Een paar vragen over het gedrag van mijn kat.

Kat plast buiten de bak, katten aan elkaar laten wennen, kat krabt aan meubilair, etc.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
marline91
Poema
Poema
Berichten: 229
Lid geworden op: 20 jul 2011 14:57

Een paar vragen over het gedrag van mijn kat.

Bericht door marline91 »

Hallo

even een paar vraagjes

1. mijn kat Manja likte af en toe mijn planten, zonet ook heel uitgebreid, ik heb een palmboom plant, en die likte van top tot teen, om het zomaar te zeggen, en bij mijn ouders (in het weekend) dan likt ze daar ook af en toe de bloemen.

is dit normaal gedrag?

2. Manja is ongeveer 3 jaar oud nu. ze is heel erg lief. ze is echt een aandacht kat, ze wil graag geaait worden, maar ze kan zomaar ineens zich omdraaien en boos zijn, dan bijt ze mij heel hard en klauwt ze mij, iemand een idee hoe ik haar van die gedrag af help. ze geeft niet echt een waarschuwing, dus voor ik het weet ligt mijn hand open. of hangt ze aan mijn arm.
dit vind ik heel vervelend, dit doet ze overigens niet alleen bij mij, ze doet het ook bij mensen die bij mij op bezoek komen.
ze bijt soms ook en likt ze eventjes en bijt ze weer, alsof ze wil zeggen 'ik ben wel lief'

iemand een idee hoe dit gedrag is ontstaan? en wat er aan te doen is?

3. Manja is erg speels, dat vind ik geweldig :D ik hou van speelse katten, alleen heeft manja een nare gewoonte aangeleert, dat ze niet naar mij toekomt als ze aandacht wilt, maar dingen stuk maakt door het van tafel te duwen. waardoor sommige dingen breken. ik wil haar dit wel afleren, maar ik weet niet zo goed hoe ik dit moet aan pakken, ik probeer wel te corriseren met 'EH' wat ook wel goed werkt, maar helaas niet altijd. want mevrouw is slim.
dus de vraag: Weet iemand hoe ik haar dat gedrag kan laten afleren..?


Manja haar verleden weet ik niet, ze is 2 keer terug naar het asiel gebracht voor ik haar in huis nam, en daarvoor schijnt ze een zwerf achtig bestaan te hebben gehad, ik weet niet of het ook daardoor kan komen, en het precieze verleden weet ik ook niet.

kunnen jullie mijn vragen beantwoorden, of willen jullie dat :D ??

gr Marline
Groetjes van Marline, Manja, en de viskes
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Een paar vragen over het gedrag van mijn kat.

Bericht door Adriana »

1. probeer eens een potje goed kattengras of een pol schoon gewoon gras in een pot met aarde kan ook en let er de eerste keer op dat ze niet dat hele potje afgraast/opeet. kans is groot dat ze dan kotst maar katten hebben regelmatig behoefte aan rauw vlees (kip/kalkoen bv) en ook rauw groen.
100% doodgekookt voer (blik+brokjes) is op den duur niet voldoende, er moet wat rauw bij..

2. ik vermoed dat ze slecht gesocialiseerd is en nog belangrijker: niet is opgevoed door kattemaatjes.
tot ruim 1 jaar zouden kattenkittens met leeftijd/soortgenoten moeten zijn want daar leren ze sociale vaardigheden naar elkaar en dus ook naar personeeltjes. lees de topics over solokittens, daar komt veel bijtgedrag als probleem in voor.
weet niet of een maatje erbij nu nog werkt.. overleg met het asiel, ook over terugbrenggarantie als je het wilt gaan proberen..

3. het is veel makkelijker om een kat gedrag 'aan' te leren dan 'af' te leren!
een kat begrijpt echt niet wat je bedoelt en de meeste katzels vinden het dolle pret om dingen van tafels af te duwen. huis en kamer catproof maken is de enige oplossing en stop met corrigeren want dat lukt niet en is ook niet zo goed voor jullie onderlinge relatie..

ik denk dat wat betreft een aantal gedrags'problemen' (valt erg mee, vind ik) dat je er goed aan doet om er een leeftijdgenoot, lief katermaatje bij te zoeken.
denk er eens over na en bespreek de problemen met de mw's van het asiel..
met twee hebben ze elkaar dus waarsch minder sloopgedrag (om aandacht) en voor de katzels is het ook prettiger en het kan zijn dat Manja nog veel leert van een goed gesocialiseerde lieve kater..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Gebruikersavatar
marline91
Poema
Poema
Berichten: 229
Lid geworden op: 20 jul 2011 14:57

Re: Een paar vragen over het gedrag van mijn kat.

Bericht door marline91 »

Hallo Adriana,
Bedankt voor je snelle reactie, misschien is een maatje wel goed voor haar. ik zal het eens met het asiel bespreken.
en zoals je al zeg, aanleren is makkelijker dan afleren,
Ik had het huis bij aankoop van manja al catproof gemaakt. maar in der loop der tijden is er toch wel redelijk weer wat bij gekomen haha, dus ik zal het weer katproof gaan maken, dan zal ik ook even bij die solokittens topics kijken.
Bedankt voor de tips voor nu :)
Groetjes van Marline, Manja, en de viskes
Gebruikersavatar
lidewij020
Panter
Panter
Berichten: 453
Lid geworden op: 22 jan 2012 14:03
Locatie: Amsterdam

Re: Een paar vragen over het gedrag van mijn kat.

Bericht door lidewij020 »

1. Het likken aan, zuigen op of eten van niet eetbare dingen wordt ook wel pica genoemd tik maar eens in bij Google. Het kan soms wijzen op een tekort in het voedsel, een medische afwijking of een psychisch probleem. Het kan geen kwaad om Manja's gedrag eens met de dierenarts te bespreken.

2. Let heel goed op haar lichaamshouding terwijl je haar aait. Kijk ook goed naar de stand van haar snorharen. (naar achteren betekent dat ze het niet prettig (meer) vindt, naar voren is OK). Let op de grootte van haar pupillen (groter betekent onrustiger). Veel katten hebben ook plekjes op hun lichaam waar ze liever niet aangeraakt willen worden. Als een kat niet op zijn buik of achterwerk geaaid wil worden kun je dat beter gewoon niet doen. Concentreer je met aaien op de plekjes die ze wel fijn vindt. Bijv wangetjes en hals. Het bijten-likken-bijten kan ook al een aanwijzing zijn dat het niet helemaal gaat zoals zij het prettig vindt. Als ze in de aanval gaat, probeer dan ontspannen te blijven en leg je hand naast haar neer.
Je kunt haar ook vragen of ze geaaid wil worden door je hand voor haar koppie te houden en te kijken of ze er een kopje aan geeft. Als ze dat niet doet wil ze misschien liever niet geaaid worden op dat moment.

3. Het best is het om Manja te negeren op het moment dat ze ongewenst gedrag vertoont. Dit is moeilijk en het kan lang duren voor ze het doorheeft, omdat dat gedrag eerst wel steeds beloond is. Je zou kunnen proberen om haar dmv training te leren dat ze beloond wordt met spelen en / of lekkers als ze op een bepaalde plek (matje, stoel...) gaat zitten.

Het verleden van je kat kun je niet veranderen, dus ik zou me daar niet teveel op focussen. Kijk naar wat ze nu nodig heeft. Het is sowieso al heel fijn voor haar dat ze bij jouw een thuis heeft gevonden en een liefhebbend baasje.

Een kattenmaatje zou kunnen helpen, maar het zou ook kunnen dat dit juist veel stress veroorzaakt. Als Manja nooit goed gesocialiseerd is (te vroeg uit het nest is gehaald en vervolgens alleen is opgegroeid) zal ze heel moeilijk kunnen wennen aan een nieuwe kat in huis en is het misschien wel fijner voor haar om solokat te blijven. Heb je enig idee hoe ze reageert op andere katten? Had het asiel daar informatie over?

Sterkte met alles!
Doe mee aan het onderzoek naar links en rechtspotigheid bij katten. Het kost slechts 5 minuutjes ...afhankelijk van je kat...
Gebruikersavatar
BillyJean
Jaguar
Jaguar
Berichten: 781
Lid geworden op: 22 feb 2011 10:57
Locatie: Bovenkarspel
Contacteer:

Re: Een paar vragen over het gedrag van mijn kat.

Bericht door BillyJean »

Bowie likte , toen ze ziek werd, heel veel aan emmers, het leek heel dwangmatig, alles maar aflikken...vreemd gedrag, daarvoor deed ze dat nooit.

wel sneu dat ze opeens kan uithalen, naar hoor, want dat kan pijn doen. Ik denk dat je heel wat op te voeden hebt ( voor zover dat kan bij katzels) succes!!
Groetjes van Elly, Fayline (29-02-2008) en Taffy ( 29-10-2012)
* BillyJean * * Bowie *

Hier vind je ons fotoalbum
Gebruikersavatar
eveline1982
Tijger
Tijger
Berichten: 2043
Lid geworden op: 16 okt 2012 19:50
Locatie: Alkmaar

Re: Een paar vragen over het gedrag van mijn kat.

Bericht door eveline1982 »

Klinkt inderdaad als een niet gesocialiseerde kat, simpelweg ze heeft nooit goed geleerd kat te zijn!

2: Het bijten en dan likken achter elkaar klinken als liefdesbeetjes, meestal staan de oortjes dan vooruit en is de houding ontspannen en vriendelijk. Mijn moeder haar poes kan ineens omslaan en dan heel hard in me hoofd bijten! Deze poes is van kitten van 15 weken bij ons gekomen, had voor die tijd altijd bij mamma gezeten en andere katten en werd bij ons ook begroet door katten, dus die was wel gesocialiseerd! En andere poes kon heel hard bijten van vreugde maar haar houding bleef dan vriendelijk. Dus kijk goed naar de houding als ze dit doet. Soms weten ze denk ik niet hoe ze met het gelukkige gevoel moeten omgaan en slaan dan door? dit gedrag is denk ik niet af te leren,gewoon goed observeren en hopelijk ooit door krijgen wanneer je moet stoppen ;) .

Ik wens je veel succes en fijn dat ze na haar vermoeiende gesleep eindelijk een definitief plekje heeft!
The Lovers of my life, Banjer, Beer, Minoes (katjes) Diego, Jimmie (hondjes) Django, Rodney, Co en Moos (ratjes)
Plaats reactie