Diarree

Forum voor vragen over overgeven, maagzuur, verstopping, diarree en andere spijvertering- en ontlastingproblemen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Shaz
Tijger
Tijger
Berichten: 1265
Lid geworden op: 10 jan 2003 18:56

Bericht door Shaz »

Nou daar moet je inderdaad niet aan denken!
En dat die "specialist" zegt dat er helemaal geen bijwerkingen zijn vind ik maar raar, ik geloof niet dat er een middel is die helemaal geen bijwerkingen heeft. Gelukkig steunt je da je en gaat die het uitzoeken!
groetjes Sharon
Anonymous

Bericht door Anonymous »

Emma Boom schreef:Je kunt ook doodgewone Norit geven, 1/4 tabletje. Ik ga daar vanavond mee beginnen want ik word zo onderhand schijtziek van dat geschijt :poo:
ja, dat mag ik dus officieel niet omdat ze eerst die ontlasting willen testen voordat ik aan diarreeremmers ga beginnen. Zodra die ontlasting op de post is ga ik dus wel aan de diarreeremmers, is toch veel fijner voor de katten zelf ook? Nu de diarree erger is geworden loopt ze ook zo ongelukkig, je kan echt zien dat het zeer doet bij haar...
Gebruikersavatar
Vanessa
Huiskat
Huiskat
Berichten: 98
Lid geworden op: 23 okt 2003 16:24
Locatie: Lelystad

Bericht door Vanessa »

Hoi allen,

Nou, we zitten met z'n allen mooi in de piepzak. Ja, ook ik heb er 1 thuiszitten die sinds een week aan de dunne is. Hier volgt een verslag van de afgelopen maand (want de ellende begon op 7 oktober).

Pippin wilde op een gegeven moment niet meer echt eten. Hij ging van 'stofzuigen' naar brokje voor brokje en at zijn bakje niet leeg. Op dat moment had ik net een kitten uit het asiel gehaald. Pip is meegegaan naar de DA, die kon niks vinden.

Twee dagen later besloten de kitten weer terug te brengen naar het asiel, want misschien was dit Pip's manier om aan te geven dat ie haar niet leuk vond. Met tranen afscheid genomen van die kleine meid. En wat denk je...krap 1 dag later bleek Pippin toch wel echt ziek te zijn...niezen, hoesten en 39,4 graden koorts. DA schreef anti-angina (ook i.v.m. met de stress rondom de kitten) voor en dat hielp. Pip was binnen een paar dagen weer helemaal de oude. Dat is nu 2 weken geleden.

Blij met de wetenschap dat Pip's rare gedrag niet aan de kitten lag, heb ik afgelopen week een kleintje gereserveerd in Harderwijk. Hij mocht nog niet mee, want hij zat er pas een paar dagen. Wel hoorde ik toen al dat ook zij last hebben van onverklaarbare diarrhee bij de kleintjes.

Afgelopen vrijdag (24 oktober) merkte ik dat Pip aan de diarrhee was. Ik heb hem gelijk op kip/rijst gezet en het even een weekend aangekeken. Maandagochtend toch maar even naar de DA. Die schreef Finidiar voor en een poedertje dat dezelfde werking heeft als Yakult. De Finidiar sloeg niet aan.

Gisteren had ik contact met het asiel om te horen dat ook mijn kitten (Jesse) aan de dunne was. Hij reageerde ook niet op de Finidiar!!! Hij moet nog een minimaal een week in het asiel blijven. De Da aldaar gaat wat anders proberen. Ik ga nog navragen wat.

Gisteravond Pip maar weer in zijn reismandje gestopt en naar de DA gefietst. Stom, ik had zijn ontlasting mee moeten nemen!! DA kon er dus niet zoveel over zeggen, behalve dat Pip's buik mooi ontspannen aanvoelt. Ik heb haar uitgelegd dat ik aan Pip ook niks merk. Hij is vrolijk, eet, drinkt en speelt. Hij heeft ook maar 1x per dag ontlasting.

DA denkt nu toch aan een parasiet (hoe komt een binnenkat daaraan?) en heeft me 3 mogelijke behandelingen voorgesteld:

1) Wachten met behandelen tot ik haar een vers zakje drap kan leveren (hopelijk vanavond al). Die zal ze nakijken op parasieten.
2) Ontlasting opsturen naar het lab.
3) Antibiotica-kuur van 5 dagen en dieetvoer. Mocht dit niet aanslaan dan volgt optie 2 alsnog.

Optie 3 is gekozen en vanavond ga ik haar verse ontlasting brengen.

Gelukkig hoefde ik gisteren het consult niet te betalen.

Overigens is Pippin dus een volwassen kat van bijna 3 jaar!!

Ik houd jullie op de hoogte van wat er verder gebeurt.

Groetjes en sterkte!
Vanessa en Pippin
I think I'd be a pretty decent cat. I've been around them enough to know what the rule of being a cat is: WHEN ALL ELSE FAILS...WASH! (Neil Gaiman)
Anonymous

Bericht door Anonymous »

Vanessa schreef:DA denkt nu toch aan een parasiet (hoe komt een binnenkat daaraan?)
nou ja, vrij makkelijk denk ik. Jouw Pippin is namelijk wel in contact geweest met het kitten uit het asiel en die kan een parasiet dragen. Asielen zijn natuurlijk makkelijke 'brandhaarden' voor bacterieen en parasieten. En jouw probleem met Pippin begon pas nadat hij in contact was geweest met dit kitten...

Dus in het asiel in harderwijk hebben zo ook problemen met de kittens en diarree? Weet je daar meer van? waren die ook echt ziek? (aangezien er weer kattenziekte lijkt op te duiken in asiels, bij dierenasiel eindhoven hebben ze al 15 kittens laten inslapen...)

Het is wel toevallig dat nu ineens al die problemen opduiken. Je kan er natuurlijk nooit vanuit gaan dat alle problemen dezelfde oorzaak hebben, maar de symptomen zijn wel hetzelfde. Allemaal langdurige diarree terwijl de katten zich verder niet ziek gedragen...
Emma Boom
Tijger
Tijger
Berichten: 1385
Lid geworden op: 02 feb 2003 17:45

Bericht door Emma Boom »

Marjolein, die katten in Eindhoven hadden geen kattenziekte.... maar dezelfde ziekte als waar ik nu al de hele tijd over hoor en hier zelf ook dieren aan verloren heb. Ze hebben het kattenziekte genoemd omdat ze niet weten wat het anders is, daar is maar niet achter te komen.
Men spreekt van een bacteriële longinfectie met secundair diarreeklachten, maar sommige dieren krijgen alleen de diarreeklachten.

Een van mijn kleine X-jes is vannacht overleden door de hevige diarree. Zij zaten in quarantaine met alle hygiënemaatregelen die ik nauwlettend uitvoerde en toch kregen ze hevige diarree.
Anonymous

Bericht door Anonymous »

he gadverdamme, dan is het dus weer verkeerd gezet in de media, zelfs op de site van de dierenbescherming staat gewoon 'kattenziekte'. Geeft toch een heel verkeerd beeld van de situatie. Op katten.pagina.nl lees ik ook alleen over 'kattenziekte' in 2 asiels. Tijd dat ze daar een andere naam voor bedenken. Maar als ik dan hoor over weer een ander asiel in Harderwijk met diarree-problemen onder kittens..

Volgens mij is dat dus gigantisch besmettelijk of niet Marjolein?

pffft...en zelfs met zulke maatregelen die jij treft kun je toch niet voorkomen dat er katten overlijden hieraan, ik kan me voorstellen dat je je behoorlijk macheloos voelt momenteel tegen deze 'kattenziekte'
Gebruikersavatar
Vanessa
Huiskat
Huiskat
Berichten: 98
Lid geworden op: 23 okt 2003 16:24
Locatie: Lelystad

Bericht door Vanessa »

Hoi IloJeM,

De naam van het voedsel is:

1) Royal Canin/Waltham Sensitivity
2) Trovet LRD

Ik kreeg 2 proefzakjes mee om uit te proberen. Van de eerste variant heb ik gelijk 1,5 kilo meegenomen. Pip krijgt dit gedurende 8 weken, om te zien of het ook echt helpt. Pip heeft namelijk al zolang ik hem heb een instabiele stoelgang. Hij is ooit een zwerver geweest en Joost mag weten wat ie toen allemaal binnen gekregen heeft.

Beide proefzakjes vallen bij Pippin in goede aarde.

De naam van het kuurtje weet ik even niet uit mijn hoofd, maar zal ik vanavond thuis even nakijken. Ik zit nu namelijk op mijn werk (foei Vanessa!!!).

Marjolein, de kittens bij Dierenasiel De Ark in Harderwijk zijn allemaal aan de diarrhee, maar schijnen daar wel opgewekt bij te zijn. Vreemd is verder dat mijn kitten Jesse op 16 oktober bij hen binnenkwam. Hij is toen een week in quarantaine geplaatst en heeft geen contact gehad met andere katten. Toch is hij 'ziek' geworden. Weird, right?

Groetjes,
Vanessa en Pippin
I think I'd be a pretty decent cat. I've been around them enough to know what the rule of being a cat is: WHEN ALL ELSE FAILS...WASH! (Neil Gaiman)
Emma Boom
Tijger
Tijger
Berichten: 1385
Lid geworden op: 02 feb 2003 17:45

Bericht door Emma Boom »

Het zit in de lucht, het zit overal. Je voorkomt het niet en je ontloopt het niet. We zijn nog steeds aan het uitzoeken waar overeenkomsten zijn.
Er wordt gedacht aan chlamidia, aan bordetella bronchiseptica gecombineerd met calici (oftewel kennelhoest met niesvariant)...
er is een show geweest waarna een kat ziek werd en er wordt angstvallig over gezwegen.... dat is namelijk slecht voor de shows e.d.
Men noemt het kattenziekte omdat het dan minder angst oproept dan wanneer gezegd wordt dat er een mysterieus iets rondwaart dat veel slachtoffers maakt, vooral bij jonge kittens.

Het is waarschijnlijk veroorzaakt door de warme zomer en resistente of nieuwe virussen. Het lijkt eigenlijk op SARS. Maar de diarree kan helemaal los staan van dit verhaal, ook dat is niet duidelijk.
Nou niet meteen allemaal ongerust worden, want je kat hoeft het niet te krijgen en een volwassen dier kan meer hebben dan een klein kitten. Maar akelig is het wel....
Femmel
Poema
Poema
Berichten: 221
Lid geworden op: 16 jul 2003 16:54
Locatie: Noord-Brabant

Bericht door Femmel »

Marjolein, voor zover ik weet wordt SARS veroorzaakt door een coronavirus en behoort dus tot dezelfde groep virussen als het coronavirus wat bij katten de FIP veroorzaakt.

Corona leeft in de darmen en kan bij de 1e infectie diarreeklachten veroorzaken....

Misschien zit je met je vergelijking ten opzichte van SARS wel helemaal niet zo verkeerd en moeten ze bij de secties eens gaan kijken of ze een onbekend coronavirus aan kunnen tonen?

Even een aanvulling want ik wil geen paniek veroorzaken onder de mensen die nu een kat hebben met diarree hebben! Het feit dat een kat is besmet met het coronavirus betekend niet dat de kat ook FIP zal ontwikkelen. Veel katten (geschat wordt 90%) zijn besmet met het coronavirus en het gaat dus ook vaak een leven lang goed.
Groetjes,

Femke
Kopjes van Murphey, Case & Noortje

Voor altijd in mijn hart:
Spetter*, Piggel*, Mr. Boots*, Solo*, Mahra* & Tiki*.
Gebruikersavatar
Vanessa
Huiskat
Huiskat
Berichten: 98
Lid geworden op: 23 okt 2003 16:24
Locatie: Lelystad

Bericht door Vanessa »

Hoi Femmel,

Weet je misschien of die corona virussen door een moederpoes aan haar kittens meegeven wordt bij de geboorte?

Ik heb namelijk sterk het vermoeden dat mijn asielkitten een hoop rotzooi meegenomen heeft, in de vorm van een virus dat hoesten, niezen en koorts veroorzaakt en nu dus weer een mogelijke parasiet.

Pip is zeker met haar ontlasting in aanraking geweest, want ze deelden een bak ondanks dat er twee voor ze klaarstonden.

Grappig detail is wel dat ik sinds vanmorgen ook al 2 keer de dunne gehad heb, maar ik denk dat dat meer ligt aan de stress van de situatie thuis en de drukte op het werk en een ietwat slecht dieet.

Mocht het bij mij aanhouden dan zou het giardia kunnen zijn, die zowel mens als dier kan infecteren. Ik neem volgens mij genoeg voorzorgsmaatregelen, zoals handen wassen na het verschonen van de bak, maar je kunt nooit weten. Ik ben benieuwd. Ik zit natuurlijk niet te wachten op ziek zijn, maar het zou wel bewijzen dat Pip een parasiet heeft opgelopen. En dat zou weer een hele opluchting zijn....

Groetjes,
Vanessa en Pippin
I think I'd be a pretty decent cat. I've been around them enough to know what the rule of being a cat is: WHEN ALL ELSE FAILS...WASH! (Neil Gaiman)
Anonymous

Bericht door Anonymous »

Emma Boom schreef:
Het is waarschijnlijk veroorzaakt door de warme zomer en resistente of nieuwe virussen. Het lijkt eigenlijk op SARS. Maar de diarree kan helemaal los staan van dit verhaal, ook dat is niet duidelijk.
Nou niet meteen allemaal ongerust worden, want je kat hoeft het niet te krijgen en een volwassen dier kan meer hebben dan een klein kitten. Maar akelig is het wel....
En nou last ik gisteren toevallig dit:
Huisdieren zijn niet zo onschuldig als ze lijken. De huiskat is volgens de Rotterdamse viroloog Ab Osterhaus een mogelijke infectiebron voor de gevreesde longziekte sars. Deskundigen gaan ervan uit dat Aziatische civetkatten, die in China worden gegeten, de veroorzakers zijn van de longziekte. Proeven wijzen uit dat ook de huiskat de ziekte kan oplopen.
Als katten dus een infectiebron kunnen zijn van sarts, en huiskatten sars ook kunnen oplopen, dan zou het dus net zo goed echt sars kunnen zijn?
Moeten we Ab Osterhaus ff bellen en alvast mondkapjes aanschaffen :) Nee serieus, ik vind het inderdaad wel beangstigend allemaal. Omdat het zo besmettelijk lijkt te zijn en vooral akelig afloopt voor hele kleine kittens als die van jou Marjolein...

Het kan los staan van de andere diarree klachten natuurlijk, maar toch. Ik denk dat we allemaal uitkijken naar een definitieve diagnose van wat nou allemaal die problemen veroorzaakt, zodat er doelgericht medicijnen gegeven kunnen worden, ipv 'op de gok' en 'kijken wat er aanslaat'
Laatst gewijzigd door Anonymous op 30 okt 2003 15:18, 1 keer totaal gewijzigd.
Femmel
Poema
Poema
Berichten: 221
Lid geworden op: 16 jul 2003 16:54
Locatie: Noord-Brabant

Bericht door Femmel »

Hoi Vanessa,

Ik weet niet of de moeder een corona virus doorgeeft bij de geboorte. Ik weet wel dat een corona virus besmettelijk is door bv. ontlasting.

Het meest waarschijnlijk is dat de meeste diarreeklachten, waar nu over gesproken wordt, veroorzaakt worden door een virus. Veel virussen geven namelijk diarreeklachten en zijn moeilijk te bestrijden doordat ze in lichaamseigen cellen gaan zitten. Zou het een bakterie zijn dan zou anti-biotica in principe verbetering moeten geven, mits je uiteraard de juiste anti-biotica hebt gekregen.

Het zou dus goed kunnen dat het kitten een virus heeft meegenomen, maar dat hoeft niet perse het corona virus geweest te zijn.

Het blijft altijd moeilijk om exact aan te tonen waardoor je kat is ziek geworden, je kunt ook allerlei bakterieen en virussen aan je schoenen mee naar binnen nemen bv. (daarom is het zo belangrijk om ook binnenkatten te laten enten)
Groetjes,

Femke
Kopjes van Murphey, Case & Noortje

Voor altijd in mijn hart:
Spetter*, Piggel*, Mr. Boots*, Solo*, Mahra* & Tiki*.
Gebruikersavatar
Vanessa
Huiskat
Huiskat
Berichten: 98
Lid geworden op: 23 okt 2003 16:24
Locatie: Lelystad

Bericht door Vanessa »

Hoi allen,

Mijn Pippin reageerde helemaal niet op Finidiar.

Inmiddels heb ik van de dierenarts een 5-daagse kuur Flagyl (middel ter bestrijding van Giardia) meegekregen, in combinatie met het dieetvoer Royal Canin/Walthams Sensitivity. Pip krijgt dit sinds woensdag 2e per dag (1/4 tablet) en gisteren zag ik het onvoorstelbare: Er lagen keutels in zijn bak! En vanmorgen weer! Okee, het is nog wat aan de zachte kant, maar er zit weer vorm in. Alles is op dit moment beter dan die homogene drap van de afgelopen dagen!

Nooit gedacht dat ik ooit nog eens zou staan juichen bij het zien van de inhoud van de kattenbak! :mmwhistle: :perfect:

Toch word ik pas echt blij als het zondag nog steeds goed is. Dan moet alleen kitten Jesse nog even opknappen, zodat hij mee naar huis mag.

Ik wens alle eigenaren en verzorgers van katten met de dunne heel veel sterkte! Ik blijf alle ontwikkelingen volgen en duim voor alle beestjes.

Groetjes,
Vanessa en Pippin
I think I'd be a pretty decent cat. I've been around them enough to know what the rule of being a cat is: WHEN ALL ELSE FAILS...WASH! (Neil Gaiman)
Anonymous

Bericht door Anonymous »

alleen weet je nu niet of het aan het dieetvoer of aan de flagyl ligt ;) Ik vermoed toch giardia aangezien jouw Pippin voorheen nooit problemen had met voedselallergie toch?

Eigenlijk zou ik vanmiddag nog naar de DA willen om ook iets als flagyl te vragen, gewoon om uit te proberen of dat het probleem is...maar goed, of die man 'op de gok' medicijnen mee gaat geven...
Anonymous

Bericht door Anonymous »

lopt het overigens dat dat flagyl ontzettend vies is voor katten? Had er zoiets over gelezen...
Plaats reactie