Ik weet het niet meer. Wil ik te snel? Teveel? Is het hopeloos? Mijn Tijgertje.

Forum voor alle vragen m.b.t. nierziekten (nierfalen/nierinsufficientie)
Zizi
Lynx
Lynx
Berichten: 128
Lid geworden op: 30 jan 2020 13:47

Ik weet het niet meer. Wil ik te snel? Teveel? Is het hopeloos? Mijn Tijgertje.

Bericht door Zizi »

Zoals de titel al aangeeft: ik weet het niet meer. Tijger is 15,5 jaar en begin januari gediagnosticeerd met nierziekte. Behandeling ingezet (spoelen, dwangvoeren en prevomax spuiten) en na een paar dagen geen enkele verbetering urineonderzoek gedaan en daar kwam een ontsteking uit dus ook AB. Toen knapte hij ineens flink op, eerst wilde hij nog steeds niet eten maar een paar dagen later ging hij goed eten. Ondertussen had ik ook omeprazol gekregen voor hem en gaf ik dat tweemaal daags. Gestopt met de prevomax, toen heeft hij nog een paar dagen goed gegeten maar stopte toch weer. Ik dacht dat het aan de prevomax lag en heb die meteen weer besteld, helaas heeft het door een fout van de praktijk toen nog tot na het weekend geduurd voor ik het weer kon geven dus kon ik nog steeds niet uitzoeken of het aan de prevomax lag. Toen op maandagochtend einde van de AB-kuur en urine laten controleren: nog steeds bacterien dus AB doorgezet. Toen eindelijk ook weer die prevomax maar toen hij dinsdag nog steeds niet at heb ik in overleg met de DA besloten naar een specialist te gaan voor oa een echo.

Na een zeer uitgebreide anamnese was het idee van de specialist dat er iets anders nog moest spelen. Hij vond dat met de nierwaarden van een paar weken eerder het niet logisch was dat Tijger helemaal niet at terwijl Tijger inmiddels wél duidelijk aangaf te wíllen eten. Zijn idee was dat er nog iets in het MDK zou kunnen spelen als oorzaak voor het niet eten. Voorstel: eerst bloedonderzoek om te zien hoe hij er nu voorstond, dan echo om de nieren en urinewegen en rest van de organen te bekijken.
Uit het bloedonderzoek bleek dat de nierwaarden nog steeds hoog waren (wel iets gezakt), naar zijn mening niet zo hoog dat dat de anorexie verklaarde. Leverwaarden prima, natrium te hoog (dus ik spoelde teveel), kalium te laag (dus daar nu tumil K voor).
Dan de echo. Duidelijk CIN, blaas geen bijzonderheden (GB), blaaspunctie gedaan en op uricult gezet, andere organen GB. Enige aangrijppunt wat overbleef waren de eerder gevonden bacterien, dus de hoop was dat er nu uit de punctie ook weer bacterien zouden komen. Dat was zo dus de theorie was dat dat er mogelijk in de nieren een ontstekingshaard zit die nogal hardnekkig is en Tijger daar zoveel last van heeft dat hij niet eet.

Behandeling:
- AB veranderd van clavubactin naar enrofloxacine (in eerste instantie 2dd een injectie, na een week 1dd tablet)
- omeprazol veranderd naar zitac (3dd 25mg) want de granules in de omeprazolcapsules zijn niet maagzuurresistent dus deden niks
- Onderhuids vocht van 4dd 30cc naar 2dd 30cc
- dwangvoeding veranderd van medicare en RC convalescence (niet niervoeding, deed er wel ipakitine bij) naar gepureerde niervoeding, 4dd 25cc
- Ipakitine óók door de niervoeding (want hoe minder fosfor hoe beter)
- Tumil K 2dd 1/2 schepje
- Prevomax 1dd, mag ik mee 'spelen' (minder vaak geven)
- Per direct stoppen met de novacam. Die was ik gaan geven in overleg met de DA om te kijken of hij pijn had en daarom niet at. Ik vond het wel 'eng' maar de DA zei dat gebleken was dat het geen kwaad kon... heb nog een paar keer overlegd of ik zou stoppen of niet maar kon het gewoon door blijven geven. Was ook een paar keer geminderd en af gaan bouwen maar had het idee dat het dan weer wat slechter ging dus toch maar weer opgebouwd. Specialist was heel duidelijk: NIET geven tenzij een héél goede reden én heel goed resultaat. Dus in deze meteen stoppen.
- nog gevraagd naar eetlustopwekker maar specialist wil zien wat bovenstaande behandeling doet, als je een eetlustopwekker geeft weet je nog niet waarom hij nou is gaan eten, dat vertroebelt de boel dus een beetje.

Woendags geweest (nu bijna twee weken geleden) en deze behandeling ingezet, zaterdags zag ik dat hij zich nog weer wat beter begon te voelen en zondags begon hij voorzichtig weer wat brokjes te eten (nierdieet). In de dagen daarna ging het steeds iets beter en zo heeft hij een paar dagen heel stabiel zelf een goede dagportie (aan brokjes) gegeten. Ik gaf hem nog steeds alle medicijnen maar niet meer de dwangvoeding.
Volgens 1dd prevomax had ik afgelopen donderdagavond weer moeten spuiten maar die heb ik uitgesteld naar vrijdagochtend omdat hij zo goed at, de spuit zo ontzettend pijnlijk en vervelend vindt en de arts gezegd had dat ik daar wat mee kon spelen. Helaas ging toen het spuiten op vrijdagochtend niet goed en kon ik niet bepalen hoeveel ik erin gekregen had. Minder dan de bedoeling in elk geval maar ik durfde niet bij te spuiten omdat ik niet wilde overdoseren. Die dag heeft hij niet goed gegeten, zaterdagochtend meteen weer een volle dosis PM erin gekregen (en sindsdien ook weer elke 24uur). Helaas eet hij sindsdien nog steeds niet goed. Zaterdag toch wel 2/3 van zijn dagportie maar het gaat zo moeizaam.
Gisteren wilde hij er helemaal niet meer van eten dus heb ik weer andere brokjes geprobeerd. Eerst wat gewone brokjes en daar begon hij wat van te eten. Daarna andere nierbrokjes en die waren niet goed. Weer andere gingen redelijk. Nu maar een mengsel gemaakt van vier verschillende nierbrokjes en dat gaat redelijk.

Van de specialist moest ik gewoon zo doorgaan en begin volgende week een bloedonderzoek doen en aan de hand daarvan bepalen of we de AB nog doorzetten of niet. Maar ik weet het gewoon niet meer. Ik begrijp niet waarom Tijger er niet doorheen komt :-( . Ik begrijp ook niet waarom hij zo schommelt, kan dat puur door die prevomax zijn?
Ik begrijp ook niet waarom het eten zo slecht gaat terwijl hij wel wil. Toen ik bij de specialist was gaf hij heel duidelijk aan dat dit niet aan de nierwaarden kon liggen en er nog een andere oorzaak moest zijn (die ontsteking), toen ik hem later nog een keer sprak zei hij ineens dat het niet eten komt door de nierwaarden :???: .

Ik weet echt niet meer wat ik nog moet of kan doen :-( . Ik ben zo aan het zoeken. Hij is zo ontzettend opgeknapt sinds de eerste keer dat ik bij de DA geweest ben. Momenteel zie je eigenlijk aan niets meer dat hij ziek is: hij is enthousiast, rent, springt, wast, knort, geeft kopjes, zoekt contact, is vrolijk... alleen hij eet zo slecht en daaraan zie ik dat er echt nog iets goed mis is. Maar wat :???: ? En waarom gaat het soms beter en dan toch weer slechter?
Natvoer wil hij niet tot nauwelijks eten (een paar likjes gourmet op een dag is het enige, van de zes verschillende niersmaken niets, van de zes verschillende gezonde natvoeren ook niets), brokjes gaat op en neer. Moet ik nog meer verschillende merken brokjes kopen? Moet ik nog meer onderzoeken laten doen? Moet ik wachten? Meer of andere medicijnen/supplementen?

Sorry voor het lange (en misschien warrige?) verhaal. Mijn hoofd draait overuren en ik maak me zo'n zorgen. Ik hoop dat jullie nog inzichten hebben en anders misschien een steunend woord? :pdthb:

Gebruikersavatar
Anne
Tijger
Tijger
Berichten: 3912
Lid geworden op: 14 jul 2006 20:39

Re: Ik weet het niet meer. Wil ik te snel? Teveel? Is het hopeloos? Mijn Tijgertje.

