Lintwormen

Er zijn twee soorten lintwormen waar katten last van kunnen hebben.

Dipylidium caninum

Lintworm met losse segmenten bij de katDeze wormen zijn plat en wit en bestaan uit verschillende segmenten (zie afbeelding). Ze kunnen wel 50 cm lang worden, maar de meeste worden ongeveer 20 cm. Ze kunnen in grote aantallen, soms wel honderd, aanwezig zijn. Segmenten van een volwassen lintworm, die eitjes bevatten, breken af in de darmen en verlaten het lichaam via de anus. Dan komen de eitjes vrij. Vlooienlarven eten deze eitjes die zich in het vlooienlichaam verder ontwikkelen.

Als de vlo is volgroeid, zoekt hij een dier om op te springen en bloed uit te zuigen. Dit kan dezelfde of een andere kat zijn of een hond of een mens. Terwijl de vlo zich voedt, veroorzaakt dit jeuk, waardoor de kat zich begint te likken en te bijten. Hij slikt de vlo in die de lintwormlarven verspreidt in de darmen van de kat.

Taenia taeniaformis

Uitgedroogde lintworm segmentenMeestal zijn er slechts drie of vier van deze wormen tegelijk aanwezig in de darmen. Elke worm kan wel 30 cm lang zijn. Bij deze lintworm spelen knaagdieren zoals ratten en muizen de rol van de vlo. Deze lintworm komt daardoor alleen voor bij katten die regelmatig jagen.

Lintworminfecties veroorzaken zelden ernstige problemen bij katten tenzij de wormen in zeer grote aantallen aanwezig zijn. Geef de kat uit voorzorg een wormenkuur als je hem in huis neemt en herhaal deze regelmatig. Wormenkuren worden meestal via de bek toegediend. Vergeet niet ook op vlooien te controleren.

Algemene symptomen

  • Witte segmenten in de vacht rond de anus, in zijn mand of op de grond
  • Spijsverteringsproblemen zoals diarree
  • Lusteloosheid en zwak
  • De kat is voortdurend bezig de vacht rond de anus te likken

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Spijsvertering- en ontlastingproblemen om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *