Kat genezen van nierfalen, stoppen Fortekor?

Forum voor alle vragen m.b.t. nierziekten (nierfalen/nierinsufficientie)
Gesloten
droop
Kitten
Berichten: 5
Lid geworden op: 10 apr 2008 22:10

Kat genezen van nierfalen, stoppen Fortekor?

Bericht door droop »

Hallo, omdat ik toch twijfel wil ik graag een vraag stellen. Mijn kat, volgens de asielpapieren 11 1/2 jaar maar volgens 3 dierenartsen en wat we zelf aan haar gedrag merken, kan ze niet veel ouder zijn als een jaar of 7. Toen we haar ongeveer 3/4 jaar hadden begon ze plotseling dezelfde verschijnselen te vertonen (o.a. veel plassen, ontstoken tandvlees, veel drinken, niet meer willen eten) als onze vorige (oude asiel-) kat dus gealarmeerd heb ik haar meteen een algehele controle gegeven in de DA. Daaruit bleek dat het niet goed was met haar nieren, ze had o.a. een creat van 289 en ook haar ureum lag te hoog. Ze kreeg 1x een infuus en daarna 2,5 mg Fortekor per dag en nierdieet. Dat nierdieet leverde hele drama's op want ze lustte het gewoon niet. Af en aan at ze wel wat, afgewisseld met niersnoepjes en nierkorrels. Anderhalve week geleden dacht ik echt dat ik d'r binnenkort zou moeten laten inslapen, ondanks de eetlustopwekkende pillen at ze bijna niet meer en ze liep wankelend door het huis. In het tuincentrum toch ff langs de dierenafdeling gegaan en kwam tot mn verbazing nierdieet tegen van Beaphar. Uit wanhoop meegenomen en wat gebeurt er...? Droopy begint te eten alsof ze 4 maanden in moet halen en tot op heden eet ze weer helemaal normaal, ze is weer superlevenslustig, ze plast weer normaal en haar ontlasting is ook weer helemaal normaal. Ook is ze niet meer zo hangerig. Bij de laatste controle vorige week bleken al haar waarden weer normaal te zijn:

D'r ureum op 10.8 en d'r creatinine 161! De DA heeft nog even het bloedbuisje erbij gehaald en samen hebben we gezien dat ze ook geen anemie (ijzertekort) heeft. Fosfor is 1.31 (moet tussen 1.00 en 2.42 liggen), natrium (zouten) 159 (moet tussen 150 en 165 liggen), Kalium 3.8 (moet tussen 3.5 en 5.8 liggen) en Chloride 125 (moet tussen 112 en 129 liggen).
Nu was het advies van de DA om na de laatste Fortekorpil te stoppen met de Fortekor en ook met het nierdieet te gaan stoppen. Ik wissel het dieet van Beaphar inmiddels af met voer voor senioren (wat lager eiwitgehalte). De Fortekor is overmorgen op. Het gaat nog steeds goed maar ik ben huiverig om te stoppen met de Fortekor. De insteek van de DA is: iets anders is blijkbaar een oorzaak geweest van de ziekte, en nu het genezen is is het niet goed om met het dieet en de Fortekor verder te gaan. Ik ben dus huiverig, wat nu?

Bedankt alvast voor de reacties,

Nikki
Gebruikersavatar
Kattenbella
Tijger
Tijger
Berichten: 3006
Lid geworden op: 13 jan 2003 18:32
Locatie: Groningen

Re: Kat genezen van nierfalen, stoppen Fortekor?

Bericht door Kattenbella »

Ik denk niet dat je moet stoppen, kennelijk werkt de fortekor erg goed.
"All they need are little black-bow ties and top hats. They might even tip you at feeding time, if you're lucky"
Gebruikersavatar
rieneke
Tijger
Tijger
Berichten: 1521
Lid geworden op: 16 dec 2007 13:34
Locatie: leiden

Re: Kat genezen van nierfalen, stoppen Fortekor?

Bericht door rieneke »

blijkbaar is het geen cin (chronisch nierfalen) geweest, maar is iets anders de oorzaak geweest van de verhoogde waardes.
fortekor verlaagt de bloeddruk, waardoor het bloed makkelijker de nieren passeert.
omdat de waardes inmiddels weer goed zijn, kan je gerust stoppen met de fortekor, dat heeft nu geen toegevoegde waarde meer.
het dieet zou je kunnen blijven geven, om nierfalen in de toekomst voor te zijn,
fijn trouwens, dat zij zo is opgeknapt!
droop
Kitten
Berichten: 5
Lid geworden op: 10 apr 2008 22:10

Re: Kat genezen van nierfalen, stoppen Fortekor?

Bericht door droop »

Ik heb toch nog een keer contact opgenomen met de dierenarts en verteld dat het me niet helemaal lekker zat. Ik mag Droopy nog een maandje aan de Fortekor houden en als de uitslagen dan nog steeds goed zijn dan wordt het stoppen met de Fortekor. Helemaal in het begin had Droopy (het is een "zij") overigens een heel klein beetje bloed in haar urine, dat is over gegaan. Ik heb er iets over opgezocht op internet en dan kom je op allerlei soorten mogelijke blaasproblemen, wel en niet oplosbaar, en zelfs op nierbekkenontsteking. Mijn DA zegt dat wat er zo ongewoon is aan de genezing van deze kat, dat het in 4 maanden tijd gebeurd is. Normaal gesproken, bij b.v. een vergiftiging door planten o.i.d. zet de genezing in met een paar dagen. Ik ben wel van plan haar kalium in de gaten te laten houden en minstens 1x per jaar een volledige seniorencontrole te laten geven. Over een maandje weet ik in ieder geval of het de goeie kant op blijft gaan. Ze eet nog steeds lekker en is ook nog steeds enorm speels en levendig. Allebei bedankt voor het reageren, ik ben wel blij dat ik deze keer snel gereageerd heb op de verschijnselen, daardoor zijn we er op tijd bij geweest gelukkig!
Gebruikersavatar
Kattenbella
Tijger
Tijger
Berichten: 3006
Lid geworden op: 13 jan 2003 18:32
Locatie: Groningen

Re: Kat genezen van nierfalen, stoppen Fortekor?

Bericht door Kattenbella »

Gelukkig dat het zo goed gaat!

Ik zou denk ik wel doorgaan met het nierdieet na het stoppen met de fortekor.
"All they need are little black-bow ties and top hats. They might even tip you at feeding time, if you're lucky"
Chris Polanen
Kitten
Berichten: 7
Lid geworden op: 12 apr 2008 17:39

Re: Kat genezen van nierfalen, stoppen Fortekor?

Bericht door Chris Polanen »

Beste Nikki
Als dierenarts, sinds kort verbonden aan deze site, wil ik even reageren op op het geval van je kat Droopy. Toen je de eerste keer met je kat naar de dierenarts ging was er sprake van een acuut nierprobleem, waarschijnlijk veroorzaakt door een infectie.Het is voor dierenartsen niet altijd makkelijk om het onderscheid te maken tussen een acuut en chronisch nierprobleem.
De nierbekkenontsteking die je noemde is bijvoorbeeld een mogelijke oorzaak van een acuut verslechterde nierfunctie.
Een chronisch nierprobleem wordt behandeld met nierdieet en eventueel Fortekor. Een acuut probleem met infuus en eventueel antibiotica.Wat de oorzaak ook geweest is, de nierfunctie is hersteld en je dierenarts heeft gelijk: je kan dan stoppen met fortekor en nierdieet.

Aangezien er zoveel katten met nierproblemen zijn wil ik nog even ingaan op een paar aspecten van Droopy's ziekte en behandeling.
Ik denk dat andere eigenaren van nierpatienten daar ook problemen mee kunnen hebben.

-Er zijn allerlei manieren om te proberen een kat op nierdieet te krijgen.Warm maken, aanbieden naast de gewone voeding en de hoeveelheid gewone voeding steeds verminderen, (mengen is mogelijk, maar kan averrechts werken!) en uit de hand voeren(niet in de mond proppen).Probeer in ieder geval alle soorten uit. De fabrikanten proberen ze steeds lekkerder te maken. Ga er dus niet van uit dat het een paar jaar geleden niet lukte en nu dus ook niet zal lukken. Als niets lukt en de kat verzwakt, zoals in het geval van Droopy stop er dan mee en geef gewone voeding!Liefst seniorenvoeding.

-Ik heb vaker gehoord dat katten het nierdieet van Beaphar wel lusten en die van de dierenarts niet. In de dierenwinkel kunt u echter geen echte medische dieten krijgen. Die worden alleen door de dierenarts verkocht. In nierdieet dat bij de dierenarts verkrijgbaar is, zit speciaal eiwit. Vroeger was dat minder smakelijk, maar de smaak is de laatste jaren sterk verbeterd.Fabrikanten als Hill's en Royal Canin brengen bijna elk jaar nierdieten met verbeterde smaak op de markt.

- Fortekor is geen wondermiddel. Er zijn onderzoeken die aantonen dat nierpatienten langer leven als ze Fortekor krijgen, maar Fortekor kan nieren niet doen herstellen. Er zijn ook onderzoeken waaruit blijkt dat Fortekor slechts nuttig is bij een deel van alle nierpatienten.Namelijk de nierpatienten die eiwit verliezen via de urine. In mijn praktijk bepaal ik
het eiwitverlies via de urine om vast te stellen of Fortekor echt noodzakelijk is.

In volgorde van belangrijkheid zou ik bij nierpatienten adviseren:
1 Nierdieet

2 A-Bloeddrukmeting en behandeling van te hoge bloeddruk
Veel nierpatienten (en oude katten in het algemeen)hebben een te hoge bloeddruk.Deze richt grote schade aan in het lichaam, met name in de nieren, de ogen en de hersenen. Verslechtering van de nierfunctie, plotselinge blindheid en beroertes kunnen het gevolg zijn.
B-Kaliumbepaling en eventueel extra kalium toedienen.
Veel nierpatienten hebben een te laag kaliumgehalte in het bloed. Mogelijke gevolgen zijn spierzwakte en slechte eetlust.

3 Fortekor

Voor nierpatienten(en katten boven de twaalf jaar in het algemeen) adviseer ik een halfjaarlijkse gezondheidscontrole.
Hierbij hoort in ieder geval een lichamelijk onderzoek, een bloeddrukmeting en gewichtscontrole.Bloedonderzoek doe ik niet altijd elk halfjaar, maar wel elk jaar.
De creatinine waarde in het bloed is een maat voor de nierfunctie. Hoe hoger de waarde, hoe slechter de nierfunctie. De creatinine waarde stijgt echter pas boven de normaalewaarde als driekwart van de nierfunctie verloren is gegaan. Een goede creatinine waarde zegt dus slechts dat er nog meer dan een kwart van de nierfuntie aanwezig is.
Helaas is een goede creatinine waarde dus geen garantie
dat de nieren goed zijn. Het is in de praktijk wel de meest praktische test voor een snelle sreening van de nierfunctie.

In mijn artikelen op deze site zal ik terugkomen op meting van de bloeddruk en behandeling van hoge bloeddruk bij katten.
Gebruikersavatar
mbloe
Huiskat
Huiskat
Berichten: 23
Lid geworden op: 27 mar 2008 20:57

Re: Kat genezen van nierfalen, stoppen Fortekor?

Bericht door mbloe »

Hey!

Fijn dat het met Droopy weer beter gaat.
Ik heb een paar vragen:

1: Wat is het verschil fussen fortekor en benakol? (dat heeft mijn kat gehad van de DA, ook tegen nierfalen)
2: Welk eten van beaphar dacht ik, had je haar gegeven? mijn kat wil ook het eten van de DA niet goed eten....

Groetjes Mariska
Knuffel, Tosca, Drabber, Tarzan en Lapke
Gebruikersavatar
Sandra W
Tijger
Tijger
Berichten: 2500
Lid geworden op: 22 mei 2006 08:37

Re: Kat genezen van nierfalen, stoppen Fortekor?

Bericht door Sandra W »

Ik heb niet echt een antwoord op je vragen, maar ik weet wel uit eigen ervaring dat veel katten die geen nierbrokjes of nierblikvoer van de dierenarts (bijvoorbeeld Renal van Royal Canin of k/d van Hills) lusten wel het nierblikvoer van Clinic (uit de dierenspeciaalzaak) lusten. Dit ruikt veel sterker en oogt ook wat "vettiger" en dat vinden ze heerlijk. Het is ongetwijfeld niet zo goed als nierdieet van de dierenarts, maar het gaat er ook om dat ze goed eten, zodat ze veel energie opdoen. Misschien heb je hier wat aan.

groeten,
Sandra
Gebruikersavatar
mbloe
Huiskat
Huiskat
Berichten: 23
Lid geworden op: 27 mar 2008 20:57

Re: Kat genezen van nierfalen, stoppen Fortekor?

Bericht door mbloe »

Hey Sandra!

Van de dierenwinkel heb ik van animonda petfoods experts "Integra" Protect, Feline diet, een of ander Duits eten, wat ze schijnbaar ook graag lusten. Ik ben nog bezig met de andere kuipjes op te maken, en dan ga ik deze proberen...
Zie verder hiervoor op mijn eigen topic... ;-))

Mariska
Knuffel, Tosca, Drabber, Tarzan en Lapke
droop
Kitten
Berichten: 5
Lid geworden op: 10 apr 2008 22:10

Re: Kat genezen van nierfalen, stoppen Fortekor?

Bericht door droop »

Chris Polanen schreef:Beste Nikki
Als dierenarts, sinds kort verbonden aan deze site, wil ik even reageren op op het geval van je kat Droopy. Toen je de eerste keer met je kat naar de dierenarts ging was er sprake van een acuut nierprobleem, waarschijnlijk veroorzaakt door een infectie.Het is voor dierenartsen niet altijd makkelijk om het onderscheid te maken tussen een acuut en chronisch nierprobleem.
De nierbekkenontsteking die je noemde is bijvoorbeeld een mogelijke oorzaak van een acuut verslechterde nierfunctie.
Een chronisch nierprobleem wordt behandeld met nierdieet en eventueel Fortekor. Een acuut probleem met infuus en eventueel antibiotica.Wat de oorzaak ook geweest is, de nierfunctie is hersteld en je dierenarts heeft gelijk: je kan dan stoppen met fortekor en nierdieet.
Goeiedag Chris,

fijn dat je reageert aangezien nierproblemen zo vaak voorkomen bij katten (en honden?).
Om even terug te reageren: Droopy heeft in het begin antibiotica gekregen maar dat veranderde niets aan de tandvleesontstekingen dus er kon volgens de dierenarts geen sprake zijn van een bacterie. Met de Fortekor (2,5 mg) en het nierdieet zijn ook de gebitsproblemen over gegaan. Ze kan zelfs weer brokjes eten.
Wat het dieet betreft; ik ben ervan op de hoogte dat het nierdieet bij de DA van hogere kwaliteit is, maar ik heb echt ALLE soorten uitgeprobeerd, in samenwerking met de DA (die zo met ons te doen had dat ik heel veel gratis heb gekregen). Echt, van Hills t/m Royal Canin en andere merken. Droogvoer en natvoer, om het lekker te maken mengde ik er zelfs niersnoepjes van Hills doorheen (eerst vermalen) en ze kreeg de dure en lekkere versie van Fortekor. Zelfs met een hele "eetpil" weigerde ze gewoon dagenlang te eten. Ik had al het gevoel, omdat er verder geen afwijkingen meer te merken waren, dat het aan het soort voer lag. (Je kent het wel, omvallen van de honger maar alleen ff snuffelen en neus optrekken). Vandaar dat ik erg blij ben dat ze nu in ieder geval weer eet. Op dit moment gaat het nog steeds redelijk tot goed. Terwijl ze eerst alleen nog maar bij ons op de bank wilde hangen en slapen en ze het ook zo koud had dat ze ONDER de dekens bij ons wilde liggen, is dat allemaal weer genormaliseerd. Ze speelt weer, rent lekker door het huis en gaat veel naar buiten. Ze brult weer zelf om meer eten en haar ogen staan ook weer helder.
Het is gewoon een heel andere kat. Ik ga haar na de nacontroles (nog 2) overigens elk half jaar laten controleren.
Ik heb al een testje klaarliggen voor haar urine. Ik zit wel te denken aan evt kaliumsuppletie, haar kalium heeft wel een goede waarde maar lijkt toch een beetje naar de lage kant te neigen.

Maar dat wil ik met de volgende controle laten bekijken (net als eiwitverlies) op 5 mei a.s.
Haar bloeddruk is van meet af aan goed, bij alle controles, ook toen ze zo ziek was.

Ik had wel nieuwe Fortekor gehaald maar denk er toevallig vandaag over om er toch mee te stoppen. Het is niet zo lang tot 5 mei, ik hoop dat het zonder ook goed blijft gaan.
Ik geef nu steeds 2 dagen nierdieet van Beaphar (ze vindt Trovet en ander nat dieetvoer niet te eten) afgewisseld met 2 dagen seniorenvoer.
Overigens; ze de eerste maanden bij ons voer gekregen van Royal Canin dacht ik, in ieder geval was het een verdacht voer waardoor mogelijk nierfalen wordt getriggerd bij honden en katten: zie http://www.fda.gov/consumer/updates/pet ... allup.html" onclick="window.open(this.href);return false; . Er staat op de site o.a. een link naar door fabrikanten teruggehaalde voeders. Het onderzoek is door diverse labs verricht voor de FDA.

Ik ben meteen met dat voer gestopt toen ik het gelezen had.

Maar goed, ik hoop gewoon dat het met Droopy goed blijft gaan en we haar nog een paar plezierige laatste jaren kan geven waarin we nog veel van haar mogen genieten.

Bedankt voor je reactie,

Nikki
Laatst gewijzigd door Admin op 14 apr 2008 15:45, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Quote aanpast. @Nikki, quote alleen de tekst die nodig is voor je bericht.
Gebruikersavatar
sjefke
Huiskat
Huiskat
Berichten: 48
Lid geworden op: 15 apr 2008 21:16

Re: Kat genezen van nierfalen, stoppen Fortekor?

Bericht door sjefke »

Ooit werd bij een kat van mij toen ze een jaar of 5 was, een bloedonderzoek gedaan. Hier kwam uit dat ze het aan haar nieren had, en moest voor de rest van haar leven op nierdieet.

Nou, hemel en aarde bewogen, maar ze vrat het natuurlijk niet... Ook de rest van mijn katten niet overigens...

Toen maar weer gewoon voer gaan geven.... Niet goed, maar ja, helemaal niet eten is ook niet goed...

Cindy is uiteindelijk 19 jaar geworden! Op het moment van het bloedonderzoek zullen de waarden even niet goed zijn geweest, maar er was dus absoluut niets ernstigs aan de hand, anders had ze nooit zo oud geworden.
droop
Kitten
Berichten: 5
Lid geworden op: 10 apr 2008 22:10

Re: Kat genezen van nierfalen, stoppen Fortekor?

Bericht door droop »

sjefke schreef: Cindy is uiteindelijk 19 jaar geworden! Op het moment van het bloedonderzoek zullen de waarden even niet goed zijn geweest, maar er was dus absoluut niets ernstigs aan de hand, anders had ze nooit zo oud geworden.
Ik weet a.s. maandag 5 mei (controle) of het nu goed gaat zonder Fortekor (heb haar er toch afgehaald) en een seniordieet af en toe afgewisseld met nierdieet. Droopy is nog steeds erg levendig en speels, ze eet nog steeds redelijk tot goed en eet ook bijna alles wat 'r voorgeschoteld wordt. Maar soms...ik weet het niet..maar goed het is nog maar 2 dagen, het zal me benieuwen. Wat goed dat Cindy zo oud is geworden! Ik weet van Droopy niet zeker hoe oud ze is maar ik hoop gewoon dat het nog heel wat jaartjes goed mag gaan :edance:
Gebruikersavatar
sjefke
Huiskat
Huiskat
Berichten: 48
Lid geworden op: 15 apr 2008 21:16

Re: Kat genezen van nierfalen, stoppen Fortekor?

Bericht door sjefke »

Nou Droop, hoe was de uitslag?

Zolang je kat nog steeds lekker uit haar ogen kijkt, lekker eet en speels is, gaat het volgens mij wel goed... Maar ja, katten kunnen natuurlijk heel lang iets verborgen houden... Rotbeesten! :lol:

Ik hoop ook dat Droopy nog een aantal jaren mee kan...
droop
Kitten
Berichten: 5
Lid geworden op: 10 apr 2008 22:10

Re: Kat genezen van nierfalen, stoppen Fortekor?

Bericht door droop »

Hoi Sjef,

sorry dat het zo lang geduurd heeft met antwoord; nadat ik Droop in overleg met de dierenarts van de Fortekor had gehaald ging ze weer achteruit. Haar nierwaarden stegen weer snel, richting het punt waar het echt te hoog wordt. Het heeft 2 zenuwslopende maanden gekost waarin we het hele proces weer opnieuw mee mochten maken van steeds slechter eten, enorm afvallen en verzwakken. Heb dus met een knoop in m'n maag en een enorm schuldgevoel gezeten en bovenal de vraag of ze er dit keer wel bovenop zou kunnen komen. Ongeveer 2 weken geleden toen het echt te erg leek te worden kon ik nog maar 1 ding bedenken (na alles al geprobeerd te hebben tot dwangvoederen aan toe); beetje tonijnsap uit blikje van de bio-dierenwinkel door het zachte niervoer met Fortekorpil. En voila, madame begon weer te eten; als uitgehongerd! Nadien heeft ze alle (zacht-) voer ook weer gewoon gegeten zonder de truc van het tonijnsap. De ene keer eet ze heel veel, hangt ook af van het weer heb ik gemerkt, hoe warmer hoe minder trek. De andere keer eet ze iets minder maar ze krijgt in ieder geval elke dag haar pil zonder problemen naar binnen, haar plasjes worden weer normaler (waren echt van megaformaat) en de lusteloosheid is over. Ze rent weer heen en weer en heeft het erg druk met haar dakterras bewaken. Het is nogal groot dus sja..;-)
Ik hoop dat het zo door blijft zetten en dat het over een maand weer echt normaal is, net als vorige keer. A.s. Maandag mag ze weer voor controle dus dan is er daadwerkelijk ook te zien of het klopt van de verbetering. Een ding; haar van de Fortekor afhalen doe ik dus niet meer, juist daardoor gaat het blijkbaar goed!
Weer wat geleerd...pfoee... :catani:
Gebruikersavatar
rieneke
Tijger
Tijger
Berichten: 1521
Lid geworden op: 16 dec 2007 13:34
Locatie: leiden

Re: Kat genezen van nierfalen, stoppen Fortekor?

Bericht door rieneke »

nou zeker wat geleerd, bedankt!
wat een stress zeg, maar heerlijk te lezen dat het weer beter gaat!
Gesloten