Afscheid nemen in verband met nierfalen?!

Forum voor alle vragen m.b.t. nierziekten (nierfalen/nierinsufficientie)
Lenneke
Kitten
Berichten: 9
Lid geworden op: 18 aug 2019 00:45

Afscheid nemen in verband met nierfalen?!

Bericht door Lenneke »

Zojuist heb ik me aangemeld bij dit forum. De reden: mogelijk moet ik afscheid gaan nemen van mijn beste vriend Welles.
Welles is 17,4 jaar en heeft al van alles meegemaakt en overleefd (tumor in zijn kaak, auto-immuunziekte, lelievergiftiging en diabetes met o.a. een hypo), maar nu wordt aangeraden (door de dierenarts) om Welles te laten inslapen naar aanleiding van ernstig nierfalen.

Het verhaal.... Op 18 juni zou er een gebitssanering bij Welles plaatsvinden. Op basis van adviezen gelezen op dit forum heb ik een dierenarts gespecialiseerd in oudere katten (met nierfalen gezien de lelievergiftiging, ben ik voorzichtig) gezocht, er is gebruik gemaakt van gasnarcose en tijdens de operatie heeft hij een infuus gehad. Helaas is de sanering gestaakt nog voordat deze begonnen was, want nadat de narcose was gegeven, bleek er zoveel bruin slijm te zitten in de luchtwegen, dat Welles bijna stikte. Gelukkig heeft hij dit alles overleefd. Wel heeft de desbetreffende arts bloedonderzoek afgenomen en nierdieet aangeraden. Enkele bloedwaarden (ik heb er meer, maar weet niet of dit relevant is, want valt binnen de normaalwaarden):
SDMA: 17 --> hoog
CREA: 202
UREA: 16,5 --> hoog
GLOB 52 --> hoog

Nierdieet aangeschaft, maar vanwege steeds moeilijker eten en opname in een pension bewust nog even niet mee gestart. Afgelopen zaterdag hebben mijn ouders Welles uit het pension opgehaald en gestart met het nierdieet. In het pension bleek Welles wat afgevallen (maar dit is was niets nieuws tijdens een vakantie). Het afvallen bleef echter doorzetten en Welles ging steeds slechter eten. Mijn ouders zijn afgelopen donderdag naar de dierenarts gegaan. Conclusie: 700 gram afgevallen (van 4,4 naar 3,7) en ernstig nierfalen. Enkele bloedwaarden (ik heb er meer, maar weet niet of dit relevant is, want valt binnen de normaalwaarden):
CREA: 456 --> hoog
UREA: 43.3 --> hoog

De conclusie was, er is niets meer aan te doen (spoelen zou hij zeer waarschijnlijk toch niet overleven), inslapen is de enige optie. Op mijn verzoek zijn mijn ouders op vrijdag 16 augustus teruggegaan voor verder bloedonderzoek, een echo van de nieren en urine-onderzoek. Uitslag:
Bloed:
SDMA 31 --> hoog
PHOS 4,24 --> hoog

Urine:
S.G. 1.012 --> laag
KET/GLU/BIL negatief
UBG normaal
PRO Trace
pH 6.5
BLD 50

Hiermee is de conclusie van de dierenarts niet veranderd. Op ons verzoek heeft Welles wel iets tegen de misselijkheid gekregen en ter ondersteuning van de nierfunctie:
1/2 tabletje Cerenia
1 tabletje Benacor

Ik lees hier geregeld, kijk naar de kat en niet naar de waarden.... Ik ben vandaag teruggekomen van vakantie en zie dat Welles sterk is vermagerd en het lopen gaat minder goed (achterpootjes zwalken wat). Wel spint hij nog hard als je hem aait, maar mijn hand likken doet hij niet meer. Hij komt nog uit zichzelf om te kroelen. Drinken doet hij nog, maar het eten wordt steeds minder. Hij likt nu alleen de saus van wat er voor hem neergezet wordt.

Een heel verhaal, maar hoop dat er iemand is die met me mee wil lezen en mee wil denken. Mijn vraag: is het moment daar om afscheid te nemen van mijn lieverd, of.... is er nog wel iets mogelijk waardoor met name de kwaliteit van Welles zijn leven kan verbeteren (ik realiseer me heel goed dat dat voorop staat en niet mijn moeite om afscheid van hem te nemen). Alvast hartelijk bedankt!

Gebruikersavatar
ErikPhilippus
Tijger
Tijger
Berichten: 2942
Lid geworden op: 20 okt 2015 14:28
Locatie: Nederweert
Contacteer:

Re: Afscheid nemen in verband met nierfalen?!

Bericht door ErikPhilippus »

Beste Lenneke,

Ja had me ook al een email bericht gestuurd vanmorgen, en nu zie ik dit bericht. Hier staat veel van de informatie waar ik in mijn reply om had gevraagd. Wat mij meteen opvalt, is dat in een handvol weken de conditie van de nieren zo is verslechterd: in juni net op de rand, en nu ernstig nierfalen - terwijl er in de tussentijd nierdieet is gegeven.... Met name de ureum is huizenhoog, en zal Welles ongetwijfeld kotsmisselijk maken - het valt me nog mee dat hij iets wil eten.....

Vaak gaat de achteruitgang van de nierfunctie geleidelijk, maar in het geval van Welles dus erg snel - zo snel dat ik ook zit te denken aan acuut nierfalen (ik begrijp dat dat al een keer eerder is gebeurd....). Ik begrijp dat hij in het pension is geweest, wellicht heeft hij daar iets gekregen wat nierfalen heeft bespoedigd (b.v. slecht eten of iets anders), of heeft toch de narcose hem de das om gedaan (welk inslaapmiddel is er gebruikt, dormicum?). Of iets anders - is Welles een buitenkat?

Wat ik nog mis in je relaas, is het resultaat van de echo, en het eiwitgehalte (UPC-waarde) in de urine. Ik neem aan dat er eiwit is aangetroffen, vandaar de Benacor. Maar 1 tabletje Benacor heeft nauwelijks zin....

Het enige dat nu nog zou kunnen helpen met deze hoge waarden (en de mogelijkheid van acuut nierfalen), is Welles zo snel mogelijk 3 dagen laten opnemen voor intraveneus infuus. Er is inderdaad een risico, maar met deze bloedwaardes kan je ook niet gaan zitten afwachten, want die worden uit zichzelf echt niet beter, en zullen ervoor zorgen dat Welles alleen maar meer aftakelt.

Heel veel sterkte in deze zorgelijke en verdrietige tijd!
Erik
Afbeelding Dalí (2001-2017) + Gaudí (2001-2019) + Lumi (2014) + Amber (2016) + Oscar (2016) + Mikki (2020)

Sansan
Tijger
Tijger
Berichten: 1201
Lid geworden op: 23 aug 2015 23:28

Re: Afscheid nemen in verband met nierfalen?!

Bericht door Sansan »

Goedemorgen!

Lastige kwestie.
Enerzijds zijn de waardes snel achteruit gegaan, anderzijds heeft welles geen behandeling gehad (ik lees geen nierdieet vanwege pension toch).

Wat bedoelde de dierenarts dat welles drie dagen infuus niet gaat overleven? Welk narcosemiddel is er gebruikt?

En de cerenia heeft welles nu vanaf 16 augustus?

Het afvallen is te verklaren doordat nierkatten misselijk worden door oa hoog fosfaat en hoog ureum. Daarbij helpen fosfaatbinders, nierdieet, vochtinfusen en medicijnen zoals cerenia.

Jullie staan nu voor de keuze behandelen of niet (alle zeilen bijzetten, drie dagen intraveneus en daarna de hele boel thuis doorzetten), of niet. Kijk daarbij naar de levenslust. Garanties heb je nooit. Heel veel sterkte.

Gebruikersavatar
Cerna
Poema
Poema
Berichten: 283
Lid geworden op: 15 mei 2019 16:52

Re: Afscheid nemen in verband met nierfalen?!

