichaam vertoont dan ook de typische zoogdierkenmerken. Zo heeft de kat een inwendig beenderen skelet, een constante lichaamstemperatuur van 38,6 graden Celsius en een behaarde huid.

Skelet van de kat
Legenda: a. schedel b. halswervels c. tongbeen d. schouderblad e. borstwervels f. anticinale wervels g. lendewervels h. heiligbeen i. staartwervels j. bekken k. dijbeen l. kuitbeen m. scheenbeen n. voetwortelbeentjes o. middenvoetsbeentjes p. knieschijf q. ribben r. ribkraakbeen s. borstbeen t. middenhandsbeentjes u. handwortelbeentjes v. ellepijp w. spaakbeen x. opperarmbeen

Het skelet

Het skelet is er om het lichaam te ondersteunen, de inwendige weefsels en organen te beschermen en zorgt ervoor dat de lichaamsdelen kunnen bewegen. Ze hebben 13 ribben, waar de mens er 12 heeft, en een aantal staartwervels. Katten hebben 230 à 290 beentjes en evenals bij mensen hebben jongere dieren een groter aantal losse beenderen waarvan een gedeelte vergroeit bij het ouder worden.

Het gebit

Gapende zwarte katHet skelet en het spierstelsel geven de kat zijn sterke, soepele en snel bewegende jagerslichaam.

De kaak bevat maar 30 tanden, minder dan bij een andere vleeseter. Alle tanden zijn echter gebouwd op het snijden van vlees en zorgen er daardoor voor dat de beet van de kat dodelijk kan zijn.

Springende katGewrichten

Kogelgewrichten, zoals bij de heupkom, zorgen dat de kat kan springen en klimmen.

De staart is een verlenging van de wervelkolom en bestaat bij een normale staart uit 21 – 22 beentjes. Deze zorgt voor het evenwicht bij het klimmen en springen.

Scharniergewrichten zorgen ervoor dat de elleboog, knie en kaak heen en weer kunnen bewegen.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *