MijnKat laat zich niet meer aaien!

Kat plast buiten de bak, katten aan elkaar laten wennen, kat krabt aan meubilair, etc.
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5161
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: MijnKat laat zich niet meer aaien!

Bericht door pearlsofpassion »

nee

Dat lost niets op, kan het zelfs erger maken.
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)
Gebruikersavatar
pinguin
Tijger
Tijger
Berichten: 2253
Lid geworden op: 03 jul 2011 19:54

Re: MijnKat laat zich niet meer aaien!

Bericht door pinguin »

Livewithlouis schreef:Hey Pinguin,

Na de socialisatie periode met moeder/broertjes en of zusjes gaan katten in de natuur dus alleen verder. Ik geloof je meteen als je zegt dat dat in de natuur veel langer duurt. Ik heb ook niks gezegd over de duur van de socialisatie periode alleen maar dat katten ná deze periode alleen verder gaan. (ik ben er zeer zeker voor die periode lang en gelukkig te laten verlopen)

En elkaar tegen komen in de natuur is heel iets anders dan je hele kattenleven lang samen in één territorium te leven, wat altijd een stuk kleiner is dan in de natuur.

Toch de ene kat is inderdaad de andere niet. Bovendien zijn onze huiskatten zeer gedomesticeerd dus gaat in sommige gevallen mijn vergelijking inderdaad niet op. Maar het is dus ook niet zo vreemd dat sommige dierenartsen dat niet als eerste oplossing zien..
Ik denk daar daar toch anders over. Als v.b kijk naar de vele populaties zwerfkatten. Die leven toch ook grotendeels samen?
Er zijn zeker ook genoeg katten die maatje niet op prijs stellen. Maar dat zijn meestal katten die alleen zijn opgegroeid of een trauma hebben opgelopen veroorzaakt door soortgenoten.
Dat dierenartsen dit niet als eerste oplossing zien vind ik niet zo raar. Die leren hoe een dier medisch in elkaar zit maar hoe een kat sociaal werk dat weten ze niet altijd. Maar dit is wel erg off-topic.

@ ghost79. Ik zou hem ook zeker niet in een pension zetten om aan katten te wennen omdat dit meer stress veroorzaakt voor jouw en de kat.
groetjes sproet* 11jr*, snabbel 8jr en Simba 2jr
Gebruikersavatar
Robijn
Jaguar
Jaguar
Berichten: 729
Lid geworden op: 01 dec 2011 16:07
Locatie: Putte

Re: MijnKat laat zich niet meer aaien!

Bericht door Robijn »

Hmm, ik denk dat je kitten inderdaad alleen is opgegroeid en daarom zo bang is.
Een Russisch Blauw is een heel gevoelig ras, en kwijnt weg als ie de hele dag alleen thuis zit, en kan dan allerlei gedragsproblemen gaan ontwikkelen, en dat wil je toch ook niet..
Een Russisch Blauw is absoluut geen kat om alleen te houden. Dan had je beter voor een Brits Korthaar kunnen kiezen; die kan makkelijker alleen gehouden worden omdat deze een veel stabieler karakter heeft, of nog beter: voor een volwassen solo-kat uit het asiel.
Een maatje van zijn leeftijd zal ie in het begin heel eng vinden, maar ik denk dat na verloop van tijd hij hier toch erg van opknapt. Je zult alleen een beetje geduld moeten hebben. Zo op deze voet doorgaan, kan ook niet...
Als je je ouders hier niet van kunt overtuigen, is het beter om een goed tehuis te zoeken voor hem, bij mensen die echt verstand én ervaring hebben met dit ras, veel geduld hebben en een geschikt kattenmaatje / geschikte kattenmaatjes hebben. Dan zal ie uiteindelijk helemaal opbloeien.
Ik ben bang dat je anders een zeer angstige schichtige kat blijft houden, en dat zijn gedrag niet echt beter zal worden, maar alleen maar erger zal gaan worden...
Liefs van Mariska
Kopstootje van Tarzan :cathappy:

Bekijk de foto's van Brit Robijntje en vorige vriendjes Gaudi^, Sjaak* en Sem* hier
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9405
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: MijnKat laat zich niet meer aaien!

Bericht door castratenkoor »

Ik ben het niet eens met de stelling dat een kat angstig is omdat hij als kitten alleen opgroeit.
Net als de meesten ben ik een voorstander van kittens samen laten opgroeien. Maar de stelling, nee, die
klopt niet.
Kijk b.v. naar mijn Bob. Een grotere angsthaas en paniekerd is niet voor te stellen.
En die is NOOIT alleen geweest.
Net als Thijs, ook NOOIT alleen geweest.
Er kan gewoon van alles fout gaan in een kattenbrein. Kan denk ik ook gewoon erfelijke belasting zijn.

Ik snap in dit topic niet waarom de kat in questie per sé naar buiten moet. Als hij zich binnen prettiger voelt, hou hem dan binnen zou ik zeggen. Veel veiliger ook.

Observeer hem en kijk naar wat hij wel en niet prettig vindt en pas daar je aanpak bij aan. Dat lijkt me de beste optie voor alle partijen.
5-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolleRik**
Teun '09 Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
Gebruikersavatar
Livewithlouis
Poema
Poema
Berichten: 200
Lid geworden op: 28 mar 2012 10:11

Re: MijnKat laat zich niet meer aaien!

Bericht door Livewithlouis »

Hey Pinguin alleen als het territorium groot genoeg is en er voldoende voedsel aanwezig is dan blijven ze "bij elkaar in de buurt". Ze hebben elkaar niet nodig om te overleven. Een samenscholing van zwerfkatten is anders sociaal contact dan b.v. twee huiskatten samen. Maar inderdaad dankzij mijn vergelijking dwalen we een beetje af van het onderwerp ;) Sowieso ziet een huiskat een mens als soortgenoot, dat zou een wilde kat ook niet doen.

Wat ik wel een beetje vreemd vind is dat jij denkt dat dierenartsen vaak alléén weten hoe een kat medisch in elkaar zit en niet sociaal. Daar ben ik het niet mee eens. Volg de studie diergeneeskunde, ga bij een aantal verschillende praktijken werken en je merkt al dat wat jij zegt niet klopt. Uiteraard zullen er altijd mensen zijn die niet genoeg geïnteresseerd zijn in hun vak.

Eens met Castratenkoor! + je kan een kat ook een heleboel aanleren, ze kunnen prima wennen aan een maatje ookal zouden ze die in principe niet nodig hebben.
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5161
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: MijnKat laat zich niet meer aaien!

Bericht door pearlsofpassion »

Dinie heeft wel niet gezegd dat een kitten geen maatje nodig heeft!
Dat interpreteer je verkeerd.

En je kan een kitten helemaal niet 'aanleren' dat hij zonder maatje door het leven kan, als hij zelf aangeeft dat te missen. Zo werkt het niet. Ik blijf erbij dat het tot 14-16 weken cruciaal is dat een kitten gezelschap heeft en erna nog steeds heel erg leuk!
Sommige katten die samen opgroeien groeien uit elkaar, maar de meeste blijven veel met elkaar hebben. Zeker binnenkatten. Kijk maar naar het koor van Dinie in haar album, een mooier voorbeeld kan je je niet wensen.
Als een kitten echter die cruciale weken niet doorgemaakt heeft, kan je dat later nog iet of wat opvangen door er toch nog een speelkameraadje bij te plaatsen. Het gaat dan trager en minder goed, hun sociale leerperiode, maar het lukt meestal nog wel redelijk. Dus ook later is het nog nuttig, het is niet dat je het dan zomaar moet opgeven omdat hij toch al ouder dan 14 weken is. Je moet echter niet wachten tot hij een jaar is, dan ben je te laat, of wordt het wel heel erg moeilijk. En volgens mij heb je dan een kat tekort gedaan. Maar dat is mijn mening.
Een kat is een sociaal dier en verdient sociale contacten. En ik ben het er absoluut niet mee eens dat een kat een mens als een soortgenoot ziet. Je kan als mens een kat nooit vervangen, om allerlei redenen niet en ten eerste omdat je niet denkt als een kat en hem nooit 100% kan begrijpen. Als je het verschil ziet waarop een kat met een mens of een andere kat omgaat, maakt dat ook duidelijk dat de kat een mens niet als een soortgenoot ziet.
Dat wil niet zeggen dat het contact niet waardevol kan zijn, zeker niet, maar een soortgenoot is het niet.


Ik ben het er ook mee eens dat een kat niet angstig wordt omdat hij alleen opgroeit. Dat is ofwel aanleg, ofwel door andere indrukken in de cruciale periode. Al dan niet in aanwezigheid van de moeder en nestgenoten.
Maar het feit dat hij zo bang is voor soortgenoten en zelfs geen contact probeert te zoeken, zou er op kunnen wijzen dat hij te vroeg alleen is komen te staan. Maar zeker weten doe je dat natuurlijk niet, misschien is er wel iets heel anders gebeurt. Of is hij gewoon zo bang dat hij van alles bang is en zijn nieuwsgierigheid verloren...
alleszins, een gezond kitten zoekt normaal wel contact met soortgenoten, dat is alles wat je ervan kan zeggen.
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)
Gebruikersavatar
Livewithlouis
Poema
Poema
Berichten: 200
Lid geworden op: 28 mar 2012 10:11

Re: MijnKat laat zich niet meer aaien!

Bericht door Livewithlouis »

Ik ben het vrijwel eens met alles wat je zegt hoor! Ik was het eens met castratenkoor wat betreft haar theorie over dat het een genetische fout kan zijn.

Ik heb ook niet gezegd dat je ze makkelijk kan aanleren alleen te zijn. Ik zeg dat ze van nature niet samen leven, dus dat het aanschaffen van een tweede kat niet meteen de eerste oplossing HOEFT te zijn. Ik zeg ook niet dat het zwaar schadelijk is. En ik geloof ook dat het hebben van een maatje prettig is en prima kan werken.
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: MijnKat laat zich niet meer aaien!

Bericht door Adriana »

de ervaring hier op het Forum is dat dierenartsen vooral heel weinig weten over de invloed van voer en over gedrag en stoornissen die daar uit voortkomen. het terrein is ook wel heel breed en ze weten van alles een beetje, denk ik..

eens met Mariska en Dinie: verdiep je in het karakter van blauwe russen en je ziet dat ze heel erg gevoelig zijn, snel van hun stuk en zeker op zo jonge leeftijd bij voorkeur echt niet alleen moeten opgroeien. bij bv siamezen is dat ook zo.
en als ik dan puur uitga van het belang en welzijn van dat lieve dier dan mag je als mens denk ik niet egoistisch zijn en moet je hem een betere start gunnen.

we hebben hier zat topics met ernstige gedragsproblemen die regelrecht voortkomen uit geisoleerd opgroeien (tot aan ongeveer anderhalf) en we hebben forumleden zat, die zich over herplaatsers/asieldieren hebben ontfermd die een slechte jeugd gehad hebben en/of grof beschadigd zijn.
hier hebben we twee uitstekend gesocialiseerde bengels/broertjes bij een grof beschadigde herplaatser zonder eet- en bijna zonder drinkreflex. zijn medische problemen zijn intussen gerepareerd en we zijn nu met een meerjarenplan bezig hem/Enzo weer wat beter in zijn bontvel te krijgen. hij leert daarbij alleen en voornamelijk van het gedrag van de broertjes, van mij is hij jaren bang geweest.

ik neem aan dat je voordat je de aankoopbeslissing nam, je je verdiept hebt in het karakter en de eigenschappen van blauwe russen en daaruit vloeit voort dat je ze respecteert en je bekommert om zijn welzijn. en dat is toch echt gezelschap van een maatje/leeftijdsgenootje.
hij vertoont nu al redelijk ontspoord gedrag en dat zal er niet minder op worden. of hij gaat de komende jaren aan permanente stress ten onder..
mensen kunnen de sociale behoefte van katten vrijwel niet aanvullen, we praten geen kats en spelen en gedragen ons niet kats, dat kunnen alleen leeftijdgenootjes/maatjes.
;-) (en hier hebben we redelijke en jarenlange ervaring met russen..)
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Gebruikersavatar
Robijn
Jaguar
Jaguar
Berichten: 729
Lid geworden op: 01 dec 2011 16:07
Locatie: Putte

Re: MijnKat laat zich niet meer aaien!

Bericht door Robijn »

castratenkoor schreef:Ik ben het niet eens met de stelling dat een kat angstig is omdat hij als kitten alleen opgroeit.
Net als de meesten ben ik een voorstander van kittens samen laten opgroeien. Maar de stelling, nee, die
klopt niet.
Die stelling klopt inderdaad niet, ik ben bang dat ik het verkeerd heb geformuleerd...
Met alleen opgroeien, bedoelde ik dat als een kitten op zeer jonge leeftijd, bijv. met 3 of 4 weken ofzo, al gescheiden wordt van zijn broertjes/zusjes en moeder, en daardoor niet gesocialiseerd is en zich daarom zo angstig gedraagt.
Liefs van Mariska
Kopstootje van Tarzan :cathappy:

Bekijk de foto's van Brit Robijntje en vorige vriendjes Gaudi^, Sjaak* en Sem* hier
Gebruikersavatar
Chiquita98
Tijger
Tijger
Berichten: 1877
Lid geworden op: 27 jul 2011 17:53
Locatie: prov. overijssel

Re: MijnKat laat zich niet meer aaien!

Bericht door Chiquita98 »

Ghost waarom hebben jullie gekozen voor dit ras?
Als hij bang is voor andere katten zou ik hem die stress ook niet aandoen door hem naar buiten te laten. Tenzij hij er zelf voor kan kiezen om de tuin in te gaan en de mogelijkheid heeft om snel weer naar binnen te gaan
In een pension stoppen vind ik ook een heel slecht idee.
groetjes Thea, personeel van Gizmo, Misty, Balou, Bruno, Kyran en Kody(in herinnering Chiquita, Bonita en Caya)

Bekijk ons album hier
Gebruikersavatar
pinguin
Tijger
Tijger
Berichten: 2253
Lid geworden op: 03 jul 2011 19:54

Re: MijnKat laat zich niet meer aaien!

Bericht door pinguin »

ghost mag ik vragen hoe oud je ben? Omdat je nog bij je ouders woont vermoed ik dat de beslissing samen met je ouders is gemaakt? En wil jij er alles aan doen om het zelfvertrouwen te vergroten?

Over dat naar buiten gaan als je kat angstig is zou ik het je afraden. Omdat als een kat ergens van schrikt hij/zij zomaar de verkeerde kant op kan rennen en je de kat helemaal niet meer ziet. Tenzij die aan tuig naar buiten gaat.

@Livewithlouis Deze discussie gaan we toch niet uit komen en ik ga er in dit topic dan ook niet verder op in. Omdat deze discussie wel erg off-topic is.
groetjes sproet* 11jr*, snabbel 8jr en Simba 2jr
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: MijnKat laat zich niet meer aaien!

Bericht door Adriana »

een leeftijdgenootje is net zo speels en onderzoekend en daar heeft hij de beste aansluiting bij. dan kunnen ze samen optrekken en dat scheelt heel veel kattekwaad, ze mollen dan namelijk elkaar.. een paar maanden leeftijdverschil op deze leeftijd kan nog maar zeker niet méér!

en wat een plaatje.. wat een lieve dondersteen.. hij heeft ook iets van nebelung in zich, dat zijn langharige russen.. pluimpjes uit zijn oren en vacht is wat anders dan de gewone rus.
die gun je toch van harte een maatje?
nee, zeker weten geen ouder dier, die worden helemaal gek van zo'n jonge spring-in-t-veld
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5161
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: MijnKat laat zich niet meer aaien!

Bericht door pearlsofpassion »

Hij heeft ook een pluimstaart. Dus toch langharige vacht...

Ik sluit me bij Adriana aan. Een leeftijdsgenootje is veel beter.
Met een oudere kat heb je plots gewoon twee katten, daar gaat je kleine niet minder van slopen of wild worden. Integendeel, veel kans dat hij de oudere kat gaat opjagen en je nog ruzie krijgt.
Daar bereik je gewoon niet mee wat je wil.
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)
Plaats reactie