Kiezen laten trekken?

Voor vragen over bek, gebit, tandvlees- en kaakaandoeningen bij de kat.
Gebruikersavatar
Hilde_72
Huiskat
Huiskat
Berichten: 55
Lid geworden op: 19 mei 2009 19:22
Locatie: Emmeloord

Kiezen laten trekken?

Bericht door Hilde_72 »

Hoi allemaal,

Mijn kat Otto is net 2 jaar oud, komt uit het asiel en heeft een slechte start gehad (2x niesziekte) waardoor hij blijvend een slechte weerstand heeft. Het grootste probleem is zijn gebit, zijn tandvlees is eigenlijk altijd ontstoken. Hij gaat nu elke drie maanden voor controle naar de DA, en zijn gebit is al drie keer schoongemaakt, er is een kies én een tand getrokken.

Vanmiddag weer voor controle geweest, en na het laatste bezoek eind februari is er totaal geen verbetering, zijn tandvlees is knalrood. Otto eet speciale brokjes, hij is nogal eigenwijs en ik mag helaas niet aan zijn bek komen, dus ik kan zijn tandjes niet poetsen. Af en toe laat hij zijn brokjes staan (hij probeert dan 1 brokje en stopt met eten), ik denk dat hij pijn heeft. Terwijl ik verder niets aan hem merk, hij is hartstikke vrolijk en speels.
De DA adviseert nu om al zijn kiezen te trekken. Het schijnt dat hij ook zonder kiezen goed kan eten (hiervoor heeft hij eigenlijk alleen zijn hoektanden nodig). Er is alleen geen garantie dat deze ingreep alle problemen oplost. En in het ergste geval moeten al zijn tanden eruit.

Eigenlijk heb ik al wel besloten om zijn kiezen te laten trekken. Ik ben alleen bang voor de narcose, de operatie schijnt zo'n twee uur te gaan duren. En dat vind ik nogal eng, gezien zijn lage weerstand. En hij is nog zoooo jong! Zou er geen andere oplossing zijn? Ik ben benieuwd naar ervaringen van mede-forumleden. Hoe ging de narcose? Hoe snel herstelt de kat? En vooral: zijn de klachten verminderd na zo'n operatie? Kan hij nog goed eten?

Groetjes,
Hilde
Gebruikersavatar
Uumie
Panter
Panter
Berichten: 591
Lid geworden op: 17 mar 2009 15:41
Locatie: Tilburg

Re: Kiezen laten trekken?

Bericht door Uumie »

Het enige wat ik je kan vertellen is, dat je je waarschijnlijk geen zorgen hoeft te maken over het eten. Onze George heeft geen voortanden meer en mist een aantal van zijn kiezen, dat was al zo in het asiel. Maar hij eet beter en meer dan onze andere kat die al zijn tanden nog heeft. ;) Ook 'hard' voer trouwens. Hij eet vaak met een schuine kop. Volgens mij passen ze zich aan de situatie aan. Hopelijk kan iemand anders met meer ervaring je over de andere dingen vertellen. In ieder geval heel veel sterkte met jullie Otto!
Kopjes van de katers George (12), Morisson (8), Charlie (1) en Dean (1)!
Gebruikersavatar
Admin
Administrator
Administrator
Berichten: 1915
Lid geworden op: 18 mar 2003 01:33
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Re: Kiezen laten trekken?

Bericht door Admin »

Onze kat Storm is ook pas geholpen aan zijn gebit. Hij stonk verschrikkelijk uit zijn bek en zijn gebit moest schoongemaakt worden. Hij is nu net 8 geworden. Tijdens het schoonmaken hebben ze ook 2 kiezen getrokken.

Wat betreft de narcose: je moet dat eerst maar even aan de dierenarts vragen, maar als je je zorgen maakt daarover, kun je eerst een bloedonderzoekje laten doen voordat hij onder narcose gaat. Zo kunnen ze zien of er afwijkende waarden zijn en eventueel de sterkte van de narcose erop aanpassen. Een bloedonderzoek moet standaard gedaan worden voor katten vanaf 7 jaar oud, maar als je zijn slechte weerstand griezelig vindt, overleg dat dan eerst even met de dierenarts.

Vaak, als ze bij een kat alles trekken, kunnen ze soms wel de hoektanden laten zitten, zodat het niet net een oud ventje lijkt, maar zelfs al zou alles getrokken worden, is dat een grote opluchting voor het dier, omdat de pijn dan snel weg is. Eten is geen enkel probleem. De meeste katten slikken droogbrokjes gewoon in 1x door, mits het niet die grote tandenbrokjes zijn natuurlijk.

Twee uur vind ik persoonlijk wel lang, voor het trekken van het gebit, waarschijnlijk duurt dat een stuk korter.
Het herstel van een kat daarna is opmerkelijk snel (het zijn niet zulke aanstellers als mensen ;-)). Vraag na de behandeling om pijnstillers (dat zijn van die superbreekbare pilletjes waarvan je er 1 per dag geeft). Die kun je vermalen tussen twee theelepeltjes, met een paar druppels yoghurt mengen en in een spuitje doen, dan is het zo naar binnen bij de kat. Meestal krijg je voor 5 dagen tot een week pijnstilling mee. Na een week moet je weer even op controle en waarschijnlijk merk je na 2 weken niks meer aan de kat.
"We moesten de kinderen helaas wegdoen, omdat onze katten allergisch bleken te zijn."
Gebruikersavatar
marian2778
Huiskat
Huiskat
Berichten: 20
Lid geworden op: 18 mei 2009 12:05
Locatie: Almelo

Re: Kiezen laten trekken?

Bericht door marian2778 »

Hallo!

Wat ontzettend lief dat je je zo zorgen maakt! Mijn kat Disney heeft twee jaar geleden hetzelfde probleem gehad. Ik zag op een gegeven moment dat hij ook na een brokje al stopte met eten. Hij begon steeds meer met zijn pootje naar zijn bekje te trekken als hij at. Ik ben met hem naar de dierenarts gegaan, en daar bleek dat hij een chronische tandvleesontsteking had. Wij stonden toen voor de keuze om in een keer alles eruit te laten halen, of in eerste instantie alleen de aangetaste tandjes. Wij hebben voor het laatste gekozen. Alles eruit, terwijl er nog wel goede tandjes tussen zaten vonden we wat rigoreus. De dierenarts heeft ons wel heel duidelijk gezegd dat de kans erin zat dat hij toch al zijn tandjes zou verliezen. We hebben heel duidelijk afgesproken dat hij zou proberen te redden wat nog kon en de rest eruit. Ik wilde absoluut niet dat hij pijn zou lijden, dus ook al was het een aardig prijzige operatie, alles voor mijn manneke. Uiteindelijk is meer dan de helft van al zijn tandjes eruit gegaan. Ook tandjes die licht aangetast waren zijn foetsie.

Na de operatie is hij nog een paar uur bijgekomen bij de dierenarts, maar gelukkig mocht hij dezelfde dag weer naar huis. Officieel mocht hij eigenlijk de eerste dag nog niks eten. In eerste instantie sliep hij als een blok. Maar toen hij weer een beetje wakker werd, hebben we eigenlijk heel erg gelachen. Ooit een dronken kat gezien? Hij zwalkte op zijn pootjes, zakte steeds door zijn achterpootjes heen. Eigenlijk heel sneu, maar dat kwam gewoon door de narcose. 's Middags tegen vier uur is hij weer thuisgekomen, en 's avonds was hij weer helemaal het mannetje. Nog wel wat wazig en moe, maar hij begon gelijk al om eten te zeuren. De eerste paar dagen heb ik hem alleen vleesbrokjes gegeven, fijngeprakt met een beetje water. Twee dagen later heeft hij weer harde brokjes gegeten. Nou, dat ging er wel in hoor! Niet zo snel als normaal, maar het bakje ging schoon leeg! En nu, twee jaar later gaat het prima met hem! Ik hou zijn gebitje goed in de gaten, en als ik zie dat het weer rood begint te worden, dan is het een streep naar de dierenarts.

Katten kunnen zich prima aanpassen met minder tandjes. En het is best een koddig gezicht, een stoere kater met een fietsenrekje!

Mocht je je echt zorgen maken over de narcose en zijn zwakke gestel, praat daar dan over met de dierenarts. Hij is er voor de kat, maar ook voor jou!
"Dogs come when they're called; cats take a message and get back to you later." - Mary Bly
Gebruikersavatar
Siris
Panter
Panter
Berichten: 405
Lid geworden op: 13 mei 2009 17:45
Locatie: Beverwijk

Re: Kiezen laten trekken?

Bericht door Siris »

Mijn Simba mist ook bijna zijn hele gebit, heeft alleen zijn hoektandjes nog. Vampiertje noem ik hem soms. Simba at meteen al na de operatie, ik heb nu een kitten met gebit en die eet alleen brokjes die nat zijn, terwijl Simba dus gewoon harde brokjes eet. Simba bleef nadat ik hem uit het asiel ook sukkelen. Het gaat nu dat hij zijn gebit heeft getrokken beter met hem, stinkt niet meer uit zijn bek (niet dat dat het ergste was). Zijn bekje blijft gevoelig, maar ik denk als ik zijn gebit niet had laten trekken er nog meer last van had.
Dat de operatie 2 uur duurt, ligt eraan denk ik hoeveel tanden en kiezen ze gaan trekken, bij Simba was dat dus bijna zijn hele gebit. Duurde erg lang, maar dat heb ik al als ik mijn katten een half uur bij de dierenarts moet achterlaten :smile:
Als de operatie voorbij is, moet de kat eerst wakker worden en een beetje actief, voordat je hem mee mag nemen, misschien zit die tijd er ook bij.
Mocht je je echt zorgen maken over de narcose en zijn zwakke gestel, praat daar dan over met de dierenarts. Hij is er voor de kat, maar ook voor jou!
Ik geloof ook niet dat de dierenarts onnodig risico neemt en doet wat het beste is voor de kat. Heel veel sterkte en succes. Laat je ons nog weten hoe het is gegaan?
Groetjes Siris
En een dikke knuffel van Simba en Iris.
Groetjes Daniëlle
Noa (17-5-13), Riley (25-1-16)& Marley (4-3-16)
(Fotoalbum)
Gebruikersavatar
Hilde_72
Huiskat
Huiskat
Berichten: 55
Lid geworden op: 19 mei 2009 19:22
Locatie: Emmeloord

Re: Kiezen laten trekken?

Bericht door Hilde_72 »

Bedankt voor jullie lieve reacties. Nu ik alle goede ervaringen gelezen heb, ben ik een stuk gerustgesteld!
Ik kon me haast niet voorstellen dat katten ""normaal" kunnen eten zonder al hun kiezen, maar blijkbaar toch wel! En als Otto daarna weer happy en vrolijk kan zijn, dan zou dat helemaal geweldig zijn.
Tsja, over de narcose blijf ik me zorgen maken, maar dat had ik ook al wel aangegeven aan de dierenarts. Zij zegt dat Otto verder in goede conditie is, zijn bloed is ook al op alles getest begin dit jaar, en dat ze hem tijdens een narcose uiteraard goed in de gaten houden. Dus daar moet ik op vertrouwen (en ja, ook ik vind het al erg om mijn manneke een half uur bij de dierenarts achter te laten ;-) ).
Ik ga zijn operatie nu eerst aanmelden bij de verzekering (dat moet vanaf 500 euro), en daarna ga ik een afspraak voor Otto maken. En uiteraard hou ik jullie op de hoogte!
Groetjes, Hilde
Otto (2,5) en Tessa (3)


A home without a cat, is just a house.
Gebruikersavatar
Admin
Administrator
Administrator
Berichten: 1915
Lid geworden op: 18 mar 2003 01:33
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Re: Kiezen laten trekken?

Bericht door Admin »

Hoi Hilde,

Ik denk niet dat je aan 500 euro komt. Wij waren 278 euro kwijt en daar zat het schoonmaken van het gebit bij (hoeft natuurlijk niet als alles getrokken wordt), een echo (vanwege een door de dierenarts gehoord hartruisje), 2 extracties, een pre operatief bloedonderzoek, voer en pijnstillers (5 stuks Zubrin 50 mg).

Extracties gaan niet per stuk, maar per 10 minuten (20,87 euro excl.) Trekken gaat op zich redelijk snel.

Ik denk dat je je over de narcose geen zorgen hoeft te maken. Als de kat bij een eerdere narcose geen problemen heeft gehad, is de kans klein dat deze keer anders zal zijn.
"We moesten de kinderen helaas wegdoen, omdat onze katten allergisch bleken te zijn."
Gebruikersavatar
Hilde_72
Huiskat
Huiskat
Berichten: 55
Lid geworden op: 19 mei 2009 19:22
Locatie: Emmeloord

Re: Kiezen laten trekken?

Bericht door Hilde_72 »

Hoi,

Mijn dierenarts had het toch echt over 450 tot 650 euro, een behoorlijk verschil met wat jullie zeggen.
Zij had het erover dat ze de kiezen niet gewoon kan trekken (omdat de boel zo ontstoken is, kunnen er dan restjes kies achterblijven wat weer infecties kan geven), maar dat ze de kiezen eruit moet snijden. En dat vergt wat meer tijd dan gewoon trekken. Misschien is dat het verschil bij jullie?
Ik denk dat ik anders nog maar even bel voor alle zekerheid, als het een lager bedrag is hoef ik de verzekering niet eerst in te lichten namelijk. Trouwens, mocht de verzekering niet akkoord gaan, dan doe ik het toch gewoon hoor! Alles voor mijn Otto :-)

Bedankt voor de tip!

Groetjes,
Hilde
Groetjes, Hilde
Otto (2,5) en Tessa (3)


A home without a cat, is just a house.
Gebruikersavatar
Cari
Tijger
Tijger
Berichten: 3007
Lid geworden op: 03 mei 2009 13:40
Locatie: Groesbeek

Re: Kiezen laten trekken?

Bericht door Cari »

Hallo Hilde,
Ik denk dat je wel aan dat hogere bedrag komt. In 2006 moest ik bij een van mijn katten alle tanden (behalve de hoektanden) laten trekken, omdat hij leed aan een ziekte waarbij de tandwortels oplosten (ben de naam daarvan even kwijt). Ik werd toen doorverwezen naar een specialist in Utrecht of Wageningen, omdat bijna geen dierenarts in staat zou zijn (en het instrumentarium zou hebben) om dit te doen. Ik ben toen verder gaan zoeken en kwam uiteindelijk bij een dierenarts terecht die zich gespecialiseerd had in tandheelkunde, maar wel een stuk goedkoper was dan de 'echte' klinieken. Ik was toen € 335,= kwijt, maar dat was dus 3 jaar geleden. Je bent verzekerd, dus zorg in ieder geval dat je iemand vindt die vakwerk levert. Ik heb ook akelige verhalen gehoord over dierenartsen die delen van wortels/kiezen laten zitten :evil: .
Overigens, het eten was daarna nooit een probleem , ook de brokjes niet :grin:
"No sound more comforting than the purring of a cat"

De kattenbende in beeld
Gebruikersavatar
Hilde_72
Huiskat
Huiskat
Berichten: 55
Lid geworden op: 19 mei 2009 19:22
Locatie: Emmeloord

Re: Kiezen laten trekken?

Bericht door Hilde_72 »

Hoi Cari,

In mijn woonplaats is één van de grotere en betere (en duurdere) dierenklinieken van Nederland, en ik heb zeer goede ervaringen met ze door eerdere zieke kattenbeesten. De betrefende dierenarts is ook gespecialiseerd in tandheelkunde. Dus ik weet zeker dat Otto daar in goede handen is!

Fijn om te horen dat het met jouw kat goed is afgelopen, en dat hij nog kan genieten van zijn brokjes :grin:

Groeten,
Hilde
Groetjes, Hilde
Otto (2,5) en Tessa (3)


A home without a cat, is just a house.
Gebruikersavatar
Cari
Tijger
Tijger
Berichten: 3007
Lid geworden op: 03 mei 2009 13:40
Locatie: Groesbeek

Re: Kiezen laten trekken?

Bericht door Cari »

Niet to the point, maar helaas is Tjelkie zonder zijn tandjes een jaar later doodgereden :-(
"No sound more comforting than the purring of a cat"

De kattenbende in beeld
Gebruikersavatar
Hilde_72
Huiskat
Huiskat
Berichten: 55
Lid geworden op: 19 mei 2009 19:22
Locatie: Emmeloord

Re: Kiezen laten trekken?

Bericht door Hilde_72 »

Oh sorry, verkeerde opmerking dus van mij... Excuus! :oops:
Groetjes, Hilde
Otto (2,5) en Tessa (3)


A home without a cat, is just a house.
Gebruikersavatar
Cari
Tijger
Tijger
Berichten: 3007
Lid geworden op: 03 mei 2009 13:40
Locatie: Groesbeek

Re: Kiezen laten trekken?

Bericht door Cari »

Niks verkeerde opmerking, kon jij ook niet weten...
"No sound more comforting than the purring of a cat"

De kattenbende in beeld
Gebruikersavatar
Boomer
Jaguar
Jaguar
Berichten: 703
Lid geworden op: 26 jul 2007 17:12
Locatie: papendrecht

Re: Kiezen laten trekken?

Bericht door Boomer »

Bij onze Banjer hebben we ook zijn kiezen( 3 stuks) laten trekken en het gebit laten reinigen. Wij waren toen rond de 200 euro kwijt. Het heeft daarna nog heerlijk alles gegeten.
Dieren zijn oprecht en liegen niet !
Gebruikersavatar
lievelijn
Cheetah
Cheetah
Berichten: 804
Lid geworden op: 22 sep 2008 19:50
Locatie: Roosendaal

Re: Kiezen laten trekken?

Bericht door lievelijn »

Hilde_72 schreef: In mijn woonplaats is één van de grotere en betere (en duurdere) dierenklinieken van Nederland, en ik heb zeer goede ervaringen met ze door eerdere zieke kattenbeesten.
niet om je ongerust te maken, maar dat het een goede dierenkliniek is wil niet zeggen dat ze hier goed in zijn ;-) iedere arts heeft zo´n zijn specialisatie. En ik denk dat dit wel echt specialistisch werk is, ik zou dus even informeren en evt. verder kijken. een goede DA zal hier eerlijk over zijn.
ik <3 Vlinder
Plaats reactie