Als je denkt dat er iets mis is met je kat, bel dan eerst even de dierenarts(assistente) voor advies. Want al zijn er op het forum veel mensen met ervaring, een juiste diagnose kan alleen gesteld worden door een dierenarts.
3 weken geleden heb ik een katertje gekocht. Deze is nu 12 weken en we zijn vandaag langs de dierenarts geweest voor de tweede inenting. Gelukkig is alles goed gegaan. Alleen de dierenarts heeft gemerkt dat een testikel van mijn britse kater niet ingedaald is.
de arts heeft gezegt dat het over paar maanden duidelijk zal zijn.
Nu is mijn vraag, heeft iemand ervaring hiermee? Kan het zo zijn dat de andere testikel zal indalen ? En zal het wel handig zijn als ik zijn onderbuik en lies voorzichtig masseer?
Er zijn volgens mij geen behandelingen bekend die helpen om de testikels in te doen dalen.
Ik neem aan dat het de bedoeling is dat de kater op 6 maanden gecastreerd wordt. Tegen die tijd is die bal meestal wel ingedaald.
Als de bal bij 6 maanden nog niet is ingedaald is er de keuze om hem te laten zitten of hem met een wat zwaardere operatie toch te laten verwijderen. Maar je zou dan ook nog even kunnen wachten want het zou zelfs nog bij 9 maanden kunnen gebeuren. Wel is het advies uiteindelijk die bal ook te verwijderen.
Rik schreef: 04 mei 2018 13:11
Er zijn volgens mij geen behandelingen bekend die helpen om de testikels in te doen dalen.
Ik neem aan dat het de bedoeling is dat de kater op 6 maanden gecastreerd wordt. Tegen die tijd is die bal meestal wel ingedaald.
Als de bal bij 6 maanden nog niet is ingedaald is er de keuze om hem te laten zitten of hem met een wat zwaardere operatie toch te laten verwijderen. Maar je zou dan ook nog even kunnen wachten want het zou zelfs nog bij 9 maanden kunnen gebeuren. Wel is het advies uiteindelijk die bal ook te verwijderen.
Heel erg bedankt voor je bericht, ben heel wat wijzer geworden door de geadviseerde topic ook.
Ik heb mevrouw benaderd waar ik de kitten gekocht heb en gevraagd of de vader van de kitten een binnenbal heeft of niet. En hierdoor kan ik weten dat het erfelijk is of niet. Zij gaat de baas van de dekkater benaderen en dan laat ze het mij weten.
Zo kan ik weten wat mij te wachten staat en zal een mijn zorg eraan wat verminderen.
Mijn Teun zijn ene bal daalde pas in met 7 maanden. Hij is toen gelijk gecastreerd. Als de bal met 9 maanden nog niet in ingedaald bij jouw kater zou ik hem wel operatief laten verwijderen. Laten zitten geeft teveel risico.
Hij blijft dan echt kater en kan gaan sproeien en schreeuwen. Maar er is ook meer kans op kanker doordat de bal op een te warme plaats zit.
Maar dat de bal met 12 weken nog niet voelbaar is, is nog niets om je zorgen om te maken.
Een kater met een niet ingedaalde bal is niet geschikt als dekkater. Daar mag niet mee gefokt worden volgens de regels. Lijkt mij dus stug dat de dekkater dat zou hebben. Of het zou nest van niet geregistreerde ouderdieren moeten zijn - zonder stamboom.
Als het echt om cryptorchidie gaat zou het ook via de moeder kunnen komen. Alleen bij een poes is dat niet te zien.
Maar het is nu inderdaad nog te vroeg om je echt zorgen te maken. Ik begrijp ook dat de kans op cryptorchidie heel klein is (0,7%).
Overigens is het wel interessant om te weten of het erfelijk is. Dus is het handig als de fokster ook kan informeren bij de andere mannelijke kittens naast alleen de dekkater. Maar de kans dat het via een dekkater komt is inderdaad heel klein omdat katers met cryptorchidie meestal ook steriel zijn.
Heel erg bedankt voor jullie reacties en geruststelling. De baas van de dekkater heeft aangegeven dat de vader van mijn kitten kerngezond is en geen afwijkingen heeft. Dus er is groot kans dat alles nog goed komt hopelijk.
Een enkele of dubbele cryptorch komt redelijk vaak voor.
Een castratie van zo'n kater is meestal uitgebreider dan die van een kater waar allebei de ballen wel ingedaald zijn.
Je kan het castreren vergelijken qua prijs met die van een sterilisatie.
Alleen kattenliefhebbers kennen het genot van muzikale kruiken in bed die nooit afkoelen(Susan Millen)
Ook ik heb één katertje met een "binnenbal". Zijn broertje (Boef) heeft dit niet. Ook vader niet. Toch is het wel erfelijk, vertelde de dierenarts mij. Het volgende ben ik door onderzoek en navraag bij mijn dierenarts hierover te weten gekomen:
1. Een of twee niet ingedaalde balletjes zijn erfelijk.
2. De balletjes van een kater kunnen tot 8 maanden indalen. In ons geval is het ene balletje al helemaal ingedaald en de ander zit nog in buik of lies.
3. De "binnenbal" is vaak kleiner, maar produceert nog wel hormonen en in een enkel geval óók zaad. Het is dus niet zo dat een kater met binnenballen niet voor nageslacht kan zorgen.
4. De binnenbal laten zitten, is minder wenselijk hierdoor. Een ander bijkomende reden is dat deze binnenbal later voor problemen kan zorgen in de buik. (Het weefsel zit namelijk in een warmere omgeving dan eigenlijk zou moeten.) Dit kan ontstekingen of irritaties in de buikholte veroorzaken en in sommige gevallen kanker. (Maar dat laatste lijkt nog niet helemaal bewezen....)
5. De dierenarts kan d.m.v. voelen of echo er achter komen waar de binnenbal zit, mocht het uiteindelijk niet vanzelf goedkomen. Het meest ideale is dan de lies, want die incisie is klein en de bal kan dan nog relatief makkelijk verwijderd worden. In de buik is complexer. Dan moet er een echte buikoperatie gedaan worden en dat is niet grappig voor de kat. Toch wegen de nadelen van de operatie niet op tegen de nadelen voor baas en kat als de bal blijft zitten. De kater krijgt dan namelijk nog steeds last van de hormonen.
6. Een buikoperatie of liesoperatie is inderdaad een stuk duurder dan een simpele "gewone" sterilisatie. Prijs is vaak 5 x zo hoog.
Ik heb daarom (in overleg met de dierenarts) besloten dat ik nog 2 maandjes wacht. (Bliksem is nu 6 maanden.) Dat kan, want ze hebben nog geen sproeidrang en zijn nog heel lief voor elkaar. Mocht dit veranderen, dan moeten we misschien eerder handelen. Met de 8 maanden gaan we nog een keer kijken wat er is gebeurd. (Hij had met 3 maanden nog niets ingedaald en met 4,5 maanden wel een balletje ingedaald. Dus de hoop is er. Maar de kans is wel klein.)Daarna gaan wij over op sterilisatie. (Of de bal er nou wel of niet is.... Dan gaan we er naar op zoek.) Positief puntje: Dan hebben mijn mannetjes nog wel even de tijd om lekker door te groeien. Want laten we eerlijk wezen: die hormonen zorgen óók voor een wat bredere kop en schouders, wat ik dan wel weer mooi vind.
Heeft iemand ervaring met zo'n operatie voor een katertje? Ben wel benieuwd.
Groet, Madelon.