Bericht door Anne »

Ik leef met je mee. Kan het zijn dat hij het nierdieet gewoon niet lust en daarom zo slecht eet?
Heb je al eens gekeken hoe hij reageert op zijn vorige voer?
Ik zou het anders ook niet weten
Bella hier heeft beginnend nierfalen, de waardes zijn licht verhoogd. Ook heeft zij in het begin heel slecht gegeten, ik moest haar ook dwangvoeren, en dank zij homeopatische medicijnen eet ze nu een stuk beter en is aangekomen
Ik hoop voor jou dat hij beter gaat eten, overleg je met je arts?
Ik zit hier te duimen voor betere tijden
Nogmaals sterkte en beterschap
grt Anne, Happy 12 Bella 11 Joep 10 Hobbel 10 Polleke 9 Maxi 4

rust zacht Nikki Hobbes Bartje Snoesje Destin Casper Hummel Roedi en Pito

Gebruikersavatar
Synemios
Tijger
Tijger
Berichten: 2266
Lid geworden op: 29 jul 2010 04:51
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: Ik weet het niet meer. Wil ik te snel? Teveel? Is het hopeloos? Mijn Tijgertje.

Bericht door Synemios »

Zijn er ook andere dingen nagekeken tijdens het bloedonderzoek?
Maag, darmen.
Geen ontsteking elders?
Prevomax=cerenia Lizzy stopt met eten zodra wij daar mee stoppen.
Maar zij mankeert meer. bij haar dachten ze dat het alleen de nieren waren,
Kieskeurigheid past wel ook bij nierkatten,
Lizzy vind die stoofpotjes van hills heel erg lekker en wat hier ook helpt zijn Cosma snoepjes verkruimelen over het voer of stukjes erin stoppen.
En wij geven meerdere keren per dag steeds kleine beetjes.
Als brokjes de voorkeur hebben dan zou je eens naar rc select of special kunnen kijken.
Veel katten lusten die wel.
De select zitten meer calorieën in dus dan hoeven ze minder te eten om toch de juiste hoeveelheid binnen te krijgen,

Ik zou dit sowieso wel bespreken met de specialist, ik ben wel van de oorzaak achterhalen en als de nierwaarde dit niet verklaard zou ik verder zoeken.
Maar ik begrijp dat je er af en toe wanhopig van wordt en het even niet meer weet,
Luna & Lizzy(9) Timmy & Indy & Tommy(4)
*Sylvester, Nero, Mickey, Oscar
Groetjes, Denise
Time spent with cats is never wasted!

Zizi
Lynx
Lynx
Berichten: 128
Lid geworden op: 30 jan 2020 13:47

Re: Ik weet het niet meer. Wil ik te snel? Teveel? Is het hopeloos? Mijn Tijgertje.

Bericht door Zizi »

'Bedankt voor het meeleven, ik word er zo verdrietig van :-( .@Anne: Zijn vorige voer wilde hij ook absoluut niet (brok en natvoer). Gisteren dus weer eens wat van die brokjes aangeboden en toen wilde hij dat wel (maar ook niet dat hij erop aanviel, het 'ging' zeg maar). Hij is met het dwangvoeren gelukkig wel aangekomen en toen hij even goed at ook nog iets.

Ik heb vorige week voor het laatst overlegd met de specialist maar ik werd er niet veel wijzer van vond ik. Ik moest gewoon doorgaan met de behandeling en dan volgende week weer bloedonderzoek voordat de AB-kuur over is. En ik moest zoeken naar manieren om hem toch aan het eten te krijgen door dingen toe te voegen aan zijn gepureerde niervoer, zoals eiwit koken, nog warm pureren en er dan doorheen. Maar Tijg wilde niet eens een hapje van dat eiwit dus waarom zou hij het niervoer wat hij niet wil eten wel eten als er ei doorheen zit wat hij niet wil eten? Hij wilde toen echt helemaal niets. Gelukkig wil hij nu nog steeds wel meer dan toen maar het zet totaal geen zoden aan de dijk. Ik merk gewoon heel duidelijk dat als hij zich beter voelt hij wél wil eten en dat als hij zich slechter voelt het hem niet uitmaakt wat ik hem voorschotel want hij eet het gewoon niet. Dat frustreert zo, dat ik niet weet wat ik aan die oorzaak kan doen en aan de 'lekkerder maken'-kant lijkt niets te werken. De easypill vond hij een paar dagen een lekker snoepje, nu hij weer slechter eet gaat ook de easypill er lang niet altijd meer in. Andere snoepjes interesseren hem helemaal niks.@Synemios: Ja er is heel veel nagekeken tijdens het bloedonderzoek (en de echo). De eerste keer waren zijn ontstekingswaarden niet eens verhoogd (ondanks dat er een paar dagen later een ontsteking uit het urineonderzoek kwam). Volgens mij waren ze bij de specialist weer niet verhoogd.
Leverwaarden ook goed. Wel wat verlaagd Ht, die was ik vergeten te melden.

Prevomax=cerenia Lizzy stopt met eten zodra wij daar mee stoppen.
Maar zij mankeert meer. bij haar dachten ze dat het alleen de nieren waren,
Kieskeurigheid past wel ook bij nierkatten,
Ik zou dit sowieso wel bespreken met de specialist, ik ben wel van de oorzaak achterhalen en als de nierwaarde dit niet verklaart zou ik verder zoeken.
De specialist dacht nav de anamnese ook dat er iets meer moest zijn behalve de nieren maar hij heeft niets kunnen vinden, alleen die bacteriële ontsteking. Toen ik bij de specialist was en we nog aan het wachten waren op de uitslag van het urineonderzoek gaf hij aan dat als er geen bacteriën in zouden zitten er eigenlijk geen aangrijpingspunt meer zou zijn voor een mogelijke oorzaak van de anorexie, alles was eigenlijk al onderzocht in het bloed en de echo...

Als jullie stopten met de prevomax/cerenia, hoe lang duurde het dan voordat Lizzy weer ging eten als jullie het weer gaven? Want in principe moet het na een uur al werken... Tijger heeft nu sinds zaterdagochtend weer keurig elke 24u de goede dosis binnengekregen.


Lizzy vind die stoofpotjes van hills heel erg lekker en wat hier ook helpt zijn Cosma snoepjes verkruimelen over het voer of stukjes erin stoppen.
En wij geven meerdere keren per dag steeds kleine beetjes.
Als brokjes de voorkeur hebben dan zou je eens naar rc select of special kunnen kijken.
Natvoeren interesseren hem echt nauwelijks meer helaas, stukjes wil hij überhaupt niet, hooguit dat hij een lekker sausje likt wat op stukjes vlees zit. Ik bied wel steeds iets van natvoer aan, heel kleine beetjes inderdaad, maar behalve de gourmet (en een sausje) heeft hij er niet eens aan gelikt.
Brokjes kan hij dag en nacht bij. Soms leg ik niet zoveel neer omdat ik denk dat hij het dan misschien beter opeet, andere keren leg ik gewoon een hele portie neer omdat ik graag heb dat hij zoveel mogelijk eet op de momenten dat hij wél eet. Eigenlijk zie ik geen verschil en denk ik dat het puur afhangt van hoe hij zich voelt.

RC renal select heb ik al. Het proefzakje dat ik een paar weken geleden had heeft hij toen best goed gegeten, net als de 'special' en de gewone RC renal. Van de zak select die ik toen heb gekocht heeft hij echter geen enkel brokje gegeten... Ik heb naast die RC nog nierbrokjes van Concept for life, Kattovit en Happy Cat. Die laatste is de enige die hij anderhalve week heeft gegeten (sommige dagen echt goed, soms redelijk) maar nu dus ook niet meer neemt. Toch nog maar meer merken kopen dan?


Onwijs bedankt voor het meedenken :pdthb: .

Gebruikersavatar
Synemios
Tijger
Tijger
Berichten: 2266
Lid geworden op: 29 jul 2010 04:51
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: Ik weet het niet meer. Wil ik te snel? Teveel? Is het hopeloos? Mijn Tijgertje.

Bericht door Synemios »

Ik herken echt heel veel wat je beschrijft ook bij Lizzy.
Ik ben met Lizzy ook echt lang bezig geweest uit te zoeken wat ze had.
Niemand die het wist tot ze ineens wel een positieve alvleeskliertest had.
Op de 1e echo zagen ze het ook niet, pas later zagen ze wat de alvleesklier betreft daar wel het eea.
Bij haar waren de nieren ook geen verklaring voor het ziek zijn en slechte eten.
Dingen als schildklier is wel uitgesloten al? Ik weet dat het merendeel dan juist veel eet maar 10% van de katten stopt daardoor met eten en is misselijk.

De cerenia werkt meestal wel snel, vaak binnen een paar uur al maar hooguit een dag later merk ik verbetering maar toen zij echt heel ziek was werkte dat niet en hebben ze emeprid gegeven ipv cerenia en dat hielp toen wel.
Dat zou je nog kunnen proberen.

Is er ooit sprake geweest van voedselallergie of problemen met het immuunsysteem?

Je zou kunnen denken aan ook nog iets in de richting van maag- darmen.

Vanmiddag wilde Lizzy ook niet eten dus ik zag de bui al weer hangen maar ik gaf haar net weer wat anders en toen was ze aan het zeuren om meer.

Dat gevoel en geswitch tussen hoop en vrees is heel vermoeiend.

Wat voor Lizzy geldt hoeft natuurlijk niet bij jou kat aan de hand te zijn, maar je kunt het in je achterhoofd houden.
Misschien staat er iets bij waar je wel iets aan hebt

Maar misschien dat die ontsteking toch de boosdoener is.
Een kat met pijn eet ook slecht en ab kan ook weer bijwerkingen als misselijkheid geven dus ik begrijp op zich ook wel dat de specialist dit eerst af wil wachten.

Even nog een vraag: Heb je het idee dat er nog sprake is van pijn?
Want dan zou je nog kunnen overwegen onsior of buprecare/ temgesic te geven.
En kijken of Tijgertje dan beter gaat eten,
Luna & Lizzy(9) Timmy & Indy & Tommy(4)
*Sylvester, Nero, Mickey, Oscar
Groetjes, Denise
Time spent with cats is never wasted!

Zizi
Lynx
Lynx
Berichten: 128
Lid geworden op: 30 jan 2020 13:47

Re: Ik weet het niet meer. Wil ik te snel? Teveel? Is het hopeloos? Mijn Tijgertje.

Bericht door Zizi »

Je zoektocht met Lizzy is herkenbaar, ik heb ook een kat met alvleesklierontsteking gehad. Met Lizzy gaat het ook erg op en neer begrijp ik?

Schildklierwaarde is inderdaad getest bij Tijger. Jij merkt dus binnen een dag wel verschil met de cerenia, dat is op zich ook wel hoe het zou moeten werken ja. Dan zal het bij Tijger toch door iets anders komen. Ik heb vanmorgen de specialist kort gesproken en die dacht dat op de slechte dagen dan de nierwaarden weer hoger geweest zullen zijn. Ik vraag me dan wel af waardoor, maar daar kom je waarschijnlijk toch nooit achter. Ik denk dat ik gewoon heel veel geluk heb met mijn andere nierkat, die heeft nooit moeilijk gedaan met eten en is eigenlijk heel stabiel altijd.

Voor nu heb ik tabletten van cerenia gehaald, Tijger was de pijnlijke prikken van de prevomax zo ontzettend zat. Het is maar kort en maar eens per dag maar hij moet toch een hoop poedertjes en pilletjes, dan liever nog een pilletje erbij ipv die injectie. Ik wil wel proberen om de intervallen wat te vergroten maar ik vind het zo eng omdat hij (per toeval?) tweemaal dagenlang een flinke terugval heeft gehad na stoppen/heel groot interval prevomax. Maar het schijnt toch wel erg link voor de lever te zijn... Jij geeft het al heel lang dagelijks Synemios? Worden Lizzy's leverwaarden dan vaak gecontroleerd?

Nee, nooit problemen in de richting van voedselallergie of met immuunsysteem geweest. MDK dacht de specialist op basis van de anamnese dus ook aan maar in het bloed en op de echo zijn daar geen aanwijzingen voor gevonden.

Vanmiddag wilde Lizzy ook niet eten dus ik zag de bui al weer hangen maar ik gaf haar net weer wat anders en toen was ze aan het zeuren om meer.

Dat gevoel en geswitch tussen hoop en vrees is heel vermoeiend.
Echt precies zo'n voorbeeld ja. Het is zo zoeken en er is nooit rust, of een status quo. Hopelijk krijg ik Tijger er doorheen en dan zou het wel heel fijn zijn als hij stabiel(er) zou worden. Maar wat ik hier zo links en rechts al gelezen heb is dat het vrij normaal is dat nierkatten steeds een tijdje goed eten en dan weer niet (en het dan zoeken is naar een voer wat ze wel willen)... wat ik al zei: daar heb ik met Milo nooit last van gehad in de 2,5 jaar dat hij nierkat is dus ik ben erg verwend.

Maar misschien dat die ontsteking toch de boosdoener is.
Een kat met pijn eet ook slecht en ab kan ook weer bijwerkingen als misselijkheid geven dus ik begrijp op zich ook wel dat de specialist dit eerst af wil wachten.
Ik hoop het!

Even nog een vraag: Heb je het idee dat er nog sprake is van pijn?
Want dan zou je nog kunnen overwegen onsior of buprecare/ temgesic te geven.
En kijken of Tijgertje dan beter gaat eten
Ja, zelf denk ik wel dat hij pijn heeft. Ik had dat ook graag verder uitgesloten (of Tijger op dat vlak ondersteund) met morfine maar de specialist vond dat geen goed plan. Hij vindt het belangrijk om het effect van de rest van de behandeling (en dan met name de AB) te kunnen beoordelen aan de hand van het eetgedrag. Als je dan morfine geeft weet je nog niet of een verbetering door minder pijn door morfine komt of door vermindering van de ontsteking. Heel logisch en verstandig en ik ben het er rationeel zeker mee eens, gevoelsmatig wat minder (je wil toch dat je dier zich zo snel mogelijk minder rot voelt).

Maar gelukkig is Tijger gisteren toch weer gaan eten. Afgelopen nacht had hij zelfs een hele dagportie aan brokjes weggewerkt! Vanmorgen had hij duidelijk een voorkeur voor een bepaalde brok dus geen mengsel gegeven maar alleen die ene brok. Daar had hij vanmiddag ook al bijna een dagportie van op :shock: . Ik weet niet of het slecht is als hij zoveel binnenkrijgt qua wat de nieren dan te verwerken krijgen aan ureum maar ik ben erg blij met zijn eetlust! Hij heeft vanavond zelfs wat natvoer meegesnoept van zijn zus. Ik durf er nog niet op te vertrouwen dat dit door zal zetten maar ik ben nu wel even blij met deze verbetering :edance: .

Gebruikersavatar
Synemios
Tijger
Tijger
Berichten: 2266
Lid geworden op: 29 jul 2010 04:51
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: Ik weet het niet meer. Wil ik te snel? Teveel? Is het hopeloos? Mijn Tijgertje.

Bericht door Synemios »

Bij Lizzy wordt regelmatig bloed geprikt en de lever wordt dan meegenomen.
Maar de reden daarvoor staat los van de cerenia.
Maar zowel de internist als mijn DA zeggen dat het risico op leverfalen door de cerenia bij katten wel mee valt.
Zij hebben het zelf ook nooit gezien, als je 5 dagen geeft en 1 dag stopt kun je daarna weer 5 dagen geven etc.
Je geeft natuurlijk het liefste zo min mogelijk medicijnen maar ik heb ook weinig keuze eigenlijk.
Er wordt voor Lizzy wel een suspensie gemaakt met een aangepaste dosering omdat een halve tablet te veel was en een kwart te weinig.

https://www.dierenkliniekkenaupark.nl/cerenia

Even kijken bij welke risico’s houdt het gebruik van cerenia in,
Daar staat vooral dat bij al aanwezige leverproblemen voorzichtigheid geboden is,

https://www.ema.europa.eu/en/documents/ ... lic_nl.pdf

Ik moet eerlijk zeggen dat ik hiervoor ook eerder katten had met Nierfalen maar die waren lang niet zo kieskeurig als Lizzy en veel langere tijd stabiel zonder medicijnen.
Maar ja Lizzy mankeert veel meer, bij haar zijn de nieren volgens mij het minst grote probleem ( tenminste ze heeft daar het minste last van)

Ik volg de specialist ook maar ja maar dat gevoel en verstand en jij zit er ondertussen mee.

Ik las dat fotokonijn goede ervaringen had met porus one.
Ipa gebruikte je al toch?
Beter “fout” eten dan niet eten, in het uiterste geval geef ik Lizzy ook fout voer.
Dwangvoeren is geen optie voor haar want ze braakt het net zo hard weer uit en ze krijgt er stress van wat ook weer niet goed voor haar is.
Bij Lizzy helpt het soms wel haar vanuit mijn hand of een lepeltje te laten eten.
En ze eet tegenwoordig ook alleen nog maar van een groot plat bord.

Ik ga hard voor je duimen dat het beter eten zich door zet ;)
Luna & Lizzy(9) Timmy & Indy & Tommy(4)
*Sylvester, Nero, Mickey, Oscar
Groetjes, Denise
Time spent with cats is never wasted!

Zizi
Lynx
Lynx
Berichten: 128
Lid geworden op: 30 jan 2020 13:47

Re: Ik weet het niet meer. Wil ik te snel? Teveel? Is het hopeloos? Mijn Tijgertje.

Bericht door Zizi »

Hm, advies om na elke vijf dagen een dag te stoppen heb ik niet gehad. Sluit wel beter aan bij mijn gevoel dus ik ga dat toch proberen nu bij Tijger (hij krijgt nu al een maand prevomax met slechts één keer een paar dagen gestopt). Gisteren heeft hij de laatste injectie prevomax gekregen, vanmorgen had hij cerenia tablet moeten hebben maar dat had ik al uitgesteld. Ik dacht namelijk gisteren hier gelezen te hebben dat iemand een kwart tablet gaf (van 16mg) en Tijg heeft een halve voorgeschreven gekregen (ook tablet van 16mg) dus ik wilde vanmorgen sowieso eerst nog even goed uitzoeken of ik wel een halve wil geven.

Ik gebruik inderdaad Ipa, bovenop dat hij niervoeding krijgt (en nu zelf eet!). Misschien is die Porus one geen slecht idee aangezien het erop lijkt dat Tijger toch verhoogde nierwaarden heeft gehad een paar dagen geleden ondanks niervoeding en Ipa. Ik wacht nog even af hoe het de komende tijd ontwikkelt maar ik hou het zeker in mijn achterhoofd dat het er gewoon nog bij kan (alhoewel hij dan wel natvoer moet eten geloof ik om de porus door te doen?).

Wat vervelend dat Lizzy niet te dwangvoeren is! Ik vind het vervelend om te moeten doen maar bij Tijger (en voorheen bij Venus) gaat het wel heel goed dus dan weet ik dat ik er toch een bepaalde hoeveelheid in kan krijgen zodat hij niet verder achteruit gaat. Bij Lizzy ben je dan dus helemaal afhankelijk van haar eetlust, machteloos lijkt me.

Venus was ook heel moeilijk met eten dus ik kan me heel goed voorstellen dat het moeizame eten bij Lizzy vooral door die pancreas veroorzaakt wordt.

Gebruikersavatar
Synemios
Tijger
Tijger
Berichten: 2266
Lid geworden op: 29 jul 2010 04:51
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: Ik weet het niet meer. Wil ik te snel? Teveel? Is het hopeloos? Mijn Tijgertje.

Bericht door Synemios »

Wij gaven eerst een kwart maar dat werkte niet maar mijn huidige da vond voor langere tijd een halve teveel, dus die kwam met het voorstel om voor Lizzy een suspensie te maken,
Het ligt ook aan het gewicht van de kat.
Voor Indy zou een kwart voldoende zijn, maar die weegt 3,5 kilo.
Lizzy weegt 5,3 inmiddels :lol:
De suspensie die ze nu krijgt is 5,3 mg per ml ipv 4mg of 8mg ( een halve) en de dosering is normaal 1 mg per kg.
Maar dat hebben wij in het begin wel gegeven ( een halve)

Ik voer Lizzy in het uiterste geval van die niersoep met wat nierbrokjes ( ik gooi dan alles in de blender) daar gaan cosma snoepjes over heen en als ze dat ook niet meer wil dan gaan we direct naar de da want dan is het foute boel.
Luna & Lizzy(9) Timmy & Indy & Tommy(4)
*Sylvester, Nero, Mickey, Oscar
Groetjes, Denise
Time spent with cats is never wasted!

Gebruikersavatar
Synemios
Tijger
Tijger
Berichten: 2266
Lid geworden op: 29 jul 2010 04:51
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: Ik weet het niet meer. Wil ik te snel? Teveel? Is het hopeloos? Mijn Tijgertje.

Bericht door Synemios »

Porus one heeft iets waar je het door kunt doen speciaal voor katten die geen natvoer eten.
Maar anders zou je het ook nog in een capsule kunnen doen.
Je hoeft het maar 1x per dag te geven.
Het kan zelfs door de brokjes las ik, maar ik hou daar zelf nooit zo van.
Luna & Lizzy(9) Timmy & Indy & Tommy(4)
*Sylvester, Nero, Mickey, Oscar
Groetjes, Denise
Time spent with cats is never wasted!

Zizi
Lynx
Lynx
Berichten: 128
Lid geworden op: 30 jan 2020 13:47

Re: Ik weet het niet meer. Wil ik te snel? Teveel? Is het hopeloos? Mijn Tijgertje.

Bericht door Zizi »

Ik ga dan maar beginnen met die 1mg/kg die ook in jouw link aangegeven staat ipv de 2mg/kg die mijn DA voorschrijft. Ik twijfel een beetje of ik het morgen zal geven, stel dat hij vanavond en vannacht goed eet dan geef ik het maar niet denk ik.

Lizzy's gewicht klinkt goed (of is ze van een wat groter ras?).

Oh ja, die porus add one (ofzo) had ik gezien, is ook nog een optie inderdaad.

