Hartfalen

Dit is de belangrijkste oorzaak van een hartstilstand bij katten. Er bestaan een aantal verschillende typen van de ziekte. De meest algemene staat bekend als hypertrofische cardiomyopathie. Een andere vorm, verwijde cardiomyopathie, is een verzwakking van de hartspier en komt minder vaak voor.

Wat is HCM?

De dierenarts luistert naar het hart van de katDe meest voorkomende hartaandoening bij de kat is hypertrofische cardiomyopathie (HCM). Bij deze hartziekte wordt de hartspierwand steeds dikker en neemt de hartfrequentie (snelheid waarmee het hart klopt) steeds meer toe. Uiteindelijk zal de hartspierwand zo dik zijn en zo snel kloppen dat het bloed niet meer effectief rondgepompt kan worden.

Met name in stresssituaties krijgt de kat problemen zoals duidelijke benauwdheid (heel geforceerd met open bekje ademen, waarbij de buikwand zelfs gaat meebewegen) wat in een gevorderd stadium uiteindelijk tot de dood kan leiden.

Ademhaling en hartruis

Tot een bepaald stadium van de ziekte is het voor de eigenaar lastig om te weten of er een probleem is. Je merkt het niet meteen omdat het hart tot een bepaald niveau nog kan compenseren. De dierenarts kan dan tijdens de jaarlijkse controle soms toch al afwijkingen constateren: een veel te snelle pols, een hartruisje (echter niet altijd het geval bij HCM) of tijdens het onderzoek met open bekje ademen. Deze symptomen bevestigen de diagnose nog niet, maar maken de kat wel verdacht van een hartprobleem.

Verder onderzoek

De volgende stap zal dan zijn om een echo te maken van het hart en de hartspierwanddikte op te meten. Op de foto’s kun je zien hoe dit in zijn werk gaat.

Het maken van een hartecho bij een kat
Monitor bij hartecho bij een kat

De kat ligt in rechterzijligging op een zachte tafel nadat er een klein stukje vacht achter de rechter voorpoot is weggeschoren. Vanaf die kant wordt er dan een echo gemaakt en worden er metingen verricht. Zo kan heel precies worden vastgesteld hoe de conditie van het hart van de kat is.
De eigenaar mag altijd bij dit echografisch onderzoek aanwezig zijn en de kat zoveel mogelijk geruststellen. Uiteraard krijgt het dier geen roesje of narcose voor dit onderzoek. Zodra de diagnose is bevestigd zal het dier worden behandeld voor dit probleem.

Met medicijnen kan de hartslag weer rustiger worden en krijgt het hart dus meer tijd om het bloed goed rond te pompen. Afhankelijk van het stadium waarin de hartspierziekte wordt ontdekt zal het dier met de medicijnen een duidelijk verbeterde levensverwachting hebben.

Oorzaken

Hypertrofische cardiomyopathie kan het gevolg zijn van verschillende problemen waaronder hoge bloeddruk door nierinsufficiëntie en hyperthyroïdie. In de meeste gevallen is de oorzaak van de kwaal echter onbekend.

Bij bepaalde rassen komt dit probleem meer voor. Bijvoorbeeld de Maine Coon is erfelijk belast met deze hartspierziekte. De hartaandoening komt niet alleen bij oudere katten voor, hij kan zich ook openbaren bij jongere dieren.

Een verdikking van de hartspierwand kunnen we ook bij alle rassen zien met afwijking van de schildklier. Bij hyperthyroïdie, waarbij de schildklier teveel hormoon produceert kan deze hartspierwandafwijking ontstaan.

Verwijde cardiomyopathie komt voor bij katten die een tekort hebben aan taurine, een bepaald aminozuur. Deze ziekte komt weinig voor bij katten die voedsel van een goede kwaliteit krijgen.

Algemene symptomen

  • Ademhalingmoeilijkheden door ophoping van vocht in de longen en de borstholte
  • Geen eetlust
  • Lusteloosheid
  • Flauwvallen
  • Gewichtsverlies
  • Opgezette buik
  • In sommige gevallen overgeven
  • Onvermogen de achterpoten te gebruiken: de kat kan ook pijn in de achterpoten voelen

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Ziektes en Medisch overig om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *