Kitten straffen?

Kat plast buiten de bak, katten aan elkaar laten wennen, kat krabt aan meubilair, etc.
King
Huiskat
Huiskat
Berichten: 24
Lid geworden op: 07 jun 2010 21:38

Kitten straffen?

Bericht door King » 07 jun 2010 21:52

Hoi Allemaal,

Ik heb sinds gisteren een nieuwe kitten ( een katertje) en houd me al flink bezig. Ik heb vanmiddag een nieuwe krabpaal voor m gekocht, maar op de een of andere manier blijft hij toch aan me bank krabben, uitreken etc.
Ik heb op internet en hier op het forum al uitgebreid research gedaan naar het straffen van kittens. Ik heb ervoor gekozen om wanneer hij het doet hem gelijk te straffen met de plantenspuit, zonder dat hij ziet dat het van mij afkomstig is.

Mijn vraag hierbij is eigenlijk zodra ik hem natspuit stopt hij ermee en rent hij onder de bank/hocker waar hij maar onder kan. Als ik hem dan wil oppakken om hem eronder uit te halen is hij niet echt gewillig een beetje bang zelfs volgens mij.
Is dit normaal en moet ik me geen zorgen maken of een andere manier van straffen zoeken??

Alvast bedankt.

Gebruikersavatar
loek
Jaguar
Jaguar
Berichten: 796
Lid geworden op: 13 jun 2009 16:57

Re: Kitten Straffen?!!

Bericht door loek » 07 jun 2010 22:02

Goede vraag King. Ik denk iniedergeval niet dat je van je kitten moet verwachten dat hij daarna 'ook nog eens onder de bank vandaan moet komen' Ik zou hem gewoon met rust laten.
Maar inderdaad zou ik persoonlijk ook overwegen om de plantenspuit 'aan de wilgen te hangen' in dit geval. Misschien is trouwens op dit moment schudden met de plantenspuit al voldoende en geeft dat een iets minder heftige reactie. Als dit ook zo'n heftige reactie geeft zou ik het persoonlijk niet meer doen op basis van wat jij omschrijft.

Ik gebruikte de plantenspuit eerst ook af en toe om te corrigeren op 'ongewenst gedrag'. Ben er ook nog steeds niet op tegen in principe. (ben vooral niet consequent genoeg om dat ding steeds te pakken, inmiddels mogen ze bijna alles hier ;-)) Bij Diesel vind ik het in theorie een prima middel. Omdat hij het niet zo fijn vind maar bang wordt hij er zeker niet van. Voor Muis vind ik het veel te heftig. Het heeft niet het effect dat ze echt wegkruipt, maar ze schrikt zich wel helemaal rot, vind het echt naar. En dat vond/ vind ik een reden om het niet meer bij haar te doen. Het is een veel te gevoelig beestje.

Je hebt trouwens niet voor niets twijfels denk ik....ik denk dat je het al weet....luister naar je gevoel...

Overigens, w.b. je krabprobleem. Kan je kitten zich net zo goed uitrekken op de krabpaal als op de bank?
(als horzontaal uitrekt....ook horizontale krabpaal beschikbaar, die hoog genoeg is..net als de bank? En als ze vertikaal uitrekt...ook vertikale krabpaal.....of allebei dus, nooit verkeerd) En verder kun je 'keep of' spray proberen.
En consequent rustig doch duidelijk de kitten steeds verplaatsen naar de krabpaal als ze aan je bank begint.
Diesel (2 april '09) en Muis (3 april '09)
vanaf 11 Juni '09 mijn huisgenoten

King
Huiskat
Huiskat
Berichten: 24
Lid geworden op: 07 jun 2010 21:38

Re: Kitten Straffen?!!

Bericht door King » 07 jun 2010 22:16

Ik heb inderdaad hem eventjes met rust gelaten en hij kwam vanzelf weer kopjes geven en met me tenen spelen.
Alleen schudden met de plantenspuit of ff spuiten ( niet eens in zijn buurt )zorgt na 1 dag inderdaad al voor een verschrikte blik. maar andere manieren van straffen helpt gewoon weg niet ( hard geluid maken, nee roepen. Ik denk dat het ook komt omdat hij nog klein is en totaal niet gewend is aan regels.
Ik moet zeggen dat ik best een watje ben wat straffen betreft me vriend is daar consequenter in. Ik ben gewoon bang dat het beestje een hekel aan me gaat krijgen ofzo.. Maar bedankt voor je reactie!

Gebruikersavatar
loek
Jaguar
Jaguar
Berichten: 796
Lid geworden op: 13 jun 2009 16:57

Re: Kitten Straffen?!!

Bericht door loek » 07 jun 2010 22:26

Ach ja ik ben ook een beetje een watje. Maar ik sta ook wel achter jouw theorie eigenlijk hoor. Ik denk dat je inderdaad wel een beetje moet opletten met straffen. Maar misschien komt dat omdat ik inderdaad ook een watje ben ;-)

Maakt je katje (hoe heet hij eigenlijk?) wel gebruik van de legale krabmogelijkheden. En heeft hij deze dus inderdaad voldoende? Zo niet (hij maakt er geen gebruik van), dan heeft hij het dus gewoon nog niet echt door, dat deze (door ons bedachte dingen) daarvoor bedoelt zijn. Ik denk echt dat je er meer aan hebt als je hem consequent die aan 'die krabpaald hangt'. En dan dus niet boos, want dan krijgt hij misschien niet echt leuke asociaties met die krabpaal.....maar dus gewoon rustig maar duidelijk.
Hij moet doorkrijgen dat zo'n krabpaal eigenlijk wel heel ideaal is.

(Diesel krabte hier in het begin ook enorm aan de bank. Nu eigenlijk niet meer, heel af en toe nog 'per vergissing' zeg ik altijd maar ;-))
Diesel (2 april '09) en Muis (3 april '09)
vanaf 11 Juni '09 mijn huisgenoten

King
Huiskat
Huiskat
Berichten: 24
Lid geworden op: 07 jun 2010 21:38

Re: Kitten Straffen?!!

Bericht door King » 07 jun 2010 22:58

Mijn lieve Kitten heet King en is 6.5 week oud.
Ja het gekke is dat hij dus wel dol op me vriend is. En minder gekke capriolen bij hem uithaalt terwijl ik alles maar zielig vind :oops: .
De krabpaal is nog nieuw hij gaat er nog niet zelf op, dus heb me zelf vanmiddag en zojuist met een speeltje er naar toe gelokt en zijn pootjes zchtjes er tegen aan gewreven. Hij begreep het idee wel maar vind de bank nog iets leuker.

daar ligt ook de kattensofa waar hij nog geen gebruik van maakt hij ligt liever te maffen op de bank met me loungekussens.

Angel_Kitten

Re: Kitten Straffen?!!

Bericht door Angel_Kitten » 07 jun 2010 23:36

6.5 weken :shock:

beetje jong om al zonder mama te zitten he
ofwel heb ik een stukje gemist (zoja sorry)

het enige wat ik doe met angel om hem te straffen
is streng neen zeggen en als hij niet luisterd neem ik hem bij zijn nekvel
(ja ik weet dat dit wreed is, maar meneer luisterd niet anders)
dit laatste gebeurt ook niet zo veel
nog maar 2 keer toegepast hoor...

probeer het anders ook met een luide strenge neen
en hem dan verplaatsen naar waar hij wel mag krabben..

veel succes

King
Huiskat
Huiskat
Berichten: 24
Lid geworden op: 07 jun 2010 21:38

Re: Kitten Straffen?!!

Bericht door King » 07 jun 2010 23:46

Hai Angel_Kitten,

Ik heb inderdaad gelezen dat het jong is maar aangezien hij niet meer bij zijn moeder was en zijn vorige baasje niet echt naar hem omkeek, denk ik dat hij uiteindelijk toch beter af is bij mij. Ik moet eerlijk toegeven dat de persoon waar de kitten vandaan kwam niet eens cker wist hoe oud de kitten was ?!!
Hij 'dacht 6 of 7 weken' en zou het me nog wel ff laten weten. Dus hanteer ik 6.5 week en wacht geduldig af tot ik terug koppeling krijg. Het beestje krijgt genoeg aandacht en liefde hier ( ben er nu al uitgeput van hahahah :lol: ) Dus komt helemaal goed met de kleine

Angel_Kitten

Re: Kitten Straffen?!!

