Kater sproeit in huis: help!

Wanneer je kat het naast de bak doet, op meubilair of op andere plekken, kun je in dit forum je vraag kwijt. Ook voor katten die sproeien.
Lodewijk
Huiskat
Huiskat
Berichten: 34
Lid geworden op: 25 okt 2012 18:53

Kater sproeit in huis: help!

Bericht door Lodewijk »

Anderhalf jaar geleden haalde ik mijn kat Lodewijk uit het asiel. Hij is een inmiddels 7-jarige kater die gecastreerd is. Zijn vorige eigenaren hebben hem naar het asiel gebracht omdat hij in huis zou sproeien na gezinsuitbreiding. In het asiel bleek echter dat hij blaasgruis had, waarvoor hij blaasgruis voer kreeg. Ook zou hij geen sociale kat zijn en beet hij. Liefdesbeetjes noemden ze dat in het asiel.

Eenmaal thuis ging alles uitstekend. Vanaf de eerste dag was hij erg aanhankelijk en liep me overal achterna, zelfs tot in de douche of toilet. Hij was juist erg knuffelig in tegenstelling tot wat me verteld was. Plassen in huis deed hij ook niet. Al na een week ging hij mee de tuin in omdat ik merkte dat hij toch meteen weer naar binnen zou lopen als ik dat deed. Bijten deed hij wel nog, heel plots als ik met mijn telefoon bezig was of even geen aandacht gaf. Ook als ik te lang aaide of op een verkeerde plek. Ik corrigeerde hem dan en heb dat verder nooit als een probleem beschouwd. Volgens de dierenarts kon ik hem ook van de blaasgruisvoeding afhalen en overstappen op light brokken.

Wat er veranderd is is het volgende: ik kwam terug van vakantie - ik was bijna vier weken weg geweest en een vriendin die hij goed kent en graag mag had op hem en het huis gepast, waarbij er geen problemen waren geweest - toen hij in de vensterbank ging plassen. Ook op andere plekken begon hij te plassen, maar steeds als ik weg was of sliep. Uiteindelijk viel dat wel mee, tot ik kort daarna een vriend kreeg waar ik vaker bleef logeren. Toen ik na een nacht weg thuis kwam leek het alsof hij probeerde op tafel te plassen, wat niet lukte en op bed en overal eigenlijk. Ik ben toen met spoed, het was weekend, naar een dierenkliniek gegaan, waar bleek dat hij weer blaasgruis had. Daar is hij toen aan geholpen en op controle geweest. Hij eet nu ook weer Royal Canin Urinary High Dilution, nu voor de rest van zijn leven, al kan ik misschien na een paar maanden over stappen op de gewone Urinary.

Echter, het plassen hield niet op! Iedere keer als ik terug kwam van een nacht bij mijn vriend zat de vensterbank weer onder, ook op hoge plekken waaruit ik opmaakte dat hij echt sproeide. Ik heb het schoon gemaakt met een speciale spray hiervoor, maar dat hielp niet. Naar buiten wilde hij ook niet echt en ik liet hem alleen naar buiten als ik thuis was.

Ik besloot Lodewijk naar mijn vriend te verhuizen. Dat ging uitstekend! We zijn allebei heel vaak thuis en in principe is hij echt nooit alleen en krijgt nu dubbel zoveel aandacht. Op een gegeven moment lag hij zelfs vaker bij mijn vriend op schoot dan bij mij. Lodewijk zeurt nooit bij de deur dat hij naar buiten wilt - er is hier een binnenhofje, maar we zitten op de eerste etage dus hij zou daarvoor moeten omlopen en we wilden hem eerst minstens 6 weken binnen houden zodat hij aan het huis kan wennen, en dan met een tuigje de buurt verkennen - en lijkt in het geheel niet ontevreden. Hij is nu bijna een maand in dit huis, waar ik ook dag en nacht ben.

Alles ging dus goed, totdat we op een dag een plas ontdekten naast het nachtkastje en de spullen op het kastje ook nat waren. We hebben toen de bak extra goed verschoond. Een paar dagen later was een broek van mij, die op de bank lag, opeens nat. We hebben alles goed schoongemaakt - niet met chloor etc. - en de bak ook. Nog een keer had hij zijn ontlasting uit de bak getrapt en ernaast gegooid.

Maar vanochtend had hij het scherm van de computer van mijn vriend ondergesproeid! Net zoals al het andere plassen in huis toen we lagen te slapen. Nu is het zo dat zowel hij als ik voor ons werk steeds achter de computer zitten en Lodewijk zich misschien gepasseerd voelt. Maar aangezien we thuis werken zit er niets anders op. Ik merkte al eerder dat hij heel chagrijnig was als ik thuis kwam en meteen met mijn telefoon in de weer ging. Daarnaast wil hij ook steeds op de bureau stoel van mijn vriend zitten zodra hij op staat om iets te halen in de keuken, alsof hij niet wilt dat we daar gaan zitten.

Ik denk niet dat hij weer blaasgruis heeft want hij drinkt en plast voldoende. Ik wil voor de zekerheid morgen toch de dierenarts op gaan bellen voor controle, maar ik denk echt dat het een gedragsprobleem is. Ik snap dat zo'n verhuizing erg stressvol kan zijn, maar hij leek zo snel gewend. Hij is sowieso een kat die meer aan mij gehecht lijkt te zijn dan aan het huis. Hij heeft overigens echt een hekel aan andere katten en een maatje zoeken is dus geen optie.


Heeft iemand een soortgelijke ervaring? Advies of tips? Ik weet namelijk niet meer zo goed wat ik moet doen.
Lodewijk
Huiskat
Huiskat
Berichten: 34
Lid geworden op: 25 okt 2012 18:53

Re: Kater sproeit in huis: help!

Bericht door Lodewijk »

Overigens is hij een Heilige Birmaan kruising met ? volgens zijn paspoort.
Cerna

Re: Kater sproeit in huis: help!

Bericht door Cerna »

Wanneer ik het goed samenvat: het is dus bijna anderhalf jaar goed gegaan en hij begon weer te plassen nadat je terug was van 4 weken vakantie?
Ben je in de tijd vanaf dat hij bij je kwam wonen tot die 4 weken vakantie wel eens vaker weggeweest of had je in die tijd ook een vriend waar je vaak was?

Ik heb namelijk het idee dat het protestgedrag is: in de eerste instantie omdat je vaak weg was en hij dus alleen en nu dat niet meer het geval is, hij jaloers is. Hij wil jouw aandacht voor zichzelf en moet die aandacht nu delen met je vriend. Dat uit hij door te gaan plassen of door op de bureaustoel van je vriend te gaan zitten (dat is mijn plek en mijn plek is die naast het vrouwtje!).

Ik ben geen gedragspsycholoog en misschien zit ik er wel helemaal naast, maar misschien is het raadzaam om een expert in te schakelen (www.kattengedragstherapeuten.nl)
Lodewijk
Huiskat
Huiskat
Berichten: 34
Lid geworden op: 25 okt 2012 18:53

Re: Kater sproeit in huis: help!

Bericht door Lodewijk »

Dag Cerna,

Allereerst: ik ben voor die vakantie ook vaker weg geweest, weekenden naar mijn vader die ver weg woont en vaak hele dagen op mijn atelier. Op zulke dagen was hij overdag alleen en als ik een weekend weg ging kwam mijn oom om hem eten te geven. Dat ging altijd prima. Ik ben ook een keer twee weken op vakantie geweest en toen was er ook een vriendin de hele tijd bij hem.

Wat mijn vriend betreft: hij lijkt hem erg graag te mogen. Hij gaat bijvoorbeeld in altijd op zijn borst liggen slapen. Dat deed hij voorheen bij mij. Misschien dat ik dat opvat als positief gedrag en hij er wat anders mee bedoelt?

Ik heb inderdaad ook aan zo'n gedragstherapeut gedacht, maar wil eerst zelf wat dingen gaan uitproberen voor ik er veel geld aan ga uitgeven terwijl de oplossing heel simpel kan zijn.

Fijn dat je reageer in ieder geval. Kun je wat met deze informatie? Misschien dat ik die gedragstherapeut ook even kan bellen. Ik zal sowieso een kijkje nemen op die website.
Lodewijk
Huiskat
Huiskat
Berichten: 34
Lid geworden op: 25 okt 2012 18:53

Re: Kater sproeit in huis: help!

Bericht door Lodewijk »

Overigens vraagt hij veel meer aandacht van mijn vriend dan van mij. Hij kwam net op de stoel naast mij zitten en ik aaide hem en klopte op mijn schoot maar toen ging hij gauw bij mijn vriend zitten en kopjes geven en op schoot.
Lodewijk
Huiskat
Huiskat
Berichten: 34
Lid geworden op: 25 okt 2012 18:53

Re: Kater sproeit in huis: help!

Bericht door Lodewijk »

Ik heb een kattengedragdeskundige gevonden, het is ook veel minder duur dan ik dacht. Ik wil het wel nog een week aanzien voor ik haar ga inschakelen, dus alle tips zijn van harte welkom.
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Kater sproeit in huis: help!

Bericht door Adriana »

welkom op het forum!
over zijn eerste periode weet je natuurlijk niks maar het lijkt me een kitten dat ooit alleen is geplaatst. dat richt zich helemaal op mensen en leert eigenlijk nauwelijks om met soortgenoten om te gaan.
en als zo'n mens dan even geen aandacht geeft, dan veroorzaakt dat stress met het hele arsenaal aan gevolgklachten.
als het een kitten betreft dan is hier doorgaans het advies plaats er een leeftijdgenoot/kattenmaatje bij en je zult zien dat de problemen in no time zijn opgelost.
een maatje voor Lodewijk zoeken (goed gesocialiseerde iets jongere rustige kater met terugbrenggarantie) is missch een brug te ver, maar wel een mogelijke oplossing.

wat je ook zou kunnen proberen is het middel destress van huisdierendokter.nl.
dat heeft bij dit soort plasgedrag bij Renate/Snickers (zoekfunctie rechtsboven) goed gewerkt.
Laatst gewijzigd door Adriana op 13 okt 2013 16:40, 1 keer totaal gewijzigd.
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Lodewijk
Huiskat
Huiskat
Berichten: 34
Lid geworden op: 25 okt 2012 18:53

Re: Kater sproeit in huis: help!

Bericht door Lodewijk »

Bedankt voor je reactie!

Hij is voor zover ik weet inderdaad alleen geplaatst. In het asiel was hij erg ongelukkig toen hij zes maanden een kamer moest delen met twee heel rustige katten. Ook was onze aanloopkat - de kat van de buren die vroeger iedere dag wel even bij mijn vriend zat - een keer binnen waarop Lodewijk hem aanvloog en we het arme katje (een jong katertje) onder hem uit moesten trekken zodat hij hem niet echt pijn deed. Het katje liep rustig naar Lodewijk toe die lag te slapen. Zodra Lodewijk hem zag was het vechten geblazen. We houden de andere kat sindsdien buiten - bij de buren dus.

Ik vrees dat hij echt niet met andere katten samen kan. Hij is erg territoriaal. Mijn vorige kat was precies zo. Die plaste niet in huis maar was erg agressief. (Zwaar verwaarloosd door de vorige eigenaar.) Voor hem heb ik toen ook een maatje gehaald die hij zo terroriseerde dat ik die kat aan mijn vader heb moeten geven. Mijn vorige kat is helaas inmiddels overleden. Ik ben bang dat het met Lodewijk net zo zal gaan, ook al is iedere kat anders.

Wat denken jullie daarvan? Er zijn toch katten die juist liever alleen willen wonen? Het asiel zei ook dat hij absoluut alleen geplaatst moest worden.

Ik zal even kijken voor het destress middel dat je beschrijft.
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Kater sproeit in huis: help!

Bericht door Adriana »

als hij nu al een paar keer een ander dier de tent uitgevochten heeft, dan is dat een aanwijzing dat hij niets anders in zijn omgeving duldt en hij beschouwt jullie, je vriend dus als substituut kattenmaatje. beetje aandachtsjunk daardoor en een menselijk maatje is natuurlijk lang niet zo vaak en lang beschikbaar als een kattenmaatje..

destress is plantaardig en kan langdurig worden gegeven. volgens mij geen bijwerkingen bekend. kijk daar ook even bij de klantenreacties. een aantal forumleden heeft intussen ervaring met destress en doorgaans positief.
hier krijgt angsthaas Enzo af en toe een kuurtje en dat geeft hem weer een tijdje zelfvertrouwen.

hoeveel kattenbakken heeft Lodewijk?

ja, er zijn katzels die absoluut alleen moeten wonen, vaker poezen dan katers trouwens..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Lodewijk
Huiskat
Huiskat
Berichten: 34
Lid geworden op: 25 okt 2012 18:53

Re: Kater sproeit in huis: help!

Bericht door Lodewijk »

Ja, daar was ik al bang voor. Misschien dat hij wel met een poes kan en niet met katers? Of zou dat niets uitmaken? Zijn gevechten waren steeds met katers. Maar mijn vorige kat Napoleon had een poes als maatje en dat liep ook faliekant mis.

Wat die kattenbakken betreft: ik las net inderdaad bij een soortgelijk topic op het forum dat kattenbakken +1 moeten zijn dus ik ga morgen nog een andere kattenbak/hoge opslagbak halen. Ik ben benieuwd of dat invloed heeft.

Ik ga het Destress middel sowieso bestellen denk ik.

Hij is vandaag erg chagrijnig overigens. Hij ligt op een stoel te mokken en voor zich uit te staren. Ik weet niet of ik me dat verbeeld maar hij lijkt altijd chagrijnig te zijn als het regent.

Hij slaap trouwens ook veel, altijd al gedaan. Meer dan andere katten voor mijn gevoel. Misschien dat hij gewoon niet zo actief is? Hij krijgt meestal 's avonds een opleving en gaat dan een halfuurtje als een gek door het huis rennen. We proberen wel veel met hem te spelen, maar op dagen zoals vandaag wordt hij daar alleen maar pissig van.

Kan het trouwens iets te maken hebben met het feit dat we vaak tot laat 's nachts op zijn en doorwerken en 's ochtends tot laat slapen?
Gebruikersavatar
eveline1982
Tijger
Tijger
Berichten: 2043
Lid geworden op: 16 okt 2012 19:50
Locatie: Alkmaar

Re: Kater sproeit in huis: help!

Bericht door eveline1982 »

Ik denk ook dat jaloezie een enorme rol mee spelen. Dat hij bij jouw vriend gaat liggen, kan je ook anders interpreteren, hij kan geen aandacht dan aan jou geven ;) . Dus jij bent veilig. Ik ben geen gedragsdeskundige maar heb ook van die jaloerse apen rondlopen die duiken tegen me vriend aan, tussen ons in maar blijven dan wel naar mij kijken. Voor mij voelt het een beetje aan, alsof ze dan willen zeggen, jij bent van mij he vrouwtje, dusse niet naar hem omkijken (okeey klinkt een beetje koekoek ;) ) maar goed zo intrepeer ik dat hihi.

Even een voorbeeldje, gaat over ratten maar dat zijn net als katten eigenlijk groepsdieren. Ik had een rat aangeschaft, een ouder ex fokratje die de underdog in de groep was, en daardoor erg timide. Ik dacht dat hij wel blij zou zijn in een enorme kooi, zonder ratten die hem op zijn kop zitten. Ik gaf hem heeeeeeeeeeeeeel erg veel aandacht. Ik ben altijd thuis, dus hij liep zo een 6 uur per dag vrij rond. Hij speelde met mijn kater, en mijn hond kreeg ook wasbeurten. Als de opvangkittens aan het spelen waren, deed hij leuk mee. Maar hij werd steeds dominanter, begon mensen te bijten alle dieren onder te piezen, en beet de dieren. Ik ben toen met hem naar een rattenopvang gegaan en daar hebben we mannen bij gezet. Eerste was direct knokken en het arme kind (die opvang rat dan haha) had direct een wond te pakken. Daarna 2 jongere mannen erbij, en het ging iets beter al werd er wel gevochten en veel geblazen (ja doen ratten ook) en geschreeuwt. De eerste week was een ellende, ik deed alles wat er werd aanbevolen, om ze aan mekaar te laten wennen. De ratten hadden verschikkelijke bijtwonden, en ze bleven knokken. Ik wilde al opgeven, toch wilde ik het nog 1 kans geven. Hele kooi tot hun beschikking gegeven, en sinds een half weekje zijn het de beste vrienden! Tuurlijk is er wel is een klein ruzietje, maar geen bijtwonden meer! Ze slapen samen, spelen met elkaar en verzorgen mekaars vachten. Django mijn eerste rat, is zo veranderd in karakter! Hij piest mij en de dieren niet meer onder, bijt niet meer ook de dieren zijn nu veilig voor zijn tandjes. Hij houd weer van knuffelen en kriebelen, en als ik hem aai, krijg ik lange wasbeurten en groomt hij me wenkbrouwen ;) .

Wat ik hiermee wil zeggen. Ook al lijkt het erop dat een kat echt niet met soortgenoten kan, maar wel gedrags problemen ontwikkeld, dan mist hij toch iets enorms in leven. En wat is er dan fijner om een maatje te hebben, wat dezelfde taal spreekt als jou?! Als een kat niet met andere katten kan omgaan, maar dan geen gedragsproblemen ontwikkeld, iets heel anders. Die is duidelijk een einzelganger.
The Lovers of my life, Banjer, Beer, Minoes (katjes) Diego, Jimmie (hondjes) Django, Rodney, Co en Moos (ratjes)
Lodewijk
Huiskat
Huiskat
Berichten: 34
Lid geworden op: 25 okt 2012 18:53

Re: Kater sproeit in huis: help!

Bericht door Lodewijk »

Ik las op de website van de kattengedragskundige dat katten juist solitaire dieren zijn.

Los daarvan: ik vind de theorie dat hij bij mijn vriend gaat liggen zodat mijn vriend mij geen aandacht kan geven wel een goede, maar hij zegt zelf ook toen ik een paar dagen bij mijn vader was Lodewijk continu bij hem ging liggen en kopjes ging geven. Hij spint normaal ook wel tevreden.

Daarbij heeft hij (bij mij) nooit eerder gedragsproblemen gehad ook al was hij toen vaker alleen en kreeg hij geen dubbele aandacht van twee mensen en waren er geen andere katten in de buurt.

Ik denk dat de hoofdproblemen wel zijn:
- verhuizen
- mijn vriend/aandacht moeten delen
- tijdelijk niet naar buiten kunnen.
Gebruikersavatar
eveline1982
Tijger
Tijger
Berichten: 2043
Lid geworden op: 16 okt 2012 19:50
Locatie: Alkmaar

Re: Kater sproeit in huis: help!

Bericht door eveline1982 »

Nee dat is echt niet waar. Zwerfkatten zoeken elkaar op, hele kolonies die samen leven. Heb zelfs documenteres over gezien bij animal planet, hoe zwerfkatten koloniseren met elkaar.

Tja moeilijk hoor, ik zou er in ieder geval niet te lang mee wachten, om een diertherapeut in te schakelen. De meeste zijn experts erin, en weten het leven van jou kat weer een positieve draai te geven :)
The Lovers of my life, Banjer, Beer, Minoes (katjes) Diego, Jimmie (hondjes) Django, Rodney, Co en Moos (ratjes)
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Kater sproeit in huis: help!

Bericht door Adriana »

hier zijn ze met grijs weer ook niet zo actief hoor!
katten solitaire dieren? sommige poezen missch maar blader eens wat fotoalbums op het forum door dan zie je ze heel vaak in elkaars buurt tot en met op een kluitje liggen.
veel hangt af van hun eerste anderhalf jaar, als ze dan met één of meerdere kattenmaatjes zijn opgegroeid zijn ze veel prettiger in de omgang, zeker ook naar mensen.
kattenmaatjes voeden elkaar op en helpen om sociaal gedrag te leren. dat ontbeert een solodier en mensen spreken geen kattentaal.. het is juist het voorbeeldgedrag waarvan ze leren!

heel fijn dat je er een tweede bak bijzet. dat zal het probleem niet onmiddellijk oplossen maar het helpt missch een beetje.
en het is dus een kruising Aziaat, die zijn erg stressgevoelig en sowieso gevoelig.. maar ook best wel slim..
hoop dat hij op destress gaat reageren, bouw de dosis langzaam op dus niet onmiddellijk alles geven maar de eerste dagen de helft van de aanbevolen dosis en daarvan de helft smo en s avonds de andere helft.
lodewijk vind ik wel een mooie naam voor een kater trouwens...
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Lodewijk
Huiskat
Huiskat
Berichten: 34
Lid geworden op: 25 okt 2012 18:53

Re: Kater sproeit in huis: help!

Bericht door Lodewijk »

Bedankt! Ik ga dan Destress proberen en de tweede kattenbak. Daarnaast zal ik de dierenarts en gedragstherapeute even bellen.

Ik laat jullie weten hoe het verder gaat!

Als iemand nog tips heeft die nog niet genoemd zijn hoor ik die graag!
Plaats reactie