Je kat gelukkig maken? Dit zijn de do’s and don’ts

Katten zijn gemakkelijke huisdieren die zich aanpassen aan de meest uiteenlopende omstandigheden. Doe jij er alles aan om je kat een geweldig leven te geven? Wie rekening houdt met deze do’s en don’ts maakt van zijn poes of kater de gelukkigste kat van het land.

DO: verwen je kat met smakelijke hapjes

Mensen houden van afwisselend eten en katten vormen daarop geen uitzondering. Wie heeft nog nooit meegemaakt dat je kat van veraf komt aanrennen als ze het geluid hoort van de zakjes natvoer? Miauwend wacht ze bij je benen tot het bakje de grond raakt en valt dan enthousiast aan.

Verwen je kat bijvoorbeeld dagelijks met een maaltijdzakje WHISKAS® Casserole, een gelei van sappige en malse stukjes verkrijgbaar in diverse smaken zoals vlees, vis of gevogelte. Dit natvoer is geschikt voor katten van 1 jaar en ouder maar er is ook een variant ontwikkeld voor katten die ouder zijn dan 7 jaar. Zo kun je je kat precies de juiste voeding geven die past bij zijn levensfase.

De sappige en malse stukjes hebben een superieure geur en smaak, en bevatten daarnaast geen kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Ook zitten er minder calorieën in, vergeleken met veel andere soorten kattenvoer. Een heerlijke volwaardige maaltijd voor een tevreden kat.

Kat bij voerbakje

DON’T: alleen maar droogvoer geven

Droogvoer is goed voor het tandvlees van je kat en voor haar kauwspieren. Er zit echter maar weinig vocht in, en katten zijn van nature erg slechte drinkers. Geef de kat geregeld natvoer, zoals bijvoorbeeld de eerder genoemde WHISKAS® Casserole, en zorg voor voldoende water op verschillende plekken, zodat je kat kan drinken wanneer ze maar wil.

Sommige katten houden het meest van vers water, andere likken het liefst regenwater uit plassen en hoekjes in de tuin op. Een kattenfontein biedt zacht stromend water dat lekker koel blijft en je hoeft tevens het water niet dagelijks bij te vullen.

DO: knuffelen, aaien en spelen

Het contact met de eigenaar speelt een grote rol in het leven van de huiskat. Wederzijds respectvol contact en momenten om van elkaar te genieten maken mens en dier gelukkig. Daarbij hoort dagelijks knuffelen, je kat aaien en samen spelen. Elke kat houdt van spelen, al vinden ze niet allemaal hetzelfde leuk. Probeer allerlei verschillende speeltjes en technieken uit totdat je iets vindt wat je kat aanspreekt.

Hetzelfde geldt voor aanhalen en knuffelen: sommige katten komen zelf een knuffel halen, andere vinden het heerlijk om aangehaald te worden, waarbij het initiatief bij jou ligt. Als je rekening houdt met de natuurlijke voorkeuren van je kat, heb je er een geweldig huisdier aan dat het enorm naar haar zin heeft bij ‘haar’ mensen.

Meisje met kat

DON’T: harde geluiden en constant oppakken

Het gehoor van je kat is superieur aan dat van de mens. Katten houden niet van harde geluiden en kunnen enorm schrikken van onverwacht lawaai, of dat nu een nies is of een klepperende brievenbus.

Probeer bij lawaaierige activiteiten de kat de ruimte te geven. Zet bijvoorbeeld een tussendeur open bij het stofzuigen, zodat de kat naar een andere kamer kan gaan om te schuilen voor de herrie. Zeker als daar een plekje is waar ze zich veilig voelt, zal je kat snel kalmeren en op termijn minder schrikachtig reageren. Echt leuk vinden ze herrie nooit, al wennen de meeste katten er wel aan als het baasje bijvoorbeeld graag harde muziek draait.

DO: geef je kat de ruimte

Wilde katten hebben territoria van enkele vierkante kilometers. Bij ons in huis passen ze zich aan aan de beschikbare ruimte, of het nu gaat om een ruim woonhuis met tuin of een appartement op de vijfde verdieping.

Elke kat heeft ongeacht de woonsituatie en beschikbare ruimte behoefte aan ruimte voor zichzelf en aan een plekje om zich terug te trekken. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn: een fijne doos, een afgedekte slaapmand, een kast om bovenop te liggen of een plekje onder de kapstok. Daarmee doe je je kat een groot plezier.

Twee katten eten uit 1 bakje

DON’T: beperken in natuurlijk gedrag

Katten zijn geen groepsdieren, al leven ze in het wild wel samen in kleine (familie)groepen. Ze houden zelfs daar een zekere afstand tot andere katten en doen veel dingen in hun eentje. Ook bij mensen in huis hebben katten niet altijd behoefte aan gezelschap.

Veel katten leven in afgebakende ruimtes van het huis, bijvoorbeeld in de woonkamer of op de benedenverdieping. Zorg ervoor dat ze binnen die ruimte hun eigen gang kunnen gaan en er ook eens voor kunnen kiezen om ergens te gaan liggen waar jij als baasje op dat moment niet bent.

Katten die altijd in dezelfde ruimte zijn als hun baasje, hebben ook behoefte aan privacy. Je huisdier komt vanzelf wel weer tevoorschijn als ze klaar is met ‘op zichzelf zijn’.

Tot slot

Met deze do’s en don’ts weet je nu precies hoe je je kat gelukkig kunt maken! Iedere kat is natuurlijk anders. Kijk daarom samen wat werkt bij jouw kat en wat haar persoonlijke voorkeuren zijn. Wees geduldig en bouw elke dag aan de relatie met je kat. Samen vinden jullie dan een manier die voor jullie beide werkt en die jullie band verdiept.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met WHISKAS® Casserole.