Getraumatiseerde en hele aanhankelijke kat

Kammen, kattennagels knippen, vlooienmiddel, wormenkuur toedienen bij een kat, etc.
Plaats reactie
Amina-stormy
Kitten
Berichten: 1
Lid geworden op: 17 jun 2022 10:00

Getraumatiseerde en hele aanhankelijke kat

Bericht door Amina-stormy »

Hoi Allemaal,

Mijn lieve poes is nu iets ouder dan een jaartje, ze is erg lief maar ik heb sterk het vermoeden dat ze is mishandeld of iets traumatisch heeft meegemaakt als kitten.
Toen ze bij mij kwam was ze overdreven bang en het heeft maanden geduurd tot ze eindelijk aan mij gewend was, toen ze eenmaal gewend was is onze band heel erg sterk geworden ze heeft haar volle vertrouwen in mij gestopt en als we samen met ze 2en zijn is ze niet bij mij weg te slaan, ze wilt dan alleen maar aandacht en knuffelen maar als er dan vervolgens visite kwam of iets dergelijks was ze gelijk weer heel gestresst, dan kwam ze uiteindelijk wel kijken maar aaien zat er echt niet in voor de visite.
Nu is het dus zo dat ik door omstandigheden weer terug ga wonen bij mijn ouders en uiteraard heb ik mijn lieve kat meegenomen.. we zijn hier nu 1 naadje en het lijkt alsof ze maar niet kan wennen aan mijn ouders. ik snap dat dit wat tijd en moeite kost en daar doen we ook ons best voor maar ik vraag me toch af of er nog extra tips zijn die ik mee kan nemen.. de omgeving is het probleem niet het zijn echt de personen.. en dan vooral de handen, als een van mijn ouders haar probeert te aaien gaat ze meteen slaan (meestal niet met de nagels uit) Ze wilt niet door hun geaaid, opgetild of wat dan ook worden en ook als ik met hun samen beneden ben wilt ze ook niet geaaid of geknuffeld worden door mij, dit wilt ze alleen als ik met haar alleen op mijn kamer ben.
Bij de dierenarts is het ook altijd een drama ze gaat volledig in de aanval en dat levert haar veel onnodige stress op.
Nu is dus de vraag of jullie misschien tips hebben om haar toch wat meer te laten wennen aan vreemde mensen en wat rustiger te maken, ze hoeft echt nergens meer bang voor te zijn..
en ook voor bij de dierenarts misschien dingen waardoor ik haar extra kan kalmeren? Ik doe altijd een dekentje met haar geur in het mandje en een kleedje over de mand maar dat lijkt niks te helpen.
Ik hoop dat ik zo misschien wat wijzer word want ik vind het zo zielig voor mijn arme kindje.
bedankt alvast!
Gebruikersavatar
Cerna
Jaguar
Jaguar
Berichten: 771
Lid geworden op: 15 mei 2019 16:52
Locatie: Doetinchem

Re: Getraumatiseerde en hele aanhankelijke kat

Bericht door Cerna »

Wanneer ik het zo lees dan denk ik dat je lieve poes de eerste 8 weken van haar leven niet met mensen in aanraking is geweest. In die periode wordt het vertrouwen gekweekt en wanneer een kat dit mist dan komt dat eigenlijk niet meer goed en moet je blij zijn dat ze jou in ieder geval wel vertrouwt.
De meeste katten - ook goed gesocialiseerde - houden er niet van om opgepakt te worden en een katje met zo weinig zelfvertrouwen zal dat helemaal niet op prijs stellen.
Je schrijft dat het jou maanden heeft gekost voordat ze aan jou gewend was en dan kun je niet verwachten dat het nu binnen een maand allemaal geweldig gaat.
Ik zou daarom niets forceren. De kat geeft zelf wel aan of ze toe is aan een aai van een vreemde of niet. En misschien moet je uiteindelijk gewoon accepteren dat je kat alleen jou leuk vindt.

Er zijn niet veel katten die gek zijn op de dierenarts (zo'n ondankbaar beroep :-P ) en een getraumatiseerde kat al helemaal niet en er is niet veel wat je hier aan kunt doen. Ik heb een kat van bijna 9 die goed gesocialiseerd is, pas met 14 weken bij de moeder weg is gegaan, maar die volledig in paniek is wanneer ze naar de dierenarts moet. Gelukkig hoeft ze maar 1x per jaar voor haar inenting en is ze verder gezond. Maar ik moet altijd een extra handdoek meenemen voor in haar mandje omdat ze van angst zichzelf helemaal onderplast. Hier is helaas niets aan te doen.
Ik heb het geprobeerd met een valeriaanzakje, maar dat hielp niets.
Het enige wat je kunt doen is het aantal dierenartsbezoekjes zoveel mogelijk beperken wanneer dat mogelijk is.

Het enige advies wat ik je daarom kan geven is: heb geduld en respecteer dat ze misschien niet de kat is die jij graag had gewild en wees blij met jullie bijzondere vriendschap. Dat is toch ook heel wat waard.
Annet, Amber 17, Milka 14, Laila en Luna 9, Jip 4, Yarah 0
ZL Minoes, Moerka, Chatoel, Flora, Tabitha, Shura, Tara, Cochi, Černá, Noa en Gizmo
Plaats reactie