Gebitsoperatie en herstel

Voor vragen over bek, gebit, tandvlees- en kaakaandoeningen bij de kat.
Plaats reactie
Cerna

Re: Gebitsoperatie en herstel

Bericht door Cerna »

Nova schreef:Nu ga ik langzaam overschakelen naar het voer british shorthair 34 van RC (hiervoor Indoor 7+, hele kleine brokjes) naar toch iets grotere. Maar Kimba slikt het meeste door zonder te kauwen. Brokken kauwen tegen tandplak werkt dus voor Kimba niet.
Die ervaring heb ik (en velen met mij) ook. Brokjes helpen niet ter voorkoming van tandplak. Ik ben niet erg enthousiast over de Brittenbrokjes. Alleen Amber lustte ze en omdat die alles doorslikt zonder te kauwen, probeerde ze dat bij deze ook en verslikte zich bijna. Daarna liet ze ze links liggen.

Maar de oorzaak is FORL en niet de voeding. Nu heb ik geen ervaring (gelukkig!) met FORL, maar het lijkt me dat je de oorzaak moet aanpakken en niet het gevolg. En dus zullen tandpasta en speciale brokjes misschien wel iets helpen (wanneer je kat van algen houdt :smile: ), maar het lijkt me niet afdoende.
Met Atjo Westerhuis had ik van de week al gemaild. Maar hij kan mij niet echt verder helpen. Misschien bel ik hem nog een keer vlg. week (hij was nu op vakantie) en vraag hoe ik hiermee om moet gaan.
Atjo helpt alleen wanneer je op het spreekuur komt, maar er zijn meer homeopatische dierenartsen dan alleen Atjo. En er is er vast wel een bij jou in de buurt. Wanneer je googelt op "homeopatische dierenartsen" vind je een hele lijst (ben nu op mijn werk en niet in de gelegenheid op de betreffende site op te zoeken)
Van die korreltjes had ik in jullie forum gelezen en had deze ook opgezocht maar kon geen beschrijving meer vinden op het internet omdat dit niet meer erbij geschreven wordt bij homeopathische middelen tegenwoordig. Ik heb wel begrepen dat het eigenlijk een middel is voor mensen? Klopt dat?
Ja, maar dat geldt voor de meeste hom. middeltjes en dat hoeft geen bezwaar te zijn zolang het onder begeleiding gaat en je niet zelf gaat experimenteren.
Ben alleen bang hoe ik deze aan Kimba kan gaan geven? Of kan je ze klein hakken? of zoiets? Onder het voer lukt bij hem ook niet.
Het zijn piepkleine korreltjes waarvan je er 2x per week twee moet geven. Ik doe ze in een spuitje van 2,5 ml, zuig wat warm water op (1 ml. ongeveer zodat ze net onder water staan) en wacht dan tot de opgelost zijn. Daarna spuit ik het naar binnen. Ik neem aan dat die reinigingskuur ook op dezelfde manier werkt? Wanneer je er een pil in krijgt, lukt dit ook en waarschijnlijk nog gemakkelijker.
Hij is heel heel eigenwijs en kieskeurig met zijn eten. Altijd geweest.
Goh, is het soms een Brit :lol:
De DA die Kimba geholpen heeft aan zijn tandjes zei toen alleen maar tegen mij dat ze nu alles weggehaald hebben en dat dit nu over zou moeten zijn. Dat snapte ik toen ook niet omdat ik zelfs gelezen had, dat FORL weer terug kan komen?? Ik moest ook niet terug voor controle? Ik vind dit nu toch wel een beetje raar allemaal. Het is dat er toevallig zoveel aan de hand was in de laatste 3 weken met Kimba en vandaar dat de DA tot 4 keer toe in zijn bekkie heeft gekeken, maar anders had ik hier niet voor terug gemoeten.
Ik denk dat je het gauw genoeg merkt (slechtere adem, slecht eten) wanneer het weer mis is. Maar Merc.Corr. voorkomt dit!
Heb jij toevallig een omschrijving van Mercurius Corrosivus?
Ik zal vanavond thuis even kijken.
En kan je die zomaar geven??
Nee! Zie antwoord boven.
Annet nogmaals bedankt voor je uitstekende hulp.
Geen dank, familie hè? :-P
Wat ook zo raar is dat ze bij de DA absoluut geen verklaring voor hebben waarom Kimba met zijn hoofd blijft schudden na het eten meestal ( maar ook tussendoor) en waarom hij soms een beetje moeilijk gaat slikken?
Slikken kan een teken van misselijkheid zijn, maar aangezien de narcose onderhand uit zijn lijf moet zijn en ureum dus niet verhoogd is, weet ik ook geen oorzaak. Evenals het hoofd schudden trouwens. Dat deed hij voor de operatie nog niet?

En nu eerst een boterham
Nova
Poema
Poema
Berichten: 211
Lid geworden op: 05 mei 2013 21:09

Re: Gebitsoperatie en herstel

Bericht door Nova »

Hoi Annet,
Wat ben je toch een schat!! Dankjewel voor alle antwoorden. Ik weet dit echt te waarderen!!
Ik ga later je bericht beantwoorden, omdat ik nu weg moet met mijn zoontje naar de fysio.
Werkzzeeee en groetjes
Nova :grin:
Gebruikersavatar
nellebel
Tijger
Tijger
Berichten: 5487
Lid geworden op: 27 sep 2010 07:59
Locatie: venray

Re: Gebitsoperatie en herstel

Bericht door nellebel »

gijs is iei niet bij atjo geweest hoor. omdat onze eigen DA de diagnose had gesteld konden we het telefonisch af. alleen omdat het niet opknapte voldoende ben ik een keer met gijs daar geweest. nu alles weer via de tel.
moet deze week weer foto maken van zijn tandjes en dan de week erna bellen.
groetjes wendy en pootje van Guusje en Gijs. neusje van mijn engeltjes Nellie, Sjefke en wonder Flippie, en mijn allerkleinste engeltje Odie
Nova
Poema
Poema
Berichten: 211
Lid geworden op: 05 mei 2013 21:09

Re: Gebitsoperatie en herstel

Bericht door Nova »

Hoi Wendy,
dankjewel voor je bericht? Waarom laat je weer een foto maken van Gijs zijn gebitje? Had/heeft hij ook Forl? Hoe duur is een consult bij Atjo? Ze wel een prijslijst staan maar ik kreeg die niet open? En foto's laten maken wat kost dat? Alleen als je het wil vertellen hoor?
Alvast bedankt
Groetjes
Nova
Nova
Poema
Poema
Berichten: 211
Lid geworden op: 05 mei 2013 21:09

Re: Gebitsoperatie en herstel

Bericht door Nova »

Hoi Annet,
Ik ben ook al weer minder enthousiast over de brittenbrokjes omdat hij deze ook inderdaad gewoonweg doorslikt. Welke brokken geef jij aan Noa?of je andere katten?
Ik heb vandaag weer bij de DA gebeld om nog eens goed na te vragen of het ook echt FORL was bij Kimba. En het was inderdaad zo. Alleen beweren hun (vandaag weer en dat deden ze toen ook naar de operatie), dat ze de oorzaak aangepakt hebben en alleen als het in je genen zit kan het terug komen. Nou met zo'n antwoord ben ik niet tevreden. Dus het kan terug komen. Waarom zeggen ze dat niet gewoon tegen mij? Snap ik niet?
Mss zijn ze het gebel van mij zat, omdat ik sinds 3 weken continue bel of op de stoep sta. Maarja ik heb hier niet om gevraagd, dat mijn kat van zo'n operatie niet opknapt??
Vandaag eet Kimba ook ineens heel weinig brokken, hij wil weer meer natvoer. Volgens mij is die metacam nu echt uitgewerkt en heeft hij weer meer pijn in zijn bekkie. Ik moet nu op zoek gaan voor een vervanging homeopathisch middel voor de metacam. Want schijnbaar heeft hij dat nog nodig.
Weten jullie iets wat ik hem kan geven tegen de pijn?
Hij krijgt nu ook wel iets om zijn lever en nieren te ontgiften van alle AB en metacam.
Alvast bedankt!
Groetjes
Nova
Gebruikersavatar
Dinky
Tijger
Tijger
Berichten: 6842
Lid geworden op: 12 jul 2012 11:26

Re: Gebitsoperatie en herstel

Bericht door Dinky »

Tolfedine is een pijnstiller die werkt voornamelijk via de lever ipv de nieren maar is niet homeopathisch.
Annet gebruikt nu volgens mij analgos als pijnstiller voor haar oudje cochi, weet zo niet of dit homeopathisch is ;-)
Je zou eens op huisdierendokter.nl rond kunnen kijken.

Toch zouden wonden 3 weken na de operatie toch wel verholpen moeten zijn? Vraag me dus af wat de oorzaak is van de pijn. Misschien toch stukje tandwortel blijven zitten?
Iza 2 augustus 2022
Jop 24 juli 2022

Foto album

Dinky (2 juli 2006 - 14 september 2022)
Gebruikersavatar
Ms Maaike
Tijger
Tijger
Berichten: 1611
Lid geworden op: 25 okt 2012 13:17

Re: Gebitsoperatie en herstel

Bericht door Ms Maaike »

Of er zit toch een stukje gras vast in de keel. Alle symptomen die je beschrijft zouden daar op kunnen wijzen.
Met diervriendelijke groeten,
Maaike

Klik hier voor het fotoalbum van Mickey* (26-02-1999, 04-11-2014), Pippi (15-03-2011) en Tommy (11-02-2013).
Cerna

Re: Gebitsoperatie en herstel

Bericht door Cerna »

Ik ben geen voorstander van opnieuw een pijnstiller. Wat Mirjam ook zegt, na 3 weken kan de kat geen pijn meer hebben (Cerná, bij wie 2 jaar geleden alle tanden/kiezen zijn getrokken, at na een week weer normaal zonder pijnstilling) en dus is er iets aan de hand. In een van mijn eerste berichten had ik het over "prutswerk wat sommige dierenartsen leveren".

Ik adviseer je om de volgende link eens door te lezen en dan vooral de tweede bladzijde:
http://www.dierengebit.nl/kat-gebitspro ... esies.html
Daarin lees je hoe verschrikkelijk lastig het is om kiezen, wanneer je geen gespecialiseerde dierenarts bent, op een juiste wijze te verwijderen.
Wij hebben Noa destijds door dr. Knaake in de Wagenrenk (Wageningen) laten opereren. Hij heeft zich na zijn dierenartsenstudie gespecialiseerd in tandheelkunde (wat ook weer een studie van jaren is) en doet niets anders. Hij vertelde voordat Noa onder het mes moest, hoe vaak hij niet het gerommel van zijn collega-dierenartsen kan opknappen omdat volledige wortels zijn blijven zitten, kiezen zijn afgebroken en nog meer ellende.
Hij heeft Noa ook in twee keer geopereerd; beide keren duurde het anderhalf uur!

Ik zou een second-opinion gaan halen bij een gespecialiseerde kliniek. Ze zitten door het hele land en wanneer je aan wilt geven in welke provincie te woont, kan ik op zoek. Knaake houdt ook praktijk in Den Haag.

Noa hoort eigenlijk nierbrokjes te eten en doet dat ook wel, maar eet liever RC Exigent Savour Sensation of RC Fit.

Ik kan helaas geen verdere informatie vinden over Merc.Corr. Ik zou Atjo volgende week een mail sturen en vertellen dat er FORL bij Kimba is geconstateerd en misschien gaat hij hier dan - net als bij Wendy - mee akkoord.
Bij Noa is het ook via e-mail gegaan, maar toen ik heel enthousiast hierover berichtte op de site en allerlei mensen hem per mail gingen benaderen, kreeg ik een mail dat dat niet de bedoeling was en dat mensen op het spreekuur moesten komen omdat hij, zonder de kat gezien te hebben, geen diagnose kon stellen (ik moest heel Noa's medisch dossier opsturen en uitgebreid vertellen wat voor kat ze was. Vervolgens schreef ik 5 kantjes en dat was nou ook weer niet de bedoeling :lol: ).
Maar misschien wil hij nogmaals een uitzondering maken?

Hier een lijst van hom. dierenartsen: http://www.petplan.nl/klantenservice/di ... renartsen/
Nova
Poema
Poema
Berichten: 211
Lid geworden op: 05 mei 2013 21:09

Re: Gebitsoperatie en herstel

Bericht door Nova »

Hoi allemaal,
Ik was om 8 uur vanavond nog bij de DA en heb Kimba zijn dossier opgehaald, want ook ik ben van mening dat ik ergens een 2nd opinion moet halen. Wij wonen in Hellevoetsluis en ik zelf ben ook al op zoek gegaan en iemand vertelde mij over de Walenburg Kliniek in Rotterdam. Maar die gespecialiseerde dokter voor katten werkt daar niet meer, waar zij het over had. Toch heb ik voor vrijdag een afspraak gemaakt. Ik heb geen idee of dat een goede kliniek is. Mocht je nog iets weten hier in deze regio, wil jij mij dit a.u.b. laten weten? Ik weet ook niet naar wat ik precies moet kijken? Klinkt allemaal mss een beetje simpel, maar ik ging ook maar 10 lang alleen voor controle naar de dierenarts gelukkig? Ik zal even kijken naar Dr. Knaake in Den Haag kijken. Maar dit is ook 1 uurtje rijden, dus dit vindt ik best lang voor Kimba.
Groetjes,
Nova
Nova
Poema
Poema
Berichten: 211
Lid geworden op: 05 mei 2013 21:09

Re: Gebitsoperatie en herstel

Bericht door Nova »

Annet, ik heb Dr. Knaake opgezocht. Dit zou 45min van ons huis zijn (in Den Haag). Is te doen? Rare vraag, maar weet je nog wat je kwijt was voor de behandeling van Noa bij hem? Ik heb in de laatste 3 weken zoveel geld uitgegeven. Ik wil nooit op gezondheid sparen, maar ik wil graag weten of hij redelijk normale prijzen heeft, omdat hij zich zeer gespecialiseerd heeft op tandheelkunde. ;-)
Cerna

Re: Gebitsoperatie en herstel

Bericht door Cerna »

Goed zo, maak een afspraak bij Knaake. Dat is zo'n lieve, deskundige man die echt de tijd neemt voor de kat.

Wat hij gekost heeft? Kan ik niet zeggen want dit is een second opinion en dat is heel wat anders dan een operatie. Plus dat was in de Wagenrenk waar hij waarschijnlijk vennoot is en dat moet ook betaald worden, terwijl Den Haag zijn eigen praktijk is.

Misschien dat Adriana daar antwoord op kan geven? Zij is bij hem in Den Haag geweest. Ik weet alleen niet of ze al in dit topic gekeken heeft.
Adriana???

De operatie van Noa was zelfs goedkoper dan die van Cerná en dat is bij de eigen dierenarts gebeurd, dus ik denk dat hij wel redelijke prijzen hanteert.
Nova
Poema
Poema
Berichten: 211
Lid geworden op: 05 mei 2013 21:09

Re: Gebitsoperatie en herstel

Bericht door Nova »

Hoi Annet, ben al weer vroeg op...hahaha... :lol: om al weer te surfen voor wat het beste is voor Kimba. Kan hier niet meer van slapen. :-( Ik heb toevallig net in een andere forum gelezen over nederlandse werkgroep veterinaire tandheelkunde en die ben ik net gaan opzoeken?
En hier vond ik ook iemand die dan wel veel dichter bij zou zitten (in Oud Beijerland). Dat is voor mij maar 25min rijden met Kimba. Die arts heet A. Fennema (Oud Beijerland). Zou jij als je het niet vervelend vind even kunnen kijken of dit ook iets is?http://www.stroowaert.nl/ons-team-dierenarts.php. Stell dat dat iets zou zijn, dat kan ik veel makkelijker aanrijden. Den Haag is altijd zo'n nachtmerrie om te parkeren en te rijden? Vind ik zelf... :lol:
Weetje ik ben zo bang dat ik weer bij iemand terecht kom die hier geen verstand van heb. Maar deze stond wel onder de veterinaire tandheelkunde groep net zoals Dr. Knaake.
Hoor heel graag van je! Maar ik ga Knaake zeker ook bellen en die andere afspraak bij weer een andere dierenarts ga ik afzeggen. Ik moet iemand vinden die speciaal naar die tanden kan kijken.
Kimba is weer terug aan zijn a/d voer en na het eten gelijk veel zijn gezichtje wassen en daarna ligt hij nu gelijk naast me op de bank te slapen? Dat was vroeger niet zo. Hij ging ook spinnen net terwijl ik hem helemaal niet aaide? Dus dat kan toch niet goed zijn??? :eeh:
Groetjes,
Nova
Cerna

Re: Gebitsoperatie en herstel

Bericht door Cerna »

Ik kan je hier geen antwoord op geven want ik ken deze dierenarts niet, maar ik ga ervan uit dat hij ook heel deskundig zal zijn (Knaake is niet de enige).
Sorry, maar ik kan dit niet voor je beslissen. Ik kan alleen Knaake aanbevelen en verder zul je toch zelf de afweging moeten maken of het rijden naar Den Haag en de parkeerproblemen opwegen tegen de goede ervaringen met Knaake.

Ik stuur Adriana een PB (zal wel op de fiets zitten :-P )
Nova
Poema
Poema
Berichten: 211
Lid geworden op: 05 mei 2013 21:09

Re: Gebitsoperatie en herstel

Bericht door Nova »

Hoi Annet, sorry dat was ook niet mijn bedoeling dat je voor mij een beslissing moet nemen. Ik ben alleen ontzettend bang of ik weer bij iemand terecht kom die hier niet zoveel verstand van heeft. Ik ga morgen zeker Dr. Knaake bellen en ook bij die andere. En ik hoop dat ik dan verder kom en Kimba eindelijk geholpen wordt. :smile:
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Gebitsoperatie en herstel

Bericht door Adriana »

:pdtrepa: wat dacht je van het uitrukken van 200 stuks heermoes en nog 400 stuks andere ongewenste planten/zaailingen? met als troost heerlijke sla en de eerste radijsjes en nog wat waterkers voor een salade op een zelfgebakken boterham? vanaf 06.30 uur en het rook zo lekker en was zo rustig..
en pb van Annet werkt inderdaad .. hihi ..

heb niet het hele topic doorgeploegd maar zie een aantal vragen langskomen..
maar eerst de link ledenlijst van de werkgroep dierentandartsen
http://www.wgvt.nl/?page_id=9
en kijk even in het topic 'dierentandarts' en zoek ook op het woord want in al die berichten is vrij veel info te vinden.
ik heb zowel ervaring (via vriendin HWaard) met de Stroowaertkliniek als met dierentandarts Kn. die hier om de hoek praktijk houdt. ik heb het hoofd van die kliniek merkwaardige dingen zien doen (flink schudden van een flesje caninsuline.. ) maar weet niet hoe vakkundig hij opereert. overleggen over behandeling van een diabeteskat was destijds bijzonder lastig en het zou mijn dierenarts niet zijn want ik zie de discussie over metacam al weer voor me..
qua kosten maakt het niet veel uit en ik denk zelfs dat de tweede goedkoper is dan de eerste..... en er valt prima met Kn. te overleggen en hij zal geen metacam toepassen..

Enzo heeft een zwak gebit en last van FORL, (Kn noemt dat anders) en we hebben afgelopen jaren twee grote gebitsoperaties bij hem achter de rug. en als je op dierentandarts zoekt dan vind je vrij snel mijn ervaringen en die zijn bijzonder positief.
let wel op: Kn behandelt alleen via doorverwijzing.. en vraagt altijd gegevens van het meest recente bloedonderzoek.
als het mijn katzel was dan zou ik gelijk voor Kn kiezen, lid van een werkgroep zegt mij niet zo veel. en als het nodig is voor één van onze katzels dan rijden we naar de Betuwe/Lingehoeve, Gouda, Dodewaard en zo..

vanuit Hellevoetsluis is het in drie kwartier makkelijk te rijden/vinden want je rijdt over de snelweg door naar Den Haag noord, afslag Forepark etc (de Verlengde Landscheidingsweg = noordelijke rondweg) bij Wassenaar eraf en dan nog een minuutje richting Den Haag naar de vestiging van de Haagse dierenambu. geen parkeerkosten!
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Plaats reactie