Pluisje, verhoogde nierwaardes

Forum voor alle vragen m.b.t. nierziekten (nierfalen/nierinsufficientie)
Plaats reactie
maij
Lynx
Lynx
Berichten: 180
Lid geworden op: 13 dec 2010 12:28

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door maij »

Nemo schreef:Maij: Deze vakantie staat al heel lang vast en je krijgt geen kosten terug voor onze lieve zieke Nemo. Het is een moeilijke beslissing, maar omdat mijn schoonouders op komen passen, durf ik het wel aan. Ik weet dat zij goed voor hen zouden zorgen etc.. Als ik geen oppas had gehad, waren we niet eens gegaan! Klinkt misschien raar bij sommige in de oren, maar anders kan je nooit meer iets doen. We kijken gewoon hoe het gaat en leven nu met de dag
Fijn dat je schoonouders goed op nemo zullen passen. Is prettig als je een oppas hebt die je kunt vertrouwen.
Klinkt helemaal niet zo raar hoor als je weet dat je dieren in goede handen zijn dan moet je doen wat goed voelt. En mocht het "mis" gaan kun je altijd naar huis.
Gebruikersavatar
berg
Huiskat
Huiskat
Berichten: 87
Lid geworden op: 26 feb 2003 11:11
Locatie: H-S

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door berg »

Hoi hoi,
Meestal ben ik meer een lezer maar dit moet ik toch even kwijt.
Mijn 10 jarige Poekepoek is gisterochtend met spoed opgenomen met
accuut nierfalen. Ureum 43.6, fosfaat was goed, crea 1007.....huizenhoog dus.
Twee dagen aan het infuus bij de dierenarts heeft helaas niet geholpen en de da belde 2 uur geleden dat het misging. Ik ben direct heengegaan en ze heeft in mijn armen de beruchte spuit gehad.... het was een hoopje ellende die toch blij was dat ze me zag en spinnend afscheid genomen heeft.
De da vroeg nog of het mogelijk was dat ze vergiftigd was maar ze was zeker al twee weken niet meer buiten geweest en tot woensdagavond was er niets aan de hand...
Ik had, na mij goed op het forum ingelezen te hebben over nierkatten gehoopt dat ik haar nog stabiel mee zou krijgen, maar in dit geval dus niet.
Ik ben blij dat het met de meeste nierkatten hier op het forum goed gaat, maar ik huil om mijn Poekepoek.
Groetjes,
Jootje.
Laatst gewijzigd door berg op 10 feb 2011 21:39, 1 keer totaal gewijzigd.
Ik laat me niet sturen door wat anderen van me denken
Gebruikersavatar
patiani-guusje
Cheetah
Cheetah
Berichten: 877
Lid geworden op: 21 nov 2010 11:10

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door patiani-guusje »

@Jootje: Wat erg voor je, ik leef met je mee en wens je heel veel sterkte met je verlies!!
Wat betreft de vraag van je DA of het acuut kon zijn: Katten kunnen acuut nierfalen krijgen door het eten van giftige bloemen/planten in huis... is er een kans dat dit is gebeurt...?

@Nemo: Fijn dat Nemo weer beter eet, hopelijk blijft dit een tijd goed gaan.

@Puksji: Ook van een kaliumtekort voelt een kat zich heel misselijk en wil daardoor niet eten. Mijn kat Patiani had ook een kaliumtekort en nu dit weer onder controle is (Tumil k poeder) gaat het erg goed met hem. Hopelijk heeft jouw kat hier ook baat bij.

@Adriana: Wat triest dat ook Bolle en Maks hun niertjes achteruit gaan, hopelijk komt de oorzaak snel aan het licht en krijg je ze stabiel..

@Annet: Wij duimen met je mee voor Noa: Succes op naar een goede uitslag, we kunnen wel weer wat goed nieuws gebruiken hier:-(

@iedereen die ik vergeet met zorgen om zijn/haar kat: heel veel sterkte-niet te snel opgeven-houdt moed&hoop-en lees en vraag vooral veel hier, heb ik zelf ook veel aan gehad!
Groetjes van mij en poezen Sarah, Tica, Floortje (IM Mickey, Poesje, Patiani, Guusje, Nina, Monty) En een poot van Luna en Sophie
Nemo
Huiskat
Huiskat
Berichten: 41
Lid geworden op: 23 aug 2010 23:17

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Nemo »

Wat ongelofelijk naar Jootje :( Helaas had ze een hele erge hoge crea! Arm beestje! Wat zal je nu verdrietig zijn en het is allemaal snel gegaan! Wees ergens blij dat Poekepoek niet al de rompslomp mee heeft gemaakt en al spinnend afscheid van je heeft genomen. Sterkte met het verlies!

@maij: we hebben een oppas gehad die hier ook in huis zou komen (vriendin van mij) toen wij op huwelijksreis waren en zij was hier toen bijna nooit! De katten waren heel schuw toen we terug kwamen. Het is nu ook geen vriendin meer! Ik vertrouw mn schoonouders! Ik weet niet of we makkelijk terug kunnen komen, want we gaan naar Amerika en het is geen stilzit vakantie! We zullen zien! Nemo is weer erg rustig en heeft net zn etem niet opgegeten (klein beetje aan gelikt)
Trotse eigenaren van: Nemo(6), Lucky(5) en Sam(2)
Cerna

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Cerna »

Jootje, wat vreselijk!
Ik heb het zelf ook een keer meegemaakt: poes is een dag ziek, je vertrouwt het niet, gaat ermee naar de dierenarts en dan blijken de nieren niets meer te doen. We hebben haar mee naar huis genomen en het was de bedoeling dat de DA 's avonds zou komen om haar in te laten slapen, maar twee uur later was ze al dood! Het was zo'n schok. Het heeft tijden geduurd voordat het echt tot me doordrong dat ze er niet meer was.
Je hoopt zo dat ze in ieder geval weer iets opknappen zodat je langzaam met het idee vertrouwd kunt worden, maar soms mag het niet zo zijn en dat is moeilijk en oh zo verdrietig.
Ik wens je heel veel sterkte en huil stilletjes met je mee want ook wij hier op het forum weten dat het zo opeens heel anders kan gaan met onze nierpatiëntjes.
Gebruikersavatar
puksji
Panter
Panter
Berichten: 483
Lid geworden op: 03 dec 2010 23:59

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door puksji »

@Adriana:
Ja, natuurlijk mogen jullie mijn naam weten, dit is nou niet echt een forum waar je super anoniem moet zijn :wink:
Inge dus :grin:

Het gekke is dat Simba niet echt verschijnselen van misselijkheid vertoont. Ze gaf ook eigenlijk zelden over, en als dat gebeurde was dat duidelijk door het schrokken en dan nog een flinke slok water er achteraan. Dan lag 5 minuten alles op de vloer., Maar net zo makkelijk ging ze dan daarna meteen weer eten (niet dat wat ze uitgespuugd had natuurlijk).
Maandagavond was voor het eerst dat je zag dat ze wel misselijk was, maar toen was ze dus ook uitgedroogd. Daarna is ze ook niet meer misselijk geweest en alles wat er in is gegaan is er niet meer uitgekomen.
Ze krijgt zometeen haar 4e dwangvoeding van vandaag. Ik heb het blikje niet leeg kunnen krijgen, maar ze heeft dan minimaal 100 gram provet op. Ik doe daar doorheen volle koffiemelk en een beetje water. Ze heeft ook wat renal (natvoer) binnen, maar dat is niet de moeite. Ze nam dan een stukje in haar bekje en sabbelde er op en liet het dan weer vallen, maar toen al het nat er af was heeft ze toch ook wat van die stukjes opgegeten. Ze heeft ook wat nat van het voer gehad van wat ze anders kreeg.
Ik hoop maar dat ze op deze manier en door die tumil-k toch weer eetlust krijgt.
Ik merk nu wel dat ze weer meer spierkracht begint te krijgen, ze is weer beresterk, dat was de afgelopen dagen wel anders.

inderdaad liggen de waardes van Simba dicht bij die van Kaya en Noa, maar speelt leeftijd niet ook een rol hierin?
Ik schrok heel erg dat ik las dat de DA Kaya in wilde laten slapen met die waardes, dat zegt dan ook wel wat over Simba :-(

En dan denk ik weer, ik ben zo verdrietig om simba omdat ze 'pas' 15 en een half is. Wat moeten jullie dan wel niet met die jonge dieren :???:
En Poekepoek zomaar ineens.

Hoewel ik hier op dit forum veel steun vind, zit ik hier ook regelmatig met tranen in mijn ogen te lezen.
Groetjes Inge en Pebbles 2010 Sunna 2011 Dirk 2024

*Puk 2006-2020 3-6
Simba 1995-2011 9-6 - Sjimmie 1990-2011 1-12 - Rooie Rover 2007?-2012 22-3*
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Adriana »

@Inge: best wel goeie berichten over Simba! :eclap: ze krabbelt op en neemt voedingsstoffen op. Trovet en Specific zitten voor nierfalers in vind ik veel te grote verpakking, je kunt proberen het na opening voor een deel in te vriezen en anders moet er veel worden weggegooid en het voer is erg prijzig..
-----------
tja, dit is niet het vrolijkste topic van het Forum en k denk dat we daarom de in memoriams hier maar zoveel mogelijk op afstand zouden moeten houden. daar zijn heel mooie andere topics voor, die ik dus met nadruk niet lees, want ik kan er ook niet tegen..
Jootje, wens je heel veel sterkte in deze verdrietige tijd..
--------------
omdat ik met aspirant junior nierfalers zit, heb ik me de afgelopen week verdiept (zoek/zoek) in de oorzaken van bepaalde types nierfalen. zeker bij katten op jonge leeftijd. ook al omdat ik meer over het verloop en het 'zorgen voor' en ook de voorzorgen (bv uitstekende inslaap-afspraken bij da in de buurt) wilde weten.
http://www.doubleforgeron.nl/pkd.html
http://www.hcmtest.com/pkd_algemeen.html
vooral het tweede artikel is uitgebreid en erg informatief.
ik was al een tijd verbaasd over het feit dat er een aantal katten met giga creatininegehaltes hier toch nog in leven waren en dat komt denk ik omdat de oorzaak van hun nierfalen ander soort nierschade geeft. geen littekenweefsel en ontstekinkjes maar cystes tussen het gezonde weefsel. het gezonde weefsel blijft functioneren maar krijgt het steeds moeilijker.
en omdat ook andere organen aangetast kunnen worden kan je binnen een paar dagen acute crisis krijgen, ook door inwendige bloedingen.

vrijwel niemand hier (voor zover ik heb gelezen) met chronisch nierfalen heeft via echo-onderzoek laten uitzoeken of er sprake is van bv PKD.
het maakt ook niet zoveel uit, zij het dat de PKD voortschrijdend heel progressief kan zijn maar ook heel mild.
ik heb nog geen verschillen in behandeling gevonden, dus veel drinken, goed spoelen en nierdieet.
en ureumverlagers, uitkijken voor hoge fosfor en kaliumgehaltes in de gaten houden.
en vitamines/mins/enzymen aanvullen.
en als je bij (2x per jaar?) bloedonderzoek ziet dat de nierwaardes snel verslechteren, houd er dan maar rekening mee dat die katten niet oud zullen worden, ik bedoel je bent spekkoper als die hun 3/5e verjaardag nog vieren.
en je kunt te maken krijgen met een ander orgaan dat faalt en dat maakt het lastig om diagnoses te stellen en in te grijpen, denk ik (maar ik ben geen dierenarts....)

en ja, PKD/Amyloidosis is uit te bannen door de PKD-dieren te laten castreren. daarvoor moet je voor PKD een dna-test laten uitvoeren en anders echo-onderzoek bij een specialist en niet/niet met die dieren fokken.
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Cerna

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Cerna »

Ik heb de uitslag van Noa's bloedonderzoek.

Crea: 355 (was in dec 394)
Ureum: 21.1 (was in dec 14.2)

Ik ben best wel geschrokken van de ureum-waarde. Ik had het absoluut niet verwacht na twee maanden MacSamuel. Ben natuurlijk wel blij dat de crea weer gezakt is en ik hoop dat deze neerwaartse lijn zich voortzet.
Nu het ureum nog. Vanmorgen was Noa iets misselijk en spuugde ze de eerste 15 gram eten weer uit. Daarna weer rustig opgebouwd en toen bleef het erin (30 gram). Gisteren heeft ze het bakje tonijn van Milka uitgelikt; dat was nauwelijks wat en ik kan me niet voorstellen dat dit zo'n negatief effect heeft gehad. Maar wat dan wel?
Zou het raadzaam zijn om MacSamuel te verhogen naar twee keer 1 tablet?

De dierenarts vond haar er prachtig uitzien en was best wel tevreden met het resultaat. Is ook geen reden voor opname zolang ze zo blijft zoals ze nu is.

Wat ik vreemd vind is dat men zegt dat crea en ureum met elkaar samen hangt maar dat in dec de crea juist verhoogd was (van 308 naar 394) en het ureum gezakt en nu is het andersom. Hoe beïnvloedt dit elkaar dan? Adriana heb jij daar een antwoord op?
Gebruikersavatar
puksji
Panter
Panter
Berichten: 483
Lid geworden op: 03 dec 2010 23:59

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door puksji »

Even een vraagje over het bloedafnemen. Hoe is dat bij Noa gedaan?
Groetjes Inge en Pebbles 2010 Sunna 2011 Dirk 2024

*Puk 2006-2020 3-6
Simba 1995-2011 9-6 - Sjimmie 1990-2011 1-12 - Rooie Rover 2007?-2012 22-3*
Nemo
Huiskat
Huiskat
Berichten: 41
Lid geworden op: 23 aug 2010 23:17

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Nemo »

Puksji: bij Nemo scheren ze een klein beetje van zn keel kaal en dan nemen ze daar wat bloed af.
Cerna: wel fijn dat de crea lager is, maar jammer dat de ureum dan weer hoger is. Ben ook benieuwd hoe dat samenhangt!

Vanmorgen bij de dierenarts geweest voor reaktiv, maar volgens hen is dat niet te bestellen?! Ze hebben wel een alternatief:
- 1a2x in de week een tabletje voor eetlust en misselijkheid of;
- iedere dag misselijkheidspil
- zelf onderhuidsinfuus geven (water)

We hebben vanavond weer een afspraak bij de dierenarts voor uitleg van dat onderhuidsinfuus, want dat wil ik wel proberen

Ga Nemo nu weer eten geven! Kijken of hij nog wil
Laatst gewijzigd door Nemo op 11 feb 2011 14:00, 1 keer totaal gewijzigd.
Trotse eigenaren van: Nemo(6), Lucky(5) en Sam(2)
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Adriana »

@Inge: bij de twee bengels woensdag in linker achterpoot, zonder roes en zonder scheren. maar t kan ook uit voorpoot of uit de hals en het hangt van de handigheid van de da af hoe goed het lukt. ik weiger da's die 'roesjes' geven, scheren heb ik ook een hekel aan maar soms zie je die aderen niet zo goed lopen en dan moet het wel. en graag zo min mogelijk ontsmettingsvloeistof anders ga ik zelf tegen de vlakte, nee, niet van het bloed maar van de dampen...
maar sorry, je vroeg het aan Annet hihi....

@Annet: ureum is een erg dynamische waarde en is afhankelijk van moment van eten en vertering. er zijn da's die in deze tak van sport alleen nuchter bloed afnemen, dan is je ureum waarde rustiger en doorgaans lager..
maar wees ontiegelijk blij dat de crea is gezakt..!!! :eclap:
k zag bij Medpets een middel dat helpt ureum af te voeren en heb het net besteld, heb er nog geen ervaring mee.
http://www.medpets.nl/uremyl/
je zou MacSam wat (voorzichtig) kunnen verhogen maar volgens mij heb je meer last van het laatst gegeten eten dan van wat anders..
k zie nu dat ze zich gisteren tegoed heeft gedaan aan tonijn en je weet niet hoeveel daar nog in zat en zou zeker weten best wel kunnen...
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Gebruikersavatar
puksji
Panter
Panter
Berichten: 483
Lid geworden op: 03 dec 2010 23:59

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door puksji »

Bij Simba is ook haar hals kaal geschoren, maar omdat ze best boos kan worden en er 3 buisjes bloed afgenomen moesten worden heeft ze een spierverslapper gehad. En zelfs daarmee werd ze nog kwaad.
Ik vind het wel een nadeel omdat ze 6 uur van tevoren moest vasten en 6 uur daarna, maar ook niet mocht drinken.
Voor mijn gevoel heeft ze daardoor van die spierverslapper toch wel een tik gehad.
Als alleen de crea en urea gemeten worden (wat mijn DA wel zef kan (fosfor dan ook?), dan hoeft er toch niet zoveel bloed afgenomen te worden?
Groetjes Inge en Pebbles 2010 Sunna 2011 Dirk 2024

*Puk 2006-2020 3-6
Simba 1995-2011 9-6 - Sjimmie 1990-2011 1-12 - Rooie Rover 2007?-2012 22-3*
Gebruikersavatar
MarjanR
Tijger
Tijger
Berichten: 2101
Lid geworden op: 03 aug 2010 10:57
Locatie: Zaandam

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door MarjanR »

Ik vind 3 buisjes voor die testen best heel veel!
Niet dat het kwaad kan, maar best veel hoor.
En waarom mag Simba niet drinken?
En waarom mag Simba achteraf niet eten of drinken dan?
Wat is daar de rede van?
Wat raar???
Groetjes van Marjan, Prrrt van Sara (7-6-2010), mieuw van Tygo (01/11/2011)

In loving memory Moos, Teun, Puk, Roxy, Joop
Cerna

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Cerna »

@Inge: Bij Noa is ook een streepje (please, please, dierenarts niet te veel want het is net weer aangegroeid) haar onder de kin weggeschoren en er is één buisje bloed afgenomen. Die Britten hebben zo'n dichte vacht, dat kan helaas niet zonder scheren.
Bij Simba moest echter veel meer nagekeken worden dan alleen nierwaarde en dan zullen ze ook wel meer bloed nodig hebben. Van die spierverslapper snap ik echter niet. Bij Cochi zijn ook wel eens meerdere buisjes afgenomen en dat ging op dezelfde manier als één buisje.
Cochi kan héél boos worden maar is een engel bij de dierenarts; kun je er alles mee doen.

@ Nemo: wat een onmogelijke dierenarts, zeg :cry: . Ze kunnen Reaktiv altijd bestellen maar dan betaal je veel te veel verzendkosten. Gewoon bestellen bij de dierenapotheek; hebben ook alle dieetvoeders en net wat goedkoper dan bij de eigen DA en altijd lage verzendkosten, dus netto ben je evenveel kwijt.

@ Adriana: natuurlijk ben ik heel blij met de verlaagde crea, maar je zou verwachten dat wanneer de beide waardes bij elkaar horen, ureum ook verlaagd zou zijn en in december toen de crea weer verhoogd was, het ureum ook meegegaan was maar dat was toen juist lager geworden (van 17.4 naar 14.2). Ik was in de eerste maand echter veel veel strenger en ik denk dat daar een een stukje oorzaak in zit. In die eerste maand was het echter zo stressen voor de andere katten omdat er nooit brokjes stonden wanneer ze er zin in hadden (en katten zijn gewoontedieren), dat was ook niet gezellig meer. Nu is alles weer relaxed en dat is voor iedereen (vrouwtje incluis) het beste. ;-)

Milka eet altijd bovenop de linnenkast zodat Cochi niet kan jatten (die kan geen vis verdragen), maar voor Noa is dat natuurlijk geen probleem. Ze wachtte echter keurig af en toen Milka stopte, heb ik eerst even in het bakje gekeken en dat waren een paar flintertjes vis en heel iets water. Niet de moeite, dacht ik (dus wel!).
Vanmiddag heeft ze weer zonder probleem gegeten.
Ik ben heel benieuwd wat uremyl voor middeltje is. Ik denk dat ik de dosering van MacSam eerst maar eens met een kwart ga verhogen (moet ik weer gaan knoeien; rotpillen!)
Gebruikersavatar
puksji
Panter
Panter
Berichten: 483
Lid geworden op: 03 dec 2010 23:59

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door puksji »

@Marjan: zoals Annet zegt, bij Simba is een heel erg uitgebreid onderzoek gedaan, het bloed is ook opgestuurd.
Van de spierverslapper worden misselijk, dus daarom vasten.
En ook bij de DA kan ze heel eng doen, niks gedwee helaas.
Groetjes Inge en Pebbles 2010 Sunna 2011 Dirk 2024

*Puk 2006-2020 3-6
Simba 1995-2011 9-6 - Sjimmie 1990-2011 1-12 - Rooie Rover 2007?-2012 22-3*
Plaats reactie