De drachtige kat
De dracht bij de kat duurt gemiddeld 63 dagen (58 – 65 dagen). De dracht kan vastgesteld worden op dag 32 en na dag 42 door middel van een buikpalpatie. Het is echter betrouwbaarder om dit vast te stellen met een echo vanaf dag 35. Hiervoor kunt u bij ons een afspraak maken. Na 3,5 – 4 weken dracht zullen de tepels gaan zwellen en worden de tepels roder van kleur. Rondom de tepels gaan de haren uitwijken. De kat gaat ook meer eten en slapen.
Dracht
Zorg ervoor dat uw kat, als u met haar gaat fokken, in een goede conditie is en zij goed ingeënt en ontwormd is (4x per jaar). Wanneer uw kat drachtig is, is het belangrijk om haar herhaaldelijk te ontwormen aangezien de spoelworm de kittens via de moedermelk kan besmetten. Ontworm uw kat dus twee weken vóór en twee weken ná de bevalling met Stronghold®. De eerst zeven weken van de dracht hoeft u uw kat niet meer dan normaal te voeren. Daarna kunt u de voedingsgift iets opbouwen. Het merk Specific FPD® heeft hiervoor speciaal voer. Dit is voer voor het kitten, de drachtige kat en/of de melkgevende kat.
Bevalling
U kunt zien dat de bevalling nadert door zwelling van de melkklieren en gedragsveranderingen. Van tevoren temperaturen om een naderende bevalling te herkennen is NIET betrouwbaar bij de kat. Symptomen van een naderende bevalling bij de kat zijn vaag. Een geringe eetlust, typische lokroepen en een opvallende hyperventilatie geven aan dat de kat gaat bevallen. De kat zoekt vaak de kattenbak op om te persen tijdens de uitdrijvingsfase en perst altijd in borst-buik ligging. Zorg voor een soort werpkist voor de kat. U hoeft alleen in te grijpen tijdens de bevalling als het kitten na de geboorte niet uit de vliezen komt. Dan het kitten zo snel mogelijk uit de vliezen halen, het slijm uit het mondje halen en opwrijven met handdoek.
Drachtig voor de eerste keer
Wanneer de kat voor de eerste keer drachtig is kan de uitdrijvingsfase van het eerste kitten wat langer duren. Meestal likt de kat de vruchtvliezen van het kitten er zelf af en eet de nageboorte op. De duur tussen twee kittens is ongeveer 45 min tot 1 uur. Meestal wordt er dan niet geperst. Duurt het langer dan 2 uur voor de komst van het volgende kitten en blijft de zij persen, dan is het verstandig om de dierenarts te waarschuwen. Die kan dan een weeën versterkend middel toedienen. Tussen het werpen van de kittens kan het zijn dat de kat gewoon gaat eten en drinken, soms zelfs even slapen.
Controleer altijd de navelstreng die aan het kitten vastzit op bloedingen. Bij bloedverlies moet dit afgebonden worden. Blijft de kat onrustig na de geboorte, dan moet u ook de dierenarts raadplegen om te kijken of alle kittens eruit zijn.
Na de bevalling
Door het opeten van de nageboorte heeft de kat na de bevalling meestal een paar dagen last van diarree. Ook heeft zij een geringe eetlust. De eerste tien dagen na de bevalling heeft de kat nog uitvloeiing uit de vulva, dat van rood gekleurd via groen naar een heldere kleur over gaat. Deze uitvloeiing moet na twee weken over zijn. Komt er stinkende uitvloeiing uit, dan moet u de dierenarts raadplegen. De standaard toediening van oxytocine na de bevalling wordt afgeraden.
Het is het beste om de kittens gelijk na de geboorte te wegen en eventueel te merken. Kittens wegen ongeveer 100 gram bij de geboorte. Per dag is er ongeveer een groei van 10 % van het lichaamsgewicht. Tien dagen na de geboorte gaan de ogen open en is het kitten in lichaamsgewicht verdubbeld. Wanneer het kitten niet voldoende groeit, moet de dierenarts geraadpleegd worden. Het kan zijn dat de dat kat te weinig melk geeft door stress, melkklierontsteking of te weinig productie.
Als het nodig is kunt u het kitten zelf voeden tot de leeftijd van 4 weken. Vanaf dan kan het kitten zelfstandig drinken en brokjes eten. De kunstmatige voeding kunt u bij uw dierenartsenpraktijk kopen. Op de verpakking staat duidelijk vermeld wat u moet doen. Ook is het belangrijk dat de kittens goed warmgehouden worden.
Ontwormen
De ontworming van het kitten is zeer belangrijk. Kittens kunnen behoorlijk ziek worden van een worminfectie. Het is dus verstandig om de moeder op 2, 4 en 6 weken na de bevalling te ontwormen met Stronghold. De kittens zelf moeten dan nog op 9 en 12 weken leeftijd met Stronghold ontwormd worden.
Inenten
De eerste inenting (tegen nies- en kattenziekte) bij het kitten is op een leeftijd van 9 weken. Bij 12 weken volgt de tweede enting. Het kitten heeft dan een ‘booster’ gehad en heeft voldoende immuniteit opgebouwd. Daarna is het noodzakelijk de inenting eenmaal per jaar te herhalen.
Naar een nieuw baasje
Wij raden aan om kittens pas vanaf de leeftijd van 12 weken (liefst na 15 weken) bij de moeder weg te halen. Vanaf 3 t/m 12 weken zit het kitten in een socialisatieperiode. Dit betekent dat het kitten aan zoveel mogelijk dingen moet wennen. Denk hierbij aan de stofzuiger, muziek en andere geluiden en gebeurtenissen. Het is beste is om niet alle kittens tegelijk bij de kat weg te halen, aangezien de kat het hier erg moeilijk mee zal hebben.
Dierenbenodigdheden
De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:
2 reacties
Je informatie over ontwormen tijdens dracht is fout . Dit is wat dierenartsen erover zeggen:
Tijdens de dracht worden slapende spoelwormlarven in het lichaam van de moeder geactiveerd. Dit gebeurt bij bijna elke kat, hoe goed u ze ook ontwormd heeft. De slapende spoelwormlarven zijn namelijk niet gevoelig voor ontworming. Deze geactiveerde spoelwormen worden wel overgebracht op de kittens. Het heeft geen zin om tijdens de dracht de moederkat te ontwormen, hierdoor worden de larven niet gedood. Het is wel van groot belang de kittens en de moeder goed te ontwormen na de bevalling. Dit moet dan op week 3, 5, 7 en vervolgens maandelijks tot ze een half jaar oud zijn .
Een wormkuur tijdens dracht dood dus GEEN enkele worm . Dus je dient onnodig dit toe .
Beste Paula, de tekst die je quote in je reactie is woordelijk de tekst die op de website van Dierenkliniek Kenaupark staat. Echter, na wat zoekwerk, is het duidelijk dat er veel meer dierenklinieken zijn die aanraden om de moederpoes wél te ontwormen tijdens de dracht. Voordat we de tekst op De Kattensite kunnen aanpassen, zouden we eerst meer eenduidige en juiste informatie moeten hebben. Vooralsnog zal de huidige tekst blijven staan. Mochten er mensen zijn met een drachtige moederpoes die twijfelen wanneer te moeten ontwormen, dan kunnen die het beste zowel de moederpoes als de kittens ná de bevalling ontwormen, zoals beschreven. Bedankt voor het meedenken, Paula. We vinden het altijd fijn om feedback te krijgen van onze bezoekers 🙂