• Giardia is door de Wereld Gezondheid Organisatie erkend als een ziekte die van dier op mens kan overgaan (zoönose). Het is een parasiet die wereldwijd in de dunne darm van vele diersoorten voorkomt. Bij katten wordt deze ziekte vaker gezien bij jonge dieren. Zelfs bij een goede verzorging komt de ziekte wel voor. Bij katten in catteries of waar veel katten bij elkaar zijn, ligt het percentage hoger. 

 • Verspreiding en besmetting

  Er zijn 2 verschillende vormen te onderscheiden:

  1. Het parasietenstadium in de dunne darm wordt trofozoiet genoemd. Vermeerdering hiervan vindt plaats door tweedeling en kan hiermee een explosieve omvang bereiken. Uit elke trofozoiet kan een cyste ontstaan (een soort eitje). Deze kunnen het beste in de ontlasting worden aangetoond en zijn tot wel meerdere maanden besmettelijk.
  2. Infecties worden overgedragen via contact van ontlasting met de mond (denk aan vliegen op voedsel). Zeven dagen na opname kunnen er al zo’n 100.000 cysten per gram ontlasting worden uitgescheiden.
 • Ziekteverloop

  Overdracht van maag- en darmparasieten van dier op mens

  Het ziektebeeld (Giardiase) verloopt vaak symptoomloos. Met name bij jonge en verzwakte dieren kan een chronisch terugkerende, slijmerige en stinkende diarree voorkomen, vaak in combinatie met gewichtsverlies en verminderde vitaliteit. Volwassen dieren vertonen vaak weinig van deze symptomen, maar scheiden wel cysten uit en kunnen dus andere dieren besmetten. 

 • De diagnose kan op verschillende manieren worden bevestigd

  • Het aantonen van trofozoieten of cysten in de ontlasting m.b.v. een microscoop. Aangezien een geïnfecteerd dier deze niet continu uitscheidt zijn er vaak meerdere monsters nodig.
  • Met behulp van een zogenaamde ELISA-test. Hiervoor is het echter noodzakelijk deze in te sturen naar een laboratorium.
  • Nu is er ook een zogenaamde INDEXX-Snap test. Deze test heeft een hogere gevoeligheid dan de eerste test en kan gewoon in onze kliniek worden uitgevoerd.
 • Behandeling

  De behandeling bestaat uit metronidazol 3 tot 5 dagen, essentieel voor herbesmetting is echter reinigen en desinfectie van wanden, vloeren, materialen, enz. Bij jonge dieren is vaak een herhaald onderzoek noodzakelijk.

 • TIP: Vind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.
  Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Spijsvertering- en ontlastingproblemen om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).


 • 1 Reactie

  Ook onderzoek op ontlasting dna van giardia is betrouwbaar dat kan bij vpl het woud

  Reageer