blaasproblemen

Forum voor alle vragen m.b.t. nierziekten (nierfalen/nierinsufficientie)
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6862
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

blaasproblemen

Bericht door Dinky »

Om het verhaal helder te houden en makkelijk na te lezen voor toekomstige baasjes met vergelijkbare problemen plaats ik het verhaal van Dinky (tot nu toe) even in een apart topic.

23 april urine opgevangen met katkor omdat ik het idee had dat de plasjes wat kleiner leken te worden. Uitslag: Niets aan de hand. Geen gruis, geen bloed, goede Ph waarde.

Zo'n 2 weken later: Dinky gaat erg vaak naar de bak en er komt nauwelijks urine uit. Urine opgevangen voor nieuw onderzoek. Uitslag: klein beetje bloed in de urine maar erg weinig dus na het weekend pijnstiller halen (in dat geval novacam. LET OP: risico op overdosering is vrij groot dus wees hier voorzichtig mee!). In het weekend begon Dinky ook naast de bak te plassen en was urine duidelijk rood.
Na een paar dagen novacam leek het over en gingen we vrolijk verder tot de orde van de dag.

Begin juni was het weer ineens mis en ging ze ineens weer naast de bak plassen, weer rood door bloed. Toen afspraak gemaakt voor blaaspunctie om te kijken welke AB ze zou krijgen.
Dit liep anders dan verwacht. Bij aankomst was de blaas te leeg (tja, ze ging dan ook elke 15 minuten naar de bak toe en alleen ritje naar DA toe is al 15 minuten) en is ze bij de DA achtergebleven om de blaas te vullen en de punctie te doen onder echo begeleiding. Dit wilde niet zo goed lukken, iedere keer dat de blaas gevuld was en ze het echo apparaat op haar buik plaatsten leegde de blaas zich. Uiteindelijk na meerdere pogingen werd ik gebeld: Het lukte niet en dus wilden ze het nu onder een licht roesje proberen in de hoop dat de blaas zich dan niet zou legen. Toen is de echo wel goed gelukt maar de uitslag was niet wat de verwachting was. Dinky bleek een kleine liesbreuk/buikhernia van paar mm te hebben waar de blaas in klem was komen te zitten. Dit moest geopereerd worden en Dinky is toen de nacht gebleven om de volgende ochtend geopereerd te worden (na wat discussie want volgens DA was het geen spoedgeval en de vrijdag zat al vol gepland dus zou maar na het weekend moeten en tot die tijd overbruggen met novacam. Dat was voor mij een no go).
De operatie bleek complexer dan vooraf ingeschat doordat de liesbreuk op een ongunstige plek zat (zeer teer weefsel). Dinky heeft maar liefst 2 uren op de operatietafel gelegen. Advies was benchrust voor 3 weken. Thuis moesten wij nog rompertje of kap om zien te krijgen. Deze kreeg madam beide uit/af ondanks kleinste stand en zorgde ervoor dat ze salto's ging maken in de bench. Dit werkte dus enorm averechts en het was vrijdagavond dus geen DA meer open. Omdat ze niet om leek te kijken naar de uitwendige hechtingen uiteindelijk besloten om niets om te doen omdat ze dan rustiger was (en ze moest juist rust houden om de hechtingen van binnen niet te laten knappen). De zaterdagochtend lag er ineens een deel van de drain uit dus de dienstdoende (niet eigen) DA gebeld. Die deed er vrij laconiek over en zolang het niet dik werd van ophopend vocht was er niets aan de hand.
De maandag moest ik weer met haar langs de DA om de drain te verwijderen. Alles was in orde en zag er nog goed uit. De donderdagavond paniek bij Dinky. Wat bleek? haar tand was achter de hechting gekomen tijdens het wassen doordat er waarschijnlijk wat ruimte op ontstaan was. Toen ze weer los was, was het vrij snel weer goed maar ze was er duidelijk zelf van geschrokken.
Vrijdagavond zagen we ineens dat er vrijwel geen hechting meer in zat. Toen goed in de gaten gehouden dat het gewoon dicht zou blijven en de maandag naar de DA om de laatste hechting eruit te halen (zoals gepland dat dan de hechtingen eruit gehaald zouden worden).
Na 3 weken in de bench mocht ze weer lekker rondlopen en haar eigen kattenbak weer gebruiken (in de bench had ze kittenbakje met houtkorrels waarbij ze nogal moeite had om de ontlasting IN de kattenbak te droppen).
Afgelopen maandagavond (4,5 week na de operatie) leek ze weer vaker naar de kattenbak te gaan. De dinsdag was dit zeker en is er gelijk een afspraak gemaakt bij de DA om woensdag langs te komen voor controle. DA wilde nieuwe blaaspunctie doen. Omdat het gebied rond de blaas gevoelig was wilde ze dit onder echo begeleiding doen. Maar Dinky bleek weer niet een goed gevulde blaas te hebben dus moest ze weer daar achter blijven. Wij vreesden dat het de liesbreuk zou zijn en de blaas daar weer in klem zou zitten. Gelukkig bleek het anders te zijn, de blaaswand was nu geïrriteerd en er waren oneffenheden te zien die er 5 weken eerder niet waren geweest (toen was de blaas zelf juist zo mooi gaaf geweest), vermoedelijk bloedstolsels. Gruis kon het niet zijn omdat dit een slagschaduw geeft die er niet was en deze bewegen in de blaas wanneer je de kat draait en dat deden ze ook niet. Hier staat een mooi overzicht van echobeelden van de blaas en zoals ik het heb begrepen is het bij Dinky het plaatje van de ontstoken blaas: http://www.ossehoofd.nl/onze-mogenlijkheden/echo/#blaas
Bovendien werden er als ik het goed heb begrepen witte bloedlichaampjes gevonden die duiden op ontsteking.
Dinky krijgt op dit moment een lage dosis novacam als pijnstiller en daarnaast clavubactin als AB. Deze irritatie is waarschijnlijk het gevolg van alle stress van de afgelopen periode. Ik mocht bij dit laatste bezoek aan de DA ook bij de eerste (mislukte) echo zijn en ik heb Dinky werkelijk nog nooit zo enorm bang gezien!

In het verleden heeft Dinky in het asiel blaasgruis gehad wat ook (mede) wordt veroorzaakt door gruis. Daar was de oorzaak ook duidelijk stress want ik heb haar (ondanks het enorm afraden door assistentes bij de DA) daarna op kwalitatief goed 'normaal' voer gezet. Bij de diagnose dat de blaas klem zat in liesbreuk is mij ook duidelijk gezegd dat voer niet de oorzaak kon zijn.
Vanmiddag krijg ik mail met daarin nogmaals de huidige diagnose en informatie. Dit omdat de DA zelf bij het ophalen van Dinky nog druk was en ik het graag 'op papier' heb zodat ik de gegeven informatie rustig na kan lezen ;-)

Kwam ook nog helder verhaal tegen over veranderde inzichten bij blaasproblemen: http://www.govertswiniuszwart.nl/dieren ... bij-de-kat
Iza 2 augustus 2022
Jop 24 juli 2022

Foto album

Dinky (2 juli 2006 - 14 september 2022)
Renatevanderveer

Re: blaasproblemen

Bericht door Renatevanderveer »

Euh, novacam? Ik mag hopen dat je een typfoutje maakt..

Je weet zelf hoe gevaarlijk novacam kan zijn..
Waarom niet Tolfedine of iets anders vergelijkbaars?

Ik vind het raar dat je elk baasje adviseert geen cam verwante medicatie te geven,
maar je doet het zelf ook.. Kun je me uitleggen waarom? Ik begrijp het niet.
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6862
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: blaasproblemen

Bericht door Dinky »

Ja, ik weet hoe gevaarlijk het kan zijn en ik ben er ook zeker niet blij mee.
Tot nu toe zijn alle problemen die ik voorbij heb zien komen op het forum met cam overigens het gevolg van overdosering (en dan met name door injecties bij de DA).
Ik geef dan ook minder dan de aangegeven hoeveelheid die bij haar gewicht hoort om overdosering te voorkomen.
Was compleet gesloopt door de stress toen ik haar woensdagavond na 8 uur 's avonds op kon halen en zat toen niet te wachten op uitgebreide discussie met dierenartsassistente. Bovendien vrees ik dat een ander middel vele malen moeilijker toe te dienen is wat stress oplevert wat herstel tegenwerkt.
Heb vanmorgen al moeten praten als brugman tegen dinky om pil op te eten en dan moeten we nog 8 dagen 2 keer per dag een pil AB geven. Tolfedine zijn naar mijn weten ook weer pillen dus dan kies ik voor lage dosering novacam dat ze van spuitje af likt.
Wat mij betreft is het hoe dan ook kiezen tussen verschillende kwaden.........

Eerder wel pogingen gedaan tot toedienen destress en toedienen eurologist maar dat was beide totaal geen doen. Maar krijg nu al spijt dat ik het verhaal hier neer heb gezet :-(
Iza 2 augustus 2022
Jop 24 juli 2022

Foto album

Dinky (2 juli 2006 - 14 september 2022)
Gebruikersavatar
nellebel
Tijger
Tijger
Berichten: 5515
Lid geworden op: 27 sep 2010 07:59
Locatie: venray

Re: blaasproblemen

Bericht door nellebel »

Snap je keuze want stress kan je nu met haar ook niet gebruiken.
groetjes wendy en pootje van Guusje en Gijs. neusje van mijn engeltjes Nellie, Sjefke en wonder Flippie, en mijn allerkleinste engeltje Odie
Renatevanderveer

Re: blaasproblemen

Bericht door Renatevanderveer »

Nu ik mijn bericht nog eens lees, merk ik hoe het er staat.
Het was niet de bedoeling kritiserend over te komen, ik was enkel bezorgd.
Ik had er niet bij stil gestaan dat Dinky tabletten niet zou accepteren.
Prima keuze dan, zeker wanneer je rekening houd met de dosering.
Zo had ik er nog niet aan gedacht.

:pdthb:
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6862
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: blaasproblemen

Bericht door Dinky »

Bedankt, ik waardeer je bezorgdheid Renate :kissykissy:
Het blijft platte tekst en juist omdat ik er zelf zo voorzichtig mee ben (en de gevaren ken) voel ik mij waarschijnlijk ook te snel aangevallen :oops:
Iza 2 augustus 2022
Jop 24 juli 2022

Foto album

Dinky (2 juli 2006 - 14 september 2022)
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: blaasproblemen

Bericht door Adriana »

wat een problemen alles bij elkaar.
maar je hebt veel gegevens goed op een rijtje en kunt dus allerlei engs afstrepen.
en dat is ook handig voor het stressniveau van het tweebenig personeel.
dus witte bloedlichaampjes in urine en tekenen van infectie en onrustige geirriteerde blaaswand.
en een niet te pillen monstertje.
en ja, pietseltje novacam, soms moet je kiezen tussen twee kwaaien..

doet dinky aan spuitjedrinken of waag je daar je vingers niet aan..?
goed verhaal van winius met cystease bij de idiopatische variant. zelf was ik of liever mijn lijf ook liefhebber van de idiopatische variant en ja, stress maar niet alleen dat. ik ontdekte via mijn eliminatie-eten dat (te) hoog gehalte vitamine a-voedsel een zeer slechte invloed heeft op alle slijmvliesweefsel. dus ogen, mondhoeken, keel, maag en zeker ook blaas.
en nu weet ik wat ik zeker weten niet al te veel/vaak moet eten ivm hoge vit a gehaltes en ik weet in welke voedingsmiddelen veel a zit.
in het geval van te veel a wordt dat soms dus niet onmiddellijk uitgescheiden maar toch deels opgenomen en dan kom je met een overdosis te zitten. vit c helpt dan ontgiften trouwens. en ja, ik slik ook cystease en mauwde/mekkerde altijd al dus dat valt niet op.....
misschien toch nog eens naar vit a gehaltes in het voer kijken..

heb sinds kort calm diet van rc omdat hier twee stresskippen rondlopen. is dat wat, bv als snoepje? heeft verhoogd tryptofaangehalte en dat werkt bij Enzo zichtbaar goed. hij komt weer op voor zijn rechten en is niet zo gauw meer van de leg. ze krijgen het alledrie trouwens, met mate en als tractatie.
zelf heb ik het nog niet geprobeerd en geef de voorkeur aan valeriaanthee. en onkruid op mijn tuin uitrukken :pdtrepa: , dat werkt ook stressverlagend..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6862
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: blaasproblemen

Bericht door Dinky »

Ik heb extra schaaltjes met water in huis neergezet in haar looproutes om extra drinken te stimuleren.
Merk dat wanneer ze bakje tegenkomt ze regelmatig even paar slokjes neemt en daardoor meer lijkt te drinken.
Zodra er dwang in het spel komt wordt Dinky een furie (thuis, bij de DA staat ze zo stijf van de stress dat ze daar alles toelaat) en water drinken uit een spuitje is niet interessant.

Wat betreft voer krijgt Dinky Visan optima mature. Bij de vitamines staat het volgende: Vitamine A (20.000 IE/kg) en vitamine C (70 mg/kg), geen idee of dat veel is?
Royal canin calm is denk ik alleen verkrijgbaar via de DA? Ik kan altijd kijken of ze dat als snoepje wil eten ;-)
Iza 2 augustus 2022
Jop 24 juli 2022

Foto album

Dinky (2 juli 2006 - 14 september 2022)
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: blaasproblemen

Bericht door Adriana »

kom bij de ingrediënten kippenlever hydrolysaat tegen en vergelijk zelf even de vit-a gehaltes van kip lever en kip filet ......
http://www.voedingswaardetabel.nl/voedi ... el/?id=985
tel dat op bij de hoeveelheid toegevoegde vit a en je zit behoorlijk hoog denk ik.. snap niet waarom ze nog vit-a toevoegen trouwens...

rc calm is verkrijgbaar via Zpls maar alleen in grote zak. http://www.zooplus.nl/shop/katten/katte ... edingGuide
nog dienstreizen deze kant op in het verschiet...? anders per tante pos..?
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6862
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: blaasproblemen

Bericht door Dinky »

Heb je even een pb gestuurd Adriana ;-)

Zelf ook wezen zoeken naar hoeveel vitamine A een kat nou nodig heeft en dat ligt dus tussen de 650-850 IE zag ik op deze site: klik
Kan ik nu gaan uitrekenen hoeveel er nou in een zak voer zit en dat omrekenen naar porties :pdtlam:
Iza 2 augustus 2022
Jop 24 juli 2022

Foto album

Dinky (2 juli 2006 - 14 september 2022)
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6862
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: blaasproblemen

Bericht door Dinky »

Voor de volledigheid hierbij de stand van zaken/diagnose toen ik woensdag bij de DA was:
- Op de echo zijn witte structuren gezien in het blaas lumen, dit kunnen bloedstolsels of poliepjes van de blaaswand zijn. Zeer onwaarschijnlijk zijn dit steentjes, maar uitsluiten wil ik het niet 100%
- We behandelen haar nu voor een ontsteking, met mogelijk infectie
- aan het einde van de kuur komt ze terug voor controle van de urine + blaasecho. Dan kijken we of de witte structuren weg zijn of nog aanwezig.
- zijn ze weg dan zijn dit zeer waarschijnlijk bloedstolsels geweest
- zitten ze er nog dan is het raadzaam om een meer gedetailleerdere echo te laten maken door een collega dierenarts die op dinsdag altijd bij ons werkt. En/of dat we rontgenfoto's van de blaas maken met behulp van een contrast onderzoek
- Afhankelijk van die bevindingen kunnen we dan een beter idee geven over wat er aan de hand is en wat we er aan kunnen en moeten doen
Iza 2 augustus 2022
Jop 24 juli 2022

Foto album

Dinky (2 juli 2006 - 14 september 2022)
Gebruikersavatar
Ilone
Tijger
Tijger
Berichten: 2812
Lid geworden op: 13 feb 2010 23:09
Locatie: Dordrecht

Re: blaasproblemen

Bericht door Ilone »

Wat een toestanden met Dinky, heel veel sterkte, hoop dat alles weg is na de kuur en dat verder onderzoek bespaard blijft.
Als 't vrouwtje van huis is, dansen de katten op tafel

Purrz:
Muka(12)-Speedy(12)-Lotje(9)-Nozem(8)-Muis&Muffin(2)-Monchou(1)
*Pluis '03-'14
Gebruikersavatar
flower1980
Panter
Panter
Berichten: 565
Lid geworden op: 06 aug 2011 20:38
Locatie: Gemeente Zaanstad

Re: blaasproblemen

Bericht door flower1980 »

Wat een hoop in ene zo omtrent Dinky! Heel veel beterschap voor haar toegewenst!
Groetjes van Roos.

Pootje van Kate. Volg mij in mijn album.
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: blaasproblemen

Bericht door Adriana »

Dinky schreef:Voor de volledigheid hierbij de stand van zaken/diagnose toen ik woensdag bij de DA was:........
:icon_shifty: heb per pb gereageerd op deze 'diagnose/bevindingen' ..
idiopatisch zou ik denken en dan cystease ipv ab. en voortaan missch andere da...?

maar ik herken de situatie van de tijd dat ik ook nog niet hier schreef en nog veel moest leren.. zoals charmant stampvoeten om de juiste en volledige gegevens te krijgen en een vragenlijstje met vinkjes want ik word liever niet meer in eindeloze rietvelden gestuurd.

zelf veel uitzoeken en proberen. en in ieder geval ook naar voer kijken
en combineren met andere soort van ander merk..
:pdtgotmail: hopelijk vandaag.. :pdtmail:
;-) maar ik voel met je mee want lastig en een ziek dier in huis is erg naar... knufs voor dappere dinks..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6862
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: blaasproblemen

Bericht door Dinky »

Post is in elk geval aangekomen Adriana :-)

Uitslag per mail kreeg ik pas na sluitingstijd. Ik mis namelijk de uitslag van het urine onderzoek volledig....
Ik weet wel dat ik maandag spoedig aan de telefoon hang en graag afspraak wil met dierenarts Jonker die alleen op dinsdag in de praktijk zit en specialist is.

Mijn trukendoos om pillen toe te dienen is inmiddels behoorlijk leeg aan het raken en we zijn nog niet eens op de helft....Alles lijkt 1 of 2 keer te werken en daarna trapt ze er niet meer in...
zit er inmiddels aardig doorheen doordat het zo moeilijk gaat met die pillen (10 dagen, 2 per dag).
Iza 2 augustus 2022
Jop 24 juli 2022

Foto album

Dinky (2 juli 2006 - 14 september 2022)
Plaats reactie