Opgezette buik

Als je denkt dat er iets mis is met je kat, bel dan eerst even de dierenarts(assistente) voor advies. Want al zijn er op het forum veel mensen met ervaring, een juiste diagnose kan alleen gesteld worden door een dierenarts.
Adnarim1976

Opgezette buik

Bericht door Adnarim1976 »

Hoi,

Mijn kater van 11 jaar heeft ene opgezette buik. Echt ziek is hij niet, maar hij lijdt wel onder de grote buik. Hij heeft er last van bij het lopen en springen. Hij is sinds gisteren ook misselijk. Hetgeen dat in zijn buik zit lijkt tegen zijn maag aan te drukken. Hij heeft de opgezette buik sinds ruim een week. Afgelopen woensdag ben ik naar de dierenarts geweest. De suikerwaarde en nierfunctie is goed. Er is verder geen onderzoek (leverfunstie, rectaal o.i.d.) gedaan. Wegens dat de buik zo is opgezet kan de dierenarts niet voelen wat er aan de hand kan zijn. Ik moet een echo laten maken. Helaas was ik vorige week niet in de gelegenheid dat te laten doen. Ik hoop de komende dagen dat te kunnen doen. We moeten er toch snel achter komen wat hij heeft.

Heeft iemand ervaring met zo iets? Wij dachten zelf aan obstipatie wegens verandering van voeding. Hij eet namelijk vanaf zijn 3e jaar blikvoer wegens blaasproblemen. De laatste tijd eet hij droog voer omdat we onderttussen 5 katten hebben bij elkaar. Sinds kort hebben we twee katertjes van 1 jaar erbij.
Gebruikersavatar
Poezebal
Panter
Panter
Berichten: 456
Lid geworden op: 04 jan 2003 17:43
Locatie: ergens in drenthe
Contacteer:

Bericht door Poezebal »

Ik heb geen flauw idee wat het zou kunnen zijn, maar ik zou alleen maar maken dat je als de donder bij de dierenarts komt!

Het klinkt alles behalve goed, en daarbij had ik gelijk zelf op deze onderzoeken gestaan, want je hebt je er wel wat in verdiept blijkbaar.

Ik wil niet raar overkomen (ik ben gewoon raar, kan ik ook niet helpen) maar ik vind het jammer dat je schrijft dat je geen tijd had de afgelopen week de echo te laten maken.

Hier MOET je tijd voor maken, want je kat is duidelijk ziek, dat maak ik op uit alles wat je schrijft, en heeft er veel last van.
Het dier lijdt er dus onder, en een dier mag niet hoeven lijden.
Zij hebben ook gevoel en weten wat pijn is.

Stel je voor dat jij verstopt zou zitten en je loopt hier dan dadelijk zowat 2 week mee rond, voor je zelf had je dan toch ook tijd gemaakt en een huisarts opgezocht?

Want wat nu als je de aankomende 2 week weer geen tijd hebt? Dan loopt je arme kat maar rond met dat wat hij ook maar mag hebben.

Voor het zelfde geld is het zeer ernstig, en het zou zelfs besmettelijk kunnen zijn voor je andere katten, en kan het dus totaal verkeerd aflopen,hoe eerder je er bij bent hoe beter.

Ik zou het niet in mijn hoofd halen het een week te laten geworden.
Ik sta liever voor een poep en een scheet bij de DA, of ik nou tijd heb of niet.
Voor mijn dieren MAAK ik tijd, en anders zorg ik er voor dat er iemand is die met de nodige uitleg heen kan gaan, zodat mn dieren geholpen worden en niet hoeven te lijden.


Hoe gaat het nu met de kater en heb je een weekendarts in de buurt?
Anders gewoon naar de DAkliniek bellen, zijn ze er niet, dan krijg je als het goed is een vervangend nummer.

Ik hoop voor je kat en voor jullie dat het allemaal niet te lang duurt, want met wachten kun je onnodige schade van binnen laten ontstaan, wat niet te herstellen is.

Succes en houd ons op de hoogte.
Ik ben in vorm :cool:. Rond is toch ook een vorm?
Achter elke traan van verdriet, zit een glimlach van herinnering..
Gebruikersavatar
Shaz
Tijger
Tijger
Berichten: 1265
Lid geworden op: 10 jan 2003 18:56

Bericht door Shaz »

Ik hoop niet dat ik gelijk heb maar door de dikke buik, de stress van twee nieuwe katjes en het slecht eten denk ik aan FIP.
Daar kan je hier http://www.dierenkliniekwilhelminapark. ... P/fip.html meer informatie over vinden.
Maar zoals ik al zei, ik hoop maar dat het iets anders is. Het lijkt me in ieder geval belangrijk om zo snel mogelijk verder onderzoek te laten doen zodat duidelijk wordt waar hij nou precies last van heeft.
Heel veel succes ermee!
groetjes Sharon
Gebruikersavatar
sKatje
Panter
Panter
Berichten: 411
Lid geworden op: 10 sep 2003 23:07
Locatie: Antwerpen

Bericht door sKatje »

Poezebal schreef:Ik wil niet raar overkomen (ik ben gewoon raar, kan ik ook niet helpen) maar ik vind het jammer dat je schrijft dat je geen tijd had de afgelopen week de echo te laten maken.
Dat heeft hij/zij niet geschreven. 'niet in de gelegenheid zijn iets te laten doen' kan verschillende dingen betekenen. Let's not jump to conclusions ;)

Adnarim1976, laat die echo asap maken. Heeft de DA niks gezegd ivm fip?
Adnarim1976

Bericht door Adnarim1976 »

Zoals ik al schreef ben ik met mijn kat vorige week al naar de dierenarts gegaan. Deze adviseerde mij een echo te laten maken. Dit kan pas aanstaande vrijdag in heel Zuid-Holland wegens de vakanties van de radiologische specialisten. Dus dat bedoel ik dan ook dat ik niet in de gelegenheid was om een echo te laten maken.
Ik heb nu afgesproken dat ik morgen terug ga naar de dierenarts om een foto te laten maken. Hierop is minder te zien, maar ik heb aan de dierenarts duidelijk gemaakt dat het niet tot vrijdag kan wachten (dus dat ik dan een echo laat maken).
Ik wil er nog even aan toevoegen dat ik op aanraden van (de assistente van) de dierenarts vorige week eerst een paar dagen het heb aangekeken. Ook dit weekend heb ik contact gehad met een weekenddierenarts. Deze adviseerde mij gewoon zo snel mogelijk een echo te laten maken. Dit kan dus pas vrijdag.
Aangezien er geen radicale verandering was in de situatie van mijn kat, behalve dan enkele keren overgeven was er volgens de dierenarts geen reden om gebruik te maken van de weekenddierenarts. Deze had waarschijnlijk net zo veel kunnen ontdekken als mijn eigenlijke dierenarts, namelijk niets.

Ik wil iedereen bedanken voor de tips. Ik zal FIP in ieder geval voorleggen aan mijn dierenarts.
Ook had de weekenddierenarts nog wat vragen over vocht en leverfunctie. Hierover heb ik ook niets van mijn dierenarts gehoord. Dus dat ga ik ook nog navragen.
De dierenarts heeft niets over FIP gezegd, ook al heb ik wel genoemd dat we twee nieuwe katertjes hebben.
Gebruikersavatar
rian
Poema
Poema
Berichten: 200
Lid geworden op: 10 nov 2003 19:06
Locatie: Baarn

Bericht door rian »

Ik vind het goed van je dat je aandringt op een eerdere echo/foto, want als je kat ook nog aan het overgeven is, met zo'n opgezette buik, dan zou ik ook meteen willen weten wat er aan de hand is en wat ik eraan zou kunnen doen.

Ik hoop dat je er snel achter komt en als je dierenarts zo dingen van zich af blijft schuiven, ga dan gewoon naar een andere. Je weekendarts bijvoorbeeld, die zegt ook dat je zsm een echo moet laten maken. Ik vind het nogmaals bizar dat je dierenarts zegt dat hij niks kan ontdekken, en dat hij niks kan voelen "omdat de buik zo dik is". :shock:


Heel veel succes!

Rian
Mauw
Foul Smelling Pig
Lynx
Lynx
Berichten: 176
Lid geworden op: 03 dec 2003 10:08

Bericht door Foul Smelling Pig »

Je kunt natuurlijk ook een second opinion vragen aan een andere dierenarts. Een van mijn katten was door een dierenarts al opgegeven, maar een andere heeft hem er met medicijnen weer helemaal bovenop gekregen.
QVOD PRO VIAE FIT PRO VIA
Gebruikersavatar
daantje
Cheetah
Cheetah
Berichten: 914
Lid geworden op: 30 sep 2003 19:40
Locatie: Den Helder
Contacteer:

Bericht door daantje »

Ik zou in dit geval zeker een second opinion vragen ;-) . Gewoon om zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben en er iets aan te doen want het hoort gewoon niet :???: . Ik begrijp dat je verder ook geen medicatie of iets meegekregen hebt? Was er van jouw dierenarts uit niets waar hij aan dacht? Heel veel (bloed)onderzoekjes kunnen nl. redelijk snel gedaan worden, al zou het maar zijn om dingen uit te sluiten.
Ik hoop van harte dat het iets onschuldigs is wat snel verholpen kan worden en dat je beessie zo snel mogelijk geholpen wordt.
Heel veel sterkte en wil je ons op de hoogte houden?
Daantje en B-kwintet :pdtbis:
'Geweld eindigt waar respect begint'
Gebruikersavatar
Marion
Lynx
Lynx
Berichten: 151
Lid geworden op: 02 jan 2003 18:54
Locatie: rijssen

Bericht door Marion »

Als de buik opgezwollen is, is er door middel van punctie direct te testen of ze FIP heeft. Dan is de buikholte namelijk gevuld met een gelig draderig vocht.

Dan ga ik wel van het ergste uit hoor, dus ik hoop niet dat we je hier met zn allen bang maken.. Maar het is gewoon altijd van het grootste belang dat er zo snel mogelijk een uitslag komt, vooral als je meerdere katten hebt..

Goed dat er in ieder geval eerst al een foto wordt gemaakt en natuurlijk sterkte en beterschap gewenst!!
If you hold a cat by the tail you learn things you cannot learn any other way..
Adnarim1976

Bericht door Adnarim1976 »

Ik heb ook al overwogen om een andere dierenarts te nemen. Voor nu blijf ik even bij deze. Een second opinion heb ik overwogen, daarom wilde ik graag naar de weekenddierenarts maar de situatie werd niet als spoedeisend gezien.

Vandaag heb ik vrij genomen om met hem naar de dierenarts te gaan. We hebben alleen 1 probleem. Hij is weg. Hij kan naar buiten (balkon). Mogelijk dat hij het door had. Ik denk dat hij een plekje is gaan zoeken om te sterven. Ik ga er vanuit dat hij dan vrede had met zijn situatie.

Het valt me erg zwaar.
Gebruikersavatar
Poezebal
Panter
Panter
Berichten: 456
Lid geworden op: 04 jan 2003 17:43
Locatie: ergens in drenthe
Contacteer:

Bericht door Poezebal »

Dat zou ik niet te hard roepen.
Als je kat altijd toegang heeft tot het balkon en via daar weg kan, is hij vast en zeker gewoon de hort op...

Ik hoop voor je dat het niet zo is...

Hou ons op de hoogte of je hem nog vind.
Rammel anders eens met de brokken of een vleesblik, vaak is dat een magisch middel om ze thuis te krijgen :wink:
Ik ben in vorm :cool:. Rond is toch ook een vorm?
Achter elke traan van verdriet, zit een glimlach van herinnering..
Foul Smelling Pig
Lynx
Lynx
Berichten: 176
Lid geworden op: 03 dec 2003 10:08

Bericht door Foul Smelling Pig »

Inderdaad, it ain't over 'till the fat lady sings. Zit ie niet bij de buren in de slaapkamer? Dat is waarschijnlijker dan je denkt! ;-)
QVOD PRO VIAE FIT PRO VIA
Gebruikersavatar
rian
Poema
Poema
Berichten: 200
Lid geworden op: 10 nov 2003 19:06
Locatie: Baarn

Bericht door rian »

Nu niet meteen opgeven hoor! Ik vind dat je wel snel van het ergste uit gaat! Blijf hoop houden! :grin:

Sterkte!
Rian
Mauw
Adnarim76

Update

Bericht door Adnarim76 »

Hallo allemaal,

We hebben hem uiteindelijk gevonden. Mijn vriend is het dak opgegaan en hij lag heel wat huizen verderop. Hij is waarschijnlijk te verzwakt geraakt om naar huis te komen. Die dag ben ik direct naar de dierenarts gegaan. Dit was vorige week dinsdag. Hij heeft toen een punctie gedaan. Geen FIP, wel heel veel vocht. Mijn dierenarts dacht door de grote van de buik en door de toestand van de kat aan een groot tumor of kleine tumortjes in de buik/darmen. Hierdoor zou vochtophoping ontstaan.
Een kijkoperatie was een mogelijkheid maar de kans was zeer aanwezig dat mijn kat daar niet van bij zou komen. En hij was er slecht aan toe. Mijn dierenarts gaf de indruk dat het niet lang zou duren meer met hem. Ik heb toen een zware beslissing genomen om hem niet te laten opereren zodat hij als hij zou overlijden, thuis zou kunnen overlijden (tenzij het lijden natuurlijk te groot zou worden).

Aangezien de dagen erna het beter met mijn kat ging, mede door eetlustopweekende pilletjes van de dierenarts, ben ik donderdag weer terug gegaan. Ik kon nergens een echo laten maken op kort termijn in een redelijk te noemen afstand van mijn huis (dus heelZid Holland), dus toch een foto. De DA heeft vocht uit zijn buik gehaald en een foto genomen. Mijn kat was zo stil en liet alles zo toe dat een roesje niet nodig was. Door het roesje zou er een risico zijn dat hij in een shocktoestand zou kunnen komen.

Op de foto dacht de DA te kunnen zien dat het om veel tumortjes ging die niet te verwijderen zijn. Het was in ieder geval toch niet de obstipatie die ik toch weer als mogelijkheid als opgegeven.
Met andere woorden: prognose slecht en ik kon langskomen de volgende dag als het lijden te groot werd.

Ondertussen is het ruim een week later. Ik heb hem nog een paar keer eetlustopwekkende pilletjes gegeven. Eten deed hij echter niet of altijd niet dat wij dat zagen. Wel geeft hij soms heel donker spul op, ook zijn ontlasting is heel donker. Er is wel ontlasting, dus mogleijk da thij hele kleine beetjes eet.
Hij is nog steeds vermagerd, maar hij leeft nog steeds!!!!

Sinds een paar dagen loopt hij ook weer wat rond en hij snuffelt hier en daar nieuwsgierig aan spullen. Ook blaast hij naar een van de andere katten (die hebben elkaar nooit echt goed gelegen).

Ik was in de veronderstelling dat elke dag zijn laatste kon zijn. Maar blijkbaar toch niet. Ik krijg nu toch wel de behoefte om een second opinion te vragen. Vochtophoping is namelijk ook niet vermeerder.
Hij si absoluut niet op zijn laatste eindje.

Ik ga zo toch maar gewoon weer de da bellen.
Zoals Foul Smelling Pig schreef: mogelijk dat een andere da hem er wel bovenop krijgt.
Foul Smelling Pig
Lynx
Lynx
Berichten: 176
Lid geworden op: 03 dec 2003 10:08

Bericht door Foul Smelling Pig »

Er is zeker nog hoop. Uit je verhaal maak ik op dat je kat nog voldoende zin in het leven heeft en in mijn mening mogen baasjes het niet opgeven zolang hun dieren dat ook niet hebben gedaan.

Fingers crossed... ;-)
QVOD PRO VIAE FIT PRO VIA
Gesloten