Chronische tandvleesontsteking en huidproblemen

Als je denkt dat er iets mis is met je kat, bel dan eerst even de dierenarts(assistente) voor advies. Want al zijn er op het forum veel mensen met ervaring, een juiste diagnose kan alleen gesteld worden door een dierenarts.
Plaats reactie
Bibijanne72
Kitten
Berichten: 10
Lid geworden op: 23 dec 2015 10:51

Chronische tandvleesontsteking en huidproblemen

Bericht door Bibijanne72 »

Dag, ik ben Bibijanne en nieuw op dit forum. Wij hebben 3 katten (2 poezen + 1 kater) + (sinds enkele maanden) een konijn. Met 1 van onze katten hebben wij eigenlijk 2 problemen:

Ongeveer 3 jaar geleden heeft de dierenarts vastgesteld dat onze poes chronische tandvleesontsteking (stomatitis) heeft. Ze at vrijwel niet meer en lag de hele dag lusteloos op de bank. Inmiddels is haar gebit een aantal keren schoongemaakt en zijn er wat tanden getrokken. Daarnaast heeft ze verschillende keren een antibioticakuur (Stomorgyl) gehad, waarna het een jaar redelijk ging, maar helaas toch opnieuw verslechterde. Omdat keer op keer antibiotica geven mij tegenstond, heeft onze kat op advies van een homeopatisch dierenarts ongeveer een jaar lang Corrosivus D30 met weerstandsverhogende druppels gekregen. Gedurende die periode leken de gebitsproblemen van onze kat redelijk onder controle. Haar tandvlees was nog wel rood, maar ze at weer goed en was actief. Omdat poes weer begon te kwakkelen met eten en alleen nog lekkere hapjes wilde eten, zijn we kortgeleden opnieuw met haar naar de dierenarts geweest voor gebitscontrole. De dierenarts gaf aan niet veel tandsteen te zien, maar haar tandvlees bleek weer erg rood. Opnieuw heeft ze daarom Stomorgyl voorgeschreven gekregen. De dierenarts stelde voor haar gebit onder narcose schoon te maken, maar aangezien er weinig tandsteen te zien was, leek mij dit onnodig stressvol voor de kat. Hoewel poes levendig is, merk ik dat ze haar harde brokjes (Hill's T/D voor katten met gebitsproblemen) laat staan. Ze wil ze alleen eten als ik ze voor haar op de grond leg of in de kattenmelk doop; ze zelf uit haar bakje pakken wil ze niet (verwen ik haar teveel?). Wel staat ze voortdurend te bedelen om ander eten (schrokt zelf het vlees van de andere katten op). Sinds ongeveer een week of 2 is onze kat zichzelf obsessief gaan likken en aan haar vacht gaan bijten, waardoor er inmiddels een kale plek boven haar staart zit. In eerste instantie dacht ik aan een stressreactie (onlangs verbouwing, nieuw huisdier), maar wellicht bestaat er een relatie tussen de tandvleesontsteking of met voeding (ze krijgt sinds kort weleens AH kattenmelk over haar brokjes). De katten zijn pas ontvlooid en onze andere katten lijken ook geen jeuk te hebben. Ik ben inmiddels tamelijk radeloos; iedere keer een nieuwe Stomorgylkuur lijkt mij slecht voor de kat, ze lijkt niet meer te reageren op de homeopathische medicatie en ik wil poes niet onnodig belasten met narcoses. Heeft iemand ervaring met katten met stomatitis en huidproblemen?
Gebruikersavatar
nellebel
Tijger
Tijger
Berichten: 5515
Lid geworden op: 27 sep 2010 07:59
Locatie: venray

Re: Chronische tandvleesontsteking en huidproblemen

Bericht door nellebel »

even via zoekfunctie kijken kom je veel tegen. zelf kater met stomatitis.
groetjes wendy en pootje van Guusje en Gijs. neusje van mijn engeltjes Nellie, Sjefke en wonder Flippie, en mijn allerkleinste engeltje Odie
Cerna

Re: Chronische tandvleesontsteking en huidproblemen

Bericht door Cerna »

Allereerst over de Stomatitis: je bent nu al drie jaar aan het dokteren, maar beter worden doet het niet en daarom heb ik maar één advies: laat alles (op de hoektanden na) trekken bij een gespecialiseerde dierenarts.
Dat is even ingrijpend maar de beste oplossing!

Ik heb twee katten gehad met Stomatitis en twee katten met rode randjes. Waarschijnlijk is bij allevier de oorzaak hetzelfde, namelijk het Herpesvirus. Volgens de kenners wordt stomatitis niet veroorzaakt door een virus, maar het is opvallend dat bij mij eerst 1 kat begon met tandvleesproblemen gevolgd door een kat die chronisch begon te snotteren (kan ook herpes zijn).
Twee maanden daarna moest bij de een-na-oudste kat het gebit gereinigd worden en twee maanden daarna had ze stomatitis. De jongste twee kregen rode randjes op het moment dat ze een maand bij ons woonden :-(

Bij de twee katten met stomatis zijn alle tanden/kiezen getrokken en zij hebben nooit meer problemen gehad. Bij de jongste twee probeer ik een operatie te voorkomen door ze dagelijks L.lysine te geven wat het virus aanpakt. Of het voldoende zal zijn, zal de tijd leren.
Maar dat is iets wat je nog kunt proberen. Tweemaandelijks een Cortalone-injectie hielp ook goed, maar het kwam toch steeds weer terug en je loopt het risico op diabetes.

Ik geloof niet dat er een relatie is met een allergie. Begon poes te bijten toen je met de kattenmelk begon? Of is er iets anders wat ze nu krijgt en vroeger niet?
Zolang poes levendig is, denk ik niet dat er iets met haar nieren is want dat kan ook jeuk veroorzaken en nierfalen kan veroorzaakt worden door de bacteriën bij tandvleesproblemen.
Gebruikersavatar
Anne
Tijger
Tijger
Berichten: 5565
Lid geworden op: 14 jul 2006 20:39

Re: Chronische tandvleesontsteking en huidproblemen

Bericht door Anne »

Ik denk dat er wel een relatie kan zijn met een eventuele atopie ( allergische aanleg)
Hier heeft Hummel geen gebit meer omdat net als bij jou kat de stomatitis maar bleef terugkomen
tevens is Hummel ook een chronische niezer en krijgt zij ook dagelijks ( sochtens op nuchtere maag is beter) l=lysine. Sinds zij l-lysine krijgt heeft zij nooit meer een ab nodig gehad voor het niezen
Toen haar tandjes en kiesjes helemaal verwijderd waren bleef ze helaas last houden van rode ontstoken plekken in haar wangslijmvlies. het enige wat tot nu toe bij haar helpt is het het geven van een hypoallergene brok. Zij krijgt echt niks meer anders. Sinds ik dat geef is het nooit meer terug gekomen. Vandaar dat ik denk dat er wel een relatie met een allergie aanwezig kan zijn.
Allergie haalt zowiezo de weerstand naar beneden en dan kan heel makkelijk de herpes virus weer sterker worden.
Hummel zit nu anderhalf jaar op dit dieetvoer en de tijden dat zij niet kon eten vanwege de pijn, de ontstoken plekken, het dwangvoederen zijn voorbij
Hummel heeft naast dit een vlooienallergie, niet dat dat iets uitmaakt voor het gebit, maar heeft dus ook een aanleg voor atopie
grt Anne, Happy 15 Joep 14 Hobbel 13 Polleke 12, Pluto 3 Louie 2 en Donna 1, Lora (hond) 1
en kipjes Kukel Kayla en Lucy


rust zacht alle engeltjes
Bibijanne72
Kitten
Berichten: 10
Lid geworden op: 23 dec 2015 10:51

Re: Chronische tandvleesontsteking en huidproblemen

Bericht door Bibijanne72 »

Dank voor jullie reacties. Het trekken van alle tanden en kiezen heb ik bij mijn eerste kater ook moeten laten doen. Ik vond dit behoorlijk ingrijpend en als het niet hoeft, dan doe ik het liever nog even niet. Aan blijven tobben met antibiotica doe ik ook niet meer, dat is een aanslag op de nieren van poes. Het krabben en bijten lijkt inmiddels iets minder te zijn geworden na het volledig stoppen met kattenmelk. Ik kijk het nog even aan. Mevrouw loopt redelijk opgewekt door het huis te banjeren, mauwt weer veel en heeft ook redelijk gegeten.
Bibijanne72
Kitten
Berichten: 10
Lid geworden op: 23 dec 2015 10:51

Re: Chronische tandvleesontsteking en huidproblemen

Bericht door Bibijanne72 »

We zijn inmiddels ruim een half jaar verder. Poes is kort na mijn laatste bericht naar de dierenarts geweest. Dierenarts constateerde inderdaad toename van de ontsteking en heeft opnieuw het gebit schoongemaakt (weinig tandsteen gevonden) en een tandje getrokken. Daarna was het een tijdje rustig. In april moesten de katten gevaccineerd worden. Het gebit van poes werd door de dierenarts gecontroleerd. Ze constateerde dat poes weer onaangenaam uit haar bekje rook. Er waren opnieuw rode randjes zichtbaar op het tandvlees en de dierenarts gaf om die reden weer een kuurtje Stomorgyl mee. (De kale plek werd, vermoedde de dierenarts, veroorzaakt door een vlooienallergie). Toen ik aangaf dat het me niet goed lijkt om steeds weer antibiotica voor te schrijven, gaf de dierenarts aan dat zij het trekken van kiezen en tanden uitsluitend als laatste redmiddel adviseert (als de kat schreeuwend bij het voer staat, kwijlt etc.), maar dat het trekken van het gebit lang niet altijd leidt tot het verdwijnen van de problemen. Poes raakt inmiddels al gestresst als ik alleen maar naar haar bekje kijk. Ze houdt haar kopje weer scheef bij het kauwen (haar Hill's brokjes eet ze nog wel, maar ik zie dat het moeizaam gaat) en ik zag haar net klapperen met haar kaak. Kortom, we lijken weer terug te zijn bij af. Ik ga niet zelf lopen dokteren, maar kan iemand mij wat aanvullende informatie geven over het gebruik van L.Lysine; dat is toch een middel wat weerstand opbouwend werkt? Hoe denkt jullie dierenarts over het gebruik van dit middel? En wat zijn de resultaten?
Gebruikersavatar
Anne
Tijger
Tijger
Berichten: 5565
Lid geworden op: 14 jul 2006 20:39

Re: Chronische tandvleesontsteking en huidproblemen

Bericht door Anne »

Google eens op l-lysine. Als ik jouw verhaal zo lees kan ik je alleen maar adviseren zo snel mogelijk over te stappen op een hypoallergene brok en haar dit alleen te geven
L-lysine bevalt hier heel goed. Ik geef het sochtends op een nuchtere maag
grt Anne, Happy 15 Joep 14 Hobbel 13 Polleke 12, Pluto 3 Louie 2 en Donna 1, Lora (hond) 1
en kipjes Kukel Kayla en Lucy


rust zacht alle engeltjes
Bibijanne72
Kitten
Berichten: 10
Lid geworden op: 23 dec 2015 10:51

Re: Chronische tandvleesontsteking en huidproblemen

Bericht door Bibijanne72 »

Ik ben al even aan het zoeken geweest, maar over ervaringen met het gebruik van L. Lysine bij katten kan ik niet heel veel vinden. Poes eet nu speciale brokken van Hill's, voor haar gebit, die worden geadviseerd door de dierenarts (ze vindt deze ook erg lekker; eet ze nog steeds, maar ik vind het gewoon zielig dat ze pijn lijkt te hebben). Ik heb een zak hypoallergene voeding staan; hierover was mevrouw niet buitensporig enthousiast de vorige keer en eerlijk gezegd, moest ze daarna weer een antibioticakuur vanwege terugkerende ontstekingen. Vanochtend heb ik op de website van de werkgroep voor veterinaire tandheelkunde een dierenarts opgezocht die ook bij een praktijk niet al te ver hier vandaan dieren met gebitsproblemen behandelt. Ik heb een afspraak gemaakt voor een consult en als het nodig is, zal poes direct worden behandeld. Afwachten maar...
Gebruikersavatar
Anne
Tijger
Tijger
Berichten: 5565
Lid geworden op: 14 jul 2006 20:39

Re: Chronische tandvleesontsteking en huidproblemen

Bericht door Anne »

Hoelang heb je die hypoallergene brokjes gevoerd voordat ze weer ontstekingen terug kreeg?
Het kan een periode van 6 weken zijn voordat je resultaat merkt
Ik zou dat toch echt stug volhouden en als de poes echt honger heeft dan eet ze het wel
Hier heeft Hummel toen ze last had ook vaak niet willen eten van de pijn. Ik moest haar regelmatig dwangvoederen met natvoer, dat zou je ook nog kunnen proberen
wat ik heb gelezen over l-lysine is tot nu toe altijd nog positief geweest. Heb je de zoekfunctie hierboven al gebruikt?
grt Anne, Happy 15 Joep 14 Hobbel 13 Polleke 12, Pluto 3 Louie 2 en Donna 1, Lora (hond) 1
en kipjes Kukel Kayla en Lucy


rust zacht alle engeltjes
Plaats reactie