Pluisje, verhoogde nierwaardes

Forum voor alle vragen m.b.t. nierziekten (nierfalen/nierinsufficientie)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
AngelSenna
Huiskat
Huiskat
Berichten: 12
Lid geworden op: 09 okt 2012 10:49

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door AngelSenna »

[quote="Cerna"]Nee! nog niet opgeven en inderdaad voor een second-opinion (behandeling!) naar Utrecht of de Wagenrenk (Wageningen).
Daar zit dierenarts Mandigers en daar is onze Noa (nu 5 jaar) twee jaar geleden op consult geweest: crea 495. Ook zij werd opgegeven: er is niets meer aan te doen.
Thuisgekomen heeft onze eigen dierenarts Noa opgenomen en ze heeft twee dagen aan het infuus gelegen en vanaf dat moment ging het bergopwaarts.
Vorig jaar moesten we met een andere kat bij Mandigers zijn en toen hebben we uitgebreid over ons wondertje gesproken. Hij was verbaasd dat ze nog leefde, met zulke hoge waardes. Hij weet dus dat het ook helemaal goed kan gaan en wanneer je naar hem toegaat en Noa als voorbeeld gebruikt, weet ik zeker dat hij Dulcey op zal nemen. Dan komt hij aan het infuus waardoor de waardes kunnen zakken.
Maar Utrecht is natuurlijk ook een goede optie.

Dat de kat omvalt wanneer je hem een zetje geeft, kan door kaliumgebrek komen. Weet je daar de waarde van?
Zolang hij alert en speels is, geloof ik niet in inslapen (dat kan altijd nog!).


nee, ik weet niet de waarde van de kalium. maar als je hem een duwtje geeft valt hij wel om.
Alleen dat Dulcey erge bloedarmoede heeft, zo erg dat ze geen transfusie kunnen geven. In de kliniek hier geven ze alleen plasma.
en dat zijn nierwaarde? 500 was
Uit jouw verhaal begrijp ik dat dr. Mandigers een Noa heeft onderzocht en daarna advies voor behandeling heeft gegeven voor je eigen DA?
Groetjes Marleen - Queenie, Yentl, Boyke, Jinx, Mirre, Dulcey
Cerna

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Cerna »

Vrouwtje van Mojo, heel veel sterkte met het verlies! Mojo was een prachtige kat en het is ontzettend triest dat hij al zo vroeg heeft moeten gaan.

AngelSenna: ik realiseer me dat ik erg beknopt ben geweest, maar dat komt omdat ik het verhaal van Noa al zo vaak in dit topic heb verteld en het voor de meeste mensen een tikkie vervelend wordt om het verhaal weer te moeten lezen. :icon_shifty:

Nee, Mandigers heeft geen behandeladvies gegeven (net als jouw dierenarts); volgens hem had behandeling geen zin want ze was te ziek.
Toen wij thuiskwamen heb ik volledig overstuur mijn eigen dierenarts gebeld en zij wilde Noa opnemen. Ze wilde me geen valse hoop geven, maar had het met haar eigen kat meegemaakt die met een hele hoge crea ook na infuus weer helemaal opknapte en daarom wilde ze het proberen.
En dan laat je zo'n kat achter in de kliniek en vreest dat je haar de volgende dag niet levend zult terugzien, maar het ging goed. Ze had uit zichzelf weer wat gegeten (ik was al 3 weken aan het dwangvoeren) en was alert, terwijl ze daarvoor volledig apathisch was.

Na twee dagen mocht ze mee naar huis; we kregen nierdieet en Fortekor mee en de tijd moest het nu gaan uitwijzen of het infuus ook werkelijk zijn werk had gedaan.
Mandigers had ons gezegd dat een nierpatiënt na een infuus een week goed is en dat het daarna alsnog mis gaat, dus die eerste week was heel spannend. En ook de eerste maanden: hoe lang zou ze het nog redden?

Na een maand gingen we terug naar de Wagenrenk voor controle en omdat ik ook haar bloeddruk gemeten wilde hebben (is vaak te hoog bij nierpatiënten) en dat kon niet bij onze dierenarts.
En Mandigers wist niet wat hij zag: ze was inmiddels weer iets aangekomen, keek helder uit haar ogen, haar vacht glom. "Ja, soms gaat het nog een tijdje goed, maar ze heeft het volledig aan u te danken omdat u dwangvoert. Wanneer u het aan de kat over laat, gaat het snel mis."
Toen we dus een jaar later het goede nieuws konden vertellen dat het met Noa nog steeds goed ging en dat ze inmiddels 2 kilo was aangekomen, vertelde hij dat hij Noa inmiddels als voorbeeld gebruikt bij colleges op de universiteit en dat hij nu niet direct meer het advies van inslapen geeft want er kunnen meer wondertjes zoals Noa zijn.

En nu zijn we dus weer een jaar verder en niets wijst er op dat Noa nierpatiënt is terwijl haar crea nog steeds rond de 300 is. Maar met de rest van haar organen is niets aan de hand en daardoor kan een jonge kat vaak veel meer opvangen.
Wij hebben ook een kat van 17,5 met nierfalen en schildklierproblemen en bij hem merk je gewoon dat alles minder aan het worden is.

En omdat Dulcey ook pas 5 is, denk ik dat het met hem misschien ook wel goed kan komen, maar dan moet je niet te lang wachten en morgen een afspraak maken, Wilhelminaparkkliniek of Wagenrenk, maakt niet uit, maar zet er spoed achter!
Gebruikersavatar
nellebel
Tijger
Tijger
Berichten: 5515
Lid geworden op: 27 sep 2010 07:59
Locatie: venray

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door nellebel »

lees pas sinds kort hier mee, en lees meteen het hartverscheurende verhaal van mojo.
wat een mooie kerel en wat triest dat je afscheid van hem moest nemen. mooi idee om zijn as onder ee nboom te strooien ter nagedachtenis. veel sterkte.
groetjes wendy en pootje van Guusje en Gijs. neusje van mijn engeltjes Nellie, Sjefke en wonder Flippie, en mijn allerkleinste engeltje Odie
Mojo1
Huiskat
Huiskat
Berichten: 16
Lid geworden op: 07 okt 2012 16:51

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Mojo1 »

Bedankt allemaal voor de lieve woorden. Het zal voorlopig nog elke dag een moment moeilijk zijn, maar ik ga er vanuit dat dat slijt en dat ik verder kan. Nu hoop ik ons portie ellende wel gehad te hebben, want ben inmiddels al weer 2 kilo lichter... :roll:

Ik weet niet of ik nog vaak hier ben en schrijf, maar dat wil niet zeggen hoe fijn ik het vond om wat steun te hebben. Bedankt!

@ AngelSenna; heel veel sterkte met Dulcey. Ik hoop dat hij er bovenop komt en dat alles goed komt. Succes!!!
Gebruikersavatar
AngelSenna
Huiskat
Huiskat
Berichten: 12
Lid geworden op: 09 okt 2012 10:49

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door AngelSenna »

Cerna schreef: AngelSenna: ik realiseer me dat ik erg beknopt ben geweest, maar dat komt omdat ik het verhaal van Noa al zo vaak in dit topic heb verteld en het voor de meeste mensen een tikkie vervelend wordt om het verhaal weer te moeten lezen. :icon_shifty:
Dat begrijp ik wel om alles zo vaak te moeten herhalen is ook vervelend. Ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk terug te lezen, maar er zijn zoveel pagina's! :shock:

Dulcey wordt steeds actiever, komt luid miauwend naar de keuken als ik daar bezig ben. Springt op de vensterbank, en zat zelfs een beetje te loeren naar een lap stof (ik ben aan het naaien)
ok hij is nog lang niet de oude
We hebben net de DA weer gebeld, en gezegd dat hij nog leeft en dat hij weer iets beter is dan gisteren, of er dan toch niet iets aan te doen is. We hadden nu iemand anders en zij gaat overleggen. mss toch iets met medicijnen proberen? We worden terug gebeld.
We hebben een probleem omdat onze auto in de garage is, en donderdag en vrijdag zit mijn man in Limburg dus heb ik ook geen auto. Ik ben dus voor nu aangewezen op een DA in het dorp.
En bij een andere DA wordt er waarschijnlijk eerst weer bloed afgenomen en ik weet niet of dat zo slim is....ivm bloedarmoede
Door hier veel te lezen ben ik iets beter ingelicht en kan ik ook gerichter vragen stellen.
Groetjes Marleen - Queenie, Yentl, Boyke, Jinx, Mirre, Dulcey
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Adriana »

er is nu toch niet zoveel haast anders dan dat je nierdieetvoer mee kunt nemen?
ik denk dat je echt bij een specialist terecht moet die naar die nier-echo kijkt en uit ervaring weet wat wel en niet werkt. met da/1 kom je niet verder en ik ou Dulcey thuislaten want onnodige stress ..
en vraag alle gegevens van het bloedonderzoek mee!
Wilhelminapark en Wagenrenk hebben beide goeie contacten met univ van Utrecht en dus wereldwijd, waar ze wat meer ervaring hiermee hebben en weten wat missch goed werkt..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Gebruikersavatar
lmd
Lynx
Lynx
Berichten: 151
Lid geworden op: 23 mei 2009 22:16
Locatie: Hoorn

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door lmd »

Vrouwtje van Mojo: wat erg voor je! Mojo was een prachtige kater!
Heel veel sterkte!
Groetjes Luciënne, mijn lieve nierkater Casper en mijn andere 4 Birmaantjes
Gebruikersavatar
AngelSenna
Huiskat
Huiskat
Berichten: 12
Lid geworden op: 09 okt 2012 10:49

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door AngelSenna »

Vanmiddag belde op ons verzoek de DA. Zij was heel belangstellend en erg verbaasd dat Dul zo vooruit ging. Een fijn gesprek.
Omdat zijn bloed zo dun eruit zag heeft zij toen nog een ander bloedonderzoek gedaan, waaruit bleek dat de Hematocriet veel te laag was (rode bloedplaatjes) Dat vond zij meer zorgwekkend dan de hoge creatinine, vandaar toen geen medicijnen. En geen spoeling, dat zou hij niet overleefd hebben.
Ik heb nu fortekor gekregen, over drie/vier weken weer een bloedtest laten doen. Verder geef ik hem lactulose (gewoon die van mijn moeder, we hebben het vergeleken met de dieren lactulose en het is nagenoeg dezelfde bestanddeel) eerst 2x per dag 1 ml (ik wil niet dat hij buikkrampen krijgt) kan het altijd iets opvoeren.
Vanavond hing hij aan het keukenkastje zoals hij altijd deed

Ik heb alle waarden nu op papier waar moet ik dat neerzetten?
(inmiddels gevonden)
Laatst gewijzigd door AngelSenna op 11 okt 2012 20:39, 1 keer totaal gewijzigd.
Groetjes Marleen - Queenie, Yentl, Boyke, Jinx, Mirre, Dulcey
Cerna

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Cerna »

Fijn dat er nu toch beweging zit bij de dierenartsen! En nog fijner dat het best wel goed met hem gaat. Ik koop lactulose ook altijd gewoon bij de mensenapotheek en geef Noa 2x 1,5 ml. per dag (Noa weegt 5 kilo). Proberen om de ontlasting in de gaten te houden (lastig bij 6 katten) en de hoeveelheid hierop aanpassen.

De waardes kun je hier neerzetten: http://www.dekattensite.nl/phpBB2/viewt ... 56&t=22980
Gebruikersavatar
AngelSenna
Huiskat
Huiskat
Berichten: 12
Lid geworden op: 09 okt 2012 10:49

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door AngelSenna »

quote: En nog fijner dat het best wel goed met hem gaat.

daar ben ik ook SUPER blij om :epray:
Groetjes Marleen - Queenie, Yentl, Boyke, Jinx, Mirre, Dulcey
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Adriana »

ervaringsadvies: wil je met fortekor heel rustig beginnen?
de eerste paar dagen de helft van de dosering in twee keer en dan naar de voorgeschreven dosering. het is best wel een heftig middel en het is beter als je het systeem daar rustig laat wennen en het voorzichtig met een paar dagen opbouwt in plaats van meteen de volle mep..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Adriana »

gegevens bloedonderzoek Dulcey/nierfaalkatten

gluco is prima hoor!
de enige betrouwbare waarde daarvoor is de fructosaminewaarde, dat is een soort van 2-wekelijks gemiddelde en die is niet gemeten. maar bss 10 bij de dierenarts is netjes, bloedsuikerniveaus zijn erg stress-onderhevig.. maar niet nodig om dat alsnog te meten.

wat ik niet zie is de anorganische fosfor, dat is op spotchem ook een aparte meting en voor jullie wèl belangrijk want ik vermoed dat de fosfor ip behoorlijk verhoogd is.
dat moet behandeld worden (renalzin en lees even terug bij Liesje) en te hoge fosfor is erg slecht voor nierweefsel.
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
saar17
Huiskat
Huiskat
Berichten: 18
Lid geworden op: 04 aug 2012 14:56
Locatie: Antwerpen

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door saar17 »

Cerna schreef:En hoe gaat het nu met Vasco?
Eigenlijk wel goed, denk ik. Alleen is ze erg kieskeurig geworden over wat ze weet. Soms wil ze haar speciale voeding niet, op andere momenten wil ze enkel die speciale voeding. Als m'n kitten op bezoek is bij mama (waar Vasco woont), wil ze ook steeds haar kittenvoeding opeten, maar ik denk niet dat dat een goed idee is aangezien er zo'n hoge proteïnewaardes in dat voedsel zitten.
kansarmedieren
Jaguar
Jaguar
Berichten: 642
Lid geworden op: 11 jun 2011 14:46
Locatie: Eck en Wiel
Contacteer:

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door kansarmedieren »

Hier even een berichtje over Liesje, we zijn nu een maand verder en ik moet zeggen het gaat goed. Tot gisteren wou ze niet zelf eten (een beetje likken van de gel) dus heb ik haar Happy cat brokjes gevoerd. dat gaat goed ze valt niet af is levendig gaat nog lekker naar buiten, drink genoeg. Sinds gisteren begint ze weer zelf wat te eten ik denk dat haar ureum toch gedaald is door de niertonicum tabletjes ( had Westerhuis al voorspeld) Ze krijgt nu ook Renalzin bij elke maaltijd (de tip van Adriana om het te laten drogen) werkt erg goed ik ben al met de tweede flesje bezig. Dus ik ben erg tevreden ze is er nog en heeft nog plezier in het leven. Ze is nu ook buiten waar ze ook lekker regenwater kan drinken....
Cerna

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Cerna »

fritz frommel schreef:beste allen
sinds kort te horen gekregen dat fritz zijn nieren niet goed meer werken. hij heeft al jaren gebitsproblemen. al veel kiezen tanden zijn verwijderd. nu heeft de da gemeld dat zijn nieren voor 2/3 niet meer functioneert, zijn waarde is 171, urea heeft hij zijn urea niet gecontroleerd. als ik zo zie op de site zijn de waarden toch niet zo echt hoog? als je met een crea van 171 al een functiefalen van 2/3 hebt,hoe zit hetdan alsik lees dat sommige vn jullie katten een veel hoger crea hebben? al met al ik ben nu bezig met het uitvinden van een eetbaar dieetvoeding voor fritz. aleen de dosering vind ik heel moeilijk te bepalen. als ik hill kd gelzakjes geef voor fritz. dan moet ik voor zijn gewicht 4 kg, 3 zakjes geven over de dag. maar 's avonds gilt die om meer eten. ik probeerook te combineren met hill blikjes 156 gram met gelzakje hill. dan kom ik op op 1 zakje gel en 1 blikje hill kd. pff of meer? ik heb hem in de avond toch maar wat brokjes droogvoer gegeven van hillkd. maar ik heb ergens gelezn dat jejjeprecies aan de dosering moet houden anders krijg hij weer teveel eiwitten binnnen. tja misschien doe ik het allemaal niet goed. heeft iemand tips? fritz is 4 kg en een buitenkat, die toch normaal vrij actief is. hartelijke groeten van een bezorgde bazinnetje
Allereerst: welkom op het forum en welkom in Pluis.
De hoeveelheden die fabrikanten op hun verpakkingen zetten zijn veel te hoog. Ik weet niet wat de filosofie hier achter is, maar je kunt beter de hoeveelheid aanhouden die je vroeger ook gaf.
Dus, kreeg hij vroeger een zakje en brokjes, dan blijf je dat geven. Tenzij hij om meer vraagt. Maar vooral Hills-KD is erg vet en daar hebben ze meestal maar weinig van nodig.

Fritz zit net op het randje en heeft dus beginnend chronisch nierfalen. Is hij al op leeftijd?
Bij onze Cochi werd dit 5 jaar geleden vastgesteld en zijn nieren gaan ieder jaar wat verder achteruit, maar met de juiste zorg (lees: nierdieet en evt. Fortekor of wanneer hij dat liever niet eet: normaal eten (evt. senior) met een schepje Ipakitine) kan het dus nog lang goed blijven gaan.

In het topic waarin je je vraag stelde staat alles overzichtelijk op een rijtje, dus lees dat eens door zou ik zeggen.
En verdere vragen mag je in Pluis stellen, dan staat alles netjes bij elkaar (wij houden van netjes :lol: )

@ Kansarmedieren (sorry, naam vergeten): fijn dat het met Liesje zo goed gaat. Houwe zo! :edance:
Plaats reactie