Plassen naast de kattenbak

In het wild doet een kat zijn behoefte op een schone, droge, rustige plaats, waar het goed begraven kan worden. Tegenwoordig moeten de meeste katten hun behoefte doen in een kleine plastic doos. En daarin kunnen ze heel kieskeurig zijn.

Het kan zijn dat uw kat zijn behoefte doet buiten de kattenbak. In de meeste gevallen gaat het om plassen buiten de kattenbak. Dit wordt ook wel actieve incontinentie genoemd en er zijn twee oorzaken voor dit probleem mogelijk:

  • een medisch probleem (in de meeste gevallen)
  • een gedragsprobleem door stress of afkeer van de kattenbak

Probleemherkenning

De manier waarop de kat plast, kan u al een aanwijzing geven wat de oorzaak is. Als de kat plast door te sproeien (tegen verticale oppervlakken in staande houding met trillende staart omhoog) is een gedragsprobleem het meest waarschijnlijk. Als de kat gaat zitten en op een horizontaal vlak en met gekromde rug kleine tot grote plassen doet, is een medisch probleem eerder de oorzaak. Om het medische probleem uit te zoeken is het verstandig om altijd eerst contact op te nemen met uw dierenarts.

Sproeien

Als een kat gaat sproeien, kan dit komen door stress of angst. Meestal is er sprake van een stressvolle relatie tussen verschillende katten, tussen kat en hond of tussen kat en mens. Dit kan zijn zowel binnen als buitenshuis. Eerst moet uitgezocht worden in welke situatie de kat stress ervaart en indien mogelijk, moet deze situatie aangepast worden. Daarnaast kunnen nog medicijnen of verstuivers met geruststellende geurstoffen gebruikt worden om de stress te verminderen. Hiervoor kunt u contact opnemen met uw dierenarts.

Afkeer van de kattenbak

Cartoon: kat met afkeer van de kattenbakZowel bij gedragsproblemen als bij medische problemen kan de kat een afkeer krijgen van de kattenbak. Dit kan komen door de kattenbak zelf of door een onaangename ervaring, die de kat daar heeft meegemaakt. Hierbij kunt u denken aan elke vorm van verstoring, pijn bij het plassen of het blokkeren van de uitgang door een andere kat.

Met onderstaande checklist kunt u proberen de leefomgeving in en rond de kattenbak te verbeteren en mogelijk daarmee het probleem op te lossen.

Checklist

  • De kattenbak moet schoon zijn: katten hebben een hekel aan een vieze kattenbak en zeker bij een medisch probleem moet de kat toch al vaker naar de kattenbak. Minimaal twee keer per dag moet de kattenbak schoongeschept en 1-2 keer per week verschoond worden (bij klompvormend materiaal 2x per maand). De bak mag alleen met water en groene zeep schoongemaakt worden.
  • De kattenbak moet voldoende groot zijn: de lengte van de kattenbak moet minstens 1,5 keer zo groot zijn als de kat, zodat deze zich zonder problemen kan draaien.
  • Gebruik geen overkapte kattenbak: door de overkapping kunnen de vieze geurtjes blijven hangen en kan de kat een afkeer krijgen van de kattenbak. En door de overkapping is er minder bewegingsruimte. Indien u toch een overkapte kattenbak gebruikt met meerdere katten in huis, maak dan een tweede opening in de kattenbak om te zorgen dat de toiletterende kat niet opgesloten kan worden door een andere kat die de ingang ‘bewaakt’. Bij jonge katten of oudere katten met bewegingsproblemen is een lage instap naar de kattenbak belangrijk.
  • Zorg ’s nachts voor een schemerlichtje bij de kattenbak, omdat katten in het pikkedonker niet zo goed kunnen zien als bij schemerlicht.
  • Plaats de kattenbak in een rustige omgeving. Katten zullen zich eerder gestoord voelen bij lawaai in de buurt van de kattenbak, zoals de wasmachine, droger, veel beweging door lopen of spelen van mensen, katten en honden.
  • Plaats de kattenbak op een toegankelijke plaats. Door een plaats te kiezen in de buurt van de leefomgeving (slapen, spelen) van de kat zal deze er eerder gebruik van kunnen maken.
  • Plaats de kattenbak niet in de buurt van de water- en etensbakken: een kat zal zijn behoefte niet willen doen naast zijn eten en dan juist een verder gelegen plaats kiezen in uw huis.
  • Als een kat zijn behoefte niet meer begraaft, kan er sprake zijn van afkeer voor bepaalde kattenbakkorrels. Plaats dan twee kattenbakken met twee verschillende korrels en noteer voor uzelf welke korrels voor de kat de voorkeur hebben: probeer alle varianten, van potgrond tot zelfs houtkorrels.
  • Als er sprake is van aangeleerde afkeer van de kattenbak kan het helpen om een nieuwe kattenbak (nieuwe kleur en vorm) met nieuwe kattenbakkorrels op een andere plek in huis te zetten.
  • Indien er meerdere katten in huis zijn, is het een regel om per kat één kattenbak te hebben. Bij 4 katten betekent dat 4 kattenbakken verdeeld over alle ruimtes in het huis waar de katten mogen komen.
  • Voor langharige katten kan het vervelend zijn om in de korrels te lopen. Zorg voor een dun laagje kattenbakkorrels en knip eventuele lange haren tussen de tenen en rond de anus kort. Zo zal de kat zich schoner voelen na het gebruik van de kattenbak.
  • Bij aanhoudende angst voor gebruik van de kattenbak kunnen zogenaamde angstremmers gebruikt worden of in de ruimte van de kattenbak speciale geruststellende geurstoffen, die u via uw dierenarts kunt verkrijgen.

Let op: straffen heeft geen zin en kan het probleem alleen maar verergeren!

Als u met deze tips nog geen effect bereikt, kunt u contact opnemen met uw dierenarts om de situatie te bespreken en eventueel te starten met medicijnen.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Plassen, sproeien, poepen op ongewenste plaatsen om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

2 reacties

  1. wat kan ik doen, mijn kat is 20 jaar en sinds kort plast zij in de nacht
    naast de schone bak. er is altijd voldoende licht
    in de hal. hoe los ik dit op??
    ik ben hier niet blij mee.

    1. Beste A J H Fortuin,

      20 jaar is een flinke leeftijd en je zou allereerst kunnen proberen uit te sluiten of er geen medische oorzaak is. Als het alleen in de nacht fout gaat, zou het ook aan een veranderde situatie kunnen liggen, aangezien katten erg vatbaar zijn voor verandering. Kijk voor tips over naast de bak plassen op https://www.dekattensite.nl/alles-over-de-kat/kattengedrag/onzindelijkheid-bij-katten/

      Je kunt je ook gratis registreren op ons forum om je vraag/probleem voor te leggen aan andere kattenbaasjes, die je wellicht verder kunnen helpen. Je vindt ons forum op https://www.dekattensite.nl/phpBB2/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *