10 jaar oude kater met 3,5 jaar oude poes

De ene kat blaast en gromt (opeens) naar de ander. Soms van het ene op het andere moment om een (schijnbaar) onverklaarbare reden en soms als er een nieuwe kat/kitten wordt geintroduceerd.
Plaats reactie
Vince
Huiskat
Huiskat
Berichten: 15
Lid geworden op: 16 jun 2011 18:36

10 jaar oude kater met 3,5 jaar oude poes

Bericht door Vince »

Hallo allen,

Paar dagen geleden hebben wij na lang wikken en wegen besloten een tweede kat te nemen, omdat onze kater van 10 (bijna 11) eenzaam overkwam de laatste tijd. We zijn van beide student naar beide full-time werk gegaan.

In het asiel kwamen we een hele rustige poes tegen van 3.5 jaar oud, welke ons perfect leek/lijkt. Gisteren hebben we ze voor het eerst bij elkaar gezet (na een periode dat ze aan elkaars geur wenden door speeltjes en kleedjes uit te wisselen). Zij gromde en blaasde wat naar hem en hij ging er naast liggen. Hij leek met name contact te willen maken. Hij heeft op geen enkel moment agressief gedrag vertoond.

Nu is het iedere keer zo dat als zij het huis aan het verkennen is en hem ziet, dat ze meteen terug rent naar haar mandje. Hij rent er achteraan en loopt dan weer weg als ze in haar mandje ligt. Ze is grotendeels gestopt met blazen en grommen, maar lijkt nog steeds bang te zijn. Hij kijkt wat naar haar, maar onderneemt verder niets.

Hoe moeten we dit gedrag interpreteren?

Dank voor ieder advies!
Gebruikersavatar
Anne
Tijger
Tijger
Berichten: 5565
Lid geworden op: 14 jul 2006 20:39

Re: 10 jaar oude kater met 3.5 jaar oude poes

Bericht door Anne »

Hoe je dit gedrag moet interpreteren??? Het gaat hardstikke goed als ik het zo lees!!
Wat knap van jullie kater dat hij zich zo flexibel naar haar gedraagt terwijl het zijn territorium is.
En logisch dat jullie nieuwe poes ( gefeliciteerd, hardstikke mooi dat jullie een asieldier een warm mandje hebben gegeven) erg moet wennen en angstig is.
Probeer niet teveel aandacht aan haar te geven, haar gedrag is volkomen normaal en als zij merkt dat jullie met veel geduld en liefde op haar reageren gaat het over een tijdje vanzelf beter.
Het is al heel wat dat ze nu niet meer blaast.
Laat haar alles in haar eigen tempo onderzoeken en verkennen.
Mocht ze angstig weglopen oovr je kater loop haar dan niet achterna om haar te troosten, anders bevestig je haar angst voor jullie kater en dat is niet nodig, zo te lezen is jullie kater erg lief en flexibel.
grt Anne, Happy 15 Joep 14 Hobbel 13 Polleke 12, Pluto 3 Louie 2 en Donna 1, Lora (hond) 1
en kipjes Kukel Kayla en Lucy


rust zacht alle engeltjes
Vince
Huiskat
Huiskat
Berichten: 15
Lid geworden op: 16 jun 2011 18:36

Re: 10 jaar oude kater met 3.5 jaar oude poes

Bericht door Vince »

Inmiddels is de omgang wat veranderd. Zij mag van hem niet uit de studeerkamer komen. Als ze dat wel doet, slaat hij en zij rent meteen terug. Het blazen en grommen is dus weer begonnen. Het "flexibele" gedrag van de kater lijkt dus vooral te komen, omdat hij toch weet dat hij de baas. Als zij op schoot ligt bij ons is er niets aan de hand.

Zij ligt de hele dag in haar mandje en we vragen ons af hoe leuk dit voor haar is. Of moeten we wat meer geduld hebben?
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5161
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: 10 jaar oude kater met 3.5 jaar oude poes

Bericht door pearlsofpassion »

Ja ja, dit moet wel goed komen.
Zolang je niets forceert, niet ingrijpt en het hen zelf laat doen, moet dit echt wel goed komen. Het ergste wat je nu kan doen is de poes gaan beschermen en voortrekken tov je kater of nog erger, hem erop aanspreken. Dus dat zeker niet doen!
En dan gewoon wat geduld hebben ja.
Over 2 weken zou er al heel wat verbetering moeten zijn en het zou me niet verbazen dat het tegen dan al de beste vriendjes zijn.

Bekijk het ook niet alsof hij de baas speelt over haar. Hij maakt gewoon even duidelijk dat dit wel zijn huis is (of wil misschien zelfs spelen, ik weet niet hoe zijn meppen is?) en dat hij inderdaad de baas is. Eens dat duidelijk is, zal hij haar de vrijheid laten. Zo gaat dat bij katten. Dominantie is niet iets om heel veel uit te spelen, dat wordt heel subtiel gespeeld erna en iedere kat krijgt zijn ruimte.

Het komt wel goed.
Ik vind het ook ontzettend goed klinken! Poesje moet nog wat meer zelfvertrouwen krijgen en kater wat meer rust en dat komt wel met de tijd.
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)
Plaats reactie