Hoe vang ik de wilde kater in mijn tuin voor castratie?

Voor overige vragen over de kat die niet onder een andere categorie passen.
Gebruikersavatar
puksji
Poema
Poema
Berichten: 382
Lid geworden op: 03 dec 2010 23:59

Hoe vang ik de wilde kater in mijn tuin voor castratie?

Bericht door puksji » 07 dec 2010 07:42

Sinds het voorjaar van 2009 woont er een wilde kater in mijn tuin.
Omdat ik daar kippen en konijnen los heb lopen en veel vogels was ik niet blij met hem, dus heb ik geprobeerd hem weg te jagen. Ook omdat ik zelf een stokoude kat heb die nog wel eens graag een rondje door de tuin loppt.
Maar deze meneer had maling aan mijn acties en die van mijn honden (die overigens nooit een kat kwaad zullen doen, maar wel flink kunnen blaffen). Al snel bleek dat hij heilig respect voor de kippen en konijnen heeft en ook nog eens een goeie muizenvanger is. Vogels heb ik hem ook nog nooit zien vangen en mijn oude kat laat hij met rust.
Navraag en speuren op amivedi leverde geen baasje op waar hij vandaan zou kunnen komen.
Pas in de winter ben ik hem toen eten gaan geven en heb hem een konijnenhok met een dikke laag stro en een fleecetrui gegeven. Daar maakt hij nu al een jaar dankbaar gebruik van.
Wat mij betreft zit hij hier ook niet in de weg. Eigenlijk ben ik wel aan hem gehecht geraakt, hoewel hij niet echt vriendelijk is. Hij tolereert mij in zijn buurt omdat hij eten van mij krijgt, maar als ik alleen al naar hem wijs begint hij lelijk te blazen.

Maar een groot probleem!
Hij slacht de katten hier in de buurt af. Al diverse katten zijn bij de DA belandt door meneer. En omdat hij in mijn tuin huist wordt ik daar (een beetje terecht) op aan gekeken.
Na overleg met het asiel hier in de regio is besloten dat hij gecastreerd gaat worden op kosten van de dierenbescherming en hier weer losgelaten wordt.
Om dit te kunnen doen heeft de dierenam. een vangkooi gezet. Dit blijkt dus een absoluut pokkeding te zijn, in de ingang zit een soort guillotine in de vorm van een zware metalen plaat die naar beneden moet storten als hij op een plankje gaat staan. Het werkt dus niet, die plaat komt naar beneden als het niet moet, en als het wel moet blijft hij klem zitten.
Hiermee kan ik geen kat vangen, en een andere (met een ander systeem) hebben ze niet.

Dus hoe ga ik die kat vangen?
Hij zit altijd in dat konijnenhok wat een klein deurtje aan de zijkant heeft wat open is en een grote deur aan de voorkant. Nu dacht ik, als ik een bench voor dat deurtje zet en ik doe die grote deur open, dan zal hij weg willen en via dat kleine deurtje in die bench stappen.
Maar ik ben zo bang dat als ik dit doe, dat hij nooit meer in zijn veilige hokje wil zitten.
En omdat ik ook zeker weet dat hij eenmaal in die bench waarschijnlijk witheet van woede wordt, vind ik dat zo rot voor hem. Want hij vertrouwt mij, en dan moet ik hem iets vreselijks aandoen :-( Komt dat vertrouwen dan nog wel terug?
En nu met deze kou, heeft hij dan niet meer last van een castratiewond?

Ik vind het zo moeilijk. Steeds als ik hem zie denk ik, nu ga ik hem vangen. Maar dan doe ik het niet, om bovengenoemde redenen.

Wie weet raad?
Groetjes Inge, Puk 2006 en Pebbles 2010

Simba 1995-2011 9-6 - Sjimmie 1990-2011 1-12 - Rooie Rover 2007?-2012 22-3
Ik mis jullie...

Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5191
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: Hoe vang ik de wilde kater in mijn tuin voor castratie?

Bericht door pearlsofpassion » 07 dec 2010 08:42

Oei, oei, moeilijk....

Zo kan het wel niet verder hoor! Een van deze dagen doet iemand in de buurt hem wat aan, en dit kan gewoon niet, andere katten verwonden. Ik had hier zelf zo'n individu die mijn katten voor hun eigen deur kwam aanvallen, en ik kan je verzekeren ik zou hem iets gedaan hebben als ik gekunt had! (ale, niet gedood natuurlijk, maar hij zou er toch niet goed van geweest zijn! ) Onze Cuzco is zelfs eens zo hard geschrokken (was ook op verschillende plaatsen gebeten dus ik kwam als een razende naar buiten van het geluid en toen schrok Cuzco ook van mij natuurlijk) dat hij 2 tuinen verder onder een struik is gekropen. Maar het was al schemer, en we vonden hem niet meer. Ik dacht echt dat hij serieus gewond was en we waren dus in alle staten, maar meneer kwam niet af! Gelukkig heeft Stijn hem uiteindelijk gevonden en liet hij zich pakken. Al een geluk dus!
Maar dat kan dus echt niet zo blijven! (Kater is overreden en geloof je dat ik er zelfs voor geweent heb? :roll: )

Dus, er moet iets gedaan worden. Een van deze dagen wordt hij nog eens zelf het slachtoffer en dat kan je maar beter vermijden. (Ook van gevechten met andere katten!)
Als hij gecastreerd gaat worden, zal hij zowiezo wat meer respect krijgen voor mensen en ze wat mijden. Of jij hem nu vangt of niet... Hij krijgt mensen te zien en die doen allerlei enge dingen met hem.
Staat het huisje van hem echt dicht bij jouw huis? Anders zal hij er waarschijnlijk achteraf ook nog wel snel weer gebruik van maken. Als hij dat al een jaar doet, zal hij niet snel andere oorden opzoeken.
Dus het maakt eigenlijk niet uit of jij hem vangt of iemand anders denk ik. Ik denk wel dat je moet weten wat je doet, dat hij jou niet in woede of angst aanvalt. Ik zou dus ook samen met iemand anders hem proberen vangen. Iemand die dat grote deurtje bewaakt, en iemand die bench kan sluiten zodra hij erin zit. Want hij zal inderdaad heel snel er terug uit zijn als je niet oplet! En als het de eerste keer niet lukt wordt het veeel moeilijker!
Als je hem zelfs een keer echt laat ontsnappen wordt het waarschijnlijk zo goed als onmogelijk...
Dus eens je probeert moet je doordoen tot je hem hebt en in tussentijd niet laten lopen! Dat lijkt me nogal moeilijk met maar 2 handen en 2 deuren...
Kan je niet beter met een valsysteem werken dat je zelf laat vallen van op afstand en dan met eten in de kooi lokken? In een kooi met open zicht gaan ze in het algemeen sneller in dan een dichte transportkooi... Maar ik weet niet of je aan iets geschikt kan geraken...

Over de wonde zou ik me geen zorgen maken. Een catratiewonde is zo goed als onbestaande. Het is echt een heel klein sneetje wat onmiddelijk dicht zit. Hij krijgt AB en pijnstiller na de operatie en moet erna dus niets meer hebben.

Is er geen organisatie bij je in de buurt die aan castratie van wilde katten doet? Of is dat datgene waar je over spreekt? Het systeem van de vangkooi lijkt me wel ok, maar het moet wel werken natuurlijk.... Kan je niet ruilen van kooi omdat deze niet werkt? Het lijkt me wel een stuk veiliger...
Ach je ziet maar, maar volgens mij moet je het toch echt doen!

Veel succes!
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)

Gebruikersavatar
Cari
Tijger
Tijger
Berichten: 3043
Lid geworden op: 03 mei 2009 13:40
Locatie: Groesbeek

Re: Hoe vang ik de wilde kater in mijn tuin voor castratie?

Bericht door Cari » 08 dec 2010 11:34

Ten eerste: mijn complimenten voor hoe je nu voor deze wildebras zorgt :eclap: !
Wat je zegt over het zelf vangen met de bench, kan ik niet inschatten wat betreft slagen van de actie, omdat ik niet weet hoe het konijnenhok en de eventuele ontsnappingsmogelijkheden eruit zien. Wat zeg DB zelf van de vangkooi? Werkt het bij hen wel? Het luistert heel nauw hoe je ze afstelt. Het neervallende deel moet op scherp helemaal recht hangen. Als het ergens blijft hangen, is het misschien mogelijk die onderdelen met iets te smeren, zodat het soepeler glijdt? Verder moet je zorgen dat het voedsel alleen van de voorkant te benaderen is, dus de kooi zodanig neerzetten, dat hij niet vanaf de zij- of achterkant het voedsel eruit kan proberen te hengelen, want dat kan al het effekt hebben dat de kooi dichtklapt.
Over niet terugkomen hoef je niet bang te zijn. Hij woont nu een jaar bij je en weet dat hij daar zijn huis en eten heeft. Het is voor hem niet zo traumatisch als wij mensen soms denken. HIj zit even in een kooitje, maar niemand doet verder lelijk tegen hem en als hij wakker wordt, gaat hij in no time wer over tot de orde van de dag.
"No sound more comforting than the purring of a cat"

De kattenbende in beeld

Gebruikersavatar
Anne
Tijger
Tijger
Berichten: 2549
Lid geworden op: 14 jul 2006 20:39

Re: Hoe vang ik de wilde kater in mijn tuin voor castratie?

Bericht door Anne » 08 dec 2010 11:46

Ik heb geen advies voor je maar wil wel kwijt dat ik het toppie vindt hoe jij je inzet voor dit dier!!
hardstikke goed!!!
Ik duim de komende dagen dat het gaat lukken met de vangkooi
grt Anne, Happy 9 Roedi 8 Bella 8 Joep 7 Hobbel 7 Hummel 7 Polleke 6 en Pita

rust zacht Nikki Hobbes Bartje Snoesje Destin en Casper

Gebruikersavatar
puksji
Poema
Poema
Berichten: 382
Lid geworden op: 03 dec 2010 23:59

Re: Hoe vang ik de wilde kater in mijn tuin voor castratie?

Bericht door puksji » 08 dec 2010 17:31

met die vangkooi ga ik het dus niet eens proberen, als dat 1 keer mislukt kan ik het helemaal schudden.

Maar ik zit met een ander probleem. Zodra ik hem gevangen heb kan ik hem bij de DA brengen die hem meteen castreert. Maar hij eet iedere avond hier. En ik kan niet zeggen ik geef hem geen eten omdat ik wel kan plannen hem de volgende dag te vangen, maar dat het natuurlijk net zo makkelijk kan mislukken. Dan zou ik hem geen avond meer eten kunnen geven.
Groetjes Inge, Puk 2006 en Pebbles 2010

Simba 1995-2011 9-6 - Sjimmie 1990-2011 1-12 - Rooie Rover 2007?-2012 22-3
Ik mis jullie...

Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 8434
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Hoe vang ik de wilde kater in mijn tuin voor castratie?

Bericht door castratenkoor » 08 dec 2010 17:41

leg aan de dierenarts uit dat hij wild en oncontroleerbaar is. Alos hij niet nuchter is geven ze een ander soort roesje - die castratiewondjes zijn nog geen cm, daar zal hij ook in de kou weinig las van hebben
ook ik vind het super dat je je over hem ontfermt - ik kan me je angst voorstellen dat hij je niet meer vertrouwt als je hem vangt.
Ik heb zelf een aantal slecht gesocialiseerde katten en bij stress duurt het inderdaad een poosje voor ze me weer vertrouwen. (bv als ze de kamer uit gevangen/gejaagd moeten omdat de achterdeur open moet.)
Dinie+9-koppig koor+gerbils Sam en Mik
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimo**
Bob 12,5 Teun 8 Rik+Bolle+Maks 7 Luuk 4 Teske 3 Douwe 3 Clarie 1

Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5191
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: Hoe vang ik de wilde kater in mijn tuin voor castratie?

Bericht door pearlsofpassion » 08 dec 2010 17:48

Ik denk dat je best eerst met je DA contact opneemt om te zien of hij het al wel ziet zitten om hem te castreren. Als hij echt wild is en niet halfwild of verwilderd, dan is dat niet zo eenvoudig om hem in slaap te doen.
Als hij dat ziet zitten, kan je ook even vragen of je hem niet die avond dat je hem vangt mag brengen. Dat hij hem dan een nachtje in een kooi daar houdt. Dan kunnen ze hem de volgende ochtend helpen. De avond ervoor nog eten kan geen kwaad.

Ik weet dat zo'n kater erg boos kan doen en zogezegd het hok afbreken, maar daar kan zo'n kooi bij de DA wel tegen. Het kan ook helpen om de kooi te verduisteren zodat hij rustiger blijft (ook in jouw transportkooitjes). Maar het is beter als je het op voorhand met hem bespreekt. Het is waarschijnlijk beter als je met je DA afspreekt dat je hem zal vangen op een moment dat zijn andere kooien zo goed als leeg zijn, of dat hij op voorhand een hoekje kan maken voor hem alleen.
En anders moet je contact opnemen met een organisatie die zwerfkatten castreert, die weten dan wel hoe ze dat doen zeker? Er zijn echt veel mensen die daar ervaring mee hebben.

Veel succes ermee, en veel moed gewenst op het moment zelf. Je weet dat je moet doordoen he, niet aarzelen eens je beslist hebt hem te vangen.
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)

Gebruikersavatar
Peet
Panter
Panter
Berichten: 490
Lid geworden op: 28 okt 2010 09:43

Re: Hoe vang ik de wilde kater in mijn tuin voor castratie?

Bericht door Peet » 08 dec 2010 17:56

Goed dat je voor hem zorgt.
Is er geen andere organisatie die een beter vangkooi heeft? Kan me je angst wel voorstellen dat je hem liever niet bij zijn veilige hokje wil vangen.

Succes ermee.
Groetjes Petra, poes Chevy, kater Dodge en de honden Mike, Thor en Indy

Gebruikersavatar
puksji
Poema
Poema
Berichten: 382
Lid geworden op: 03 dec 2010 23:59

Re: Hoe vang ik de wilde kater in mijn tuin voor castratie?

Bericht door puksji » 08 dec 2010 22:05

De DA die hem gaat castreren heeft ervaring met verwilderde katten. Het gaat via het asiel.
Stom hè, maar ik heb zo'n medelijden met dat beest. Als ik dan mijn eigen katten hier binnen voor de kachel zie liggen, en hem in die kou buiten :-( En dan moeten zijn ballen er ook nog af.
Hij gaat altijd langs ons raam de tuin uit, daar staat een hek en dan loopt hij een stukje over de vensterbank. Vaak kijkt hij dan naar binnen (ik heb daar een foto van, hij heeft dan een ontmoeting door het raam met onze jongste poes). Dan denk ik, zou hij niet ook lekker binnen willen zitten?
Ik ben ook zo bang dat hij doodgereden wordt hier, om die reden mogen mijn katten niet buiten.
Gek genoeg ben ik op eoa manier wel gesteld op die kat. Dat is helemaal fout natuurlijk.
Groetjes Inge, Puk 2006 en Pebbles 2010

Simba 1995-2011 9-6 - Sjimmie 1990-2011 1-12 - Rooie Rover 2007?-2012 22-3
Ik mis jullie...

Gebruikersavatar
MarjanR
Tijger
Tijger
Berichten: 2123
Lid geworden op: 03 aug 2010 10:57
Locatie: Zaandam

Re: Hoe vang ik de wilde kater in mijn tuin voor castratie?

Bericht door MarjanR » 08 dec 2010 22:23

Nou dat je op hem gesteld ben geraakt is wel duidelijk.
Fout of niet, gevoelens schakel je niet zomaar uit he?

Ik vind het rete gaaf dat je dit voor je zwervertje wilt doen.

Dat verduisteren vind ik wel een goede tip.
En verder weet waarschijnlijk de da wel raad mee.
Je zult z'n hartje wel weer voor je winnen, mocht hij eventjes niet meer terugkomen voor z'n eten.
Geen zorgen maken, hij komt echt wel weer.
En zet gewoon iedere keer voer neer joh!

Succes met het vangen ;)
Groetjes van Marjan, Prrrt van Sara (7-6-2010), mieuw van Tygo (01/11/2011)

In loving memory Moos, Teun, Puk, Roxy, Joop

Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5191
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: Hoe vang ik de wilde kater in mijn tuin voor castratie?

Bericht door pearlsofpassion » 08 dec 2010 22:47

En je bent zeker dat hij wild is? Dat hij niet binnen wil komen?
Ik heb eigenlijk nog nooit gehoord van een wilde kat die voor een raam komt zitten, maar bon, dat wil niet zeggen dat het niet kan (ik weet ook niet alles natuurlijk :lol: )

Nou, als de DA er ervaring mee heeft kan je hem het beste diezelfde avond dat je hem vangt al gaan brengen. Hij zal dan wel weten wat te doen. Maar eerst even bellen om af te spreken!

Ik denk persoonlijk wel dat het voor jullie onderlinge relatie beter zou zijn als je hem via een vangkooi vangt, zodat hij de vangst niet linkt met het huisje dat je voor hem geplaatst hebt. Maar als je zegt dat dat niet gaat werken...

Verder, niet over in zitten dat zijn ballen eraf moeten hoor! Dat is juist veeel beter!
Ik heb overlaatst nog een zwerver gevonden die helemaal lek gebeten was door andere katers. Dan twijfel je nooit meer hoor! Een kater is ALTIJD beter af zonder balletjes!! Om een heeeeleboel redenen! Geen zorgen meer, geen vervelende instincten, geen gevechten en een langer leven...

En over de kou: ofwel kan hij binnen ofwel niet... En als hij binnen niet kan aarden doe je hem meer plezier met een hokje zoals jij gedaan hebt en de vrijheid dan een warme gevangenis vol angsten(want zo zou hij dat ervaren...).
Denk daar maar aan ;-)

Mijn konijnen zitten ook buiten in de winter, en ja, dat is daar koud. Maar een konijn kan beter tegen de kou dan de warmte. En ze zijn dus veel gelukkiger buiten waar ze kunnen rondlopen in de kou dan dat ze een hele winter binnen in een klein hokje zouden zitten. ;-)
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)

Gebruikersavatar
puksji
Poema
Poema
Berichten: 382
Lid geworden op: 03 dec 2010 23:59

Re: Hoe vang ik de wilde kater in mijn tuin voor castratie?

Bericht door puksji » 08 dec 2010 23:02

Nee, hij houdt duidelijk niet van mensen, moet daar vast een slechte ervaring mee hebben.

Tja daar zeg je zo wat, de konijnen zitten ook buiten. De mijne ook, ook met -10, en daar zit ik dan niet over in. Alleen wel met dat verschil dat die allemaal een maatje hebben om tegenaan te kruipen. En hun huisjes zijn toch wat comfortabeler dan het hokje wat hij heeft. Het is ook niet voor niets dat ik daar geen konijn in stop.
Misschien dat ik hem nog een plekje moet bieden, met meer luxe. Dan is de keus aan hem welke hij wil gebruiken.
Groetjes Inge, Puk 2006 en Pebbles 2010

Simba 1995-2011 9-6 - Sjimmie 1990-2011 1-12 - Rooie Rover 2007?-2012 22-3
Ik mis jullie...

Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5191
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: Hoe vang ik de wilde kater in mijn tuin voor castratie?

Bericht door pearlsofpassion » 08 dec 2010 23:16

Heb je meerdere konijnengroepjes? Ooit gedacht om ze allemaal bij elkaar te steken?
Onze vier konijntje zitten samen, dan hebben ze minders snel ruzie of nervositeit dan per koppeltje.
Ik had overlaatst een konijntje met een oogontsteking en die moest dan binnen blijven dus ik had er een vriendinnetje bij gehaald. Toen zaten ze dus per koppel.
Ik ben blij dat dat maar een weekje geduurd heeft, anders had er zeker eentje vlammende ruzie gekregen (een dominante voedster en een puber... :roll: )

Maar het is inderdaad wel leuker als je tegen elkaar aan kan kruipen. Nu met 4 bij elkaar in een goed hok met veel stro denk ik niet dat ze nog snel kou hebben tijdens het slapen.
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)

Gebruikersavatar
Catfish
Tijger
Tijger
Berichten: 1204
Lid geworden op: 27 jan 2010 23:06
Locatie: Twente

Re: Hoe vang ik de wilde kater in mijn tuin voor castratie?

Bericht door Catfish » 08 dec 2010 23:18

Ik vind het geweldig hoe je voor hem zorgt!
Ik denk niet dat je medelijden met hem hoeft te hebben, het klinkt als een goed leven wat hij heeft.
Afgezien van zijn ballen dan, die moet ie toch echt kwijt inderdaad.
Ik heb hier drie ontbalde mannen, die liepen na de castratie gewoon gelijk weer rond. Twee hele kleine sneetjes, da's alles. Twee prikken erin, en klaar.
Beter voor hem, en de buurkatten!

Of je moet gaan klooien met een bench voor z'n hok (wat erg gerieflijk klinkt), denk het niet. Ik lees je stress al tussen de regels door.
Vraag of iemand van de dierenbescherming/dierenambulance je kan helpen met die vangkooi, dat moet toch mogelijk zijn.

Sterkte!
Groetjes van Stella
*Bonk*kopjes van Zorro, Snoopy, Mr Bean
Lebber van hond Marra

Gebruikersavatar
puksji
Poema
Poema
Berichten: 382
Lid geworden op: 03 dec 2010 23:59

Re: Hoe vang ik de wilde kater in mijn tuin voor castratie?

Bericht door puksji » 08 dec 2010 23:56

Ik heb 7 koppeltjes en één trio. Dit onderling weer koppelen gaat niet lukken en is ook niet nodig, het zijn allemaal stabiele koppels. Ik heb zelfs een koppel van 2 mannen. Ze hebben ook allemaal heel veel ruimte.
Maar dit is konijnen off-topic, wil er graag meer over vertellen, want ik ben echte konijnengek, maar beter in een ander topic.

@Catfish: Dat zie je goed, ik heb enorm stress van die kat.
Groetjes Inge, Puk 2006 en Pebbles 2010

Simba 1995-2011 9-6 - Sjimmie 1990-2011 1-12 - Rooie Rover 2007?-2012 22-3
Ik mis jullie...

Plaats reactie