Bericht door Cerna »

In tegenstelling tot vorige schrijvers zou ik je willen adviseren om Welles in te laten slapen. Normaal ben ik niet zo snel met een dergelijk advies - vooral omdat ik de kat niet zie - maar wanneer ik naar de waardes kijk en naar de leeftijd van Welles en het feit dat je schrijft dat hij wankelt dan kan ik maar tot één conclusie komen.

Wanneer een kat gaat wankelen dan betekent dat dat de bloeddruk erg hoog is (ataxie) en dat wordt weer veroorzaakt door het nierfalen. Je kunt proberen om met pilletjes deze bloeddruk naar beneden te krijgen, maar ik denk dat het vrij zinloos is gezien de hoge nierwaardes.

Kijk naar de kat en niet naar de waardes klopt helemaal (mijn Noa had een creat van 499 en ureum van 31 en huppelde nog vrolijk door het huis), maar in het geval van Welles is er geen sprake van een vrolijke kat (voor zover ik dat tenminste vanaf hier kan beoordelen; ik moet afgaan op je beschrijving).
Ik heb helaas vaker nierpatiënten gehad en één keer ging het zo snel dat de dierenarts - ivm spreekuur - niet op tijd er bij was om haar in te laten slapen. Haar dood was verschrikkelijk.

Ik ben niet iemand die snel besluit tot afscheid nemen. Wanneer er nog een sprankje hoop is op verbetering zal ik dat met beide handen aangrijpen (Noa hebben wij 4,5 jaar met een spuitje gevoerd omdat ze zelf geen nierdieet wilde eten (wel gewone brokjes)), maar nu "durf" ik dat advies wel te geven.

Ik wens je heel veel sterkte met het nemen van je besluit.
Groetjes Annet, Amber 15, Milka 12, Laila en Luna 7, Jip 2
ZL Minoes, Moerka, Chatoel, Flora, Tabitha, Shura, Tara, Cochi, Cerna, Noa, Gizmo

Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6574
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Afscheid nemen in verband met nierfalen?!

Bericht door Dinky »

Wanneer je alle zeilen bij wilt zetten zou je inderdaad moeten spoelen om de afvalstoffen te verlagen. De conclusie na het spoelen zou kunnen zijn dat Welles zijn nierfunctie te slecht blijkt en jullie Welles alsnog moeten laten gaan.
Maar het is met zo'n oudje, deze waardes en de conditie die je beschrijft (slecht eten, afvallen, gebit dat slecht is, wankel op de pootjes oftewel echt een oudje) ook niet onbegrijpelijk om hem wel te laten gaan.
Mirjam & Dinky (02-07-2006)

Dinky's Album

Sansan
Tijger
Tijger
Berichten: 1201
Lid geworden op: 23 aug 2015 23:28

Re: Afscheid nemen in verband met nierfalen?!

Bericht door Sansan »

Wankelen kan ook van een laag kalium komen.

Gebruikersavatar
Cerna
Poema
Poema
Berichten: 283
Lid geworden op: 15 mei 2019 16:52

Re: Afscheid nemen in verband met nierfalen?!

Bericht door Cerna »

Sansan schreef:
18 aug 2019 10:28
Wankelen kan ook van een laag kalium komen.
TS schrijft dat alle andere waardes goed zijn dus dat vermoed ik niet.
Wankelen "hoort" bij nierfalen in het laatste stadium.
Groetjes Annet, Amber 15, Milka 12, Laila en Luna 7, Jip 2
ZL Minoes, Moerka, Chatoel, Flora, Tabitha, Shura, Tara, Cochi, Cerna, Noa, Gizmo

Lenneke
Kitten
Berichten: 9
Lid geworden op: 18 aug 2019 00:45

Re: Afscheid nemen in verband met nierfalen?!

Bericht door Lenneke »

Dank jullie wel voor jullie reacties... Ik vind het zo lastig om een goede keuze te maken! Ik doe alles voor hem, maar ik wil wel dat het zinvol is voor hem en niet alleen voor mij.....

