Kitten of kat? Ras of geen ras?

Voor alle vragen wanneer je een kat of kitten (erbij) wil. Welke problemen kun je verwachten en waar moet je van tevoren allemaal rekening mee houden?
LET OP: Voor acceptatie problemen tussen een nieuweling en je andere kat(ten) kun je HIER terecht.
Plaats reactie
Gast

Kitten of kat? Ras of geen ras?

Bericht door Gast »

we willen onze familie uitbreiden met een kitten of oudere kat, we kunnen alleen nog niet beslissen; kitten of kat en ras of rasloos. We hebben een hond (=katten gewend) maar de kat moet natuurlijk ook aan honden gewend zijn, dat lijkt me gemakkelijker met een kitten en de kat moet binnen blijven want we wonen in Amsterdam. We hebben leuke raskatten gezien (bv Turkse angora), maar we weten nog steeds niet zeker wat we willen, er zullen vast wel mensen zijn die dit dilemma kennen, groet asim :???: v
Gebruikersavatar
doryn
Huiskat
Huiskat
Berichten: 74
Lid geworden op: 09 jul 2004 14:02
Locatie: Leeuwarden

Bericht door doryn »

Ik denk dat je niet perse een kitten hoeft te nemen om het zo aan een hond te laten wennen. In het asiel zitten volgens mij ook katten die gewend zijn aan honden.

Ik heb twee rasloze katten en sinds een paar dagen twee noorse boskatten.
En het maakt voor mij geen verschil, ik vind ze allevier even lief.
Ik denk dat je gewoon voor jezelf moet afwegen of je het geld er voor over hebt.

Ook blijven mijn katten binnen, ze hebben ontzettend veel speeltjes en vermaken zich prima!

Je kunt je misschien beter eerst verdiepen in het karakter van de rassen, daar is genoeg informatie over.
Of een keertje in het asiel gaan kijken, dan kun je daarna beslissen wat je wilt.

In ieder geval veel plezier met uitzoeken !
Groetjes van Doryn and Cats.
Anonymous

Bericht door Anonymous »

het probleem met katten uit het asiel is dat je vaak niet weet (en het asiel zelf ook niet) waar ze vandaan komen, of ze goed gesocialiseerd zijn en of ze gewend zijn aan honden, en dat is toch het belangrijkste voor mij, belangrijker dan of het een ras- of htk kat. Ik heb het idee dat je wat meer van karakter en achtergrond weet bij een raskat. Asim :???: v
Gebruikersavatar
Brenda And The Cats
Huiskat
Huiskat
Berichten: 93
Lid geworden op: 21 sep 2004 21:17
Locatie: Utrecht

Bericht door Brenda And The Cats »

Ik het asiel weten ze juist wel heel vaak heel veel van het diertje, zijn karakter bedoel ik dan.

Het enige nadeel van een asiel dier, is dat je niet weet of het diertje iets onder de leden heeft, maar dat weet je bij een nest in een gezin ook niet...
Brenda, Diesel & Roxy

**Fotoboek is online, Diesel & Roxy's Place**
Anonymous

Bericht door Anonymous »

stel dat ik een wat oudere kat neem uit het asiel, wat kan ik doen om de hond en kat aan elkaar te laten wennen grt asim :???: v
Gebruikersavatar
Shaz
Tijger
Tijger
Berichten: 1322
Lid geworden op: 10 jan 2003 18:56

Bericht door Shaz »

Als je voor een raskat gaat is dat inderdaad vaak omdat je voor een bepaald uiterlijk valt of omdat je dan wat meer weet wat voor karakter je kan verwachten. Ik heb 4 Europese kortharen en heb hier inderdaad ook wel over nagedacht. Maar ik had het geld er eigenlijk niet voor over als je voor veel minder net zo goed een verschrikkelijk lieve kat kan hebben. Verdiep je eerst eens in de verschillende rassen om te kijken wat de karaktertrekken zijn, daarna kan je de prijzen gaan bekijken en dan kan je beslissen of je dat er voor over hebt of niet.
Ik heb mijn laatste 3 katten zelf bij Stichting Stamgasten gehaald, daar kunnen ze je al heel veel vertellen over het karakter en deels ook wel over het verleden.
groetjes Sharon
Gebruikersavatar
6-2love
Lynx
Lynx
Berichten: 152
Lid geworden op: 30 aug 2003 10:13
Locatie: Rotterdam

Bericht door 6-2love »

asimov schreef:stel dat ik een wat oudere kat neem uit het asiel, wat kan ik doen om de hond en kat aan elkaar te laten wennen grt asim :???: v
Bij ons is het hondje van mijn schoonzus en zwager een paar keer komen logeren. Dit hondje is katten gewend, maar onze katten zijn geen hond gewend. Een vergelijkbare situatie voor jou denk ik...

Wij hebben er voor gezorgd dat de katten weg konden kruipen voor de hond. Verder hebben alleen buiten met de hond gespeelt zodat de katten niet gek werden van de drukte.

Omdat bij jou de kat nieuw is zou ik de kat eerst opgesloten houden in 1 kamer waar de hond niet komt. Dan heeft de kat tijd om die kamer goed te ontdekken en zich daar veilig te voelen. In geval van paniek kan hij/zij zich dan terug trekken naar een bekende plek.
Groetjes Lida
Solo, Willie, Bloempie, Liesje, Biggles en Nina

Liefde is.....het spinnen van een kat
Gebruikersavatar
daantje
Tijger
Tijger
Berichten: 1080
Lid geworden op: 30 sep 2003 19:40
Locatie: Den Helder
Contacteer:

Bericht door daantje »

Wij kregen een hond toen onze drie oudste meiden ruim een jaar waren. Alledrie zijn ze nu redelijk goed gewend aan de hond. Ze durven het aan om samen op de bank te liggen; wel wat afstand ertussen maar het gaat. Van onze jongste hadden we eigenlijk verwacht dat zij het snelst zou wennen, maar niets was minder waar...... ze moet nog steeds niks van de hond hebben. Zorg dat de kat kan vluchten naar een veilige plek waar de hond niet kan komen, dan komt het vast goed.

