4 Tips: zo houd jij je kat altijd in topconditie

De band tussen kat en mens is bijzonder en al eeuwenoud. Voor je kat ben jij dan ook veel meer dan alleen de persoon die haar te eten geeft. Als baasje ben jij verantwoordelijk voor het algehele welzijn van je geliefde kater of poes. Wil jij weten hoe je je kat in topconditie houdt? Lees dan deze vier tips.

1. Voldoende beweging

Sommige mensen zijn liever lui dan moe en dat geldt ook voor dieren. Kittens zijn de hele dag druk in de weer en vinden alles de moeite van het ontdekken waard. Katten die ouder zijn dan 1 jaar of die gesteriliseerd/gecastreerd zijn, bewegen echter al een stuk minder.

Zijn je katten in de zomer niet naar binnen te krijgen, in de gure wintermaanden is dat vaak een heel ander verhaal en liggen ze het liefst op een warm plekje een beetje te soezen. Dat is heerlijk, maar wat beweging krijgen is ook goed en gezond voor je kat. Niet alleen om haar spieren en gewrichten in topconditie te houden, maar ook voor een gezond gewicht.

Als eigenaar samen met je kat spelen, draagt bij aan haar gezondheid. Niet alle katten vinden het leuk om achter touwtjes aan te rennen; net als bij mensen verschillen hun voorkeuren. Probeer eens een balletje, een propje papier, wat veren aan een elastiekje, spelen met een touwtje onder een deur door of laat je kat iets apporteren.

Het uitproberen van allerlei speeltjes helpt je ontdekken wat je viervoetige vriend leuk vindt om te doen. Probeer elke dag 15 minuten samen te spelen, dat is ook nog eens goed voor de band tussen jou en je geliefde kat. Bovendien is het goed voor haar gewicht: ze snackt niet als tijdverdrijf, maar valt aan op de brokjes omdat ze trek heeft gekregen van alle inspanning.

Twee katten eten samen.

2. Verantwoorde voeding

De meeste katten zijn voor hun voeding volledig afhankelijk van wat jij als baasje aan hen geeft. Kregen ze vroeger gewoon wat de pot schaft, tegenwoordig is er meer aandacht voor wat goed is voor de kat en haar spijsvertering. Modern kattenvoer is van topkwaliteit, betaalbaar en samengesteld om je kat alles te geven wat hij nodig heeft.

Belangrijk is de samenstelling van het natte of droge voer. Whiskas besteedt hier veel zorg aan. Nieuw is de smakelijke lijn WHISKAS® Casserole: sappige & malse stukjes, met een unieke structuur dankzij haar speciale bereidingswijze. Een natuurlijke uitstraling, onweerstaanbaar voor je kat, en het bevat ook nog minder calorieën dan veel andere soorten kattenvoer. Bovendien worden er geen kunstmatige geur- en smaakstoffen toegevoegd, zodat je kat alleen het beste binnen krijgt voor een optimale gezondheid. Een pluspunt van natvoer is ook dat het meer vocht bevat dan droge brokjes, waarmee de kat haar vochthuishouding op peil houdt. Geef je kat daarom niet alleen droogvoer, je zult haar zeker ook blij maken door dit af te wisselen met natvoer.

WHISKAS® Casserole is verkrijgbaar in smaken die katten aanspreken: vlees, vis en gevogelte in gelei, of een mix variant. Uit een testpanel* kwam naar voren dat 95% van de kattenbaasjes die deelnamen WHISKAS® Casserole zou aanbevelen aan anderen. Daarnaast bleek dat 93% de indruk heeft dat zijn/haar kat WHISKAS Casserole lekker vindt.

Deze sappige maaltijden zijn er nu al voor katten vanaf 1 jaar en katten ouder dan 7 jaar. Volgend jaar introduceert WHISKAS® ook Casserole speciaal voor opgroeiende kittens.

Kat bij voerbakje

3. Verzorging van de vacht en nagels

Wie kent er niet het beeld van een poes die uitgebreid haar vacht verzorgt? Met de tong over alle haartjes tot deze weer schoon zijn en glanzen. Tot slot uitgebreid de zijkant van een voorpootje likken en de haren van het kopje fatsoeneren. Veel katten zijn zelf uitstekend in staat om hun vacht te verzorgen, maar sommige dieren krijgen daarbij graag wat assistentie van hun baasje.

Langharige en semi-langharige katten krijgen in het voorjaar en najaar vaak klitten in hun vacht als de haren uitvallen en niet snel genoeg uit de vacht vallen. Kam katten voorzichtig met een grove kam of een zachte borstel. Vergeet ook gevoelige plekken zoals de oksels, de achterkant van de achterpoten en het gedeelte onder en boven de staart niet.

Katten die zich lastig laten kammen, kunnen bij dierenartsen en sommige trimsalons een roesje krijgen, waarna hun vacht wordt uitgedund. Oudere katten kunnen moeite krijgen hun nagels zelf kort te houden. Met een speciaal schaartje kun je erg lange nagels knippen. Kijk wel uit niet per ongeluk in ‘het leven’ te knippen: beperk het knippen dus tot de puntjes.

Kat op de bank.

4. Jaarlijkse check-up

Ga elk jaar naar de dierenarts, zelfs als je kat kerngezond lijkt. Waarom is dit belangrijk? Niet alleen voor de vaccinaties, die onmisbaar zijn voor katten die buitenkomen, maar ook om de algehele conditie van je kat te beoordelen. De dierenarts kan bijvoorbeeld kijken of er nog bijzonderheden zijn op het gebied van de gezondheid van je kat.

Katten hebben doorgaans een sterke gezondheid, maar naarmate ze ouder worden kunnen organen minder goed gaan functioneren of krijgen ze last van hun tanden. Aan het gedrag van je huisdier is dit lang niet altijd te merken. Periodieke controles door de dierenarts geven je een beeld van de gezondheid van je kattenvriendje. Met deze tips houd je je kat in topconditie. Zo kun je plezier hebben van en met je kat, die uitstekend wordt verzorgd én smakelijk te eten krijgt – dag in, dag uit!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met WHISKAS® Casserole.