Aanschaf van een kat

Wel of geen raskat, kitten of volwassen kat, uit een asiel of van een fokker, wat heb ik allemaal nodig? Waar moet je voor kiezen? Voor wie graag een kat wil hebben, zijn de mogelijkheden onbeperkt, maar denk eraan dat je een keuze doet voor een kattenleven lang.

Verantwoordelijkheden

De toekomstige eigenaar moet zich goed realiseren dat het houden van een kat bepaalde verantwoordelijkheden met zich meebrengt. De levensverwachting van een kat is minimaal 14 jaar, en net als met alle andere huisdieren zal de eigenaar bij zijn levenswijze met het dier rekening moeten houden. Het dier heeft recht op verzorging en aandacht. Bedenk dat langharige katten meer verzorging nodig hebben dan kortharige katten. Het is misschien nodig de vacht elke dag te kammen om klitten te voorkomen.

Een eigenaar die vaak voor langere tijd afwezig is, moet ervoor zorgen dat iemand op de kat past. Hoewel katten relatief goedkope huisdieren zijn, moet men toch de kosten van eten, kattenbenodigdheden, dierenarts en soms ook kattenpension niet onderschatten.

Met name de dierenartskosten kunnen flink oplopen, als het dier onverhoopt iets mocht gaan mankeren. Om niet op een verkeerd tijdstip voor hoge kosten te komen staan, is het advies om zo vroeg mogelijk een huisdierenverzekering voor het dier af te sluiten, zodat de meeste kosten kunnen worden gedeclareerd bij de zorgverzekeraar.

Nadelen

Ondanks dat een kitten/kat veel plezier en liefde kan geven, zijn er natuurlijk ook minder leuke dingen die het hebben van een kat met zich mee kunnen brengen. Veel van die onplezierigheden zijn echter te voorkomen of op te lossen door consequent te zijn in de opvoeding van het dier.

Een aantal voorbeelden:

  • Je kunt de kat niet langer dan een dag alleen laten zonder verzorging. Bij vakantie zul je een oppas moeten regelen of het dier onderbrengen in een pension. Bij een kattenpension moet je, vanwege drukte, reeds een poos van te voren reserveren, zodat je met een gerust hart op vakantie kunt.
  • Katten hebben nagels en tanden. Een kitten zul je moeten leren om deze niet te gebruiken als je met het kitten speelt. Leer ook het gedrag van je kat kennen. Als een kat zich bedreigd voelt zal hij/zij de nagels naar je kunnen uitslaan.
  • Katten kunnen je meubels en behang beschadigen met hun nagels. Je kunt dit afleren en hen voldoende krabgelegenheid te geven in de vorm van krabpalen en matten.
  • Sommige katten hebben moeite met het vinden van de kattenbak en plassen/poepen ergens in huis. Een kattenbaktraining is dan op z’n plaats.
  • Katers en poezen die geslachtsrijp zijn (vaak vanaf 6 maanden oud) en niet gecastreerd/gesteriliseerd, zullen in huis gaan sproeien en luid gaan miauwen tijdens de krolsheid. Er zijn elk jaar in het hele land kortingsacties om je kat te laten castreren/steriliseren; maak daar gebruik van.
  • De haren en huidschilfers van katten kunnen mogelijk allergische reacties oproepen bij mensen (jeukerige ogen, benauwdheid etc.). Vergewis je ervan dat je, vóórdat je een kat aanschaft, hiervoor niet gevoelig bent.
  • Houd rekening met de kosten. Het voedsel, de spullen voor de verzorging, het dierenartsenbezoek en andere kattenbenodigheden kosten bij elkaar enkele honderden euro’s per jaar.

Kat of kitten?

Volwassen kat en kitten in een mandjeVoor een druk gezin of een ouder persoon is het soms beter een volwassen kat te kiezen omdat deze minder aandacht en verzorging vraagt dan een kitten.
Iedere volwassen kat heeft tijd nodig om aan een nieuwe baas en het nieuwe huis te wennen. Als als het dier te snel naar buiten mag, zal het soms gaan zwerven of zijn oude huis trachten terug te vinden. Het kan een paar maanden duren voor de kat tot rust is gekomen en aan zijn nieuwe omgeving is gewend.
Een kitten daarentegen zal snel over het ‘verlies’ van moeder of nestgenootjes heen zijn en laat zich dan snel in het nieuwe gezin opnemen. Hoe meer aandacht en opvoeding een kitten krijgt, hoe prettiger het zich later als huisgenoot zal gedragen en hoe nauwer de banden met de eigenaar worden. Een jonge kat is heel speels en ondeugend. Bovendien is het leuk om het dier te zien opgroeien. Een kitten past zich sneller aan zijn omgeving aan dan een oudere kat.

Kater of poes?

Als je niet van plan bent met de kat te fokken en als het dier gecastreerd of gesteriliseerd wordt, dan maakt het eigenlijk niet uit of je keus op een poes of een kater valt. Ze zijn beide intelligent, aanhankelijk en speels. Katers worden doorgaans iets groter en zijn meestal iets aanhankelijker.

Rasloze kat of raskat?

Toyger kittenRasloze katten zijn er in vele vormen, afmetingen, tekeningen, kleuren en vachtlengten. Sommige kunnen er mooi uitzien en aangezien hun afstamming meestal niet bekend is, kunnen ze ook een raskat in hun voorgeslacht hebben.
Rasloze katten zijn over het algemeen goedkoper in de aanschaf dan een raskat.

