niet goed eten...

Forum voor vragen over overgeven, maagzuur, verstopping, diarree en andere spijvertering- en ontlastingproblemen.
Plaats reactie
Yoshi
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 27 feb 2014 10:28

niet goed eten...

Bericht door Yoshi »

Dag allemaal,

Mijn gecastreerde kater Yoshi van 7 jaar oud eet al sinds de kerstdagen niet goed.
Dat ging van kwaad tot erger, eerst wilde hij alleen zijn brokjes niet meer (RC Fit 32), maar at hij nog wel kuipjes paté. Op een gegeven moment at hij dat ook niet meer.
In eerste instantie dachten we dat hij wellicht teveel last van zijn gebit had, de DA had al eens gezegd dat Yoshi tandsteen had.
Dus naar de dierentandarts, gebit gereinigd.

Twee dagen later at hij helemaal niet meer en braakte hij/was misselijk en kokhalste. Dus weer naar de DA. Daar is hij opgenomen (want ook uitgedroogd), infuus met antibioticum, vocht, medicijn tegen de misselijkheid etc. Drie dagen later mocht hij naar huis. Uit het bloedonderzoek kwam niets, Yoshi had ook geen koorts.

Wel metacam en cerenia meekregen. Dat ging aardig goed, Yoshi at zelfs weer brokjes.

Twee weken geleden kreeg Yoshi diarree en braakte hij weer een keer. Diarree had hij nog niet eerder gehad, vreemd. Eten ging mondjesmaat, dus weer naar de DA. Die heeft een echo gemaakt en biopt genomen. Echo gaf wat verdikking in de darm aan en opgezette lymfeknopen. Uit de biopten waarvan we gisteren de uitslag hebben gekregen bleek dat Yoshi geen tumor heeft (opluchting!) maar wel een ontsteking waardoor ook zijn lymfeknopen verdikt zijn.
Terwijl we wachtten op de uitslag van de biopten gaven we Yoshi om de dag een half tabletje cerenia. Hij at goed en de diarree was inmiddels ook over. Braken deed hij ook niet meer.
Op advies van de DA proberen we Yoshi nu te laten eten zonder medicijnen. mocht het niet goed gaan dan wil de DA eerst testen op parasieten (giardia is ook nog niet getest). Het zou volgens de DA ook nog een voedselallergie kunnen zijn.

Gisteren en vandaag heeft hij meteen weer een stuk slechter gegeten (zonder cerenia dus). Ook zat er weer een wat zachtere keutel in de ontlasting. Overigens heeft er nooit bloed oid in de poep gezeten en de diarree is wel dun, maar niet echt slijmerig ofzo.

Als Yoshi vandaag niet alsnog wat beter gaat eten belt mijn vriend vanmiddag de DA.

Ik heb me al helemaal suf gegoogled maar vind het lastig om te bepalen wat het nou zou kunnen zijn; zeker nu het braken over is en de diarree ook. Koorts heeft Yoshi niet gehad.

Iemand enig idee wat te doen? Herkenning van de symptomen?

Groet,
Baasje van Yoshi.

Edit: vergeten te vermelden dat Yoshi getest is op alvleesklierontsteking, dat had hij niet. En Yoshi heeft wél honger, zeurt om eten, maar als je het dan aan hem voorschotelt eet hij het niet.
Gebruikersavatar
jennli
Tijger
Tijger
Berichten: 1101
Lid geworden op: 20 aug 2010 15:09

Re: niet goed eten...

Bericht door jennli »

Hoe gaat t nu met Yoshi?
Like the great philosopher Jagger said: You can't always get what you want
But if you try sometimes you just might find you get what you need
paasnini

Re: niet goed eten...

Bericht door paasnini »

De pancreastest heeft een vals-negatiefpercentage van 20% dus echt niet sluitend. Ik zou voor een echo gaan, dan kunnen ze ook goed de galgangen controleren. Ik zou hiervoor naar een specialist gaan. Mijn kat had hetzelfde en ik ben ermee naar Utrecht geweest (universiteitskliniek). Hou zijn koppie in de gaten als je ziet dat hij die wat meer laat hangen of wat slapper is aan de voorkant van zijn lichaam heb je kans dat hij een kaliumtekort heeft.
Yoshi
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 27 feb 2014 10:28

Re: niet goed eten...

Bericht door Yoshi »

Inmiddels zijn we al wat dierenartsbezoekjes verder. Een echo wees uit dat er een verdikking in de darmwand zit en er zijn vergrote lymfeklierknopen. Na twee weken zonder diarree of braken heeft yoshi daar nu weer last van. We gaan nu in de fase dat we proberen uit te sluiten of juist bevestigen dat het voedselallergie is. Dus minstens 3 maar liever 6 weken HA voer en dan kijken of de diarree die hij nu weer heeft weg is. Zo niet dan is het waarschijnlijk iets IBD achtigs en komt prednisolon in beeld (wat we liever willen vermijden!).
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: niet goed eten...

Bericht door Adriana »

welkom op het forum!
hoe uitgebreid was dat bloedonderzoek? en heb je de waardes (en ref waardes..?)

zijn er foto's van zijn gebit/kaken gemaakt?

kan me voorstellen dat je niet enthousiast bent over prednisolon..
ik lees dat je metacam hebt meegekregen en waarvoor of waartegen want koorts heeft hij niet en ik lees je ook niet over pijnklachten.
lees onze berichten over meloxicam, metacam, novacam, meloxidyl.. kan ernstige nierschade veroorzaken en lijkt me liever niet geven.. en als er pijn gestild moet worden dan bv onsior of tolfedine..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Yoshi
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 27 feb 2014 10:28

Re: niet goed eten...

Bericht door Yoshi »

Dag,

Bloedonderzoek heb ik niet bij de hand nu maar alle waarden waren goed. Was een standaard bloedonderzoek.
Er is geen foto gemaakt van de kaken of van het gebit. Uiteraard is er wel naar de kaken en het gebit gekeken toen het gebit werd gereinigd (dat is 2 maanden geleden inmiddels).

Metacam was volgens mij tegen de misselijkheid maar dat krijgt Yoshi ook al weken niet meer.

Op het moment doet hij het goed op HA natvoer van RC. Goede keutels, nog wel één keertje wat vocht gebraakt maar dat is ook al weer enkele dagen geleden.
Sowieso merk je aan yoshi dat hij zich nu goed voelt, hij is actief en zoekt ons ook op.
Gebruikersavatar
eveline1982
Tijger
Tijger
Berichten: 2043
Lid geworden op: 16 okt 2012 19:50
Locatie: Alkmaar

Re: niet goed eten...

Bericht door eveline1982 »

Metacam is een ontstekings remmer en pijnstilling, dus niet tegen de misselijkheid. Cerenia is naar mijn weten wel een eetlust opwekkend middel, maar durf ik niet met volle overtuiging te zeggen.
The Lovers of my life, Banjer, Beer, Minoes (katjes) Diego, Jimmie (hondjes) Django, Rodney, Co en Moos (ratjes)
Plaats reactie