Bericht door Angel_Kitten » 08 jun 2010 00:07

ja ik weet hoeveel aandacht ze nodig hebben
Heb angel opgevoed vanaf zijn 2de levensdag...

ben ook paar weken moe geweest :p

Emmy
Kitten
Berichten: 5
Lid geworden op: 27 apr 2010 04:15

Re: Kitten straffen?

Bericht door Emmy » 08 jun 2010 04:05

Ook wij weten nog niet zo goed hoe we onze kittens moeten straffen. Wij hebben 2 schatten van kittens die ook af en toe ondeugend zijn. Meestal proberen we dan een luid nee of foei en weghalen waar ze mee bezig zijn, zoals kabels bijten ook een favoriet van Simba :enaughty:

Gelukkig hebben we geen last van gekrab aan het meubilair omdat de krabpaal er al stond toen ze hier in huis kwamen en ze ook in het vorige huis al een krabpaal gewend waren.

Ik denk dat je je erbij neer moet leggen dat het een en ander gesloopt wordt met een nieuwe kitten in huis. Bij ons heeft Simba de kabel van de telefoonoplader doorgeknaagd en de stoelen van de eetkamertafel (lederen zitting) zijn ook helemaal bewerkt. Dit kwam niet zo zeer door het krabben maar dat ze nog moesten oefenen met springen. Ze grepen zich dan in de zitting vast en trokken zich omhoog. Nu kunnen ze er wel goed op springen maarja in alle stoelen zitten nu al de nodige krassen. Je kan nu eenmaal niet dag en nacht als een politie-agent achter ze aanlopen hè :grin:
Ach t heeft zo zijn voordelen, kan ik weer eens nieuwe kopen als ik zeker weet dat het niet meer mis gaat. Nu gaat het nog wel eens mis als ze achter elkaar aan racen.

Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 8434
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Kitten straffen?

Bericht door castratenkoor » 08 jun 2010 07:13

Ik heb altijd geleerd dat straffen niet goed is. Goed gedrag belonen is beter. Maar in de praktijk is dat best lastig.
In plaats van de plantenspuit zou ik hem pakken en bij de krabpaal zetten.
Verder zou ik een krabplank kopen zodat hij ook horizontaal kan krabben.
Hier mogen ze bijna alles dus ik straf nooit.
Heb alleen de plantenspuit wel eens gebruikt als ze me 's nachts wakker hielden door blèrend aan mijn deur te krabben. Na twee keer was dat over, nooit meer last van gehad.
Ik ging dan op mijn knieën bij de deur zitten, plantenspuit in de aanslag en zodra het krabben weer begon, deur op kier en pssssst, kat nat en balend.
Verder hou ik niet zo van straffen.
Zou zonde zijn als dat kleine wezentje jou associeert met nare dingen zoals nat worden.
Dinie+9-koppig koor+gerbils Sam en Mik
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimo**
Bob 12,5 Teun 8 Rik+Bolle+Maks 7 Luuk 4 Teske 3 Douwe 3 Clarie 1

Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11429
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Kitten straffen?

Bericht door Adriana » 08 jun 2010 08:17

k word al een tijdje beroerd van dit draadje, de titel alleen al.
kittens en zeker zo jong en zo moederloos hebben alles aan liefde nodig, dat je ze maar kunt geven. aandacht, spelen, prijzen, belonen.
en niet bang maken, onzeker maken, ontmoedigen, laten schrikken.
k vermoed dat het alles te maken met macht ('King') bij jou zelf, beheersen, de baas spelen.
maar een poes is geen hond en wordt qua karakter nooooit zo gehoorzaam als een hond,
daarom zijn wij ook zo dol op onze katzels met hun eigen wil en persoonlijkheid.

