Leuke kitten (kruising) gevonden, is de prijs reëel?

Voor alle vragen wanneer je een kat of kitten (erbij) wil. Welke problemen kun je verwachten en waar moet je van tevoren allemaal rekening mee houden?
LET OP: Voor acceptatie problemen tussen een nieuweling en je andere kat(ten) kun je HIER terecht.
Gebruikersavatar
maliejane
Huiskat
Huiskat
Berichten: 72
Lid geworden op: 03 jul 2018 16:11

Leuke kitten (kruising) gevonden, is de prijs reëel?

Bericht door maliejane » 03 jul 2018 16:27

Hallo allemaal,

Ik ben nieuw hier en hoop dat jullie mij kunnen helpen met mijn dilemma. Ik heb een heel leuk katje gevonden welke een kruising is tussen twee volle raskatten. De moeder zal denk >€1000 gekost hebben en de vader >€700 gezien de rassen. Nu wordt er voor het poesje bijna 500 gevraagd en voor haar broertjes bijna 400 euro. Wel is het poesje een hele mooie kleur en zijn haar broertjes wat meer standaard.

Begrijp mij niet verkeerd, ik wil best wat uitgeven aan een kitten. Maar voor een kruising weet ik gewoon niet of dit wel een eerlijke prijs is. Morgen ga ik bij het katje kijken en ik hoop hier wat tips te krijgen over of de prijs reëel is en zo niet hoe ik beleefd kan afdingen zonder het gevoel te geven dat ik niks over heb voor het katje. Op het moment heb ik al een kat en deze heb ik toen voor enkel de kosten die de eigenaar gemaakt heeft over kunnen nemen. Dit was toen €150. Ik wil nog vragen of de ouders getest zijn, maar als dit niet zo is snap ik het gat niet tussen de €150,- en €500,-. Op markplaats zijn bijna alle kruisingen tussen de €400 en €600, maar zijn ze dit ook waard of zijn dit die mensen die er gewoon echt aan willen verdienen? Als ik zoek op de zorgkosten enzo vermoed ik dat de maximale kosten daar aan €200 zijn. Als ik dan nog wat extra moet betalen voor het feit dat de ouders raskatten zijn zou ik max. €300 willen betalen en als de ouderkatten aantoonbaar getest zijn max. €400. Is dit eerlijk? En zo ja, hoe zeg je beleefd dat ik de €500 toch wel erg veel vind? Misschien niet onbelangrijk, maar de prijs staat op "bieden" en wordt enkel in de advertentie verder gespecificeerd. Bieden voelt alleen niet goed met een levend wezen....

Nogmaals, als de benodigde testen bij de ouderdieren zijn gedaan enzo wil ik best wat meer uitgeven, maar vind het verschil van €100 euro tussen het poesje en haar broertjes wat vreemd. Ook staat er enkel bij de moeder vermeld dat ze een stamboom heeft en vermoed ik dus dat de vader deze niet heeft.

Wie heeft er goede tips voor mij?

Voor mensen ernaar gaan vragen: Ik kies bewust niet voor een raskat omdat ik tot nog toe de ervaring heb dat deze een stuk zwakker zijn, (veel) meer kwalen hebben en jong(er) overlijden. Ik keek dus vooral naar een vuilnisbakje die mij aansprak en welke wel de volledige zorg hadden ontvangen die normaal zijn bij een kitten. Gratis kittens of onder de €100 keek ik dus al niet naar want daarvoor zullen ze nooit de zorg gekregen hebben die ze moeten krijgen. Echter, toen kwam ik dit katje tegen en was ik eigenlijk direct verkocht...

Groet maliejane
Personeel van mijn twee meisjes Dusty (22/5/2017) en Vixey (18/5/2018) :grin:

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 4678
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Leuke kitten (kruising) gevonden, is de prijs reëel?

Bericht door Rik » 03 jul 2018 17:06

Hoi Maliejane,

Nee, de prijs is niet reëel voor een HTK kat (want dat is wat je eigenlijk krijgt).
maliejane schreef:
03 jul 2018 16:27
Ik wil nog vragen of de ouders getest zijn, maar als dit niet zo is snap ik het gat niet tussen de €150,- en €500,-.
Ze kunnen er helaas €500 voor vragen omdat er nog steeds mensen zijn die het ervoor geven. Omdat de ouders "raskatten" zijn.
Op markplaats zijn bijna alle kruisingen tussen de €400 en €600, maar zijn ze dit ook waard of zijn dit die mensen die er gewoon echt aan willen verdienen?
Dat zijn broodfokkers die er aan willen verdienen.

Als ze niet de moeite genomen hebben om een (stamboom) poes door een kat van hetzelfde ras te laten dekken dan kunnen er een aantal mogelijkheden zijn.
1) Het is een oeps-nestje. Onvoorzichtig geweest met de poes.
2) Geen stambomen aanwezig, dus dan maakt kruisingen ook niet uit. Via marktplaats krijgen ze toch wel centjes.
3) Het zijn broodfokkers. In dat geval is de kans ook groot dat de poes teveel nesten in een te korte tijd heeft gekregen en/of gedekt is door een kater van een ander ras.

Alleen indien er voor de kittens een stamboom aangevraagd is weet je dat het goed zit. Anders kan het dus zijn dat de poes 2x per jaar (of meer) een nestje krijgt. Of dat er gedekt wordt door een kater van een ander ras. Of dat de testen niet gedaan zijn... etc. etc.
... maar vind het verschil van €100 euro tussen het poesje en haar broertjes wat vreemd.
Niet vreemd. Ze proberen nu de kittens voor zoveel mogelijk geld te slijten via marktplaats. En het ene poesje levert dan wat meer op dan de andere (misschien door de tekening e.d.).

Mijn mening: ver weg blijven van deze broodfokker.
Voor mensen ernaar gaan vragen: Ik kies bewust niet voor een raskat omdat ik tot nog toe de ervaring heb dat deze een stuk zwakker zijn, (veel) meer kwalen hebben en jong(er) overlijden. Ik keek dus vooral naar een vuilnisbakje die mij aansprak en welke wel de volledige zorg hadden ontvangen die normaal zijn bij een kitten.
Dat is prima. Maar ze bieden hier dus wel kittens aan van 2 "raskatten". Die hebben dus grote kans om, omdat ze juist direct van "raszuivere" katten afkomen, ALLE aandoeningen van BEIDE rassen te krijgen. Dus de kans is dat ze juist "zwakker" zijn dan een vuilnisbakje. Zeker omdat waarschijnlijk de testen ook niet gedaan zijn. Diversiteit en sterkheid van vuilnisbakjes krijg je pas na een paar generaties. Niet door de ene raskat met een andere raskat te kruisen met één generatie.
Echter, toen kwam ik dit katje tegen en was ik eigenlijk direct verkocht...
Ja, daar leven de broodfokkers helaas van.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Gebruikersavatar
maliejane
Huiskat
Huiskat
Berichten: 72
Lid geworden op: 03 jul 2018 16:11

Re: Leuke kitten (kruising) gevonden, is de prijs reëel?

Bericht door maliejane » 03 jul 2018 17:14

Hallo Rik,

Bedankt voor het uitgebreide antwoord. Bij dit nest zijn beide ouders aanwezig dus ik vermoed dat het geen "oeps" nest is. Ik weet ook niet zeker of dit een eenmalig nestje is of dat er vaker gefokt is. Daarom ga ik morgen ook kijken hoe het bij hun is en wat voor gevoel ik erbij heb. Als ik het idee krijg dat het een broodfokker is ga ik ook echt niet voor dit kitten en kijk ik verder. Dat ik haar heel aansprekend vind zegt dus niet dat ik blind besluit ;) Dat wilde ik toch even benadrukken.

Bedankt voor de verdere toelichting van de prijzen. Het bevestigd voor mij inderdaad wel dat ik haar niet ga kopen voor de €500, want dat is ze zonder papieren en testen niet waard. Als dit katje het niet wordt ga ik ook selectiever verder zoeken via stichtingen en fokkers. Dat klinkt toch een stuk eerlijker dan deze praktijken, zelfs al ben ik overtuigd dat er ook mensen bij zitten die met goede bedoelingen zo'n kruising nestje fokken. Hoe je die er alleen uithaalt is een 2e natuurlijk...

Mocht ik morgen nu toch een fijn gevoel hebben bij de eigenaresse en hoe ze haar kittens houd. En mocht ze nu wel de stambomen en testen van beide ouders hebben. Zijn er dan nog tips hoe ik op een beleefde manier kan aangeven dat €500 voor zo'n kat echt te veel is?

Groet maliejane
Personeel van mijn twee meisjes Dusty (22/5/2017) en Vixey (18/5/2018) :grin:

Gebruikersavatar
KleinDraakje
Poema
Poema
Berichten: 379
Lid geworden op: 02 jan 2018 08:42
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Leuke kitten (kruising) gevonden, is de prijs reëel?

Bericht door KleinDraakje » 03 jul 2018 17:51

Het klinkt als een broodfokker, beide ouders aanwezig en raskat maar verkoopt hem net onder de prijs. Waarschijnlijk zonder stambomen. Dan zou ik toch juist gaan voor een raskat. Dan weet je dat ze zich aan de regels van een erkende vereniging houden, alle testen hebben gedaan en de kittens de nodige zorg hebben gekregen.

Als de ouders getest zijn, stamboom hebben etc kan je vragen waarom de kittens dan geen stamboom hebben. Tenzij het een mix is van 2 verschillende rassen is er geen reden om geen stamboom te hebben. Die kost maar twee tientjes om aan te vragen. Als de eigenaar aangeeft dat er genoeg mensen wel €500 willen betalen als jij het niet wilt, dan is er geen discussie over te openen. Dan is het een broodfokker die gewoon naar de volgende gaat hoe aardig jij je ook opstelt.

Marktplaats sowieso niet kijken als je zekerheid wilt dat je een goed gesocialiseerde kat krijgt. Dan raad ik aan via rasvereniginen bij catteries langs te gaan, vragen te stellen en te kijken naar de testen en mama poes.

Of gewoon naar het asiel voor een htk kat, dan zit je tussen de €75 en €150 en zijn ze gecheckt. Hoe het dan qua socialisatie zit is een beetje gokken. Wij hadden een pech geval en onbewust een zieke kat geadopteerd die maar 4 maanden bij ons mocht leven. Ook htk katten kunnen dus ziek worden 🙂
- Viv
En de drie bengeltjes
Rocky, Marble & Pebbles 💖

Bekijk ons foto album

Gebruikersavatar
maliejane
Huiskat
Huiskat
Berichten: 72
Lid geworden op: 03 jul 2018 16:11

Re: Leuke kitten (kruising) gevonden, is de prijs reëel?

Bericht door maliejane » 03 jul 2018 18:03

Het gaat hier om een kruising van twee raskatten dus stamboom voor de kittens is niet mogelijk. Over de moeder staat er specifiek bij dat deze een stamboom heeft, van de vader niet. Dit wil ik dus wel duidelijk hebben en kunnen inzien. Over socialisatie enzo twijfel ik want heb veel foto's en filmpjes gekregen. Worden ook gewoon gecheckt door dw dierenarts en gaan pas na 12 weken naar de nieuwe eigenaar.

Zoals gezegt ga ik sowieso goed doorvragen over de stamboom en testen. Ook weet ik nu dat 500 gewoon te veel is en er dus flink wat van de prijs af moet en ik het anders niet doe.

