Kat eet niet meer

Als je denkt dat er iets mis is met je kat, bel dan eerst even de dierenarts(assistente) voor advies. Want al zijn er op het forum veel mensen met ervaring, een juiste diagnose kan alleen gesteld worden door een dierenarts.
Christo
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 03 jan 2012 02:59

Kat eet niet meer

Bericht door Christo »

Goedendag allemaal,

Onze kater is ruim 10 jaar en heeft nooit iets gemankeerd, tot enkele dagen geleden, maar toen was het ook meteen goed raak. Even iets over ons mannetje. Hij is altijd gefixeers op eten geweest en is altijd op zoek of er nog iets te eten valt bij onze andere katten.
Wij hebben echt een dierenstapel in huis, 5 katten, 2 katers en 3 poezen een maltezer leeuwtje en 2 grijze roodstaart papagaaien, die nooit iets hebben, gelukkig maar...

Het is ons wel opgevallen dat het gebit slecht was en hebben een tand laten trekken en wattandsteen laten verwijderen en toen was alles weer in orde. Wel vond zij de kat aan de magere kant, iets wat klopte, want een tijd geleden was hij veel zwaarder.
Ondanks zijn lichte gewicht vrat hij best wel veel, omdat hij dus bietst en telkens probeert om dingen van tafel te pikken, zo onder de tafel zitten en dan met zijn pootje op een verjaardag hengelen en kijken of hij wat te pakken kan krijgen.

Hoeis hij ziek geworden? dat weten wij niet precies, wij waren 2 dagen weg en er stond voer genoeg. Bij thuiskomst kwamen de katten niet naar ons toe, wat zij elke avond altijd allemaal wel gewoon doen. Zij zaten met z,n 5en op de trap en toen wij gingen kijken troffen wij Brandy, want zo heet onze zieke patient, stil ineengetrokken op de trap aan.

Wat ons opviel was, dat zijn ogen traanden en dat zijn vachtje ruw aanvoelde, zijn huis bleef overeind staan en trok dus niet terug, dus had hij een vochtgebrek. Hij wilde niets eten en was totaal apatisch en je kon hem gewoon oppakken en in een tas stoppen om naar de dierenarts te gaan, wat wij dan ook terstond deden.

De dierenarts deed wat onderzoeken en nam bloed af, de waardes waren wel wat verhoogd, maar niet dat deze alle ellende konden verklaren. Zijn bloed werd afgedraaid en men constateerde dat hijzijn rodebloedplaatjes aan het afbreken was en dat het plasma i.p.v. helder en doorzichtig,wat troebel gelig was.

natuurlijk kreeg hij meteen eerst 200mg zoutoplossing toegediend, via de huid, een anti bioticakuur en een Prednisonkuur voor 5 dagen mee naar huis,inclusief 2 blikjes Recovery als krachtvoer wat je moet optrekken in een spuitje en moet toedienen.

Hij moet dagelijks 200ml water / vocht binnenkrijgen en dat doen wij dan ook, maar dat zijn 20 spuitjes!!! dus dat is echt een heel karwei, naast alle voermomenten, 1 a 1,5 spuit per keer, meerdere malen per dag, zodat de maag en de darmen niet stil komen te liggen.

Hij knapte wat op, maar na ons 2e bezoek aan de DA vinden wij hem weer minder reageren, wat apatischer. Hij komt af en toe naar je toe, springt op je schoot en laat zich dan aaien. Er is niets meer van over, altijd als eerste bij het eten, miauwen als de beste, de hoogste in rang en nu zie je dat alle katten zijn eten willen afpakken en hij kijkt er dan alleen maar naar.

Hij loopt af en toe naar de bak, heeft diaree en soms enkele druppeltjes bloed erbij, maar de DA maakt zich daar geen zorgen over, want het is helder bloed, dus van zijn endeldarm.
Toen wij de volgende dag bij de DA kwamen, werd er weer bloed afgenomen en werd gekeken naar de wittebloedlichaampjes. Deze waren oud en nieuw, gerimpeld en de jonge staafvormig, dus het lichaam maakt nieuwe wittebloedlichaampjes aan en vecht tegen de ontsteking... aldus de DA.

Alles bij elkaar vind de DA Brandy nog te jong, het bloedbeeld was wat aan de hoge kant, maar verklaarde niet waarom hij dus niets meer wil eten en het vochtgebrek. De mond is geinspecteerd, geen afwijking gevonden, net als het klinische onderzoek, wat dus ook geen afwijkingen vertoonde.

