Erge diarree, wat moet ik doen?

Forum voor vragen over overgeven, maagzuur, verstopping, diarree en andere spijvertering- en ontlastingproblemen.
Liampa
Huiskat
Huiskat
Berichten: 16
Lid geworden op: 03 jul 2013 19:12

Re: Erge diarree, wat moet ik doen?

Bericht door Liampa »

Vandaag vol spanning gebeld voor de uitslag van het bloedonderzoek, deze was volgens de dierenarts helemaal perfect. Daarmee hebben wij falende organen, maar ook ontstekingen uitgesloten. Toch??

Het advies was om door te gaan met het drankje en kijken of dit gaat werken. Hij kon ons echter niet echt adviseren over het voer wat wij haar moeten geven. Ze krijgt nu I/D van Hills, maar dit mag ze volgens de dierenarts niet te lang hebben. We willen haar dus weer overzetten naar haar eigen voer, het sphynxenvoer van Royal Canin, maar we zijn ook weer bang dat dit te vet is voor haar.
Ik heb op internet gelezen dat sommigen vlees aanbevelen, maar ook brokjes van Aldi. Wat kan ik nu het beste doen? Ik ben bang dat ze door een overgang van voedsel nóg langer aan de diarree blijft staan.

Ik kan me inderdaad wel voorstellen dat veel mensen voor een goedkopere oplossing kiezen, maar ik hoop niet dat ik ooit de indruk heb gegeven bij de dierenarts dat ik voor het goedkope ga.
Voorlopig wachten we eerst af wat het mooie gele met rode spikkels drankje doet en mocht dit niet werken dan gaan we met haar naar een andere dierenarts om een second opinion.

Dankjulliewel voor jullie reacties!!
Shimbalaya

Re: Erge diarree, wat moet ik doen?

Bericht door Shimbalaya »

Liampa, ik bedoelde jou ook absoluut niet toen ik dat zei over de goedkope oplossing.
Want jij doet er juist alles aan om te achterhalen wat de oorzaak is van de diarree. :smile:

Goed nieuws dat het bloedonderzoek in orde is!
Gelukkig geen ontstekingen en falende organen, hoef je je daar tenminste niet meer druk over te maken.

Misschien heeft ze een voedselintolerantie.
Maar Aldi-brokjes zou ik niet gaan geven. Wacht inderdaad maar eerst af of het drankje gaat werken.
Ik hoop het van harte.Beterschap voor je kat.
Gebruikersavatar
mittenslief
Tijger
Tijger
Berichten: 1675
Lid geworden op: 04 mei 2011 15:04
Locatie: enschede

Re: Erge diarree, wat moet ik doen?

Bericht door mittenslief »

misschien kan je ook eens vragen om isogel (dat legt een laagje om de binnenkant van de darmen) dat strooi je over het voer...krijgen de kittens ook.... en wat bij mij altijd perfect help zijn de blikjes van Miamor en dan de kip/rijst.
Honden hebben bazen, poezen personeel!
alle katzels: mittens, mr. cat, angel, rover, roosje en mitsie
op de regenboog: Ollie, Simba, Buck
thian

Re: Erge diarree, wat moet ik doen?

Bericht door thian »

fijn dat dat is uitgesloten
en nu maar hopen dat het drankje snel helpt
rijst met kip klinkt onschuldig

we gaven ook wel zelf getrokken kippe boullion
met wat rijst en langzaam kleine stukjes kip
als het goed ging
maar vocht is belangrijk
drinkt ze goed?

heel veel sterkte
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6831
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Erge diarree, wat moet ik doen?

Bericht door Dinky »

Anne87 hier op het forum heeft inderdaad een jonge Noorse Boskat die ook diarree had maar dat was volgens mij niet zo'n waterige diarree met bloed zoals jij omschrijft.
Bij haar heeft een week KVV (kant en klaar gemalen vers vlees in de juiste verhoudingen) geven de diarree verholpen. Mocht het drankje niet werken dan zou je dat kunnen overwegen.
hier staat de beginnersinformatie KVV.

Wel fijn dat het bloedonderzoek geen enge dingen naar voren heeft gebracht :)
Iza 2 augustus 2022
Jop 24 juli 2022

Foto album

Dinky (2 juli 2006 - 14 september 2022)
Liampa
Huiskat
Huiskat
Berichten: 16
Lid geworden op: 03 jul 2013 19:12

Re: Erge diarree, wat moet ik doen?

Bericht door Liampa »

Ik bedoelde het ook niet verkeerd hoor Shimbalaya, maar ik heb er nooit bij stilgestaan dat een dierenarts zoiets doet omdat het goedkoper is.. Daarom vroeg ik mij af of ik misschien de dierenarts die indruk heb gegeven. Ik denk het niet.

Morgen moeten we terugbellen naar de dierenarts om door te geven hoe het nu gaat, nu ze dat drankje al een week heeft. Maar ik denk dat ik op zoek ga naar een andere dierenarts. Aan de andere kant heeft een andere dierenarts geen gegevens uit haar dossier.. dus ik weet het niet zo goed.
Het drankje werkt in ieder geval niet. Haar diarree is juist vandaag weer erger geworden!
Wel hebben we donderdag nog Kaopectate meegekregen, dit zou net als Isogel een laagje aan de binnenkant van de darmen leggen zodat het bloeden minder zou worden. Dit helpt tot nu toe helaas nog niet :-(

Ze drinkt gelukkig wel goed, erg veel zelf. Dit hebben we bij de dierenarts ook aangegeven en dat zou geen probleem vormen. Ze is in februari door een andere dierenarts nog helemaal onderzocht omdat het mij toen opviel dat ze enorm veel dronk. Uit het onderzoek kwam echter niets uit en volgens de dierenarts hoefden wij ons geen zorgen te maken.

Op dit moment weten we niet zo goed wat we moeten doen. Ik denk inderdaad na over KVV omdat mijn ouders dit aan hun honden en katten geven en dit hen erg goed bevalt. En is het verstandig om een andere dierenartsenpraktijk te bezoeken of kan ik toch beter bij mijn huidige praktijk blijven? Ik weet het niet meer :shock:

Bedankt voor jullie reacties!
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6831
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Erge diarree, wat moet ik doen?

Bericht door Dinky »

Je kan bij je huidige da in elk geval het medisch dossier opvragen en die zou je aan nieuwe da kunnen overhandigen ;-)
Dan is voor de nieuwe da duidelijk wat er is gebeurd.
Iza 2 augustus 2022
Jop 24 juli 2022

Foto album

Dinky (2 juli 2006 - 14 september 2022)
Brittenbolletje
Tijger
Tijger
Berichten: 1143
Lid geworden op: 22 okt 2012 16:22

Re: Erge diarree, wat moet ik doen?

Bericht door Brittenbolletje »

Dat ze nu juist veel drinkt is juist goed. Door de diarree verliezen ze heel veel vocht en zo te lezen doet het kitten zijn best om dat op peil te houden.

Zelf zou ik wel een panacur geven en zelf kan je ook okugest gaan geven. okugest is een homeopatisch middel tegen de diarree maar werkt ook tegen misselijkheid net waar je het voor wilt geven. Kan je gewoon kopen bij de kruidvat en hiet zelfs in de supermarkt de C1000. Kittens van een week of 5 a 6 (als ze verder gewoon levendig en zo zijn) geef ik onderhouds dosis okugest. dat betekend 3 keer per dag een half tabletje. Is het een acute vorm dan een hoger dosis. dan in 1 keer een heel tablet (is simpel op te lossen in water) en dat ieder uur weer tot maximaal 3 keer. Dus maximaal 3 keer een tablet binnen de 3 uur. Na die 3 uur kan je 4 tot 6 uurtjes over slaan en dan gewoon weer een halfje. Meestal werkt dit wel.
Anne87
Jaguar
Jaguar
Berichten: 631
Lid geworden op: 13 mar 2013 00:33

Re: Erge diarree, wat moet ik doen?

Bericht door Anne87 »

Ja, Milo (onze Noorse Boskat van 5 maanden) had / heeft inderdaad behoorlijk last van diarree. We hebben hem laten testen op giardia en daar kwam gelukkig uit dat hij dat niet had. Andere ontstekingen had hij ook niet, dus het was een beetje een raadsel.
Totdat we tot de conclusie kwamen dat de volwassen brokken die hij eet graan- en suikervrij zijn, maar de kittenbrokken uit het kittenpakket dat we bij hem cadeau kregen wél granen bevatten. Sinds ik die brokken gaf (hij was aan het wisselen en had moeite met grote brokken) was hij aan de diarree geraakt. Uit overleg met de dierenarts kwam dat hij waarschijnlijk niet tegen granen kan en uit overleg met de fokker kwam de tip om KVV te voeren tot zijn darmen tot rust waren gekomen.
Een week KVV heeft zijn darmen perfect in orde gekregen, en nu eet hij gewoon brokken. Wel geef ik KVV nu standaard als natvoer elke dag, in plaats van andere (graan- en suikervrije) soorten natvoer. Ik ben er namelijk erg tevreden over (en de katten ook).

Maar er was hier geen sprake van bloed bij de diarree en dat vind ik heel typisch en ook heel serieus. Ik zou sowieso spuitje voeren tegen uitdroging (als ze niet genoeg drinkt). Je kunt testen op uitdroging door de huid bij de nek vast te pakken en wat uit te trekken. Als je loslaat moet de huid meteen terugspringen, als dat langzaam of niet gaat, is de kat uitgedroogd.
Daarnaast zou ik toch nog wat andere dingen testen. Voedselintolerantie is helaas een moeizaam proces om te testen. Ik zou beginnen met een dieet waar niks inzit waar ze op kunnen reageren, en dan kom je bij zo natuurlijk mogelijk, dus KVV. Als je dat een poos gegeven hebt en de ontlasting normaal is, kun je wat dingen toevoegen. Langzaam weer terugzetten naar brokjes bijvoorbeeld. En dan brokken zonder suiker én zonder granen (en ook zonder rijst oid) geven.

Rijst met kip, wat hier als tip staat, zou ik nooit aan Milo geven, omdat hij van rijst ook al enorm aan de diarree gaat. Hou er dus ook rekening mee dat dat de situatie kan verergeren, afhankelijk van de reden waarom hij aan de diarree is (en die weet je helaas neit).
paasnini

Re: Erge diarree, wat moet ik doen?

Bericht door paasnini »

Sorry maar ik zou overstappen naar een andere dierenarts. Dat je kat veel drinkt is logisch samen met goede eetlust een bijwerking van de prednison, hoop dat hij heeft uitgelegd dat jouw kat nu prednison krijgt en dat het risico is dat er suikerziekte en of pancreatitis ontstaat?
Een Giardia-test van 2 dagen onderzocht onder de microscoop van de dierenarts is waardeloos en niet sluitend. Het is of de snaptest en/of 3 dagen naar het laboratorium.
Ik lees dat er bloedonderzoek is gedaan enig idee of de fPli-test is gedaan (test op pancreatitis, zit niet in een standaard breed bloedonderzoek)?

Bloed en of slijm wijst in ieder geval op een darmontsteking. Als het nu nog niet over is zou het jouw dierenarts sieren je door te verwijzen naar een specialist.
Liampa
Huiskat
Huiskat
Berichten: 16
Lid geworden op: 03 jul 2013 19:12

Re: Erge diarree, wat moet ik doen?

Bericht door Liampa »

Dank jullie wel voor jullie reacties! Het is weer een tijdje geleden dat ik hier wat neer heb geschreven.. En er is eigenlijk nog weinig veranderd.
Inmiddels contact opgenomen met een andere dierenarts en alles nog een keer uitgelegd en doorgelopen. Deze dierenarts kwam met het idee om ontlasting op te sturen voor bacteriologisch onderzoek. Maandag heb ik dus de hele dag paraat gezeten om het netjes op te kunnen vangen (mochten geen kleikorreltjes ofzo tussen zitten) en daarna meteen naar de praktijk gebracht.
Men verwacht dat maandag of dinsdag de uitslag binnen is, maar met een beetje mazzel weten we het morgen al. Dus ik ga zeker morgen bellen om te vragen of de uitslag er al is! Ik hoop zó erg dat we eindelijk weten wat er aan de hand is! Mijn vakantie is inmiddels voorbij en het breekt mijn hart om het diertje de hele dag op te moeten sluiten. Ik durf haar gewoon niet los te laten, laatst zat de poep op de muur, op een hoogte van 2 meter vanaf de vloer!!

Met het mengseltje van de vorige dierenarts zijn wij gestopt. Het werkt niet en ik denk dat de kat er ook niet gezonder van wordt. Vanaf zondag is de diarree helaas weer dunner geworden (toen waren we nog niet met het mengseltje gestopt). Als wij nu haar staart optillen, zien we helder bloed uit haar achterste lopen. Om dit tegen te gaan hebben we het advies gekregen om met Kaopectate door te gaan.

Het gaat overigens niet om een kitten, Brittenbolletje, sorry als ik dat niet duidelijk in mijn verhaal naar voren heb laten komen (ik zie net dat ik het helemaal niet heb vermeld.. wat stom! Sorry!). Het gaat om een Sphynx van 5 jaar die al zeker 4 jaar het Sphynxenvoer van Royal Canin eet. Zou de aanwezigheid of afwezigheid van granen dan nog effect kunnen hebben?

Over bijwerkingen heeft de vorige dierenarts met geen woord gerept. Ik had al wel het idee dat Prednison niet goed voor haar is, want bij mensen hoor je daar ook niet altijd fijne verhalen over. Ik weet eigenlijk niet goed of er een fPli-test is gedaan. Ik weet wel dat we een standaard bloedonderzoek hebben laten doen en dat de dierenarts daarna nog heeft teruggebeld of we ook de alvleesklier wilden laten testen, zou dat hetzelfde zijn?? Die was overigens ook prima.

De poes drinkt nu wel erg veel. Ik heb gisteren een halve liter (heb het eerst afgemeten) voor het slapen in haar bakje gekapt en vanmorgen zaten er nog een paar slokjes in. Kan dat komen doordat het lichaam meer water nodig heeft omdat het veel water verliest door de diarree?

Op dit moment eet ze Sphynxbrokken en krijgt ze geen medicijnen meer. Stiekem hopen wij dat ze hierdoor tot rust komt en dat het probleem zich vanzelf oplost.. maar misschien moeten we daar maar niet vanuit gaan.
We weten het echt niet meer.. Nu is het dus afwachten tot de uitslag er is en tot die tijd kan ik niks meer doen dan de kat elke dag in bad doen (ze zit van haar oren tot het puntje van haar staart elke ochtend, middag en avond onder de ontlasting) en elke dag een volle wasmachine draaien om alle kleedjes, mandjes, iglo's en washandjes schoon te krijgen.. Pfoeh!
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9356
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Erge diarree, wat moet ik doen?

Bericht door castratenkoor »

Liampa schreef:Hoi iedereen,

Verder mochten we haar alleen nog maar gekookte rijst met gekookte kip en wat I/D brokjes van Hills geven.

We moesten doorgaan met Stomorgyl en gekookte rijst met kip. Een dag later op dinsdag kregen we het advies om ook Diarsanyl te geven.

Het is uiteindelijk best nog een lang verhaal geworden, sorry! :oops: Ik ben gewoon zo radeloos.
Alvast heel erg bedankt!
Als een kat diarree heeft is gekookte kip en kookvocht van rijst een goed idee. Je moet echter niet het rijst zelf geven. Daar raken ze juist van aan de diarree. vreemd advies van een dierenarts.......
5-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolleRik**
Teun '09 Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
Shimbalaya

Re: Erge diarree, wat moet ik doen?

Bericht door Shimbalaya »

De pancreas en de alvleesklier is inderdaad hetzelfde orgaan.

Wat het voer betreft: Dat je kat al 4 jaar hetzelfde voer eet heeft eigenlijk niks te zeggen.
Zelfs na al die tijd kan er toch nog een voedselintolerantie ontstaan.

Je kat verliest ontzettend veel vocht door de diarree, dat is inderdaad de reden dat ze nu zoveel drinkt.Hou maar goed in de gaten dat ze niet uitdroogt.

Ben benieuwd of er iets uit het bacteriologisch onderzoek komt.Hopelijk wel anders kan het nog lang duren voordat de oorzaak wordt gevonden. :???:
paasnini

Re: Erge diarree, wat moet ik doen?

Bericht door paasnini »

Hoelang ben je nu gestopt met het drankje?
Liampa
Huiskat
Huiskat
Berichten: 16
Lid geworden op: 03 jul 2013 19:12

Re: Erge diarree, wat moet ik doen?

Bericht door Liampa »

Wij hebben het kookvocht van de rijst in een apart bakje gegeven, maar de dierenarts gaf ons ook het advies om gekookte rijst met gekookte kip te geven. Desnoods gepureerd. Ik wist dan ook echt niet dat ze juist aan de diarree raken van rijst, anders had ik dat nevernooit gegeven! Goede tip in elk geval, bedankt!

Ik heb afgelopen vrijdag gebeld voor de uitslag en dat schijnt in 2 delen binnen te komen, omdat het ene onderzoek wat meer tijd nodig heeft. Deel 1 was helemaal in orde, aan de ene kant ben ik daar heel blij mee, aan de andere kant had ik gehoopt dat er iets werd gevonden zodat we weten wat er aan de hand is. Maandag mag ik bellen voor deel 2 en dan krijg ik ook meteen de dierenarts te spreken zodat we kunnen kijken wat de vervolgstap is.

Wij zijn afgelopen maandag (19 augustus) gestopt met het drankje, Paasnini. De situatie is ongeveer hetzelfde gebleven helaas.

Maandag weet ik hopelijk meer!!
Plaats reactie