weet niet of je iets van opvoeden weet: in de eerste vier jaar en dat begint al heel erg vroeg, leren babies/peuters/kleuters zich binden, vertrouwen, relaties leggen. als daar iets mis gaat dan kun je trauma's veroorzaken voor de rest van het leven. en vergeet het dan verder maar: probleemgedrag, angsten,.
en dat is bij katten ook zo, socialiseren en zorg en opvoeding door de moederpoes.
jij, King (what's in a name??..) maakt er een beetje een strafkamp van bij dit kitten,
dat ongezond vroeg zijn moeder kwijt is.

probeer je eens in te denken in het brein van dat kitten, wat nog een heleboel verschijnselen niet kan duiden,
die schrikt zich iedere keer rot en vlucht voor zijn leven.
ben het volledig eens met onder meer Dinie, belonen en aanmoedingen werkt veel beter en sneller dan ontmoedigen/straffen.
geef hem voorbeelden, speel met hem, laat hem zien wat er wèl kan en moedig dat aan en beloon het met lieve zachte woordjes en een lekker, in kleine stukjes gesneden vleesje.
daarmee bouw je een band op en leer je het kitten dat ie vertrouwen in je kan hebben en zich veilig bij je kan voelen.
je staat met dit kitten aan het begin van een traject van zeker 15 jaar
en het zou zonde zijn als deze kater jou voor de rest van zijn leven niet ziet zitten!
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers

Nyncke
Tijger
Tijger
Berichten: 1326
Lid geworden op: 25 sep 2008 09:29
Contacteer:

Re: Kitten straffen?

Bericht door Nyncke » 08 jun 2010 08:37

Ik zou dit boek eens aanschaffen daar staan leuke dingen in.
Bij trainen van al mijn volgende dieren ga ik clickertraining geven, een geweldige methode. Daar staat ook een stukje over in.

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boe ... index.html

Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11429
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Kitten straffen?

Bericht door Adriana » 08 jun 2010 09:07

ja, en als je dan toch bij De Slegte bent, kijk dan naar De Kat van Vicky Halls en veel zal je duidelijk worden...
prima info en prima uitleg, aanrader
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers

Nyncke
Tijger
Tijger
Berichten: 1326
Lid geworden op: 25 sep 2008 09:29
Contacteer:

Re: Kitten straffen?

Bericht door Nyncke » 08 jun 2010 10:04

Even nog een aanvulling, ik was altijd van de strenge methode en bij mij werkte het goed.

Maar met de hond ben ik gaan clickeren
( het grappige was dat als ik de hond trainde, de katten binnen de kortste keren wisten wat de bedoeling was )

Alle dieren bij mij werken nu vanzelf mee en vinden het fijn om dat te doen.
Bij de katten is het dus echt uit zichzelf gegaan.

King
Huiskat
Huiskat
Berichten: 24
Lid geworden op: 07 jun 2010 21:38

Re: Kitten straffen?

Bericht door King » 08 jun 2010 11:59

@ Adriana : Sorry hoor maar de manier waarop je reageert vind ik een beetje aanvallend. Voordat ik uberhaupt een kitten heb genomen heb ik zoveel mogelijk geprobeerd informatie in te winnen over het opvoeden en waar ik steeds op stuitte is dat je consequent moet zijn vanaf dag 1. Daarnaast weet ik dat katten hun eigen wil hebben maar het is wél mogelijk volgens verschillende bronnen ze bepaald gedrag af te leren. En daar ben ik dan ook mee bezig niet het beheersen van het beestje.
En King is de naam van onze kitten. Misschien zou je minder kunnen aan nemen en gewoon tips geven hoe ik er mee om moet gaan want dat is wat ik vraag.

Ik ben nieuw hier en zo'n felle reactie vind ik niet echt tof.

@ Castratenkoor : Ik ben inderdaad gister avond begonnen met steeds verplaatsen naar de krabpaal wanneer king bezig is, want ik wil inderdaad niet dat hij bang van me word ofzo. Ik heb verder gelezen dat de plek van een krabpaal ook belangerijk is die van mij staat net voorbij de bank zit te twijfelen om hem naast de bank te gaan zetten.

@Nyncke boek is besteld ben benieuwd!

Plaats reactie