Onzindelijke en dove kat

Kat plast buiten de bak, katten aan elkaar laten wennen, kat krabt aan meubilair, etc.
Plaats reactie
Biba31
Kitten
Berichten: 5
Lid geworden op: 21 dec 2019 17:42

Onzindelijke en dove kat

Bericht door Biba31 »

Dag allemaal,

Wij hebben 2 bejaarde kattendames (leeftijd niet duidelijk, beide katten zijn asielkatten, maar minimale leeftijd 18 (dame 1) en 17 jaar (dame 2)) in huis en zitten inmiddels met de handen in het haar...

Dame 1 is in onze vorige woning gestart met sporadisch naast de kattenbak (we hadden toen 3 katten en 5 kattenbakken in huis staan) plassen nadat wij een konijn in huis namen (zo'n 8 jaar geleden). Dit gedrag is na een tijdje gestopt en 3 jaar geleden zijn wij verhuisd naar een andere woning. Het sporadisch naast de bak plassen begon weer, maar was ook echt sporadisch, dus tot dan toe niet echt een probleem. Een tijd geleden merkten wij dat poes de voordeurmat begon te gebruiken als vaste plasplek. De plek hebben we goed gereinigd met biotex en de voordeurmat is vervangen. Helaas hielp dit maar kort. Een van onze katten is 1 1/2 jaar geleden overleden. We hebben nu 3 kattenbakken die dagelijks worden gereinigd. Inmiddels plast poes bij de voordeur en, omdat wij deze plek hebben gebarricadeerd, nu onder de eettafel, en is zij ook gestart met poepen op andere plekken dan in de kattenbak (overal: op de slaapkamers (onderin de kledingkast, op bed), op zolder, in de keuken naast de voerbakken, maar ook gewoon middenin de woonkamer in ons bijzijn). Poes is altijd schuw en schrikachtig geweest, maar dit lijkt, nu zij ouder wordt toe te nemen. Ze komt nauwelijks nog in de tuin; schrikt van het minste of geringste en rent dan in paniek naar binnen. Poes heeft een aantal weken geleden een epileptische aanval gehad en is daarna gezien door de dierenarts. Dierenarts adviseerde om een scan van haar kopje te laten maken als er opnieuw een aanval optreedt. Er heeft zich geen nieuwe aanval voorgedaan. Er zijn geen verdere medische bijzonderheden.

Dame 2 is sinds een aantal jaren doof. Ze wekt ons in de nachtelijke uren, als we geluk hebben "pas" om 5.00 uur 's ochtends (in de winter is dit om 4.00 uur), omdat ze wil eten, met oorverdovend stemgeluid. Negeren is geen optie, want poes gaat onvermoeibaar door met schreeuwen en zelfs de buren worden wakker van haar gekrijs. Sinds we meer zijn gaan thuiswerken door corona vraagt ze daarnaast voortdurend, met hetzelfde oorverdovende gemiauw, om aandacht. Ook hier heeft negeren geen zin; poes gaat onverstoorbaar door met schreeuwen. Ze is niet gedesoriënteerd. Omdat ze ook altijd zin lijkt te hebben in eten (en hier ook om schreeuwt) hebben we haar laten onderzoeken door de dierenarts op o.a. de schildklierwerking en evt. problemen met haar nieren. Er zijn geen bijzonderheden uit de onderzoeken gekomen.

Wij lopen inmiddels enigszins op ons tandvlees door, met name, de verstoorde nachtrust. De klachten van dame 2 hebben waarschijnlijk "gewoon" te maken met haar leeftijd en het feit dat ze doof is. De klachten van dame 1 zijn mogelijk toch wat complexer. We vragen ons af of er mensen zijn met vergelijkbare ervaringen. We gunnen de dames uiteraard een aangename oude dag, maar weten ons eigenlijk geen raad meer. Iemand adviezen?
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 6941
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Onzindelijke en dove kat

Bericht door Rik »

Biba31 schreef: 10 jun 2022 09:55 Poes heeft een aantal weken geleden een epileptische aanval gehad en is daarna gezien door de dierenarts. Dierenarts adviseerde om een scan van haar kopje te laten maken als er opnieuw een aanval optreedt. Er heeft zich geen nieuwe aanval voorgedaan. Er zijn geen verdere medische bijzonderheden.
Geen verder medische bijzonderheden? Is er een bloedonderzoek geweest (nieren)? Is er een bloeddrukmeting gedaan? Bowy kreeg op 18 jarige leeftijd een attack/tia en had een niet te meten hoge bloeddruk en nierfalen. Dus als die onderzoeken niet gedaan zijn zou ik het niet zomaar afschuiven op epilepsie.

Verder bij naast de bak plassen: Eerst urine onderzoek om blaasgruis of blaasontsteking uit te sluiten en dan kijken naar gedrag of omgeving. Heb je katten buiten de voordeur lopen? Maar als ze echt zo angstig is dan is medische ondersteuning misschien ook een optie (zie ook hieronder voor dame 2).

Voor dove dame 2. Dat lijkt me wat moeilijker. Je kunt b.v. Cholodin proberen. Maar ook voor deze dame op leeftijd zou een complete seniorentest met bloedonderzoek en bloeddrukmeting geen overbodige luxe zijn.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
Plaats reactie