zieke kitten

Als je denkt dat er iets mis is met je kat, bel dan eerst even de dierenarts(assistente) voor advies. Want al zijn er op het forum veel mensen met ervaring, een juiste diagnose kan alleen gesteld worden door een dierenarts.
Gesloten
sara
Kitten
Berichten: 5
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:49

zieke kitten

Bericht door sara »

Mijn kat van 6 jaar heeft voor het eerst gejongd: 2 vrouwtjes en 1 mannetje van ondertussen 7 weken oud. Maar van bij de geboorte viel het op dat het mannetje veel kleiner en magerder was dan de vrouwtjes. Na 4 weken was dit verschil duidelijk merkbaar en zijn we ermee naar de dierenarts geweest. Die zei dat het mannetje waarschijnlijk een nakomertje was en dat hij dit wel zou inhalen.
Maar sinds vorige nacht is dat kleintje heel lusteloos en heeft bijna geen kracht meer. De 2 vrouwtjes lopen lustig rond en spelen voortdurend, maar met hem gaat het helemaal niet goed. Hij is fel verzwakt op enkele uren tijd en zijn haartjes staan ook niet meer mooi dicht. Hij zakt door zijn pootjes als hij probeert op te staan en hij kan zijn hoofdje precies niet meer ophouden.
Vanmiddag zijn we er dan opnieuw mee naar de dierenarts geweest en die zei dat het er helemaal niet goed uit ziet. Het beestje is totaal verzwakt, alsof het al een hele tijd niet meer gegeten heeft. Maar het ligt evenveel bij de moederkat als de andere twee en volgens ons drinkt het ook even veel.
We hebben nu speciaal voer meegekregen dat we om het uur in zijn bekje moeten doen en hem op een kersepitjekussentje leggen zodat hij warm blijft. Volgens de dierenarts is het helemaal niet zeker dat hij erdoor zal komen...
Heeft er iemand als zoiets meegemaakt? Zouden die andere twee ervoor gezorgd hebben dat het kleintje nie kon drinken? De moeder stoot hem zeker niet af, dus volgens ons ligt het niet aan de moeder.
Emma Boom
Tijger
Tijger
Berichten: 1385
Lid geworden op: 02 feb 2003 17:45

Bericht door Emma Boom »

Het kan heel goed dat de sterkere kleintjes de beste plek aan de melkbar hebben gezocht en hem daardoor verdrongen hebben.
Heeft je dierenarts het vochtgehalte van het kitten gecheckt? Zo te horen heeft hij vochtgebrek.
Je kunt hem wat oppeppen door een beetje druivensuiker en een stukje van een boullionblokje samen met wat warm water op te lossen en hem dat met een spuitje in zijn bekje geven. Dat is echt een boost waardoor hij wellicht flink bijkomt, en dan ga je op de piek (na zo'n 20 minuten) bijvoeren.

Het pittenkussen is prima, maar als hij al uitgdroogd is, moet hij extra vocht hebben. Dat kan per infuus, maar je kunt ook zakjes RC rehydration support kopen (bij de da) en dat volgens de voorschriften klaarmaken en hem elk uur een beetje geven. Zo heb ik zwakkere kittens er vaak doorheen gesleept.
Zorg dat hij wel van het pittenkussen af kan als het te warm is, maar als hij koud aan gaat voelen, moet je hem warm houden.

Als je het idee hebt dat hij wegglijdt, leg hem dan wat koeler. Het lichaampje van een stervend kitten wordt kouder om de pijn niet te voelen en zodoende een zachtere dood te kunnen sterven. Je ziet het aan de houding: het dier strekt zich dan helemaal met de voorpootjs vooruit, de achterpootjes naar achteren en het halsje achterover. Als dat zo is, zou ik niet meer ingrijpen maar hem de rust gunnen om naar de regenboog te gaan. Op zo'n moment ingrijpen werkt nl. vrijwel nooit, en dan moet hij onnodig lijden.

Maar goed, ga eerst uit van het positieve, geef hem zijn zout/suiker-boost en ga bijvoeden op de piek. Eventueel wat water door het voer, zodat hij in ieder geval voldoende vocht binnenkrijgt.

Succes, en als je vragen hebt, roep gerust!
Gebruikersavatar
veronikske
Panter
Panter
Berichten: 423
Lid geworden op: 10 sep 2005 14:02
Locatie: Belgie-limburg

Bericht door veronikske »

Goh Sara,

Er kan zoveel mis zijn, is het ziek geworden? Heeft het een aangeboren afwijking waardoor het verzwakt? Heeft het niet mogen drinken bij de moeder? Kan het drinken, heeft het een zuigreflex? Hier is niet zomaar één twee drie een antwoord op te geven, belangrijk is nu dat je die speciale voeding van de DA goed en regelmatig geeft, dat betekend dat je ook s'nachts zal moeten opstaan, en hem vooral goed warm houden, zo'n kersenpitkussen is oké, maar dat moet je regelmatig opnieuw opwarmen, beter is als je hem onder een warme lamp legt ( een kartonnen doos, handdoek erin, lamp erboven ).
Heeft de DA je uitgelegd hoe je die melk moet toediennen? Je moet oppassen dat het in zijn slokdarm gaat, en niet in zijn longen, je moet daarom langzaam kleine beetjes geven, over z'n keeltje wrijven help om de slikreflex op te wekken. Na de voeding moet je ook het buikje wat masseren, dit doet mams normaal gezien, om de kleintjes te helpen met hun ontlasting.

Ik wens je veel succes, en veel beterschap voor de kleine.

liefs veronikske
katten zijn als chips...je kan niet stoppen na één...
sara
Kitten
Berichten: 5
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:49

Bericht door sara »

Het kleintje is vanmorgen overleden :cry:

Toch opeens wel onverwacht, want na het toedienen van de voeding (in totaal 2 dagen en nachten om het uur) ging het steeds beter met hem. Hij liep weer rond en probeerde een beetje te spelen. Maar dan is het op een uurtje tijd toch erg verslechterd. De mama-kat heeft hem in dit uur ook 2x van de zetel geduwd, dus we hadden wel een vermoeden dat het niet lang meer zou duren. We hebben het kleintje dan dicht bij ons genomen, en na 2 kreuntjes is het gestopt met ademen.

Raar hoe zo'n beestje 7 weken zonder problemen kan overleven en dat het dan toch verkeerd kan gaan. De wet van de natuur zeker...

Toch bedankt voor jullie goede raad! We hebben die nauwkeurig opgevolgd en zo hebben wij het gevoel dat we niet meer konden doen dan we hebben gedaan. Bedankt daarvoor!
Gebruikersavatar
Lotte
Cheetah
Cheetah
Berichten: 959
Lid geworden op: 17 jun 2005 14:11
Locatie: Leeuwarden
Contacteer:

Bericht door Lotte »

Sara, wat jammer dat hij het, ondanks jullie goede zorgen, niet geredt heeft.
Hij heeft in ieder geval in zijn korte leventje veel liefde en zorg gehad, een groter geschenk kan je hem niet mee geven naar de Regenboog.

Sterkte met jullie verlies!
Als niemand je begrijpt, ben je tenminste geen simpele ziel
Wat gij niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Gebruikersavatar
veronikske
Panter
Panter
Berichten: 423
Lid geworden op: 10 sep 2005 14:02
Locatie: Belgie-limburg

Bericht door veronikske »

Ah gossie, da's niet zo'n goed nieuws, ik denk inderdaad dat het zo heeft moeten zijn dan, er was waarschijlijk iets fundamenteel mis met het kleintje, waar niks meer aan te verhelpen viel. Jullie hebben gedaan wat jullie konden, als ik het zo lees. Veel sterkte gewenst, en jullie kleine man zit nu op de regenboog en speelt daar met al de anderen.

liefs veronikske
katten zijn als chips...je kan niet stoppen na één...
Gebruikersavatar
Cathy
Huiskat
Huiskat
Berichten: 46
Lid geworden op: 22 jun 2005 17:19
Locatie: Moorsele West-Vlaanderen Belgie

Bericht door Cathy »

Soms kan de toestand van een kitten razendsnel achteruitgaan ,heb het zelf ondervonden in het asiel .

Ook Hanneke die ik opgevangen had en de beste zorgen kreeg overleed toen ze 4 maanden was ,op een maandagavond in December werd ze plots ziek en s'anderdaags overleed ze in mijn armen :cry:

Ons engeltje had een aangeboren afwijking en was ook door mamapoes verstoten.

Lieve Sara ,jullie hebben gedaan wat je kon en het engeltje is vredig kunnen heengaan omringd door mensen die het liefhadden.
In zijn korte leventje heeft het heel wat liefde en toewijding ervaren ,nu gaat het naar de regenboog waar het gezond en wel kan spelen en over jullie zal waken.

Sterkte ,

Cathy
Cathy ,trotse mama van Harry,Droopy,Kayleigh,Aristo,Gismo (Dido+) Karel,Felix (Hanneke+) Maaike ,Titi en Siska.
Gesloten