Diefstal raskat

Voor overige vragen over de kat die niet onder een andere categorie passen.
Plaats reactie
Reb
Lynx
Lynx
Berichten: 131
Lid geworden op: 06 aug 2011 00:54

Re: Diefstal raskat

Bericht door Reb »

Bij bengalen zie ik het er niet bij staan.....

Misschien is de oh zo belangrijke vraag van castratenkoor toch gebaseerd op gebakken lucht. Bijzonder van iemand die stelt er heel veel verstand van te hebben omdat ze in de fokwereld zit. Of was het louter bluf?

Maargoed... Dit was even terzijde....

Ik laat het even zakken. Ik heb het gevoel nav jullie antwoorden dat jullie eigenlijk zeggen dat het gevaar van diefstal (verschil van raskatten en htkkatten)niet opweegt tegenover alle andere gevaren. En die gevaren vind ik in mijn omgeving acceptabel.
Wat ik al zei, ik laat het even zakken en ga op andere lokaties ook proberen meningen te vergaren. En ik wacht natuurlijk nog even op een reactie uit het asiel, waar ik ook erg benieuwd naar ben.

Nogmaals, ondanks ik het niet met een ieder eens ben en vind dat niet iedereen even netjes is, bedankt allemaal voor het meedenken.
Reb
Lynx
Lynx
Berichten: 131
Lid geworden op: 06 aug 2011 00:54

Re: Diefstal raskat

Bericht door Reb »

Nou ja waar slaat dat nou weer op adriana?

Ik heb geen modelcontracten opgevraagd bij cattery 's, maar gekeken wat er op het internet te vinden is. (wat me door iemand van hier was aangeraden) ik heb me aangemeld bij het bengalenforum omdat ik serieuze interesse heb in een , maar er meer van wil weten.
Ik kan mijn kat niet de straat op schoppen, want die is er nog niet, omdat ik juist om die reden nog niet zeker weet of ik een bengaal wil of een htkkat....

Ik weerleg jullie theorie en dan dit? Zwak hoor!

Pfff waarom verdedig ik me nog...
Laatst gewijzigd door Reb op 16 aug 2011 21:04, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5161
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: Diefstal raskat

Bericht door pearlsofpassion »

Het was zeker niet gewoon bluf!
En er wordt toch ook gewoon jouw zaken weerlegt, wat is nu het probleem?

Je hebt inderdaad de berichten wel goed samengevat dat de andere gevaren veel groter zijn dan de kans op diefstal, alhoewel die ook reëel is.
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)
Reb
Lynx
Lynx
Berichten: 131
Lid geworden op: 06 aug 2011 00:54

Re: Diefstal raskat

Bericht door Reb »

Het is niet correct dat alle goede fokkers in contracten vastleggen dat de kat niet mag buiten spelen. Meestal wel het advies, maar dit wordt NIET per definitie vast gelegd.

Ik zou niet weten welke zaken van mij worden weerlegd.
Ik ontken niet dat er buiten gevaren zijn. Ik zeg niet dat deze gevaren zelden voorkomen. Ik vind alleen dat het niet opweegt tegen de vrijheid die een kat heeft als ze vrij buiten mogen lopen. Ik ga dus voor kwaliteit van het leven en niet de kwantiteit. Ik denk oprecht dat slechts gekooid of aangelijnd buitenkomen niet vergelijkbaar is met buiten op avontuur kunnen gaan. Vraag het eens aan iemand die in de gevangenis heeft gezeten of buiten luchten vergelijkbaar is met zelf gaan en staan waar je wil. Nogmaals, ik wil deze discussie niet, want dat krijg je dat binnenkatten-bazen gaan verdedigen waarom dat niet zo is. De waarheid zal in het midden liggen, maar mijn gevoel stelt dat katten gelukkiger zijn als ze naar buiten mogen, dus kies ik daarvoor en als iemand een andere keuze maakt is dat gewoon prima.
Gebruikersavatar
Catfish
Tijger
Tijger
Berichten: 1194
Lid geworden op: 27 jan 2010 23:06
Locatie: Twente

Re: Diefstal raskat

Bericht door Catfish »

Ik heb een Maine Coon, en ik zijn contract staat duidelijk dat hij niet los naar buiten mag.
Geen van mijn katten, ook de twee HTK's, komen buiten. Alleen vanachter de hor kunnen ze de buiterwereld aanschouwen. Ze hebben mij, elkaar, en veel speelgoed.
Verder is dit topic een continue herhaling............