Heel benieuwd nu hoe het bezoekje morgen uitpakt.. via telefoon en alles lijkt ze erg begaan met de dieren en wilde ze ook veel weten over waar de kitten terecht komt dus we gaan het zien..
Personeel van mijn twee meisjes Dusty (22/5/2017) en Vixey (18/5/2018) :grin:

Gebruikersavatar
Siris
Panter
Panter
Berichten: 435
Lid geworden op: 13 mei 2009 17:45
Locatie: Beverwijk

Re: Leuke kitten (kruising) gevonden, is de prijs reëel?

Bericht door Siris » 03 jul 2018 18:30

Helemaal eens met Rik en Klein Draakje.

ik zelf ben daar heel stellig in. Kruisingen zijn altijd broodfokkers en ver weg van blijven. Ook al is het een mix van 2 raskatten, sommige rassen mogen niet met elkaar gekruist worden en dat is niet voor niets. Misschien is het handig
om eens in te lezen waarom raskatten zoveel kosten.
Stamboom zijn inderdaad de kosten niet wat KleinDraakje ook al aan geeft.

500 euro ervoor vragen, ik heb geen idee welke zogenaamde raskatten het zouden zijn, maar als je zo 250 euro bijlegt heb je een raskat, die getest e.d. is. Bij fokkers die met stamboom fokken moet je al goed uit je doppen kijken laat staan bij
die zogenaamde mensen die kruisingen doen.

Stamboom is een soort van certificaat van echtheid en zonder kan er wel van alles en nog wat ingekruist zijn.
En zonder is het htk. Stamboomloze raskatten bestaan niet.

Daarbij vraag ik mij af waarom je op MP bent gaan kijken als je niet persé een raskat wil, een htk in het asiel kost zo rond
de 150 euro, zijn geënt, ontwormd en gechipt en vaak krijgen je de kosten ook nog eens terug van de castratie.
Dus alles boven de 150 euro is gewoon te veel. Waarom ben je niet gaan kijken bij stichtingen of asiels,
help je hun ook nog eens mee.

En dat raskatten zwakker zouden zijn, dat is onzin dat komt door die zogenaamde kruising fokkers (=broodfokkers) die hun
katten nergens op laten testen. En dierenartsen die look a likes zonder stamboom aanmerken zijnde raskat.
Het zijn levende wezens, htk kan ziek worden en een raskat, alleen wordt bij een goede fokker getest op erfelijke aandoeningen. Ik heb htk's gehad uit het asiel en ik heb nu Maine Coons en ik heb met beiden pech gehad.
Bij htk's weet je nooit welke rassen erin zitten en kunnen dus omdat zij nergens op getest worden (voorouders e.d.) meer kans hebben op erfelijke aandoeningen.

En afdingen? Het zijn geen goederen? Daarom heb ik dus zo een schurft aan MP e.d. sites.
Gewoon als je een htk wil naar het asiel of stichting gaan en raskat goed inlezen, kosten niet zomaar die prijs.

Ik zou lekker eens kijken bij een asiel bij in de buurt of een stichting, volgens mij zitten er helaas weer genoeg kittens.
Let wel als daar gaat kopen houd je dus broodfok in stand. Vaak zijn die kruisingen nog ziek en ben je nog meer kosten kwijt.
Groetjes Daniëlle
Noa (17-5-13), Riley (25-1-16)& Marley (4-3-16)
(Fotoalbum)

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 4678
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Leuke kitten (kruising) gevonden, is de prijs reëel?

Bericht door Rik » 03 jul 2018 18:37

Broodfokkers kunnen het heel goed verbergen en zijn heel aardig hoor. Dat zie je zo niet aan ze. Het feit dat het een kruising is en beide ouders aanwezig zijn zou al genoeg moeten zeggen (want een normale fokker heeft geen kruisnestjes tenzij het een oepsnestje is). Of ze fokken bewust voor de centjes of een van de twee ouders is de ouder niet. Ze kunnen het wel zeggen maar er is geen bewijs. En als ze al stambomen laten zien weet je nog niets (is de stamboom wel van die kater etc..) Of ze hebben even een kruisnest tussen de normale nesten door als het een echte fokker is (waardoor de moederpoes dus eigenlijk teveel nesten per jaar krijgt).

Ik weet wel met welk verhaal ze zullen komen. "Wij vinden beide ouders zo mooi en willen graag kruisen om zo nog mooiere kittens te maken" of zoiets. Laat je daardoor niet gek maken. Een goede fokker zal niet zo maar kruisen want er is nooit meer een stamboom op die kittens te krijgen. Dus geloof me, broodfokkers zijn heel aardig en hebben een prachtig verhaal maar uiteindelijk betaal je teveel voor een kitten die alle zwaktes van beide rassen kan hebben en zeker omdat de ouders niet getest zullen zijn. Ook het verhaal van sterkere kittens is dus onzin want dat heb je niet na één generatie.

Dit is dus gewoon een nestje tussen een waarschijnlijk raskatje en een andere kat (want ook het bewijs van stamboom van moederpoes is niet zeker, papiertje kan van een ander kat zijn). Er dan €500 voor vragen zien we gewoon als broodfokken. Kittens zo snel mogelijk de deur uit (want dat zal wel niet pas bij 14/16 weken zijn) en moederpoes weer laten dekken. Jij hebt totaal geen garantie dat dat niet gebeurd (en houdt dus eigenlijk die fok in stand). Zeker als vader ook aanwezig is gaat dat natuurlijk gewoon weer gebeuren.

Natuurlijk kun je een goede klik hebben en je kunt er uiteindelijk toch voor kiezen maar dan weet je in ieder geval dat je betaald voor de (brood-)fokkers en niet voor het ras.

Bepaal ook even van tevoren of je direct een beslissing wilt nemen of niet. Niets weerhoudt jou ervan om tegen de fokkers te zeggen dat je het morgen of van de week laat weten. Op die manier kun je in ieder geval je gevoel even tot rust laten komen (want zo'n kittenkopje doet wel wat met je).


Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6353
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Leuke kitten (kruising) gevonden, is de prijs reëel?

Bericht door Dinky » 03 jul 2018 19:00

Wat je altijd kan vragen is waar de prijs op gebaseerd is. Vraag na hoe de prijs is opgebouwd.

Op de site van neocat staat de opbouw van de kosten van een eerste nest, bij volgende nesten heb je een deel van die kosten niet meer: http://www.neocatbritten.nl/eerstenest
Op die manierkom je wat beter beslagen ten ijs ;-)
Mirjam & Dinky (02-07-2006)

Dinky's Album

Gebruikersavatar
ErikPhilippus
Tijger
Tijger
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 okt 2015 14:28
Locatie: Nederweert
Contacteer:

Re: Leuke kitten (kruising) gevonden, is de prijs reëel?

Bericht door ErikPhilippus » 03 jul 2018 19:53

Je hebt al hele goede raad en advies gekregen van mijn mede-forumleden, niks aan toe te voegen eigenlijk.
Ik zou in ieder geval niet overhaast beslissen - geef aan dat je er even over wilt nadenken. Want je gaat snel voor de bijl (ik weet er alles van, haha), en later komen er wat meer rationele overwegingen, en misschien bedenkingen.

Maar prima dat je je zo goed voorbereidt hoor!
Groetjes,
Erik
Afbeelding Dalí (2001-2017) + Gaudí (2001) + Lumi (2014) + Amber (2016) + Oscar (2016)
Kattenpaleis

Gebruikersavatar
maliejane
Huiskat
Huiskat
Berichten: 72
Lid geworden op: 03 jul 2018 16:11

Re: Leuke kitten (kruising) gevonden, is de prijs reëel?

Bericht door maliejane » 03 jul 2018 21:35

Voor de mensen die hier zeggen waarom ik niet direct naar een asiel ben gegaan en ik mij niet heb ingelezen in de kosten van een raskat wil ik even zeggen dat dit absoluut niet klopt. Heb in het verleden zowel kittens van fokkers gehad/meegemaakt van dichtbij als kittens uit een asiel. Feit is bij mij dat ik niet snel een kat echt leuk vind en ik die klik super belangrijk vind. Ik heb dus zowel op websites van asiels gekeken, als marktplaats als op [verwijderd]. Ik kijk dus overal en reageer alleen als ik meteen al zie dat ik hem/haar leuk vind. Bij alle katten waarbij ik die klik niet had (waren van mijn ouders of oma) kwam die later ook niet. Als 1 kitten vanaf het allereerste begin eruit sprong voor mij, dan was die band gelijk aanwezig.

Ik zoek dus ook tot ik zo'n klik vind, maar denk ook logisch na en ga niet zomaar 500 euro betalen. Ik heb hiervoor ook al gezegt dat als de ouders de nodige testen hebben ondergaan ik bereid ben meer te betalen dan wanneer deze niet aantoonbaar zijn. Zou fijn zijn als er dus niet gelijk beschuldigend wordt gezegt dat ik niet naar asiels heb gekeken en mij niet heb in gelezen in de kosten van een raskat.

Als er verder nog tips zijn over hoe ik kan aangeven niet zoveel te willen betalen dan hoor ik die graag. Ik weet nu dat ze in elk geval niet meer waard is dan een normale HTK, ookal vind ik het nog steeds lastig om in geld over dieren na te denken...

En ben inderdaad niet van plan gelijk te besluiten. Dus dat komt goed :)
Personeel van mijn twee meisjes Dusty (22/5/2017) en Vixey (18/5/2018) :grin:

Gebruikersavatar
pinguin
Tijger
Tijger
Berichten: 2116
Lid geworden op: 03 jul 2011 19:54

Re: Leuke kitten (kruising) gevonden, is de prijs reëel?

Bericht door pinguin » 03 jul 2018 21:39

500 euro is bizar veel geld vind ik persoonlijk voor een kruising kat.
Wat mrtokg je dan allemaal voor?

Verstuurd vanaf mijn SM-G930F met Tapatalk

groetjes sproet* 11jr*, snabbel 6jr en Simba 0jr

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 4678
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Leuke kitten (kruising) gevonden, is de prijs reëel?

Bericht door Rik » 03 jul 2018 22:00

Je geeft zelf al een beetje aan wat je bereidt bent te betalen, zonder testen, met testen etc. Dus het aankaarten is eigenlijk gewoon een kwestie van zakelijk bespreken. Waarom is het broertje €100,- goedkoper (terwijl dezelfde zorg ervoor gegeven zou moeten zijn)? Heeft ze de 2 entingen gehad op 9 en 12 weken (en krijgen ze dus netjes een paspoort mee)? (neem dat dus ook mee in de prijsoverweging)

Een HTK heeft 2 entingen en castratie via asiel gehad en kost €100 tot maximaal €165 (wat ik heb betaald) maar dat is echt het maximum. Ik kan me voorstellen dat als je alle testen van de ouders zou krijgen dat het kitten misschien meer waard zou zijn maar het probleem is eigenlijk bewijs. Ze kunnen (en zullen) alle papieren hebben (ook stamboom) maar er is absoluut geen mogelijkheid om dit te verifiëren. Of zou je dat dan weer kunnen informeren bij hun DA? Dan zou je de kopieën mee moeten kunnen krijgen (wat je meestal niet krijgt, je mag ze "even" inzien). Ook dat is dus een punt... hoe zeker is het allemaal. Hoeveel nestjes hebben die 2 al gehad e.d. Ook allemaal vragen die je zou kunnen stellen. Dus bereidt je voor met een compleet vragenlijstje van wat er allemaal genoemd is.

Wanneer je er heen gaat met verschillende prijzen in je hoofd en "eisen" dan ben je dus al een heel eind.

Dan het gesprek... Tsja... je kunt natuurlijk gewoon vrij vroeg aangeven dat je €500 teveel vindt. Tevens kun je vragen waarom broerlief dus goedkoper is. Daar zullen ze wel een antwoord op hebben dat de vachttekening niet zo mooi is ofzo... Maar uiteindelijk zul je dus zelf komen met een prijs wat je er voor wilt bieden. Ze hebben haar ook via mp neergezet dus dan is dat helemaal niet zo raar om jouw prijs te noemen. En omdat je toch al niet de volle mep wilt betalen zal er op een gegeven moment toch een prijs genoemd moeten worden. En op dat moment kun je gerust zeggen wat jij bereidt bent te betalen. Dat kan €150 zijn (maar dan zullen ze waarschijnlijk zeggen dat ze wel iemand anders zoeken) of €250 (wat dan voor hun al misschien aantrekkelijker wordt). Maar je zult je eigen prijslimiet in je hoofd moeten hebben en gewoon daarvoor gaan (als je er al voor wilt gaan natuurlijk). In ieder geval zul je niet "bang" moeten zijn om het over prijs te hebben. Want het gaat hier om een kruisnestje. Niet om een ras-nestje bij een fokker die aangesloten is bij een rasvereniging. Want daar betaal je een prijs waar niet van afgeweken wordt (en dan dus terecht). Dus vindt je moment tijdens het bezoek om aan te kaarten dat die €500 wel veel is (waarschijnlijk nadat je je vragenlijstje met hun hebt doorgenomen) en dan volgt de rest van het gesprek vanzelf. Tegelijk evalueer je dan in je hoofd de antwoorden op dat vragenlijstje en bepaal je wat jouw maximale prijs is die je dan op een gegeven moment kunt benoemen (als de klik er dan natuurlijk is).

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

PS. Een andere optie is natuurlijk dat je tijdens het bezoek al wel aangeeft dat €500 erg veel is maar dat je verder het bezoek laat lopen zoals het gaat. En wel je vragenlijstje natuurlijk doorneemt. Maar dat je op het einde zegt dat je er nog even een dagje of 2 over na moet denken. Dan kun je ze dus gerust 1 of 2 dagen later terugbellen en zeggen dat je er nog even over nagedacht hebt en dat je haar wel heel erg graag wilt hebben maar dat je maar tot maximaal €xxx kunt gaan (je kunt dan wel of geen reden daarvoor noemen, dat is aan jou). Dan krijg je vanzelf van hun het antwoordt of ze daarmee akkoord gaan. Dan hoef je dus niet tijdens het bezoek al over concrete bedragen te hebben.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Gebruikersavatar
KiwiNL
Poema
Poema
Berichten: 227
Lid geworden op: 04 dec 2017 11:38

Re: Leuke kitten (kruising) gevonden, is de prijs reëel?

Bericht door KiwiNL » 03 jul 2018 22:11

Ik zou als ik jou was niet meer willen betalen dan je voor een asielkat kwijt zou zijn. Gewoon, uit principe, omdat je anders dit soort broodfok stimuleert en eraan meewerkt.

Ik vind het wel apart trouwens dat je van een foto al kunt beoordelen of je wel of geen 'klik' hebt met een kat. Dat hangt toch vooral van het karakter af, in plaats van van het uiterlijk?
Bowie & Floyd (oktober 2017)

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 4678
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Leuke kitten (kruising) gevonden, is de prijs reëel?

Bericht door Rik » 03 jul 2018 22:42

KiwiNL schreef:
03 jul 2018 22:11
Ik vind het wel apart trouwens dat je van een foto al kunt beoordelen of je wel of geen 'klik' hebt met een kat. Dat hangt toch vooral van het karakter af, in plaats van van het uiterlijk?
Ik lees in de openingspost ook niet dat er al een klik zou zijn. Er is alleen beoordeeld a.d.h.v. de advertentie dat het een leuk kitten is. Het bezoek zal bepalen of er een klik is met kitten en fokkers.

En in haar laatste post geeft maliejane ook aan dat ze beseft dat het kitten niet meer waard zou zijn dan een HTK. Nu denk ik ook wel niet dat je de broodfok in stand moet houden maar er kunnen wel wat andere dingen meewegen. Dan denk ik dus eerder aan een "paar euro" boven een HTK prijs i.p.v. een "paar euro" onder een raskat prijs wat ze nu vragen. Die "paar euro" is ter eigen discretie maar zou natuurlijk zo gekozen moeten worden dat het de broodfok nét af zou moedigen. Als je bijvoorbeeld €400 biedt dan hou je het in stand. Maar als je bijvoorbeeld €200 biedt dan kan het de broodfokker nét op het randje zetten dat die er niet aan verdient maar er toch voor gaat. Als iedereen dat doet dan woedt dat de broodfok automatisch uit. Het is alleen moeilijk om die grens te vinden.

Bijkomend probleem is dat die grens per broodfokker kan verschillen. Want als ze bijvoorbeeld 3 nestjes per jaar met de moederpoes hebben (ja, achter elkaar) dan is zelfs €10 teveel voor een kitten. Dus tsja, wat is wijsheid.

Verkoop van katten zonder stamboom verbieden zou het mooiste zijn. Laat katten zonder stamboom dan verplicht via geautoriseerde organisaties lopen.

Ik ben benieuwd hoe het daarmee gaat in Frankrijk:
Verkoop van dieren verboden voor particulieren: einde aan gemakkelijk geld!
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Gebruikersavatar
Siris
Panter
Panter
Berichten: 435
Lid geworden op: 13 mei 2009 17:45
Locatie: Beverwijk

Re: Leuke kitten (kruising) gevonden, is de prijs reëel?

Bericht door Siris » 03 jul 2018 23:19

Je vraagt om advies maar je doet er niets mee. In mijn ogen spek je sowieso een broodfokker en snap echt niet dat je er nog over nadenkt om er te gaan kopen. Als je echt had ingelezen ga je niet voor een kruising. En had je er ook niet naar gezocht.

Zonder vraag geen aanbod. Mij bekruipt t gevoel dat je voor een dubbeltje op de 1e rij wil zitten. Vind t apart dat je gaat afdingen op een dier en dat ik de enige blijkbaar ben...

En door daar te gaan kopen houdt je t alleen maar in stand.

Wie weet hoe vaak ze die poes misbruikt.

Ik denk dat je beter t per telefoon kan vragen
Hoef je ook niet langs te gaan. Daarbij kan ik je nu al zeggen dat zij met allerlei slappe excuusjes komt en de prijs echt niet voor jou gaat verlagen.

De ene kat is sowieso een htk en zal vast geen papieren hebben van testen. De kat met stamboom is misschien getest maar zijn haar ouders en grootouders getest. Daarbij weet je niets van de andere kat. Bij een fokker worden beiden katten getest want sommige zijn namelijk geen goede combi. Fokken is niet alleen een kat op een kat zetten.

Vaak mankeren deze kruisingen nog van alles en ben je uiteindelijk nog meer kwijt dan als voor een stamboom kat gaat.

Zal mij vast niet geliefd maken maar dat boeit mij totaal niet

Bij haar kopen of t nu voor 150 euro is of niet is broodfok spekken. Er wordt zo voor gewaarschuwd en nog denk jij erover na. 🙄
Groetjes Daniëlle
Noa (17-5-13), Riley (25-1-16)& Marley (4-3-16)
(Fotoalbum)

Plaats reactie