Kurilen-Stompstaartkat

Kurilen-Stompstaartkat
Ras:Kurilen Stompstaartkat
Herkomst:Kurileneilanden
Karakter:Vriendelijk, aanhankelijk, past zich gemakkelijk aan
Uiterlijk:Fors, gespierd, gedrongen
Vacht:Halflang, weinig ondervacht, zijdezacht
Kleuren:Zwart en rood, met en zonder witte aftekeningen en tabbytekeningen

Herkomst

De Kurilen Stompstaartkat (Kurilian Bobtail) is een natuurlijk ras dat ongeveer 100 tot 150 jaar geleden in isolatie ontstond op de Kurilen eilanden, een vulkanische keten van eilanden tussen Rusland en Japan. Deze eilanden zijn voor het grootste gedeelte onbewoond en behoren toe aan zowel Rusland als Japan. In Rusland bestaan er verschillende documenten m.b.t. de Kurilen Stompstaartkat die, halverwege de 20e eeuw, van de eilanden werden meegebracht door militairen of wetenschappers.

Het karakter van deze katten maakte ze populair, ook zonder het predikaat ‘raskat’. Ondanks dat veel mensen deze katten meenamen van de eilanden, waren er in Rusland geen kattenclubs, dus ook geen rasnormen voor degene die ze fokte.

De eerste kattententoonstellingen met de Kurilen Stompstaartkat vonden plaats in 1990. Veel buitenlandse experts vermoedden dat deze Russische katten met de korte staart niet meer waren dan een zwaarder type van de Japanse Stompstaartkat (Japanese Bobtail). Tot op de dag van vandaag kan men niet zeggen of de Kurilen Stompstaartkat en de Japanse Stompstaartkat ieder een eigen genetische achtergrond hebben. Het is zelfs mogelijk dat de Kurilen Stompstaartkat de bron was voor de korte staart bij de Japanse Stompstaart kat.

Het verschil is dat de Japanse Stompstaartkat een gefokt ras is met een soortgelijke korte staart, terwijl de Kurilen Stompstaartkat van oorsprong een wilde kat is. Russische fokkers hebben deze eigenschap in de kat behouden, terwijl anderen de elegante Japanse Stompstaartkat verder hebben gefokt.

Het is niet toegestaan de Kurilen Stompstaartkat te kruisen met andere kattenrassen dan de Kurilen Stompstaartkat zelf. De huidige populatie op de Kurileneilanden zelf is voldoende om de ontwikkeling van dit ras te ondersteunen zonder kruisingen met andere kattenrassen. Dit is altijd nog mogelijk.

Algemene kenmerken

Vrij groot. Mannetjes wegen gemiddeld tussen de 5 en 7 kg. Vrouwtjes tussen de 3,5 en 5 kg.

Karakter en bijzonderheden

De Kurilen Stompstaartkat heeft een vriendelijke karakter, is aanhankelijk en heeft een groot aanpassingsvermogen. Ze houden ervan om geknuffeld te worden en ze kunnen goed overweg met andere katten of huisdieren. De Kurilen Stompstaartkat is een echte jager. Hij is gek op alles wat vliegt, kruipt en springt. Ze staan vooral bekend als goede rattenvangers. De vacht heeft niet veel verzorging nodig. Een keer in de week borstelen of kammen is voldoende.

Uiterlijk

 • Hoofd
  Grote wigvormige kop met goed ontwikkelde wangen.
 • Oren
  Middelgroot, staan hoog op de kop en hebben pluimpjes aan de uiteinden.
 • Ogen
  Groot, walnootvormig en staan iets schuin.
 • Hals
  Onbekend.
 • Lichaam
  Fors, gespierd en compact.
 • Poten
  Sterke krachtige poten. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten.
 • Staart
  De staart is ongeveer 8 cm lang en kan geknikt, hoekig of spiraalvormig zijn.
 • Vacht
  Halflang, zijdezacht en weinig ondervacht. De staart heeft een pluim en tussen de tenen hebben ze haarborsteltjes.
 • Kleur
  Alle kleuren en patronen zijn toegestaan met uitzondering met colorpoints, chocolate, cinnamon, fawn, lilac en dezelfde combineert met wit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *