CNF; terugval na 3 dagen spoelen, hoe nu verder?

Forum voor alle vragen m.b.t. nierziekten (nierfalen/nierinsufficientie)
Gebruikersavatar
Synemios
Tijger
Tijger
Berichten: 2300
Lid geworden op: 29 jul 2010 04:51
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: CNF; terugval na 3 dagen spoelen, hoe nu verder?

Bericht door Synemios »

Los laten is inderdaad moeilijk, en ik denk dat de meeste de twijfel wel kennen van, ben ik te vroeg of achteraf ben ik te laat geweest, te lang door gegaan.
Maar kun je niet samen met iemand deze beslissing nemen?
Het mooiste is als ze in de slaap rustig overlijden, maar helaas gebeurd dat meestal niet.
Luna & Lizzy(9) Timmy & Indy & Tommy(4)
*Sylvester, Nero, Mickey, Oscar
Groetjes, Denise
Time spent with cats is never wasted!

Gebruikersavatar
Kikimax
Poema
Poema
Berichten: 285
Lid geworden op: 23 okt 2018 22:08

Re: CNF; terugval na 3 dagen spoelen, hoe nu verder?

Bericht door Kikimax »

Ik vind het de meest verschrikkelijke beslissing die ik heb moeten nemen. Mijn frits had ook chronisch nierfalen en schildklierproblemen. Na 2 jaar nog met lapmiddelen een goed leven te hebben kunnen geven was het op een gegeven moment op. Ook zij kon niet meer op haar achterpoten goed staan en toen was het genoeg voor ons. Ze woog bij het inslapen nog maar net 2 kg en bij de 1e injectie was het direct over. Was voor mij bewijs dat ze echt op was (was 18 jaar). Ik heb er vrede mee en toch zit ik het nu weer huilend te typen. Luister naar je hart en volg je gevoel. Soms is het lijfje helaas op... Heel veel sterkte en ik duim uiteraard voor dat wondertje. Liefs Liane
Groeten Liane, pootje van Puck, Max, Kiki, Kaatje en Pommetje. En Tom*, Fritsie* en Sam*

Ankie123
Huiskat
Huiskat
Berichten: 73
Lid geworden op: 11 mei 2019 12:37

Re: CNF; terugval na 3 dagen spoelen, hoe nu verder?

Bericht door Ankie123 »

Ik blijf maar eindeloos in kringetjes draaien. Vannacht weer bij haar geslapen, toen ik haar riep kwam ze met haar gammele lijfje aangelopen en hebben we zoals vanouds liggen knuffelen. Ik kan me dan gewoon echt niet voorstellen dat ik over 8 uur de deur zou moeten opendoen voor iemand die haar dood komt maken [cry].

Vanmorgen lijkt ze weer net iets beter dan gister en eergister, ze is uit zichzelf naar de bak gegaan en vraagt af en toe om drinken en eten (bakjes staan naast haar kussentje). Eten is wel hoofdzakelijk saus van het soepje en een (ongezonde) stick, nauwelijks echt natvoer en geen droogvoer. Maar toch lijkt ze weer een klein beetje aangesterkt, net wat meer kracht in haar achterlijf.

Wat nou als we al 5 weken het verkeerde probleem ah behandelen zijn?? Natuurlijk zijn die nieren er, maar dat is al zeker 1,5 jaar zo. Haar waardes waren niet barslecht. Er zat bloed in haar urine en de da heeft aangegeven dat de eiwitten waar de dipstick op reageerde ook eiwitten uit het bloed in de urine zouden kunnen geweest zijn (en dus niet rechtstreeks in de urine).

Wat nou als de plotselinge verslechtering 5 weken geleden haar hartje was, niet haar nieren (die zijn ook slecht, maar wellicht stabiel slecht)? Of haar bloeddruk? Misschien heb ik haar "toevallen" verkeerd geïnterpreteerd als zijnde veroorzaakt door minderen van de infusen. Misschien zijn er juist meer toevallen opgetreden door het toedienen van zoveel infusen, terwijl haar hart/bloeddruk het al zo moeilijk hadden. En misschien leeft ze dan nu weer een beetje op nu ze geen infuus en Semintra meer krijgt. Misschien kan ze dan toch nog even stabiel gehouden worden, een paar weken/maanden, met af en toe infuus voor haar nieren + nierdieet, en een bloeddrukverlager en/of hartmedicatie anderzijds.

Ik heb pimobendan en furosemide mee gekregen voor als ik dat zou willen proberen zonder diagnostiek, maar dat voelt toch niet goed zonder te weten wat er nou speelt.

We zouden vandaag een hartecho kunnen laten maken op 25 min rijden, maar dat betekent stress van lang transport + stress van onderzoek. Maandag komt er een specialist dichter id buurt terug van vakantie, nog steeds de stress van transport en onderzoek maar ja, de andere optie is euthanasie... Wat nou als ze nog even geholpen is met Amlodipine? Of met hartmedicatie? Dan komt dit punt onvermijdelijk weer terug (het punt waarop we voor de keuze van euthanasie staan), maar dan hebben we op dat moment tenminste ALLES geprobeerd. Nu nog niet.

Ik wil haar leven gewoon niet beëindigen. Ik wil dat niet. Als ze nu sterft heb ik daar vrede mee, maar ik wil niet degene zijn die dat veroorzaakt. Als ze het uit zou krijsen van de pijn zou dat anders zijn, maar nu doet ze dat niet. Ze ligt bij me en ze spint. En ik weet dat als ik wacht tot ze krijst, ik te laat ben, maar nu ben ik te vroeg. Je bent altijd het een of het ander als je ingrijpt.

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 6068
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: CNF; terugval na 3 dagen spoelen, hoe nu verder?

Bericht door Rik »

Die twijfel. O, altijd weer die twijfel. Het is zo te herkennen.

Het moment is inderdaad iets dat wij kiezen voor onze lieve beestjes. En dat is inderdaad heel moeilijk. Maar zoals ze er gisteravond bij lag (begreep ik), was het dus wel tijd. Als ze dan eventjes tijdelijk opveren, is het des te moeilijker om je plan door te zetten.

Aan de andere kant (hoewel dat maar een kleine factor is), ze is 17,5 jaar. Voor een Abessijn volgens mij een hele mooie leeftijd (normaal dacht ik 9-13 jaar). Als je haar nu over die dip heen krijgt, hoelang zal het dan duren, met alles wat ze medisch heeft, voordat ze weer in de volgende dip duikt? Als ze nog veel jonger zou zijn, dan kan ze het wel aan om weer helemaal door de molen te gaan. Maar zou je haar daar nu nog een plezier mee doen? Ik weet hoe voorstaande zin klinkt... leeftijd zou niet uit mogen maken (en dat doet het nu voor jou gevoel ook niet). Maar toch. Ik heb Bowy van haar 18 tot 20 jaar intensief verzorgt met nierfalen en torenhoge bloeddruk. En ze heeft in die tijd ook wat dipjes gehad (niet eten e.d.). Uiteindelijk een paar dagen na haar 20e verjaardag kreeg ze er weer een. Dan heb je ook de twijfel... moet ik nog allerlei trucjes uithalen om haar uit die dip te halen. Ik heb toen de beslissing gemaakt. Voor haar.

Overigens denk ik ook niet dat de dierenarts haar in zou laten slapen als hij bij het korte onderzoek straks ziet dat ze nog veel leven heeft. Dus je kunt je ook laten leiden door zijn mening.

Heel veel sterkte.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Sansan
Tijger
Tijger
Berichten: 1201
Lid geworden op: 23 aug 2015 23:28

Re: CNF; terugval na 3 dagen spoelen, hoe nu verder?

Bericht door Sansan »

25 minuten rijden is erg dichtbij, heeft ze veel stress in de auto? Een hartecho daar hoeven ze alleen stil voor te liggen.

Jij kunt het beste beoordelen.
Ik herken die twijfel enorm en ik ben het type dat liever 300€ extra uitgeeft om alles uit te sluiten, maar dat ben ik. Iedere andere beslissing is goed. Het ligt ook aan de kat.

Heb je al besloten?
Hoe is ze nu?

Ankie123
Huiskat
Huiskat
Berichten: 73
Lid geworden op: 11 mei 2019 12:37

Re: CNF; terugval na 3 dagen spoelen, hoe nu verder?

Bericht door Ankie123 »

Ze is een gigantische stresskip, dat is de reden dat we niet veel eerder uitgebreid onderzoek hebben laten doen. Omdat we zo bang waren dat de stress haar fataal zou worden in haar al sterk verzwakte toestand van de afgelopen jaren.

Ik ben nu bij onze kinderen geweest, mijn man werkt thuis vandaag en is nu bij haar.

Er zijn 1000 rationele redenen om haar nu in te laten slapen, maar ik denk dat ik het gewoon (nog) niet kan.

Ankie123
Huiskat
Huiskat
Berichten: 73
Lid geworden op: 11 mei 2019 12:37

Re: CNF; terugval na 3 dagen spoelen, hoe nu verder?

Bericht door Ankie123 »

Dank voor je reactie ook @Rik. Ze heeft in alle gevallen inderdaad niet lang meer. Ze is op leeftijd, ze is al heel lang ziek en ze zit in een hele diepe dip nu. En toch, als ik dan hoor dat jij jouw Bowy nog 2 jaar hebt verzorgd ondanks ook heftige ziekte, ouderdom en dips, dan voelt dat als de enige juiste keuze. Wat maakte bij haar laatste dip dat het toen genoeg was voor jou?

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 6068
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: CNF; terugval na 3 dagen spoelen, hoe nu verder?

Bericht door Rik »

Ankie123 schreef:
16 aug 2019 11:51
Wat maakte bij haar laatste dip dat het toen genoeg was voor jou?
Ik zag op haar 20ste verjaardag (was een donderdag, kan ik me nog goed herinneren) al dat ze zich niet helemaal lekker voelde. Daarvoor nog de felicitaties voor haar gekregen met de hoop "op naar de 21". In het weekend daarop wilde ze niet meer eten. Ik heb in die twee jaar eigenlijk nooit met eetlustopwekkende middelen gewerkt (zoals mirtazapine). Maar wat er bij haar altijd inging was koolvis en Felix gelei (om haar uit de dip te halen). Daar was ze helemaal dol op. En ik wist... als ze dat niet meer at... ja, hoever moet je dan door.

Tevens was ze in het halve jaar daarvoor heel veel afgevallen en woog nog maar net 2kg (van 3kg het jaar ervoor). Ik stond dus maandag, na het weekend, voor de keuze. Ze had die nacht ook nog overgegeven (gal). Moet ik het nog met mirtazapine en prednison proberen. Dat had misschien gewerkt. Twijfel, twijfel. Maar gezien haar mooie leeftijd, het nierfalen en torenhoge bloeddruk samen met het sterk afgenomen gewicht en dan de eetstaking... heb ik toch maar de beslissing genomen.

Ik weet wel dat ik haar nog wel uit de dip had kunnen trekken. Maar dan zou de volgende zich al snel weer aandienen, zeker als het gewicht steeds verder naar beneden gaat. Dan is het lichaam op. Van tevoren was ik eigenlijk bang dat ik niet wist wanneer het tijd zou zijn. Maar op dat moment... was het gewoon tijd.

Topic vanaf dat ze zich niet goed voelde op haar verjaardag:
viewtopic.php?f=56&t=29064&start=90#p672120
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Ankie123
Huiskat
Huiskat
Berichten: 73
Lid geworden op: 11 mei 2019 12:37

Re: CNF; terugval na 3 dagen spoelen, hoe nu verder?

Bericht door Ankie123 »

Dankjewel voor het delen. Ik ga je topic straks even doorlezen.

Ik heb een afspraak ingepland voor een hartecho en bloeddrukmeting op maandag. Mogelijk sterft ze voor die tijd of sterft ze van de stress tijdens transport of onderzoek. Maar ergens kan ik daar geloof ik beter mee leven dan dat ik haar actief laat doodgaan terwijl ik er niet alles aan gedaan heb om te proberen haar nog even "beter" (niet genezen) te maken.

Blijft over wat ik nu moet doen mocht ze opeens een trombo-embolie krijgen of iets anders waardoor ze plots gaat krijsen van de pijn en in een doodsstrijd belandt. Ik heb Tralieve (Tramadol) in huis, maar dat zijn tabletten, hoe krijg ik die er dan nog in? Kun je op dat moment bijvoorbeeld de dierenambulance bellen als de dierenarts niet open is? Of de dierenarts van wacht?

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 6068
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: CNF; terugval na 3 dagen spoelen, hoe nu verder?

Bericht door Rik »

Nee, een dierenambulance laat geen dieren inslapen. Die regelen vervoer en eerste hulp maar mogen geen dieren in laten slapen. Dan zul je toch bij de dienstdoende spoed-dierenarts zijn. Er is altijd wel (als het goed is) een vervangende (spoed-)dierenarts. Vraag van te voren even aan je dierenarts welk nummer je kunt bellen in geval van nood.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Ankie123
Huiskat
Huiskat
Berichten: 73
Lid geworden op: 11 mei 2019 12:37

Re: CNF; terugval na 3 dagen spoelen, hoe nu verder?

Bericht door Ankie123 »

Nog weinig positiefs te melden hier helaas :-( . We waken de hele dag om de beurt bij onze Poes, op eet- en piekmomenten (avondspits met de kinderen) na. Ze is ontzettend zwak, ze staat enkel op om naar de bak te gaan en dan loopt ze wankelend. Ze is ook zo mager... Om de zoveel uur proberen we haar te laten eten, met vanalles, Felix senior met gelei, kattensoep, koolvis met kookvocht, Whiskas sticks. Er is wel wat ingegaan vandaag, maar hoofdzakelijk saus en vocht, en veel was het niet. Ik heb haar maar 1x naar de bak zien gaan om te plassen, mogelijk is ze nog geweest in de tijd dat wij afwezig waren.

Ze wil wel nog steeds knuffelen, als ik haar roep komt ze op m'n schoot liggen.

Haar eetlust wordt steeds minder en ik vind haar er ook weer wat uitgedroogd uitzien, dus we overwogen weer infuus te geven (heeft ze nu al sinds woensdag niet meer gehad) en Cerenia te proberen tegen de misselijkheid. Toen we die er net, verstopt in een stukje stick, in probeerden te krijgen, ging ze heel erg kwijlen en uiteindelijk gaf ze over. Ik geloof dus niet dat er iets van naar binnen is gegaan.

Nog eens opnieuw proberen? En/of infuus geven?

Maandagmiddag voelt nog een eeuwigheid weg en zo zwak als ze is, weet ik niet of ze de rit en echo uberhaupt overleeft. Wat een zorgen.

Sansan
Tijger
Tijger
Berichten: 1201
Lid geworden op: 23 aug 2015 23:28

Re: CNF; terugval na 3 dagen spoelen, hoe nu verder?

Bericht door Sansan »

Wat ontzettend verdrietig :(
Ik zou de dierenarts bellen, of nu nogmaals cerenia en infuus geven. Cerenia met wat eten, anders kunnen ze inderdaad overgeven. En vocht kan ook 50 ml he! Als ze zo weinig binnen krijgt hoef je met 50-100 ml niet bang voor het hart te zijn. Ook eten is belangrijk, heb je recovery voer in huis? Je kan dan met spuitjevoeren de cerenia vermalen en er doorheen doen, zodat ze dat met bijv 10 ml spuitjevoeren binnen krijgt. Heel voorzichtig per ml stapje laten slikken.

Het klinkt heel erg ernstig :( ontzettend veel sterkte.

Gebruikersavatar
Synemios
Tijger
Tijger
Berichten: 2300
Lid geworden op: 29 jul 2010 04:51
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: CNF; terugval na 3 dagen spoelen, hoe nu verder?

Bericht door Synemios »

Ze is volgens mij echt op.
Ik zou de da bellen en geen dingen meer doen als spuitje/dwang voeren, infusen etc.
Heel veel sterkte,
Luna & Lizzy(9) Timmy & Indy & Tommy(4)
*Sylvester, Nero, Mickey, Oscar
Groetjes, Denise
Time spent with cats is never wasted!

Gebruikersavatar
ErikPhilippus
Tijger
Tijger
Berichten: 2943
Lid geworden op: 20 okt 2015 14:28
Locatie: Nederweert
Contacteer:

Re: CNF; terugval na 3 dagen spoelen, hoe nu verder?

Bericht door ErikPhilippus »

Ja, dit is inderdaad een zorgelijke en ernstige situatie.... Ik krijg ook het gevoel dat Poes echt op is. Ik vraag me dan ook af of je het Poes moet aandoen om morgen nog een rit te gaan maken, en een echo....

Zou je toch niet over je eigen verdriet kunnen heenstappen, en nu de dierenarts bellen? Ik weet het, het doet ontzettend veel pijn - maar haar rustig laten gaan als het haar tijd is, is ook een daad van liefde.

Heel veel sterkte!
Erik
Afbeelding Dalí (2001-2017) + Gaudí (2001-2019) + Lumi (2014) + Amber (2016) + Oscar (2016) + Mikki (2020)

Ankie123
Huiskat
Huiskat
Berichten: 73
Lid geworden op: 11 mei 2019 12:37

Re: CNF; terugval na 3 dagen spoelen, hoe nu verder?

Bericht door Ankie123 »

Synemios schreef:
17 aug 2019 23:22
Ze is volgens mij echt op.
Ik zou de da bellen en geen dingen meer doen als spuitje/dwang voeren, infusen etc.
Heel veel sterkte,
Dankjewel voor het medeleven iedereen. Ze is ook echt heel ver op, en de enige reden dat we nu toch nog proberen haar het weekend door te krijgen is het onderzoek bij de cardioloog dat morgenmiddag gepland staat. Als ik nou zeker wist dat haar aftakeling nu kwam door progressief nierfalen (of bijvoorbeeld een tumor), en het van hieraf aan alleen maar verder bergafwaarts gaat, dan kon ik de beslissing tot inslapen misschien makkelijker maken.

Maar nu blijf ik het gevoel houden dat ik echt eerst helemaal zeker moet weten dat er geen enkele hoop meer is op enige verbetering. Onze laatste strohalm is dat haar drastisch verslechterde toestand van de afgelopen 4 weken niet zou zijn veroorzaakt door verergering van het nierfalen, maar door hart en/of bloeddruk. Stel dat dat zo zou zijn, dan zouden we nog Amlodipine en/of plaspillen en hartmedicatie kunnen inzetten, naast nierdieet en Cerenia/infusen wanneer nodig. Pas als niks meer helpt, kan ik het loslaten. Kan ik haar loslaten...

Mocht ze opeens een trombo-embolie krijgen of dreigen te stikken, dan bellen we de (spoed)dierenarts en hebben we een pillenschieter met Tramadol klaarliggen om haar pijn te verzachten tot de da arriveert. Maar nu lijkt ze geen pijn te hebben, enkel ontzettend zwak te zijn.

We hebben vanmorgen 10 ml Recovery + Cerenia met het spuitje gevoerd, dat ging best goed. Daarna heeft ze nog wat uit een bakje gegeten van een Felix senior gelei kuipje (10/15 gram?). Ik moet het dan wel echt bij haar neus houden, maar in ieder geval eet ze dan. Zometeen gaan we haar wat vocht geven met infuus, niet teveel, maar om te zorgen dat ze niet (verder) uitdroogt. Om de hoeveel tijd moeten we verder met spuitjevoeren? En hoeveel?

Plaats reactie