Edit: ik ken meerder mensen met verschillende raskatten, zij hebben allen deze bepaling in het contract staan.
Laatst gewijzigd door Catfish op 16 aug 2011 21:39, 1 keer totaal gewijzigd.
Groetjes van Stella
*Bonk*kopjes van Zorro, Snoopy, Mr Bean
Lebber van hond Marra
manon3

Re: Diefstal raskat

Bericht door manon3 »

Ik had me voorgenomen om beslist niet meer te reageren in dit topic omdat ik al teveel gezegd had.
Maar nu er plotseling binnenkatten vergeleken worden met mensen in de gevangenis........
Sorry hoor , dat vind ik echt lachwekkend.
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9372
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Diefstal raskat

Bericht door castratenkoor »

""Overigens is diefstal nog de kleinste zorg die ten grondslag ligt aan die bepaling, in ieder geval in mijn contract - overlast voor de buren (schade (aan eigendommen, tuin of zelfs huisdieren) en geluid) en de daaruit voortvloeiende risico's (vergiftiging, verminking - heb met eigen ogen gezien waartoe mensen in staat zijn), opgesloten raken (leververvetting), contact met andere katten (FIV, FeLV, parasieten), en andere dieren (agressieve honden) contact met giftige stoffen (onkruid- en ongediertebestrijdingsmiddelen, antivries), het verkeer - de lijst is eindeloos...
Ik spreek hopelijk niet alleen voor mezelf als ik zeg dat ik vind dat HTK's net zo min aan deze risico's blootgesteld zouden mogen worden als raskatten - die stamboom maakt een leven nl. niet meer waard.
Blijf me er overigens over verbazen dat mensen het bij werkelijk iedere diersoort acceptabel vinden de buitengang gecontroleerd te laten plaatsvinden, alleen niet bij katten. Alsof honden niet liever in roedels over de straat zouden rennen, paarden in kuddes door het polderland, vogels vrij om te gaan (zelfs om alleen maar te vliegen in plaats van van stok tot stok te springen), etc. - het is echt best wel raar hoe er met verschillende maten wordt gemeten. Ben soms wel eens bang dat het te maken heeft met de (gratis) beschikbaarheid van kittens...""

Aldus citaat van een raskat-fokster, nadat ik de vraag - wie de clausule dat de fokjes niet los buiten mogen - op het forum heb gezet.

Er was niemand die de clausule er NIET in heeft staan.

Welk gedeelte van mij zie je als louter bluf en gebakken lucht?

Alle reacties waren unaniem dat de clausule in hun contract staat. Ik kan me niet voorstellen dat dat alleen bij dat bepaalde ras het geval is.
Ik heb overigens nooit beweerd verstand te hebben van raskatten fokken. Ik ben een opvangster van overtollige slecht gesocialiseerde wegwerpkittens.
Ben jij ook een voorstander van zag ik in een ander topic, dat mensen gewoon voor de leuk er maar op los fokken met HTK's terwijl de asiels overstromen.
5-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolleRik**
Teun '09 Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
Reb
Lynx
Lynx
Berichten: 131
Lid geworden op: 06 aug 2011 00:54

Re: Diefstal raskat

Bericht door Reb »

@castratenkoor...Ik snap je doel niet helemaal met je citaat. Ik weet daarom ook niet zo goed wat ik erop moet reageren.
wat ik in iedergeval wel vind is dat je diersoorten niet met elkaar moet vergelijken. Er moeten dus inderdaad met verschillende maten gemeten worden. Duiven zijn trouwens ook dieren die los mogen en kunnen.

"Ik weet zeker dat fokkers in het kitten-koop-contract zetten dat hun fok-product (om het even zakelijk te stellen) niet los buiten mag. Ik zit namelijk heel diep in het fok-wereldje van een bepaald ras."; is de gebakken lucht waar ik op doel. Het wordt er dus zeker niet altijd door elke fokker ingezet. (na mijn vraag bij het bengalenforum blijkt dat) Met de zelfde conclusie lijkt je belangrijke vraag ook niet van toepassing. Sterker nog, een fokker zei mij dat het afhangt in welke omgeving de nieuwe baasjes wonen. Om die inschatting niet te hoeven maken, of om die inschatting niet aan de nieuwe eigenaren over te laten wordt het er misschien geregeld in de contracten gezet, maar dat weet ik niet.

Nee ik ben geen "voorstander" van het erop los fokken van htk-katten. Dat lees je niet goed. Ik zou willen dat dat niet meer (op grote schaal) gebeurd. Ik denk alleen dat "jullie" reacties niet bijdrage aan het voorlichten van deze vrouw, zodat er geen jongen meer komen en dat er een sterrilisatie plaats vindt. Ik denk dat die reacties zelfs het tegenovergestelde bereiken. Dat is wat ik in die andere topic probeer te zeggen. Maargoed, ik stel voor die topic daar te houden...
Gebruikersavatar
Umimeis
Tijger
Tijger
Berichten: 1708
Lid geworden op: 26 okt 2008 12:42
Locatie: Veendam

Re: Diefstal raskat

Bericht door Umimeis »

Ilone schreef:Zo, Umi, wat is jou probleem opeens joh? :???:
Opeens na 1 topic zijn de forummers waar je altijd poeslief en aardig tegen bent geweest, betweters? Omdat jullie van mening verschillen?
Kom op zeg...
Dit topic draait weer lekker uit zo zeg...Ik ga hier niet eens meer lezen, laat staan reageren...
Mijn probleem is, dat hier veel mensen zijn die het denken beter te weten en die hun mening heel graag willen opdringen aan anderen.
Ze zijn zoooo overtuigd van zichzelf. Daar hou ik niet van.

Nou kwam Reb met een goed voorbeeld om te laten zien over contracten enzo.
Word daar ook alweer raar op gereageerd.
Er word geadvisserd om raskatten niet buiten te laten (ja, dat snap ik), maar er staat niet in dat het verboden is. Misschien zijn er inderdaad fokkers die het verbieden, maar er zijn ook fokkers die adviseren om dat niet te doen. Dus dan is het aan de eigenaar de keus om te kiezen of ze hun raskat buiten laten of niet.
Zo is het toch?
Flea 3 jaar 15-07-2008

Sam 2 jaar 07-04-2009

Ik kan soms echt een kat zijn......
Gebruikersavatar
Ilone
Tijger
Tijger
Berichten: 2812
Lid geworden op: 13 feb 2010 23:09
Locatie: Dordrecht

Re: Diefstal raskat

Bericht door Ilone »

Oké... :eeh:
Zit ik netjes via PB te reageren, staat het hier ook...Ook goed, herhaal ik het hier nog eens.
Je hebt daar eerder ook nog geen probleem van gemaakt. Altijd lekker meegepraat. En dan nu opeens keer je je er tegen. Ik vind dat nogal achterbaks, sorry. Zal wel tegen het zere been zijn maar dat is dan maar zo. Ik wil het wel gezegd hebben.

Het gaat hier toch al de ghele tijd offtopic.
En nu ga ik me echt houden aan wat ik heb getypt.
Als 't vrouwtje van huis is, dansen de katten op tafel

Purrz:
Muka(12)-Speedy(12)-Lotje(9)-Nozem(8)-Muis&Muffin(2)-Monchou(1)
*Pluis '03-'14
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9372
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Diefstal raskat

Bericht door castratenkoor »

Betere onderbouwing dan de vraag over de clausule op een raskat-fokkers-forum zetten kon ik niet geven - dacht ik. Maar helaas - "gebakken lucht en louter bluf."

*krabt zich achter de oortjes en snapt niets van de redenatie - zal wel blond zijn*
5-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolleRik**
Teun '09 Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Diefstal raskat

Bericht door Adriana »

Reb schreef:Ik vind alleen dat het niet opweegt tegen de vrijheid die een kat heeft als ze vrij buiten mogen lopen. Ik ga dus voor kwaliteit van het leven en niet de kwantiteit.
Ik denk oprecht dat slechts gekooid of aangelijnd buitenkomen niet vergelijkbaar is met buiten op avontuur kunnen gaan.

maar mijn gevoel stelt dat katten gelukkiger zijn als ze naar buiten mogen, dus kies ik daarvoor
het hangt helemaal af van de ondernemingszin en vrijheidsdrang van de betreffende kat, iedere kat is op dat vlak anders gebakken.
hangt ook wel met leeftijd samen denk ik.

soms moet je katten tegen zichzelf beschermen, Bolle van ruim anderhalf zou niks liever willen dan de wijde wereld in trekken, de hoogste boom inklimmen en joepie! kennismaken met nog andere kattenvriendjes (btw.. wordt je aanstaande een solo bengaal?)

op mijn volkstuin tuinier ik in een bepaald gedeelte tussen de kattenzeik en drollen door, inderdaad! hartelijk dank buitenkatten. en zo te ruiken loopt er ook ongecastreerd tussen.
daar groeit geen groente en sierplanten hebben het daar moeilijk.
bovendien kom ik onder de kattenpislucht thuis en krijg de biotex niet aangesleept.
Bolle zou het geweldig vinden en binnen de kortste keren onderdeel zijn van een stevig kattengevecht met alle schade en infectiekansen van dien.

ooh ja, tot op zekere hoogte zou hem dat waarsch - voorzover ik dat met mijn mensenhersens plaatsvervangend kan inschatten - tijdelijk gelukkiger maken.
tot aan de bijtwonden, gebroken/manke poten, gescheurde oren en/of infectieziektes. over catnappen en/of ingesloten raken heb ik het dan nog niet.
en de Haagse brandweer rekent forse kosten voor het uit bomen halen van katten, die daar zelf niet meer uitdurven..

doen we dus maar niet Bolletje! en ja, dat bepaal ik omdat ik met mijn mensenhersens de gevaren vooraf wat beter kan inschatten en verstandig(er) kan zijn.
en leidt de kwaliteit van zijn leven daaronder en is Bolle nu ongelukkig? (zie http://www.dekattensite.nl/phpBB2/viewt ... &start=405)

dacht het niet hoor....
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Reb
Lynx
Lynx
Berichten: 131
Lid geworden op: 06 aug 2011 00:54

Re: Diefstal raskat

Bericht door Reb »

"het hangt helemaal af van de ondernemingszin en vrijheidsdrang van de betreffende kat, iedere kat is op dat vlak anders gebakken.
hangt ook wel met leeftijd samen denk ik.

soms moet je katten tegen zichzelf beschermen, ........ (btw.. wordt je aanstaande een solo bengaal?)"

Daar ben ik het helemaal mee eens hoor... het is het geheelplaatje en daartussen moet een afweging gemaakt worden.



Ik denk aan een bengaal, weet dit nog niet zeker Of hij dan solo wordt? in principe niet. We hebben nog een kat, maar ik wil er niet meer dan 2. MEn ik wil niet als deze dood is, direct weer een nieuwe.. Dus dan zal de desbetreffende kat even alleen zijn. Anders wordt de nieuwe kat zo'n vervangkat zeg maar... Onze poes is nu ook al enkele maanden dood en nu pas gaan we weer denken aan een evt nieuwe.
Gebruikersavatar
Zuri
Poema
Poema
Berichten: 337
Lid geworden op: 24 jun 2010 19:01
Locatie: Leiden

Re: Diefstal raskat

Bericht door Zuri »

Ik heb nog niet gereageerd omdat ik vond dat er al voldoende gezegd is in het topic, maar voel me nu toch geroepen om te reageren.

De discussie van dit topic zwiebert alle kanten op en is nu verzand in een welles/nietes of er nu iets in contracten staat over het los mogen laten van raskatten. En dat is niet je vraag geweest Reb.
Reb schreef: Met een raskat ben ik alleen bang voor diefstal. Ik vroeg me af, hoe reeel is diefstal van een raskat? De buuf heeft al jaren een raskat buitenlopen en nooit problemen gehad. En ik ken ook eigenlijk geen verhalen uit mijn omgeving van mensen die het weleens hebben meegemaakt. Het zal ongetwijfeld weleens voorkomen, maar hoevaak?
Zoals al door meerdere mensen gezegd zijn er verschillende risico's van het buiten laten lopen van je kat. Bij een raskat komt daar nog het risico bij van diefstal. Hoe groot dat risico is kan niemand je vertellen. Enerzijds omdat veel mensen hier met raskatten hun katten alleen binnen houden en anderzijds omdat het nu eenmaal niet altijd vast te stellen is wat er met je kat is gebeurd als hij verdwijnt. Met mazzel vind je je kat zelf op marktplaats of krijg je een seintje van de dierenambulance dat ze je kat hebben gevonden (levend of plat). Maar ik denk dat in het merendeel van de gevallen niet is vast te stellen of de kat gestolen is. Hij stuurt immers geen kaartje vanaf zijn nieuwe adres ;-) Het enige wat ik dus kan zeggen is dat er wel een extra risico is om een raskat buiten te laten lopen, maar hoe groot dat extra risico is weet ik niet.

Ook ik kan met mijn raskatten (heilige birmanen) bevestigen dat er wel degelijk regels zijn vanuit fokkers over het al dan niet buiten laten lopen van hun fokjes. Maar ik kan me zomaar voorstellen dat er genoeg fokkers zijn die daar geen eisen aan stellen. Als je echt een bengaal zoekt, dan zou ik inderdaad gaan zoeken naar een cattery die daar geen beperkingen aan stelt. Ik zou persoonlijk mijn bedenkingen hebben met een cattery die er geen problemen mee heeft als je je kat aan dergelijke risico's wilt blootstellen, maar dat is een hele andere discussie.

Uiteindelijk blijft het jouw keuze om je raskat buiten te laten of niet. Ik wil je net als veel anderen hier waarschuwen voor de risico's van het buiten laten lopen van je (ras)kat. Dan is het aan jou om een afweging te maken om je kat wel of niet buiten te laten lopen. Ik heb heel bewust de keuze gemaakt om dat niet te doen, maar als jij er bewust voor kiest om de bengaal wel buiten te laten lopen dan is dat jouw keuze. En mocht deze keuze gevolgen hebben, dan zijn die gevolgen ook voor jou. Ik hoop van harte dat (als je daadwerkelijk een bengaal koopt en hem buiten laat lopen) er niets gebeurd en je kat een (lang) leven lang kan genieten van de vrijheid van buiten lopen. Succes met je beslissing.
groetjes Sandra

Kopjes van Heilige Birmaan katers Zuri en Noah en 'buiten-gewone' lapjespoes Roos

Neem eens een kijkje in mijn fotoalbum :-)
Gebruikersavatar
achtpuntzes
Jaguar
Jaguar
Berichten: 713
Lid geworden op: 08 feb 2010 09:53
Locatie: De Bosch

Re: Diefstal raskat

Bericht door achtpuntzes »

:)

omdat we weinig vrijwilligers hadden, ben ik vanochtend al wezen helpen, en zoals gezegd heb ik eens een en ander nagevraagd....

meteen kwam ik een leuke anekdote tegen. het is wel eens gebeurd dat er een politiemacht op de been is gekomen na telefoontjes dat er ergens een groot tijger-achtig dier ergens rondliep in de bossen ergens in nederland... het bleek uiteindelijk om een bengaal te gaan die "buiten mocht spelen" van zijn baasje... iemand is je dus al ooit voor geweest...

verder is de asielwereld er toch een van de HTK-kat, want weinig vrijwilligers kennen mensen met raskatten. en voorbeelden van mensen met raskatten die buiten kwamen ben ik niet tegen gekomen onder de aanwezige vrijwilligers/ beheerster.

onze beheerster vond het best wel een stoer idee, een bengaal die naar buiten mag. ze zag er geen bezwaren in op het platteland, gewoon doen, zei ze...

verder zou het misschien beter zijn in zo'n geval een poes te nemen, aangezien het territorium van poezen beduidend kleiner is dan van katers. ook als ze geholpen zijn wil een kater nog wel eens een paar dagen gaan rondzwerven. en hoe snel ga je je zorgen maken he... wij hadden vroeger een geholpen kater, die soms wel tot 2 weken de hort op was.

maar voorbeelden van diefstal van buitenlopende raskatten of verdwenen raskatten ben ik eigenlijk niet tegengekomen...
Afbeelding Muffin, Tijgetje en Minoes en ik

www.dierenasiel-bommelerwaard.nl
Plaats reactie