Vandaag heeft Tijger weer goed gegeten dus ik dans nog voorzichtig door :edance: . Wel nog steeds met allerlei ondersteuning (spoelen, AB, zitac, tumil K) en natuurlijk de ipa, dus ten eerste spannend of hij het nu langer dan een paar dagen zo volhoudt en zoja, of hij het zonder spoelen en AB ook goed gaat doen :epray: .

Gebruikersavatar
Synemios
Tijger
Tijger
Berichten: 2266
Lid geworden op: 29 jul 2010 04:51
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: Ik weet het niet meer. Wil ik te snel? Teveel? Is het hopeloos? Mijn Tijgertje.

Bericht door Synemios »

Eigenlijk moeten we wat het gewicht betreft nu oppassen.
Ze is gewoon een htktje maar ze zou 5 kilo mogen wegen.
Ze was echt veel afgevallen maar de laatste tijd komt ze heel snel aan.
We zijn met Lizzy naar Gent geweest voor haar schildklier ( radioactief jodium behandeling) en het lijkt erop dat de behandeling eindelijk aan slaat.
Maar we kunnen nu ook niet ineens minder eten gaan geven omdat die schildklier nog schommelt.
Dus we wegen haar elke week en proberen haar nu op dit gewicht te houden.

Ik ga duimen voor tijger.
Een andere optie zou kunnen zijn om morgen toch nog te geven en dan bij goed eten overmorgen niet te geven en kijken hoe dat gaat.
Maar jij kent het gedrag, reacties en het verloop zelf het beste bij Tijger.
Het is hier ook steeds weer zoeken.
Luna & Lizzy(9) Timmy & Indy & Tommy(4)
*Sylvester, Nero, Mickey, Oscar
Groetjes, Denise
Time spent with cats is never wasted!

Gebruikersavatar
Anne
Tijger
Tijger
Berichten: 3912
Lid geworden op: 14 jul 2006 20:39

Re: Ik weet het niet meer. Wil ik te snel? Teveel? Is het hopeloos? Mijn Tijgertje.

Bericht door Anne »

Wat fijn dat Tijgertje zo goed eet momenteel!
grt Anne, Happy 12 Bella 11 Joep 10 Hobbel 10 Polleke 9 Maxi 4

rust zacht Nikki Hobbes Bartje Snoesje Destin Casper Hummel Roedi en Pito

Zizi
Lynx
Lynx
Berichten: 128
Lid geworden op: 30 jan 2020 13:47

Re: Ik weet het niet meer. Wil ik te snel? Teveel? Is het hopeloos? Mijn Tijgertje.

Bericht door Zizi »

Lastig hoor met die schildklier (en alle andere aangedane orgaansystemen) Synemios, wel fijn dat die behandeling aanslaat!

Ja misschien geef ik morgen toch de Cerenia ipv er in één keer helemaal mee te stoppen.

Dankjewel Anne, ik ben er ook heel erg blij mee! Ik hoop zo dat hij er nu doorheen gaat komen.

Zizi
Lynx
Lynx
Berichten: 128
Lid geworden op: 30 jan 2020 13:47

Re: Ik weet het niet meer. Wil ik te snel? Teveel? Is het hopeloos? Mijn Tijgertje.

Bericht door Zizi »

Gisteravond besloten om toen toch nog de cerenia te geven, dus met een interval van anderhalve dag. Ik was namelijk ineens bang voor een soort rebound-effect waar ik over gelezen had maar nadat ik het al gegeven had besefte ik dat dat voor de zitac geldt (als je die langer dan twee weken gebruikt moet je afbouwen ipv in één keer stoppen) en niet voor de cerenia.
Vannacht heeft Tijger goed gegeten, vandaag overdag wat minder dan de afgelopen dagen maar hopelijk blijkt hij morgenochtend toch zijn dagportie weer op te hebben.

Vanmiddag ging hij plassen toen ik bij de bak bezig was en heb ik er meteen weer een bakje onder gehouden (staat standaard klaar voor dit soort momenten), helaas toch nog steeds bloed in zijn urine. De specialist zei eerder dat het bloed ook van een steriele ontsteking kon komen en niet iets over de bacteriële ontsteking hoeft te zeggen, maar het lijkt me dat je daar dan toch ook iets mee zou moeten :???: ? Ik zal moeten afwachten want hij wimpelde me wat af, volgende week eerst bloedonderzoek om te zien hoe het met de nierwaarden zit. Voorlopig nog maar blijven duimen/bidden dus :epray: .

Plaats reactie