Raskatten zijn relatief duur. De aanschafkosten van een raskat van goede kwaliteit en de dekkosten zijn slechts enkele van de vele onkosten die de fokker maakt.
Wil je graag een raskat maar weet je nog niet welk ras, bezoek dan eens een kattententoonstelling. Dit geeft je de gelegenheid zo veel mogelijk rassen tegelijk te bekijken en informatie in te winnen bij diverse fokkers.

Waar haal ik een kat vandaan?

Het is zeer af te raden om een kat te kopen in een dierenwinkel of van een dierenhandel. Je weet nooit waar de katjes vandaan komen, hoe ze behandeld zijn en wat hun gezondheidstoestand is. Vaak worden de dieren behandeld als voorwerpen en worden ze slechts gefokt voor de verkoop. In een groot deel van deze business staat geldelijk gewin voorop en staat het welzijn van de dieren op een laag pitje.

Eén van de mogelijkheden kan zijn dat je een katje koopt of krijgt van een particulier. Het is dan verstandig om te kijken waar en hoe de kat is opgegroeid.

Maar je kunt natuurlijk ook terecht bij een dierenasiel of opvangcentrum. Zulke katten vinden moeilijk een goed tehuis. Vaak zijn er jonge katjes bij waarover de verzorgers je kunnen vertellen hoe het karakter is. En misschien wil je wel een al iets oudere kat als huisgenoot.

Hierbij enkele zaken waar je op moet letten als je een asielkat wilt aanschaffen:

  • hoe en waarom is de kat in het asiel terechtgekomen?
  • wat zijn de karaktereigenschappen?
  • heeft de kat ziekten of andere problemen (gehad)?
  • is het dier al onderzocht door een dierenarts?
  • is het dier gechipt/ingeënt?
  • wat zijn de kosten van de aanschaf?
  • kan de kat omgaan met andere dieren of kinderen?
  • is het een binnenkat of moet het dier naar buiten kunnen?
  • Is de kat al gecastreerd/gesteriliseerd?

Voor raskatten kun je terecht bij verschillende kattenfokkers. Goede fokkers zullen bereid zijn om je hun katten te laten zien en zelfs om er kennis mee te maken. Zij wensen graag een goed tehuis voor hun katten.

Eén of meerdere katten?

Als je het grootste deel van de dag niet thuis bent maar je toch graag een kat wilt aanschaffen, dan doe je er verstandig aan twee katten te nemen. Geen enkele kat vindt het prettig de hele dag alleen gelaten te worden. Twee katten zullen elkaar gezelschap houden en met elkaar spelen. Bij het nemen van twee kittens tegelijk, kun je het beste kiezen voor kittens van hetzelfde geslacht. Dit voorkomt problemen wanneer de dieren geslachtsrijp worden, want een poes en een kater die ongecastreerd samenleven zullen elkaar seksueel aantrekkelijk gaan vinden, met ongewenste nestjes tot gevolg.

Wanneer mag een kitten naar zijn nieuwe huis?

De leeftijd waarop een kitten naar zijn nieuwe huis gaat variëert, maar hij mag zeker niet jonger zijn dan acht weken. Tegen die tijd is de kat weliswaar nog niet volledig zelfstandig maar oud genoeg om op eigen pootjes te staan. Hij heeft echter niet meer de immuniteit tegen infecties die hij krijgt van de moedermelk, die beschermende antistoffen bevat. Omdat een kitten tijdens zijn socialisatieperiode veel leert en er daarmee voor een groot deel wordt bepaald hoe sociaal de kat later wordt, is de voorkeursleeftijd voor het verlaten van het nest twaalf weken.

Een acht weken oud kitten kan echter zonder veel risico naar een nieuw adres als het dier binnenshuis kan blijven tot het oud genoeg is voor zijn eerste inentingen en er geen andere katten of honden aanwezig zijn. Is dit echter niet het geval, dan moet het tot een leeftijd van twaalf weken bij de moeder blijven.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf?

Hier volgen enkele zaken waar je op moet letten betreffende de gezondheid en aard:

  • Kittens moeten vanaf de geboorte gewend zijn te worden opgepakt en mogen niet bang zijn van mensen
  • Als het kitten naar je blijft blazen of bang en nerveus blijft, moet je overwegen of dit kitten wel voor jou geschikt is
  • Probeer te spelen met het kitten (bijv. met een touwtje) en zie hoe het reageert
  • De oren en vacht moeten schoon zijn en vrij van parasieten
  • De ogen moet schoon en helder zijn
  • De mond en het tandvlees moeten een gezonde, roze kleur hebben
  • De anaalstreek moet schoon zijn, zonder een spoor van uitwerpselen
  • De buik moet vol en zacht aanvoelen; harde plekken kunnen wijzen op worminfecties

Wat heb ik allemaal nodig?

Voordat je een kat of kitten ophaalt, moet je de volgende basisbenodigdheden in huis hebben:

Wat moet ik nog meer weten?

Begin niet aan een kat als huisdier zonder kennis over de kat. Ruim voordat je een kitten/kat aanschaft zul je je moeten laten informeren hoe je het dier moet verzorgen, hoeveel en welke voeding het dier nodig heeft, wat de meest voorkomende gedragsproblemen zijn en wat je moet doen bij eventuele ziektes. Een goede hulp hierbij is deze website en ons forum, waar je de meestgestelde vragen al kunt opzoeken. Heb je zelf andere vragen dan kun je deze daar uiteraard stellen, waarbij veel forumleden je graag willen helpen. Bij ziekte van de kat verwijzen wij je het liefst naar een dierenarts, zodat de kat niet onnodig lang met een kwaal rondloopt.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *