Wie wil mee denken?

Forum voor alle vragen m.b.t. nierziekten (nierfalen/nierinsufficientie)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
IngridM
Huiskat
Huiskat
Berichten: 23
Lid geworden op: 02 aug 2004 19:55
Locatie: Delft

Wie wil mee denken?

Bericht door IngridM »

Goedemiddag,

Ik heb al jaren niet meer gepost maar nu dan toch een medische vraag. Ik hoop dat dat geen probleem is.

Onze kat Tobby 8 jaar, kreeg afgelopen zomer wat klachten: veel drinken, bijna elke ochtend vroeg in de ochtend overgeven, alleen maar vocht en wat schuim. Is bijna standaard rond zelfde tijdstip. Daarnaast leek minder goed te kunnen springen. Bloed onderzoek gedaan en waardes van de nieren waren niet heel goed. Maar ook een te hoog calcium, wat kon duiden op een tumor.
Toen naar Astrid van Dongen geweest, nefroloog in Utrecht. Wat onderzoeken gedaan maar ze wist het eigenlijk niet zo goed wat er precies was.
Bloeddruk was goed. Echo liet wat mineralisaties zien. Urine kon nog geconcentreerd worden. Borderline proteinurie.
Advies: waardes in gaten blijven houden, nierdieet en omeprazol tegen het overgeven wat hij dus op lege maag doet.

Voerbak gekocht op zijn chip zodat hij geen lege maag meer hoefde te hebben en op nierdieet en eigenlijk deed hij het prima. Waardes gingen ook omlaag.

Tot hij sinds nu paar weekjes weer veel meer ging drinken en hij niet meer zo vaak bij me lag. Hé negatief signaal. Weer bloed geprikt en waardes zijn nu:

Ureum: 22,5 (5,7-13,5)
Creatinine: 311 (80-203)
Sdma: 23 (0-14)
Maar ook weer verhoogd calcium: 3,2 (2,2-2,9)
En verhoogd glucose: 7,9 (3,5-7,8)
CK (onder kopje spier) 602 (52-542)

3 dingen verlaagd:
Erytrocyten: 4,3 (7,1-11,5)
Hemoglobine: 6,5 (10,3-16,2)
Hematocriet: 18,5 (28,2-52,7)

Arts schreef Semintra voor terwijl ik dat twijfels over heb want volgens arts geen eiwit in urine. Urine was wel net water.
Toch gaan geven en hij drinkt nu wel echt minder. Eten gaat nog redelijk maar wordt al wel iets minder.
Bloeddruk nu ook niet gemeten.

Zijn er nog dingen die we uit kunnen laten zoeken, hem kunnen geven zodat hij zich nog iets lekkerder voelt?
Het voelt zo onaf 'Ja nieren inderdaad slecht, hij heeft nog paar weekjes/ paar maanden' en dat was het.

Natuurlijk liegen de nierwaardes er niet om maar heb het gevoel of er niet naar dingen wordt gekeken wat nog wel zou kunnen......
Aangezien hier heel veel ervaringsdeskundigen zitten.......

Topics over nieren ben ik al aan het lezen maar zo vreselijk veel pagina's :-)

Alvast hartelijk dank.

Ingrid en Tobby.
De drie musketiers stellen zich voor !!! viewtopic.php?t=5967

Gebruikersavatar
Synemios
Tijger
Tijger
Berichten: 1802
Lid geworden op: 29 jul 2010 04:51

Re: Wie wil mee denken?

Bericht door Synemios »

Is er steriel urine afgenomen om te kijken of er sprake is van nierbekkenontsteking?
Is er ook naar andere dingen gekeken? Alvleesklier, darmen.

Hb te laag wijst op bloedarmoede

Glucose kan door de stress verhoogd zijn.

Lizzy had vorig jaar ook hoge nierwaarden en daardoor werd er niet meer verder gekeken.
Uiteindelijk kwam er uit de echo naar voren dat ze meerdere nierinfarcten had gehad en toch klopte er naar mijn gevoel iets niet.
De internist bevestigde ook dat haar klachten niet van de nieren afkwamen.
Later bleek dat ze last had van ibd, een alvleesklierontsteking en een te snel werkende schildklier.
Ik zeg niet dat dat nu bij jou ook zo is maar ik zou mijn gevoel volgen als ik jou was.
Desnoods zelf vragen op dingen te testen.

Ik vind de ureum wel hoog.
Hebben ze het niet over spoelen gehad?

Misschien anders toch een 2nd opinion, 8 jaar is jong en ook ik vind het eigenlijk een iets te makkelijk antwoord.
Luna & Lizzy(8) Timmy & Indy & Tommy(4)
*Sylvester, Nero, Mickey, Oscar
Groetjes, Denise
Time spent with cats is never wasted!

Gebruikersavatar
IngridM
Huiskat
Huiskat
Berichten: 23
Lid geworden op: 02 aug 2004 19:55
Locatie: Delft

Re: Wie wil mee denken?

Bericht door IngridM »

Bedankt voor je reactie!

Inderdaad bloedarmoede, kan natuurlijk een symptoom zijn van chronisch nierfalen.
Te hoog glucose is zeker weten van de stress, het bloedprikken ging niet zo fijn.

Verhoogd CK zou wijzen op spierschade en dan kom ik misschien weer terug bij mijn verhaal over slechter springen, alhoewel hij verleden keer daar geen verhoging van had.

Schildklier is prima.

Echo is nu niet gedaan, afgelopen augustus bij de nefroloog in Utrecht wel.
Ik heb 2 katten met IBD gehad en dat gaf wel andere klachten.

Ik ga je overige dingen opschrijven en navragen, super bedankt!
De drie musketiers stellen zich voor !!! viewtopic.php?t=5967

Gebruikersavatar
Synemios
Tijger
Tijger
Berichten: 1802
Lid geworden op: 29 jul 2010 04:51

Re: Wie wil mee denken?

Bericht door Synemios »

Ik ga er vanuit dat je zelf ook wel een bepaalde richting op denkt.
Altijd je gevoel volgen, veel succes en sterkte.
Luna & Lizzy(8) Timmy & Indy & Tommy(4)
*Sylvester, Nero, Mickey, Oscar
Groetjes, Denise
Time spent with cats is never wasted!

Gebruikersavatar
yana
Panter
Panter
Berichten: 550
Lid geworden op: 06 feb 2004 15:40

Re: Wie wil mee denken?

Bericht door yana »

Verhoogd calcium heeft Drakie ook gehad. Verder had zij echter geen verhoogde waardes. Bij Drakie kwam verhoogd calcium juist van het niervoer ( ze heeft 2 jr niervoer meegegeten met Rosa). Toen ik stopte daarmee en weer gewoon rc gaf was calcium week erop weer normaal.
Je zegt dat hij slecht springt. Dat kan op pijn duiden. Een pijnstiller zou ik dus overwegen. Dan voelen ze zich ook wat beter. Óok met nierfalen.
Heb je verder een waterfontein? Dat vinden ze vaak geweldig.
Snachts braken doen ze hier ook. inderdaad ook alleen vocht. Heb je de hele dag eten staan? Anders kan dat het optie zijn
Voor zn nieren kun je evt nog supplementen proberen vb ipakitine
Dat zuivert het bloed vd gifstoffen zodat ze zich beter voelen. Er zijn dieren die het daar nog heel lang goed mee doen

Gebruikersavatar
IngridM
Huiskat
Huiskat
Berichten: 23
Lid geworden op: 02 aug 2004 19:55
Locatie: Delft

Re: Wie wil mee denken?

Bericht door IngridM »

Ik heb heel erg veel gelezen afgelopen dagen en vanaf 20 uur kan mijn dierenarts bellen, zodat ik alle vragen aan hem kan stellen.

Bedankt voor de reacties tot zover!
De drie musketiers stellen zich voor !!! viewtopic.php?t=5967

Plaats reactie