Nieuwe kat, reflexaanvallen?

Voor vragen over katten die bang zijn van mensen, geluiden, andere dieren, etc.
Plaats reactie
Neverlight
Kitten
Berichten: 1
Lid geworden op: 24 apr 2021 11:01

Nieuwe kat, reflexaanvallen?

Bericht door Neverlight »

Hoi allemaal,

Wij hebben een kat overgenomen van een familie met meerdere kinderen die bang waren dat de kat hun baby zouden aanvallen. Hij heeft in het verleden wel eens uitgehaald en gebeten. Het is een 4 jarige gecastreerde kater die super lief en knuffelig is. Hij is nu 1 dag bij ons en komt al op schoot, kopjes geven en mauwen om aandacht (wat best wel snel is na 4 jaar vanaf kitten weggehaald te zijn bij zijn oorspronkelijke familie). Wij zijn redelijk ervaren met katten en benaderen hen ook heel rustig en voorzichtig en kennen ook redelijk de lichaamstaal van katten.

Nou ben ik dus nog nooit gebeten of gekrabd door katten (we hebben altijd meerdere katten gehad) en een echte kattenliefhebber. Nou liep de kat langs mijn been om kopjes te geven, te knorren en leek helemaal content te zijn. Ineens, uit het niets (geen geluid, tenminste niet hoorbaar voor mij) geen veranderingen in de omgeving haalt hij in een reflex uit naar mijn voet. Hij loopt meteen weg en kijkt heel schuldig, alsof het niet zijn bedoeling was.
Later, kwam dit nog eens voor. Rustig aan het aaien, ik was volledig zichtbaar, knorren, aan alles was af te lezen dat hij geen spanning had. Ineens een reflex van een korte bijt (niet doorbijten maar echt een snel reflex) en weer hetzelfde schuldige gedrag.

Nou is hij er pas een dagje, dus ik snap dat hij nog snel kan schrikken maar toch maak ik me wel zorgen (ook gezien de eerste ervaring van de familie waar hij al z'n hele leven was). Weet iemand wat dit kan zijn?
Gebruikersavatar
Cerna
Panter
Panter
Berichten: 557
Lid geworden op: 15 mei 2019 16:52

Re: Nieuwe kat, reflexaanvallen?

Bericht door Cerna »

Ik heb het gelukkig nog nooit meegemaakt en ik zie de kat niet, maar ik vermoed dat het toch een soort stressreactie is. Misschien dat hij als kitten niet goed gesocialiseerd is geweest waardoor hij zijn grenzen niet heeft leren kennen (als solo-kitten opgegroeid of te jong bij de moeder weggehaald).
En misschien dat de jonge kinderen in het vorige gezin, toch te druk voor hem waren?

Zoals je zelf al schrijft is het ook nog wel een beetje vroeg om nu al een conclusie te trekken en daarom hoop ik dat de kat met veel rust en geduld van jullie kant, wat evenwichtiger gaat worden.
En wanneer hij verder lief is en een schootpoes dan kun je misschien op dit gedrag wat bij hem hoort, anticiperen?
Groetjes Annet, Amber 16, Milka 12, Laila en Luna 7, Jip 3
ZL Minoes, Moerka, Chatoel, Flora, Tabitha, Shura, Tara, Cochi, Cerná, Noa, Gizmo
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 6516
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Nieuwe kat, reflexaanvallen?

Bericht door Rik »

Neverlight schreef: 24 apr 2021 11:16 Nou liep de kat langs mijn been om kopjes te geven, te knorren en leek helemaal content te zijn. Ineens, uit het niets (geen geluid, tenminste niet hoorbaar voor mij) geen veranderingen in de omgeving haalt hij in een reflex uit naar mijn voet.
Je probeerde hem ook niet te aaien? Of hand over rug ofzo. Of handbeweging, voetbeweging?

Ik herken het wel. Mijn tante had zo'n kat die naar ons ook zo uit kon vallen uit het niets (zonder dat je hem probeerde te aaien). Een hand langs de bank of stoel was altijd een gewillig prooi. En mijn tante zelf kon alles met hem doen.

Maar wat daar precies aan ten grondslag ligt is inderdaad nog wat vroeg om te zeggen.

Mijn eigen Bowy* had heel zelden ook wel eens een bui waarbij ze uit kon vallen. Maar toen kon ik haar zo goed lezen dat ik precies wist voordat dat gebeurde.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
Plaats reactie