Er was echt te zien dat er een grote ontsteking zit, maar waar en wat het is, daar kon de DA geen antwoord opgeven. Al met al een moeilijk verhaal, aldus de DA, zij kon alleen maar constateren dat er dus aantoonbaar een fikse ontsteking zit.

Nu hebben wij 2 dagen geen dierenarts gezien, wel telefonisch contact gehad,,op advies van de DA zelf. Wij vinden hem er niet beter op worden, ondanks de Prednison en de anti biotica, welke wij nu 2 dagen hebben gegeven. Wij hadden al wat meer resultaat verwaxht na 48 uur, mogelijk komt dat nog, maar hij eet moeilijk en is zo apatisch, ondanks al onze zorgen voor de kat.

Elk uur eten of drinken, dus om en om, want het is echt een moeilijke klus, al laat hij zich wel helpen en stribbelt hij totaal niet tegen als je hem weer in de doeken wikkelt.

Heeft er iemand ervaring met hetzelfde probleem? De DA weet het ook niet echt meer, 2x infuus aan beide kanten gehad, 2x bloed afgenomen, kan niet echt een oorzaak vinden...

Hopelijkherkent iemand anders zich in mijn uitgebreide verhaal.
Willen jullie dan a.u.b. meteen reageren? Alvast bedankt allemaal en ik wens iedereen veel succes met jullie kat of katten.

Christo
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: kat eet niet meer

Bericht door Adriana »

welkom op het Forum! jullie hebben de afgelopen week al heel wat afgetobd met Brandy.
kort gezegd: hij heeft ergens een forse ontsteking (maar waar?), eet slecht, conditie slecht, drinkt slecht.

het doet mij denken aan gebitsproblemen en waar je ook nog naar moet vragen is of met dit bloedbeeld er kans is op een tumor hier of daar..
heb net met één van mijn katers een gebitssanering achter de rug en pas toen er goeie röntgenfoto's van de kaken waren gemaakt was duidelijk wat er allemaal in die kaak aan de hand en heel erg mis was.
maar bij Brandy was er anderhalve week geleden nog weinig aan de hand begrijp ik.
in de topic 'dierentandarts' staat een ledenlijst van gespecialiseerde dierentandartsen en je zou met je da kunnen bespreken of een verwijzing zinnig is.
http://www.wgvt.nl/ledenlijst

waar ik ook nog aan denk is iets oncologisch inwendig en soms kunnen ze dat aan combi van bepaalde waardes ook wel zien/vermoeden.
er zijn gespecialiseerde da's/oncologen in Nederland/België, kijk eens bij http://www.kankerbijdieren.nl voor een arts bij jullie in de buurt. je zou al een mail met beknopt overzicht en een uitdraai van de bloedonderzoeken kunnen meesturen naar de specialist bij jou in de buurt, ze denken graag mee en je krijgt altijd antwoord.
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Gebruikersavatar
nellebel
Tijger
Tijger
Berichten: 5515
Lid geworden op: 27 sep 2010 07:59
Locatie: venray

Re: kat eet niet meer

Bericht door nellebel »

en als een kat niet meer zelf eet kan het snel gaan. dus vooral doorgaan met med en dwangvoeren.
groetjes wendy en pootje van Guusje en Gijs. neusje van mijn engeltjes Nellie, Sjefke en wonder Flippie, en mijn allerkleinste engeltje Odie
Christo
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 03 jan 2012 02:59

Re: kat eet niet meer

Bericht door Christo »

Brandy is verslechterd en naar zijn eigen dierenarts geweest.
Deze gaf aan dat het over is, zijn temperatuur is gedaald tot 36.7 i.p.v. 38 en volgens de DA heeft dit allerlei slechte gevolgen.
Advies: niet meer dwangvoeren, geen water meer toedienen, wel een infuus laten aanleggen om het vocht aan te vullen.

Gevolgen: hij knapte wat op, maar dat was tijdelijk, ogen vallen diep in de kassen, traanvocht neemt toe, hij was in enkele dagen, ondanks 20 spuitjes water en 20 spuitjes eten 300 gram afgevallen.
Hij is aan zijn lange reis begonnen en morgen laten wij hem inslapen.
Niet egoistisch zijn en handelen, het leven is geleefd en de uiteindelijke oorzaak bleek kapotte nierbuisjes te zijn, waardoor de kat wel plast en afvalstoffen kwijt raakt, maar vervolgens niet het vocht gedeeltelijk weer kan aanvullen in het bloed, wat via de nierbuisjes wordt gedaan.