Hieronder zal ik jullie vragen proberen te beantwoorden.
- Ik weet niet welk narcosemiddel precies gebruikt is. Ik ben bij dr. Knaake geweest. Gezien Welles bijna de operatie niet overleefd heeft, heb ik de kosten van de narcose niet hoeven te betalen en heb ik dus geen rekening gezien waar dit op staat. Wel staat er 'aangepaste sedatie' en zou het gasnarcose zijn.
- Welles is echt een binnenkat. Hij gaat af en toe naar buiten binnen een afgeschermde omheining (zonder planten).
- UPC in de urine zie ik niet in het laatste onderzoek. Dit is 8 juli nog wel bekeken en was toen UPC 0.15 (maar dit was vóór de opname in het pension en de snelle achteruitgang)
- Uitslag echo heb ik gevraagd en heb ik digitaal. Hier zat een witte rand kalkaanslag over, hij had een vergrootte blaas en z'n bekken was wat verwijd.
- Cerenia krijgt hij sinds vrijdag 16 augustus, vandaag dus dag 3 een half pilletje.
- Mijn huidige dierenarts gaf aan dat het infuus veel stress zou opleveren en dat hij na het 'afkoppelen' dan mogelijk/waarschijnlijk gelijk dood zou gaan. Ze wilde de stress vermijden, vanwege hoogstwaarschijnlijke geen resultaat.
-Kalium is 4.2
-RBC 4,51/ HCT 21.1 en HGB 7.8 allemaal te laag.
- Bloeddruk is niet gemeten in verband met de stress die dit eventueel zou opleveren en het feit dat ze hem 'opgegeven' heeft.
- Welles likt alle saus gretig op als ik 'soep' voor hem neerzet. De stukjes vlees/vis of andere 'brokjes' raakt hij niet meer aan. Gisteren ook Vitakraft gekocht en dit smult hij ook snel op (vloeibaar).
- Welles knuffelt nog wel graag en komt hier zelf ook voor :-)

Weet niet of dit jullie mening anders maakt....
Laatst gewijzigd door Lenneke op 18 aug 2019 12:22, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Anne
Tijger
Tijger
Berichten: 3934
Lid geworden op: 14 jul 2006 20:39

Re: Afscheid nemen in verband met nierfalen?!

Bericht door Anne »

Ik zou hem laten gaan, tenzij jij het ziet zitten om hem te laten spoelen.
Hummel* haar nierwaardes waren hoog, een ureum van 58 en creatine van 731
Na 4 dagen spoelen waren haar waardes amper gezakt, ureum van 48 en creatine van 655

Ik heb haar toen nog twee weken thuis in leven kunnen houden met behulp van dagelijkse vochtinfusen en mediactie e.d.
maar als ik alles van te voren had geweten had ik haar gelijk laten gaan
Ook zij werd zwakjes en begon te zwalken en ik moest haar dwangvoederen

Omdat ik haar allerlei kansen wilde geven werd het steeds zwaarder voorhaar. En katten zijn meesters in het verbergen van pijn en ongemakken

Ik wil je heel veel sterkte toewensen en vertroetel hem nog waar het kan
grt Anne, Happy 12 Bella 11 Joep 10 Hobbel 10 Polleke 9 Maxi 4 en Pluto 0

rust zacht Nikki Hobbes Bartje Snoesje Destin Casper Hummel Roedi en Pito

Gebruikersavatar
ErikPhilippus
Tijger
Tijger
Berichten: 2942
Lid geworden op: 20 okt 2015 14:28
Locatie: Nederweert
Contacteer:

Re: Afscheid nemen in verband met nierfalen?!

Bericht door ErikPhilippus »

Beste Lenneke,

Ik kan me je situatie goed voorstellen, herkenbaar....

Je schrijft dat het vele drinken en plassen is ontstaan na de narcose - dat zou ook kunnen duiden op acuut nierfalen, bovenop een al langer bestaand chronisch nierfalen t.g.v. de lelie-vergiftiging.

Er bestaat geen 'goede keuze' in dit geval. Er is altijd twijfel, doe ik het goed, ben ik te vroeg, te laat, had ik nog niet dit of dat....? Die twijfel hoort onlosmakelijk bij dit proces. Ik denk dat je moet kiezen voor de laatste strohalm: intensief spoelen en kijken of de nierwaardes significant naar beneden gaan, of toch inslapen. Want met een ureum van boven de 40 gaat het niet goed, en gaat Welles uiteindelijk ernstig lijden.