Ik heb geen advies over wel of niet kiezen voor een ras. Ik sluit me dus bij Shaz aan. Wij hebben vier lieverds, waarvan drie stamgasten.
Daantje en B-kwintet :pdtbis:
'Geweld eindigt waar respect begint'
Anonymous

Bericht door Anonymous »

ik heb tijdens de kerst via een kennis een jonge kat (7 mnd) gekregen, de kat is een hond gewend en het gaat uitstekend samen. Het is geen raskat btw. groet, Asim :smile: v
Fleur
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 17 dec 2005 19:46
Locatie: Nieuw Vennep

Aanschaf van een kat/kitten

Bericht door Fleur »

Ik heb een vraagje... Ik wil graag een kitten/kat, maar het volgende is het geval: Ik ben niet vaak thuis omdat ik smorgens vroeg de deur uit ga en s'avonds rond half zeven pas weer thuis ben. Is het in dit geval wel verantwoord om een kitten/kat in huis te nemen? Zelf dacht ik dat het misschien niet verstandig was om een kitten te nemen, omdat ik heb gehoord dat die meer aandacht nodig hebben. Wat adviseren jullie mij? Is het zielig voor de kat als ik zo veel van huis weg ben?
Alvast bedankt!
Fleur.
Gebruikersavatar
sandra
Lynx
Lynx
Berichten: 170
Lid geworden op: 30 aug 2005 11:47
Locatie: omgeving Leiden
Contacteer:

Bericht door sandra »

Hey Fleur!

Hele goede vraag die je stelt.
Ik ben zelf van mening dat het niet eerlijk is om een huisdier te nemen als je weinig thuis bent. Of het nu een kitten is of een volwassen kat, beiden hebben aandacht nodig en verpieteren als ze zo lang alleen thuis zitten.
Wat misschien wel het overwegen waard is, is om te denken over twee katten. Twee katten kunnen elkaar vermaken als je niet thuis bent. Ook voorkom je dat een kat alleen zich gaat vervelen en dingen gaat slopen in je huis.
Een tweede 'voorwaarde' is dat je huis voldoende uitdaging biedt om ze de hele dag bezig te houden. Dus speeltjes, verstopmogelijkheden, hoogteverschillen (houden katten erg van), etc.
Je moet daarnaast wel goed nadenken of je twee kittens of twee volwassen katten neemt. Vooral bij twee kittens zul je toch in het begin veel thuis moeten zijn om ze te laten wennen en ze op te voeden (voor zover mogelijk natuurlijk ;-) ). Twee volwassen katten zullen sneller wennen (zeker als ze elkaar al kennen) en kun je dus sneller lang alleen laten.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Succes!
Groetjes Sandra,
een pootje van Roos
Fleur
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 17 dec 2005 19:46
Locatie: Nieuw Vennep

Bedankt

Bericht door Fleur »

Hai Sandra!
Heel erg bedankt voor je antwoord! Ik heb hier zeker iets aan.
Groetjes Fleur
Doremieke
Kitten
Berichten: 1
Lid geworden op: 21 dec 2005 20:10

Aankoop nieuwe poes

Bericht door Doremieke »

Hallo iedereen,

ik ben zojuist lid geworden van jullie forum.

In juli is onze poes van 1 jaar overreden, maar aangezien we aan het bouwen waren hebben we de aankoop van een nieuwe poes uitgesteld tot we in het nieuwe huis zouden wonen.

Nu zijn we reeds enkele maanden verhuisd en ik zou graag een nieuwe huisvriend hebben.

Maar we twijfelen tussen een heilige birmaan, een maine coon of een perzische? Kan iemand ons hierin een beetje helpen met informatie en ervaringen met deze rassen?

Alvast fijne kerstwensen voor jullie
Doorje
Emma Boom
Tijger
Tijger
Berichten: 1401
Lid geworden op: 02 feb 2003 17:45

Bericht door Emma Boom »

Hallo Doorje, welkom op het forum!

Er zullen wellicht mensen zijn die je kunnen informeren over de diverse rassen, maar ik wil je er toch op wijzen dat De Kattensite het belang van asieldieren voorop stelt en dus geen raskattenforum is ;-)
Algemene rasinformatie vind je wel op de hoofdpagina van het forum, en natuurlijk zijn er ook leden die raskatten hebben.
Ik vrees dat je minder informatie krijgt dan op een raskattenforum, maar ik wens je hier toch veel plezier toe ;-)

h.g.
Emma
Gebruikersavatar
Sofie
Kitten
Berichten: 9
Lid geworden op: 22 jul 2004 12:39
Locatie: Sneek

1 kitten of 2 kittens bij 2 volwassen katten zetten?

Bericht door Sofie »

Hallo allemaal,

Ik heb 2 poezen van anderhalf jaar (van stichting stamgasten).
Nu willen wij er graag een kitten bij, is dit een goed idee?
Ik zat er zelfs aan te denken om er 2 bij te nemen voor het geval Sofie en Isabel de nieuwe niet als vriendje zien, maar wél accepteren. Als er dan 2 nieuwelingen zijn, dan hebben die elkaarin ieder geval.
Wat is wijsheid?

Liefs Linda
I love those naughty eyes!
Plaats reactie