Gevolg; uitdrogen. Volgens de dierenarts moeten wij doorgaanmet de Prednison en de antibiotica, maar wij hebben zojuist besloten, om verder geen medische handelingen of medicijnen meer toe tedienen, aangezien hij hier heel veel moeite mee heeft.
Brandy was is en blijft onze kanjer en wij gunnen hem een waardig einde.

Verdriet zal en moet er zijn, maar als een dier zo trouw en lief is geweest, dan moet je hem ook met dezelfde liefde behandelen en trouw zijn aan je gevoelens en hem waardig laten gaan.
Mijn moeder mocht niet waardig sterven, want het leven moest volgens de arts in het ziekenhuis geleefd worden en uiteindelijk stikte zij in onze armen, ... gelukkig heeft Brandy wel een eigen keus, die wij verplicht zijn om in te willigen.

Hij heeft vanavond al afscheid van ons genomen en wij mogen hem niet meer oppakken, wordt knorrig en trekt zich terug. Brandy, morgen maken een einde aan je lijdensweg, maar je zult altijd in onze gedachten zijn en blijven.

Christo en Mieke, Cindy, Fiona, Anique, Lucky, PeeWee, Boomer, Kiara, Rocky, Honey en je moedertje Lizzy.
Gebruikersavatar
catsini
Poema
Poema
Berichten: 266
Lid geworden op: 06 mar 2011 14:03

Re: kat eet niet meer

Bericht door catsini »

Christo, kan wel janken als ik dat lees, arme Brandy!!
het ergste is, je wil alles voor hem doen, maar het gaat niet meer, alleen kan je hem de pijn en het lijden besparen.
ik wens je heel veel kracht en sterkte toe,
groetjes, Catsini.
I'll Stay here forever, Winny* en Miets* Patty en Moessey....
Gebruikersavatar
jennli
Tijger
Tijger
Berichten: 1101
Lid geworden op: 20 aug 2010 15:09

Re: kat eet niet meer

Bericht door jennli »

Heftig! Heel erg veel sterkte morgen!
Like the great philosopher Jagger said: You can't always get what you want
But if you try sometimes you just might find you get what you need
paasnini

Re: kat eet niet meer

Bericht door paasnini »

Volgens mij heeft jouw kat een ernstige pancreasontsteking! Ik vind ook dat jouw da je erg laat modderen wij zijn bij dezelfde klachten een week lang dagelijks bij de praktijk geweest om de kat een vochtinfuus te laten geven. Kan ook goed zijn dat hij inmiddels een flink kaliumtekort heeft.
Ik wil hiermee niet zeggen dat je niet bij je besluit moet blijven maar ik denk wel dat dit speelt.
Sterkte
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: kat eet niet meer

Bericht door Adriana »

wens je heel veel sterkte voor vandaag en voor de komende verdrietige tijd..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Gebruikersavatar
nellebel
Tijger
Tijger
Berichten: 5515
Lid geworden op: 27 sep 2010 07:59
Locatie: venray

Re: kat eet niet meer

Bericht door nellebel »

heel veel sterkte vandaag en de komende tijd. je voelt dat brandy niet meer wil en dan kan hij waardig sterven. moeilijke beslissing maar dapper.
groetjes wendy en pootje van Guusje en Gijs. neusje van mijn engeltjes Nellie, Sjefke en wonder Flippie, en mijn allerkleinste engeltje Odie
Gebruikersavatar
Synemios
Tijger
Tijger
Berichten: 5357
Lid geworden op: 29 jul 2010 04:51
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: kat eet niet meer

Bericht door Synemios »

Ook namens mij heel veel sterkte.
Luna & Lizzy(12) Timmy, Indy & Tommy(8)
*Sylvester, Nero, Mickey, Oscar
Groetjes, Denise
Time spent with cats is never wasted!
Gebruikersavatar
helskinky
Poema
Poema
Berichten: 209
Lid geworden op: 09 apr 2010 22:36

Re: kat eet niet meer

Bericht door helskinky »

Ik begrijp je beslissing, heel veel sterkte
Gebruikersavatar
Chiquita98
Tijger
Tijger
Berichten: 1877
Lid geworden op: 27 jul 2011 17:53
Locatie: prov. overijssel

Re: kat eet niet meer

Bericht door Chiquita98 »

Heel veel sterkte zeg! Had hij niet beter even bij de dierenarts opgenomen kunnen worden? Op een gegeven moment is het ook klaar en ik snap je beslissing heel goed. Je wilt je diertje niet zien lijden
groetjes Thea, personeel van Gizmo, Misty, Balou, Bruno, Kyran en Kody(in herinnering Chiquita, Bonita en Caya)

Bekijk ons album hier
Gebruikersavatar
Anne
Tijger
Tijger
Berichten: 5565
Lid geworden op: 14 jul 2006 20:39

Re: kat eet niet meer

Bericht door Anne »

Respect voor jullie, hoe jullie hier mee omgaan en snap de beslissing volkomen
Heel veel sterkte vandaag
grt Anne, Happy 15 Joep 14 Hobbel 13 Polleke 12, Pluto 3 Louie 2 en Donna 1, Lora (hond) 1
en kipjes Kukel Kayla en Lucy


rust zacht alle engeltjes
Christo
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 03 jan 2012 02:59

Re: kat eet niet meer

Bericht door Christo »

Hallo lieve kattevrienden,

Ik wil jullie allemaal even heel hartelijk bedanken voor de warme en lieve woorden die jullie allemaal naar ons hebben geschreven. Het duurde even dat ik weer reageerde want ik was ineens van de week zelf ziek.
Jullie kunnen het geloven of niet, maar er is hier een "wonder"gebeurt, zoals de DA het zelf noemde. Brandy is er nog steeds, wij hebben hem NIET hoeven laten inslapen ( wat een geschenk!!) en jullie geloven het nooit, wij ook niet, maar het is echt waar.

De avond voordat Brandy zou inslapen hadden wij dus onze beste vrienden op visite en al snel was het voor onze vriendin ook heel erg duidelijk dat Brandy niet meer wilde en zij zag dat de kat doodziek was, mede gezien de feiten die er vast waren gesteld uit de verschillende onderzoeken bij 2 DA, toch????
Mijn beste vriend zei: jullie moeten hem nog wat langer de kans geven, wie weet gebeurt er wel een wonder en het werd voor ons alleen nog maar moeilijker, want de beslissing was al genomen en dan voel je je weer heel erg verwart.
Als jij ziek bent knap je toch ook niet meteen op?, duurt ook wel een weekje en dan eet je ook niet en misschien drink je ook wel heel slecht, dan laat de dokter e toch ook niet inslapen?
Hij had een punt, maar de feiten lagen er wel en hij lag gewoon heel doodziek op degrond in zijn mandje..... Hij was het er totaal niet mee eens.

Hij zij tegen ons: ik betaal de rekeningenwel, als je hem maar niet laat inslapen de komende dagen, over een week kijken wij opnieuw, maar zijn vrouw riep: Ruud, zie je dan niet hoe ziek die kat is, waarop hij antwoorden: Nou en?..... en er kwam een flinke discussie op gang!

Je wordt gek van de twijfel, je ziet dat je kat doodziek is en de feiten spraken voor zich, de antibiotica sloeg niet aan, net als de Prednison en ja, at moet je dan. Dwangvoeren was heel erg zielig en dan die verwilderde ogen, net ofdat hij wilde zeggen: wat doe je mij nou nog allemaal aan....

Zij gingen naar huis en wij waren weer helemaal in de war en het duurde even voordat wij weer rustig waren en normaal konden nadenken. Voordat zij weggingen zei die vriendin: ik weet wat jullie gaan doen! het is het beste voor Brandy, zij wilde haar man ook niet in het openbaar afvallen en gaf ons een knipoog, zoenen en een haal over onze hoofden, om vervolgens weg te gaan.
Wat een moeilijke beslissing, Brandy wilde niet meer aangehaald worden en kroop steeds verder weg en het staartje sloeg heel nerveus om zich heen en zijn ogen lagen helemaal diep in het kopje. Wij dekten hem wel toe, want hij had ondertemperatuur en lieten de kachel hoog staan en kropen ieder op een bamk met een dekbed erbij, wij moesten toch maar gaan slapen.
Mieke mijn vrouw en ik hadden besloten om in de ochtend te gaan, zodat wij niet in het donker naar huis moesten met een dode kat en wij er nog even aan konden wennen, alvorens hem in onze tuin te begraven.... Wij probeerden wat te slapen, maar dat lukte niet erg.

Om 03.15 sprong Brandy bij mijn vrouw op haar buik en wilde boven op haar liggen... wij begrepen er niets meer van en na verloop van tijd ging hij weer naar zijn eigen plekje. opleving dachten wij.... Wij hadden de door en de schep al in de schuur klaar gezet, voor de dingen die zouden komen, thuiskomen met je overleden kat.

In de ochtend probeerden wij Brandy nog iets lekkers te geven, maar niets trok zijn aandacht, hij ruikte er zelfs niet eens aan, dat terwijl hij de grootste boef in huis was, als het op eten aan kwam.
s,morgens vroeg opgestaan en gekeken of er mogelijk nog iets verbetering was opgetreden, maar helaas. Onze dochter moest naar haar werk en toen zij beneden kwam gebeurde er iets heel merkwaardigd.
Zij vertelde dat zij niet wilde dat Brandy zou inslapen en wij probeerde met alle macht uit te leggen dat het over was, aldus de beide DA. Waarom dan? omdat hij niets meer eet en drinkt lieverd en zijn nieren waren het aan het begeven, net als zijn hart, wat heel onregelmatig sloeg en de temperatuur die dus steeds lager werd.... Toch wil ik het niet, was haar antwoord en liep naar de koelkast.

Wat ons niet lukte, lukte haar wel... zij pakte een plak leverkaas en wierp het op de grond in de keuken en wat er toen gebeurde... Brandy kwam uit zijn schuilplaats, liep wankelend naar de keuken en toen hij die plak leverkaas zag liggen, sprong hij erop af en klauwde het van de grond.

De andere katten wilde het afpakken, maar dat mocht dus niet en hij begon een partij te eten! wij hebben hem 150 gram leverkaas op laten eten en daarnaa gaven wij hem zalm, echte verse zalm, wat hij ook op at.

Om 09.00 belde wij de dierenarts en vertelde ons verhaal, dus wilde zij hem zien op de geplande tijd van 16.00. Wij gingen er naar toe en hij was helemaal opgeknapt, alle bloeduitslagen waren nu weer normaal, de temperatuur was weer 38C en zijn hartslag was weer helemaal normaal.

Kunnen jullie begrijpen hoe wij ons voelden? gelukkig en ook bang, bang dat het een opleving zou zijn. Inmiddels zijn alle rangen weer in huis hersteld en ligt hij gewoon s,avonds op de bank, ofdat er niets is voorgevallen en hij heeft voorlopig geen plannen meer om op reis te gaan, zullen wij maar zeggen.

De DA wist niet wat zij zag, hij was echt heelerg slecht en ten dode opgeschreven en zij vertelde ons: dit is werkelijk een wonder, want alle katten in deze situatie gaan normaal gesproken dood. Inmiddels waren de kosten flink opgelopen en Brandy heeft nu een nieuwe bijnaam: Meneer Kostenpost....
Het is even een lang verhaal geworden, maar wij wilden het jullie niet onthouden en het moraal van dit verhaal is toch wel: GEEF NIET TE SNEL OP !!!! Als het aan ons had gelegen, was hij rond 10.00 heen gegaan. Toen wij om 16.00 bij de DA kwamen, zat er een oude vrouw te huilen met ee kistje op haar schoot.
Zei vertelde ons: Het was zo,n trouwe poes, maar hij was blind en doof en nu liet hijalles lopen, dus moest zij goed voor haar zijn en niet egoistisch handelen, dus had zij hem laten inslapen.

Toen de DA ons kwam halen zei ik tegen haar: Brandy had hetzelfde overkomen, als ik vanmorgen toch was gekomen. Wees realistisch en geef dus niet te snel op, wij hebben gelukkig heeeeeeel veel mazzel gehad, maar hoe je het ook noemen wilt, het is ons wel gelukkig overkomen.... Brandy is weer thuis en geniet van alles om zich heen en vooral van het eten.
Hij heeft vanavond zijn eerste verovering al weer te pakken gekregen, een kipvleugeltje van ons bord wat een tel onbewaakt was, lachen toch? Daar zijn katten juist voor gemaakt, roven.....

Ik wil jullie allemaal heel veel sterkte toewensen met jullie katten en poezen en nogmaals heel erg bedankt voor jullie lieve warme woorden en jullie steun.

Bedankt namens Brandy, alias Meneer Kostenpost! en onze andere dieren, Lizzy alias sneeuwitje, Rocky, alias "Holle Bolle Gijs", Kiara alias "zwervertje"en Honey alias knorretje en natuurlijk van Boomer onze Malthezer Leeuwtje en Lucky en Peewee, onze 2 grijze roodstaarten!
Gebruikersavatar
nellebel
Tijger
Tijger
Berichten: 5515
Lid geworden op: 27 sep 2010 07:59
Locatie: venray

Re: kat eet niet meer

Bericht door nellebel »

nou dan geef brandy nog maar een alias, niet alleen meneertje kostenpost, maar jullie dappere wonderkereltje.
wauw, wat fijn dat hij er nog is, weet je wel wat nou precies allemaal de oorzaak is geweest?
groetjes wendy en pootje van Guusje en Gijs. neusje van mijn engeltjes Nellie, Sjefke en wonder Flippie, en mijn allerkleinste engeltje Odie
Plaats reactie