Met vriendelijke groet, geef Welles een knuffel van mij.
Erik
Afbeelding Dalí (2001-2017) + Gaudí (2001-2019) + Lumi (2014) + Amber (2016) + Oscar (2016) + Mikki (2020)

Lenneke
Kitten
Berichten: 9
Lid geworden op: 18 aug 2019 00:45

Re: Afscheid nemen in verband met nierfalen?!

Bericht door Lenneke »

Dank voor jullie reacties! Ik heb (misschien tegen beter weten in en met een stemmetje op de achtergrond dat ik dit wellicht meer voor mezelf doe dan voor hem), toch gekozen voor een infuus. Dan heb ik in elk geval alles voor hem gedaan.....

Gisteren is Welles opgenomen en aan het infuus gegaan. Voordat het infuus aangekoppeld werd is zijn crea gemeten op 398 (was donderdag 456). Vandaag een update gekregen en zijn crea was nu juist weer 440. Wel heeft hij meer eetlust en eet wat er hem wordt aangeboden. Zijn bloeddruk is gemeten op 150 en zijn T4 is nogmaals gemeten en kwam op 20 (was 59 in juni). Morgen een laatste dagje infuus als de crea waarde niet lager wordt....

Gebruikersavatar
Synemios
Tijger
Tijger
Berichten: 2296
Lid geworden op: 29 jul 2010 04:51
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: Afscheid nemen in verband met nierfalen?!

Bericht door Synemios »

Ik begrijp goed dat je voor nog een kans bent gegaan.
Ik vond het in jou geval ook lastig daarin te adviseren omdat voor beiden wat te zeggen valt.
Ik wil je sowieso veel sterkte wensen.
Luna & Lizzy(9) Timmy & Indy & Tommy(4)
*Sylvester, Nero, Mickey, Oscar
Groetjes, Denise
Time spent with cats is never wasted!

Sansan
Tijger
Tijger
Berichten: 1201
Lid geworden op: 23 aug 2015 23:28

Re: Afscheid nemen in verband met nierfalen?!

Bericht door Sansan »

“Zijn bekken was wat verwijd” schrijf je over de echo, bedoel je het nierbekken, is welles gecheckt op een nierbekkenontsteking?

Ik zou je van harte adviseren naar Welles zelf te kijken en niet naar zijn waardes. Als tip zou je op Facebook de groep “feline chronic kidney disease” kunnen doorlezen (aanmelden, is een besloten groep).

Dat de crea nog niet gedaald is, dat is frustrerend! Maar... valt hij af? Er zijn mogelijk nog andere factoren aanwezig voor die creat? Zijn de ureum en fosfaat wel gedaald? Voor de hct zouden ze Welles morgen ochtend nog een b12 injectie kunnen geven. Het zou mooi zijn als Welles richting de waardes van 18 juni gaat. Ik duim er heel hard voor!!

Lenneke
Kitten
Berichten: 9
Lid geworden op: 18 aug 2019 00:45

Re: Afscheid nemen in verband met nierfalen?!

Bericht door Lenneke »

Bedankt voor de reacties!

Ik denk het nierbekken inderdaad, maar was er helaas zelf niet bij tijdens de echo. Hoe kunnen ze checken of hij een nierbekkenontsteking heeft?

Vandaag is alleen crea en T4 gemeten. Zal morgen vragen of ze ook naar ureum en fosfaat willen kijken.
Waar is de vitamine B12 goed voor als ik vragen mag?

Sansan
Tijger
Tijger
Berichten: 1201
Lid geworden op: 23 aug 2015 23:28

Re: Afscheid nemen in verband met nierfalen?!

Bericht door Sansan »

Alle b-vitamines helpen met het aanmaken van de rode bloedcellen.

Een nierbekkenontsteking is niet altijd uit te sluiten maar ze testen het met een urine kweek (steriel afgenomen dmv blaaspunctie).

Plaats reactie