Flapvoet Gerrit

Voor vragen over katten die mank lopen, artritis hebben, niet kunnen springen of afwijkend gedrag vertonen in hun bewegingen.
Plaats reactie
Gerrit11
Kitten
Berichten: 6
Lid geworden op: 09 dec 2011 16:43

Flapvoet Gerrit

Bericht door Gerrit11 »

Goedemiddag allemaal,

Ik zal me even voorstellen;
Mijn naam is Mariëtte en ik heb een ruim 11 jaar oude kater Gerrit.
Gerrit is een, grote, luie maar ontzettend lieve (ex)kater.
Hij heeft tot nu toe een goed gezond (wel overgewicht) leven gekend in tegenstelling tot zijn zusje Lies die suikerziekte heeft gehad en uiteindelijk afgelopen 1 oktober aan kanker is overleden (ook 11 jaar).
Druk met Lies en mezelf had ik weinig oog voor Gerrit in die periode. Echter in de week nadat Lies was ingeslapen ontdekte ik dat Gerrit slecht liep, een beetje met eendevoeten (achter). Hij zakte er dus doorheen. Ik ben bij de da geweest die kon niets ontdekken. Na 2 maanden Novacam (pijnstilling) ben ik weer terug gegaan naar de da omdat Gerrit nu ook wat minder krachtig op zijn voorpootjes staat. Weer gekeken en de da dacht iets neurologisch. Gerrit heeft namelijk ook geen pijn in de betreffende poten. Hij krijgt nu Prednison (sinds vorige week donderdag) maar echt verbetering zie ik niet. Hij eet, drinkt en doet zijn behoefte zoals het hoort dus daar ontdek ik geen afwijking in. Hij heeft geen gedragsverandering ondergaan en reageert gewoon normaal op aanroepen en aanhalen. Ik heb het idee dat hij niet ontevreden is maar hij heeft wel die rare flapvoeten. Springt ook nog elk vrij moment bij me op de bank en wil dan lekker aangehaald worden. Hij is in een periode van jaren afgevallen van 11,5 kilo naar nu 8,1 kilo. (Dit had te maken met de suikerziekte van Lies en dus meer afgemeten eten geven).
Heeft iemand ervaring met dit soort verschijnselen?
De da wil me wel doorsturen naar een internist. Gerrit is echter nogal een bange vent. Heeft een gruwelijke hekel aan zijn reismand en raakt er ook erg van van de leg. De da zit bij mij in de straat en voor de internist moet ik ook nog eens met hem de auto in. Wat mij wel opvalt is dat er ook geen bloed is gecontroleerd. Is het een idee dat ik dat eerst eens afdwing bij mijn da?

Ik hoor graag van jullie.

Groet Mariëtte en Gerrit
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9367
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Flapvoet Gerrit

Bericht door castratenkoor »

Ik zou bloed en urine laten onderzoeken, halen ze veel info uit.

Die flapvoeten doet me denken aan mijn vorig jaar overleden Fritz.
Zijn voorpootjes groeiden steeds krommer en hij liep met de voetjes naar buiten.
Hij was een half-brit en de da zei dat dergelijke vergroeiingen meer voorkomen bij britjes.

Hij is uiteindelijk overleden aan een hersenbloeding, daarna kreeg 1 voorpoot geen doorbloeding meer en werd koud en stierf af.
Amputeren was geen optie omdat de andere voorpoot te erg misvormd was.
5-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolleRik**
Teun '09 Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
Gerrit11
Kitten
Berichten: 6
Lid geworden op: 09 dec 2011 16:43

Re: Flapvoet Gerrit

Bericht door Gerrit11 »

Bedankt voor je reactie,
Ik heb net bij de da nog een dosis prednison gehaald (om te gaan afbouwen). Ik kijk het deze periode nog wel even aan. T.o.v. de periode van voor de Prednison zit er een hele lichte verbetering in maar niet voldoende (vind ik). De da vertelde me dat het verder onderzoek beter gedaan kan worden nadat de Prednison uit Gerrit zijn lijf is. Ik heb afgesproken nu nog 1 week de volle dosis geven en daarna langzaam af te bouwen. Als het daarna niet verbeterd is wil ik in ieder geval hoger op.
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Flapvoet Gerrit

Bericht door Adriana »

hoezo hogerop?
eerst een goed bloedonderzoek, daar komen dan ook nierwaardes uit en weet je gelijk hoe de stand van zaken (na een paar weken novocam..) is..
vraag of ook glucose wordt gemeten of laat een fructosaminetest doen voor zijn bloedsuiker. had indrukwekkend overwicht en dat is redelijk bevorderlijk voor het ontwikkelen van diabetes zoals je inmiddels weet. pred is niet zulk lekker spul en één van de gevaarlijke bijwerkingen is kans op diabetes..
en als deze da geen bloedonderzoek wil/kan uitvoeren, dan zijn er nog zat andere da's..
tenzij je op de Mokerhei woont..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Gerrit11
Kitten
Berichten: 6
Lid geworden op: 09 dec 2011 16:43

Re: Flapvoet Gerrit

Bericht door Gerrit11 »

Ik ga eerst ook nog naar vragen om een bloedtest bij mijn eigen da. Ik weet redelijk zeker dat Gerrit geen suikerziekte heeft. Ik ken de symptomen en ik heb een humane meter in huis zodat ik op elk gewenst moment Gerrit zijn bloed kan testen op suikerziekte. Dat heeft hij gelukkig niet. Ik weet dat Prednison troep is en wil hem daar ook zo snel mogelijk weer af hebben.
Gebruikersavatar
Anne
Tijger
Tijger
Berichten: 5567
Lid geworden op: 14 jul 2006 20:39

Re: Flapvoet Gerrit

Bericht door Anne »

Heb je nog wel vertrouwen in je eigen da? Ik zelf hou niet zo van da's die zonder goed onderzoek zo maar prednison voorschrijven. Ik vind het ook raar dat hij geen bloedtest gelijk heeft gedaan. Nu weet je nog steeds niet wat het is maar hij zit wel aan de prednison.
Misschien zou je andere da's kunnen rondbellen met je verhaal?
grt Anne, Happy 15 Joep 14 Hobbel 13 Polleke 12, Pluto 3 Louie 2 en Donna 1, Lora (hond) 1
en kipjes Kukel Kayla en Lucy


rust zacht alle engeltjes
tijgertjex
Kitten
Berichten: 7
Lid geworden op: 10 dec 2011 05:06

Re: Flapvoet Gerrit

Bericht door tijgertjex »

Helaas ben ik ook geen fan van de prednison, ik zou zou snel mogelijk een bloed onderzoek laten doen.

(kitten overleden omdat hij enkelt prednison kreeg en verder geen onderzoek gedaan was)
Gerrit11
Kitten
Berichten: 6
Lid geworden op: 09 dec 2011 16:43

Re: Flapvoet Gerrit

Bericht door Gerrit11 »

Bedankt voor jullie berichten. We zijn nu aan het afbouwen met de Prednison. Ik heb nog steeds een hele lieve tevreden kater in huis. Hij gedraagt zich volledig normaal. Eet en drinkt prima, hij loopt alleen nog steeds met flapvoeten en dat wordt niet erger maar ook niet minder. Als ik klaar ben met alle medicatie ga ik weer contact opnemen met de da en vragen of ze verder nog iets voor hem willen/kunnen doen. Zo niet, dan ben ik daar klaar en ga ik naar de volgende.
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Flapvoet Gerrit

Bericht door Adriana »

wat bedoel je eigenlijk precies met lopen met flapvoeten? hij loopt toch wel op zijn zooltjes?
bedoel je dat hij geen kracht in zijn polsgewricht heeft of dat hij op dubbelgevouwen voetjes loopt?
en is dat voor zowel achter als voorpootjes?
missch zou je een verwijzing kunnen vragen naar een goeie orthopedische specialist/dierenarts, waar in Nederland staat Gerrit 's mandje?
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Gerrit11
Kitten
Berichten: 6
Lid geworden op: 09 dec 2011 16:43

Re: Flapvoet Gerrit

Bericht door Gerrit11 »

Gerrit woont in Aalsmeer. Ik ben gisteren voor een bloedonderzoek naar de da geweest. Ze gaan hem nu op alles laten testen wat ze maar kunnen bedenken. De kans dat daar iets uitkomt is volgens mijn da vrij klein maar dan hebben we de meest voorkomende zaken in ieder geval uitgesloten.
Gerrit loopt alsof hij zwaar suikerpatient is. Dat betekend op zijn hielen (onderpoten) aan de achterkant. Ook zijn voorpootjes knieken door. Het lijkt dus wel alsof de spierkracht ontbreekt om hem goed op zijn poten te laten staan. Als een kat suiker heeft (ik heb een suikerkat gehad) gaat hij ook zo lopen omdat de suiker zijn hersenen aan gaat tasten. Het is dus een neurologische gevolg van een onderliggende aandoening. Alleen weten we niet wat de onderliggende aandoening is. 1 ding is zeker, het is geen suiker. Ik ben nu begonnen met vitamine B-12 omdat dat zou kunnen helpen. Hij heeft vandaag zijn 2e pilletje gehad en dat moet je wel even de tijd geven. Leuk detail; ik heb deze informatie van internet gehaald en legde dat voor aan mijn da. Die denkt dat het allemaal onzin is maar volgens haar kan het in ieder geval geen kwaad dus ik ga het maar proberen.
Gebruikersavatar
Drieene
Huiskat
Huiskat
Berichten: 26
Lid geworden op: 10 jan 2012 00:56

Re: Flapvoet Gerrit

Bericht door Drieene »

Ikzelf heb een kat gehad die zomaar opeens raar ging lopen. Dat rare lopen ging na een half jaartje ongeveer over. Wel naar DA geweest maar was nix te vinden en zou hoogstens verstuiking wezen. Maargoed het ging dus over. Weer een paar maanden verder zag ik opeens een bruin vlekje op de tong. Natuurlijk ook weer mee naar DA geweest. Kon men niet thuisbrengen. De tong is uiteindelijk voor de helft afgestorven. Lange tijd bezig geweest met handmatig voeren en veel antibiotica en toestanden. Toen de kat met half afgestorven tong, die ondertussen was afgevallen en er dus nog maar een half roze tongetje over was, leek op te knappen wilde ik naar de DA om te bekijken of de medicatie nog wel nodig was. Kat kreeg een toeval onderweg naar de DA en daar aangekomen bleef zij in een verkrampte staat van zijn. Ze heeft een spierverslapper gekregen en is die middag nog overleden bij de DA in een hok :(
Later ben ik gebeld. De DA had het in een dierenartsoverleg besproken (met meerdere dierenartsen uit de regio). Het bleek om een zeldzame vorm van kattenziekte te gaan waarbij de kat eerst gaat mank lopen en daarna de tong afsterft. Toevallen daarbij zijn ook gebruikelijk.
Nu ik het zo opschrijf klinkt het zo onwerkelijk.... en ik word weer verdrietig. De arme schat. Zij leefde altijd op een flat zonder naar buiten te kunnen dus ik had nooit meer ingeent na de eerste 2 kittenentingen. Nou daar ben ik wel van teruggekomen. Ik had nog 5 katten en vanaf het telefoontje van de dierenarts direct allemaal laten inenten. Hoe kon ik zo dom zijn. Ik dacht ze kunnen niet besmet worden want leven binnen. Ik snap het nog steeds niet. Maargoed... ik lees dus jouw verhaal van dat rare lopen... Is er al op kattenziekte gecheckt? Word je kat ingeent? En misschien gewoon doen, leg dit verhaal eens neer bij je dierenarts. Mijn dierenarts had er ook geen kennis van, het kwam pas naar voren in het regio-overleg....
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Flapvoet Gerrit

Bericht door Adriana »

Gerrit11 schreef: Gerrit loopt alsof hij zwaar suikerpatient is.
je hebt het over diabetische neuropathie en bij suikerkatten wordt dat veroorzaakt door langdurige te hoge bloedsuikergehaltes. bij suikerkatten gaan ze dan b-12 geven en de ervaring leert dat het daarmee heel erg langzaam kan herstellen.
Mo heeft het ook gehad en at tarwegras en dat staat bol van de goed opneembare vitamines en hij liep met een week weer goed.
gewoon wat hele tarwekorrels op de ekomarkt of ekowinkel kopen, zaaien in een pot met vochtige aarde, plastic zakje erom, komt binnen een week op en dan 1/2 sprieten verknippen en in een kauwstaafje of easypill.
niet zelf laten eten want sommige katten overeten zich eraan..
en je kunt wat rauw gevogeltevlees geven, dat is sowieso heel gezond..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
paasnini

Re: Flapvoet Gerrit

Bericht door paasnini »

Bij het geven van B12 is het ook belangrijk dat je de juiste geeft omdat er verschillende soorten zijn. Jammer dat je da het onzin vind hij kan het namelijk laten onderzoeken in het bloed en en als voor mensen zijn er zelfs voor katten injecties.
Als het geen diabetes is zou je wel denken dat het iets neurologisch is. Sterkte.
Gerrit11
Kitten
Berichten: 6
Lid geworden op: 09 dec 2011 16:43

Re: Flapvoet Gerrit

Bericht door Gerrit11 »

Hallo allemaal,
Bedankt voor de vele reacties daar kan ik weer wat mee.
Ik heb de uitslag van de bloedtest en zoals verwacht kwam daar niets bijzonders uit.
Ik ga keurig naar de jaarlijkse inentingen en Gerrit heeft dus ook geen kattenziektes of nierafwijkingen of wat dan ook. Wel zat hij een tikkeltje hoog in de suiker en dat had ik al gemerkt. Door de Prednison en overige medicatie was hij wat dorstig. Ik ben nu gestopt met de prednison en merk een duidelijke vooruitgang in het drinken en plassen. Ik weet dat katten (tijdelijk) suiker kunnen krijgen van Prednison. Zelfs mijn da deelt hierin mijn vermoeden dat dit niet de aanleiding is van het rare lopen want hij had de loopklachten al voordat hij de medicijnen en daardoor de dorst kreeg. De da en ik hebben afgesproken dat ik het zelf even aankijk hoe het de komende periode gaat met zijn drinken en als ik het niet vertrouw test ik hem zelf op zijn bloedsuiker. Ik hem nog een meter vanwege mijn eerdere suikerkat. Maar als ik nu kijk heeft hij vannacht en vandaag overdag nog niet eens het eerste laagje uit zijn waterbakje gedronken en dat is voor mij een teken dat het wel goed zit.
Ik geef Gerrit Methylcobalamine (dat is een speciale vorm van b12). Het schijnt dat dat de beste vorm is als ik het internet mag geloven. Er zijn wel speciale vormen die speciaal voor katten zijn maar die zijn in Nederland niet te verkrijgen las ik op internet. Als iemand iets anders weet hoor ik het graag.
Dat tarwegras ga ik in ieder geval ook proberen. Dat zal waarschijnlijk niet veel kwaad kunnen net als de methylcobalamine dus daar ben ik wel voor te porren. In ieder geval zeker nadat ik weer gezien heb hoeveel kwaad prednison etc aanricht. Daar ben ik nu wel even klaar mee.
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Flapvoet Gerrit

Bericht door Adriana »

Gerrit11 schreef:Als iemand iets anders weet hoor ik het graag.

Dat tarwegras ga ik in ieder geval ook proberen. Dat zal waarschijnlijk niet veel kwaad kunnen net als de methylcobalamine dus daar ben ik wel voor te porren.

In ieder geval zeker nadat ik weer gezien heb hoeveel kwaad prednison etc aanricht. Daar ben ik nu wel even klaar mee.
http://www.earth-matters.nl/16/1229/voe ... ?limit=300
dit is een nederlandstalige toelichting op de voedingsstoffen, die in tarwegras zitten en daar zit dus ook een redelijke hoeveelheid b12/methylcoba-dinges in.
wij zweren er hier bij, katzels en mensjes.
bij de laatsten gaat het verknipt door een lauwe aardappelsalade met wat rauwe lente-ui, bij de katzels dagelijks verknipt in een stukje vitakraft kauwstaaf.
dat snijd ik open, druppeltje water, stukjes tarwegras, dichtklappen x 3 en het tijgertuig zit al te wachten, jammie!

mijn ervaring is dat de vits, mins en enziempjes goed opneembaar zijn, ook bij katzels. en Mo was met een week weer op de poten en zwaar ziek van diabetes (bijwerking van twee prednisolon injecties ivm allergie gvd!! wist ik toen veel....)
het is vele malen goedkoperder-der-der dan wat voor vitamineproduct dan ook en het is niet verknutseld dus hoogstwaarschijnlijk kwalitatief ook beter-der-der..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Plaats reactie