De zoveelste vraag over kittens.....

Voor alle vragen wanneer je een kat of kitten (erbij) wil. Welke problemen kun je verwachten en waar moet je van tevoren allemaal rekening mee houden?
LET OP: Voor acceptatie problemen tussen een nieuweling en je andere kat(ten) kun je HIER terecht.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Potatospoon
Kitten
Berichten: 5
Lid geworden op: 18 sep 2020 20:08

De zoveelste vraag over kittens.....

Bericht door Potatospoon »

Om gelijk met de deur in huis te vallen, de s is geen typfout! Na grondig onderzoek (nou ja zoveel onderzoek was er niet nodig) is het mijn wel duidelijk, twee kittens zijn beter dan 1 kitten. En zeker niet alleen omdat de liefde dan ook verdubbelt ...

Momenteel zijn kittens net goud, of misschien wel kostbaarder, dus ik zal nog even geduld moete hebben maar ben ondertussen toch al bezig mijzelf, en vooral het huis voor te bereiden. Na aanleiding van dit gezoek en gepeins heb ik wel een aantal vragen waarvan ik hoop dat jullie ze willen beantwoorden. Ik heb mijn best gedaan al wat te zoeken op het forum maar kon niet echt antwoorden vinden die precies passen bij mijn vragen.

1) De kittens zouden hier binnen blijven, aangezien ik in een flat woon en ze vast heel hoog springen maar 4 meter lijkt me toch wat uitdagend ;-). Ik heb echter wel een balkon wat ik katproof wil maken. Voor de kittens is dit nog niet echt een optie denk ik maar zodat ze wat gegroeid zijn en niet meer door letterlijk elk gaatje passen, lijkt me dit een leuke verrijking. Zeker omdat ik prima een leuke klimwand kan maken waar vanuit ze vanaf een plateau gezellig naar de vogeltjes in de groenstrook met bomen achter mijn flat kunnen koekeloeren. Wanneer ik zoek op 'katproof maken van balkon-en' vind ik vooral netten, maar daarbij vraag ik mij af: blijven de katten daar niet in hangen en hangen ze zichzelf dan niet veel te gemakkelijk op? zou iets als enorm breed kippengaas (?) niet een beter plan zijn? of valt het wel mee en zie ik beren die er niet zijn?

2) Aangezien ze binnen blijven is mijn missie op ze zoveel mogelijk bovengrondse (en vanwege ook praktische redenen, boven menselijke hoogte) renroutes te geven. Ik heb mijn flat zo ingericht dat ik toevallig twee plekken heb waar ik kan zorgen dat ze op 'kasthoogte' kunnen komen dmv matten en plankjes waarna ik vanuit de kast een weg naar het raam wil maken. Verder een hoge krabpaal die echt geschikt is voor krabben uiteraard (en hé die kan zelfs ook voor het raam!) Maar ik vroeg me af of 1 ruimte met hoge 'fitnes oefeningen' genoeg is of dat ik nog een situatie met hoogte moet creëren in een andere ruimte. Ik heb eventueel de optie om dit in de gang te doen maar dat is nou niet gelijk wat interessants te beleven, hebben ze daar wel wat aan?

3) Tot slot het kattenbak probleem. Ik snap dat 3 bakken het beste is maar ik weet niet hoeveel meerwaarde die hebben als ze binnen een straal van 10 meter van elkaar zouden staan. Twee kan ik nog wel zo plaatsen dat het zin heeft maar nummer 3 zou altijd in het midden staan en op een meter of 5 van een andere. Dit lijkt me een beetje een overkil aan bakken? Maar goed wie weet is dat wel helemaal niet zo, dat hoor ik graag!

alvast bedankt voor het lezen van mijn boekverslag ;-) , dan ga ik nu verder op kittenjacht haha :lol:
Gebruikersavatar
Cerna
Panter
Panter
Berichten: 468
Lid geworden op: 15 mei 2019 16:52

Re: De zoveelste vraag over kittens.....

Bericht door Cerna »

Leuk, twee kittens! Wordt straks een dolle boel. :smile:

1. Ik heb hier geen ervaring mee want wij hebben een dakterras met schutting en Brits Kortharen en dat zijn niet zulke klimmers. Maar mij lijkt breed kippengaas ook wat steviger dan een net (ook een stukje duurder, denk ik). Alleen zou ik wel vooraf informeren bij de VvE / woningbouwvereniging of dit toegestaan is.
Dit is natuurlijk prachtig: https://www.kattenren.com/kattenren-balkon/

2. Je kunt je huis natuurlijk net zo veranderen als je zelf wilt (ik heb voorbeelden gezien :lol: ), maar ik denk dat wanneer je eerst eens met de kamer begint en vervolgens afwacht of de kittens behoefte hebben aan nog meer speelmogelijkheid, je dan altijd nog verder kunt bouwen.

3. Er is een regel dat wanneer je twee katten hebt, je drie kattenbakken moet hebben. Ik heb me nooit aan die regel gehouden en mijn ervaring is ook dat de katten meestal op dezelfde bak gaan.
Wij hebben 5 katten en 3 kattenbakken: 2 hele grote (70x50) en een kleintje die niet echt nodig is, maar onze oudste kat is wat stram en ik vond het handig wanneer ze niet eerst de trap af zou moeten want de twee grote bakken staan beneden.
Met 2 kittens zou ik 1 grote kattenbak kopen want katten houden ervan om eerst wat rondjes te draaien in de bak en dat moeten ze ook kunnen wanneer ze volwassen zijn.
Groetjes Annet, Amber 15, Milka 12, Laila en Luna 7, Jip 3
ZL Minoes, Moerka, Chatoel, Flora, Tabitha, Shura, Tara, Cochi, Cerná, Noa, Gizmo
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 6355
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: De zoveelste vraag over kittens.....

Bericht door Rik »

3) Ik zou wel twee grote bakken kopen (wel het plastic klepje ervoor eruit slopen) en dan een kleine kittenkattenbak of wasteiltje met grit (hoeft dus geen echte bak te zijn) erbij. Kittens kunnen nog wel eens enthousiast zijn en de afstand naar de bak misrekenen (en te laat zijn). Maar de #+1 is dus meer een richtlijn en als er problemen zijn in de toekomst is het eerste wat je kunt/moet doen proberen of een bak erbij helpt.

Leuk, en inderdaad gelijk 2 kittens :)

Met een lekkere stevige klimpaal en een super highway... ideaal.

Ps. Als ik het over een krabpaal heb, dan heb ik het ook echt over een PAAL :lol:

Afbeelding

Dat is deze https://www.zooplus.nl/shop/katten/krab ... 0cm/408756

Dat is er dus eentje waar ze ook echt hun klauwen omheen kunnen zetten.
Vaak zie je van die krabpalen met meerdere plateaus en dan kan de kat zich niet eens uitstrekken.

Afbeelding

Afbeelding

Hij staat inmiddels 4 jaar en op bepaalde plaatsen is ie aan vervanging toe (maar ik kan de delen ook nog omdraaien).
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
Gebruikersavatar
Potatospoon
Kitten
Berichten: 5
Lid geworden op: 18 sep 2020 20:08

Re: De zoveelste vraag over kittens.....

Bericht door Potatospoon »

Bedankt voor het meedenken!

Ik begin dan gewoon maar met twee bakken en 1 of twee mini bakjes voor de hoge nood. Zover ik lees zijn het net kleuters, die vinden plassen ook maar onzin, spelen is veel leuker! (en stiekem hebben ze groot gelijk natuurlijk!)

Oh die paal is tof Rik! Ik had hem al wel gezien maar vind het goed om een - niet op de site geschreven- positieve review te lezen! Ik zag ook dat deze met matten werkt ipv touw, dat zie ik mezelf met de tijd nog wel vervangen. Deze paal (stam? :lol: ), of de hele muur met matten moet ik nog even kiezen. Ik kan niet zo goed verwoorden hoe de hoek eruit ziet welke ik dan met matten ect zou bekleden. Het is een soort U van 40*50 cm tot t plafond. Een idioot hoekje (dank woningbouw....)waar ik toch niets mee doe, eindelijk een omgekeerde stam dus :roll: . Ach wie weet is beide ook nog wel een optie tzt.

Ik gooi in de werkkamer sowieso wel wat spul net als in de gang, daar zijn vooral hele fijne verwarmingen waar je volgens mij perfect een dutje kan doen in een hangmande. Hmmm dat wil ik eigenlijk zelf wel :lol: . Ik merk inderdaad vanzelf wel of ik de gang ook moet omtoveren tot apenkooi, wie weet is 1 genoeg :smile:

Over kooien gesproken, het woord 'ren' was natuurlijk key in de zoektocht! Ik mag inderdaad niet zomaar zaken veranderen en ze doen er tamelijk moeilijk over hier helaas, maar ik heb wel veel meer hits gevonden die ik heel wat betrouwbaarder vind lijken dan zo'n netje. Kippengaas is vast duurder inderdaad, maar ook wel wat duurzamer, me dunkt dat zo'n net nog wel eens sneuveld. Gelukkig heb ik nog even om daarop te puzzelen.

Goed dan nu dus alleen nog even twee kittens vinden..... of mijn potje geduld bijvullen :lol:
Gebruikersavatar
Ani
Huiskat
Huiskat
Berichten: 53
Lid geworden op: 28 dec 2020 13:42

Re: De zoveelste vraag over kittens.....

Bericht door Ani »

Wat een ontzettend fijn vooruitzicht, twee kittensnuitjes adopteren! Dat wordt een feestje en een hoop gezelligheid, liefde en vermaak!

Zelf heb ik een boerderij kitten, zij is al met zeven weken geadopteerd. Vanaf de eerste dag ging zij op de (grote) kattenbak (deurtje slechts twee dagen eruit gehad). Nooit een plas of poepje naast de bak gedaan. De bak staat achter onze bank, naast de platenkast, niet direct in het zicht.
Haar de eerste dag daar neergezet en laten snuffelen. Ik denk eerlijk gezegd dat je met twee bakken in een appartement wel goed zit hoor!

Tip: er zijn ook mooie klimpalen zelf te maken van stammen en planken. Gezien jouw enthousiaste en leuke ideeën kan ik me zo voorstellen dat je uitdagende speelplekken voor de twee gaat maken. Wij hebben een wat duurdere klimpaal van berkenhout, maar er zijn veel mogelijkheden, die echt niet superveel plaats hoeven in te nemen als je ruimte wil besparen. En qua speelgoed en dergelijke wordt het al snel toch een gezellige speeltuin in je huis :-)

Www.decoratietakken.nl zoekopdracht ‘krabpaal’ En als je op krabpaal berkenhout googeld vind je een hoop inspiratie en wellicht ook minder prijzige exemplaren.
grtz van Ani & snuitje van Winston 6-‘20
Gizmobritsekorthaar
Tijger
Tijger
Berichten: 1241
Lid geworden op: 06 aug 2012 11:57
Locatie: Arnhem

Re: De zoveelste vraag over kittens.....

Bericht door Gizmobritsekorthaar »

Je denkt dr in ieder geval heel goed over na

Huer ook begonnen in een flat en toen 2 kittens aangeschaft, afgeschermd heel simpel met houten latjes om de meter de plaatsen en daar katten net tegenaan nieten .
Nooit problemen gehad , ik heb dan ook geen waaghalzen.

Wij hadden 1 kleine kamer over dn dat was echt de katten kamer daar stonden 2 grote krabpalen en aan de wand ook 2 lig planken
Verder niks in hoogte in huis en echt ze vonden het wonen dAr geweldig!

Ik heb altijd 2 kattenbakken gehad en dat ging echt prima hoor !
groetjes en knuffels van Cindy
En mijn 2 kattenkindjes Gizmo en Caya
Fotos van Gizmo en Caya
Gebruikersavatar
Potatospoon
Kitten
Berichten: 5
Lid geworden op: 18 sep 2020 20:08

Re: De zoveelste vraag over kittens.....

Bericht door Potatospoon »

Gizmo, wat slim die laatjes, ik denk dat ik dat ook wel kan realiseren tzt. Eventueel met gaas ipv een net, dat kan ik dan wel zien (of eventueel simpel vervangen). Geniaal!

Ik ga inderdaad lekker in de woonkamer de hoogte in, want daar zitten de meeste plekken waar dat kan zonder dat ik echt hele rare fratsen moet uithalen. M'n ikea, praxis en zo plus mandjes zitten al lekker vol!

En slopen van kattenbak luikjes staat ook op de to do list, hoop dat het net zo leuk is als het klinkt haha.

Overigens heb ik via facebook bij een stichting een aanbod gekregen voor twee kittens. Of voor 1 kitten die absoluut niet met anderen kan. Dit hebben ze met meerdere kittens geprobeerd maar hij heeft er geen zin in zullen we maar zeggen.

Nu dus de lastige keuze, t duo of de ene. Ik zeg overigens kittens maar ze zijn allemaal al 6 maanden of iets ouder. Officieel nog kittens maar t helpt misschien met t beeld van ze.
Het probleem met het duo is dat er 1 van de twee een beetje nukkig is (en er toevallig ook zo uitziet haha). Dat vind ik al eerste kat eigenaar wel lastig... aan de andere kant 1 kitten is ook lastig.... welke lastig kies ik haha.

Ik weet dat solo kittens een slecht idee zijn maar wanneer meneer duidelijk heeft gemaakt anderen echt niet te dulden (mensen zijn overigens wel geweldig in zijn ogen gelukkig :lol: ) in hoeverre is het dan nog sneu. Natuurlijk word die uiterlijk in deze tijd sowieso wel geplaatst maar ergens wil ik zo' ukkie dan ook helpen.

De vraag is dus, wat is nu slim? Zijnde eerste eigenaar en vooral enige eigenaar.... enig advies? Ik heb gevraagd om wat meer info over het duo met de nukkige kat maar ik verwacht dat het antwoord nog wel even op zich laat wachten.
Gebruikersavatar
kittentjes
Cheetah
Cheetah
Berichten: 815
Lid geworden op: 25 mei 2016 10:49

Re: De zoveelste vraag over kittens.....

Bericht door kittentjes »

Nukkige kat sorry moest er even om lachen. Ik zie het helemaal voor me.

Vraag 1, wat wil je zelf in je hart liever. 1 of 2 katten. Is het antwoord 1 kat dan denk ik dat je keuze voor de ene kitten goed is. Hij is al 6 maanden wat zeker zal schelen. Ik weet niet in hoeverre deze kat wel in de beginperiode goed gesocialiseerd is want dat maakt vaak wel veel uit voor het gedrag.
Kijk 2 kittens zijn de voorkeur zeker in de oprgroeifase . Sommige katten worden later toch meer op zichzelf en andere blijven levenslang dikke maatjes. Dat is nooit helemaal te voorspellen. Ik zou je eigen gevoel hierin dus volgen.

Verstuurd vanaf mijn SM-A600FN met Tapatalk

Moos & Saar 16-5-2016
Siep 23-3-2019
Gebruikersavatar
Potatospoon
Kitten
Berichten: 5
Lid geworden op: 18 sep 2020 20:08

Re: De zoveelste vraag over kittens.....

Bericht door Potatospoon »

Kittentjes
Tja ik moest zelf ook wel lachen, als je de foto zou zien zou je ook gelijk snappen welke de nukkige was :lol: ....

Ik wil diep van binnen t beste voor de kat. Klinkt lekker zoetzappig maar het is wel waar. Zo al het lezen dat katten echt niet alleen kunnen was ik heel bang dat ik de ukkepuk tekort zou doen. Ik zal nog even extra navraag doen naar hoe alles voor deze tijd verlopen is qua socialisatie enz maar ik denk dan dat de ukkepuk gezellig hier mag komen. Ik zal z'n vriendje dan wel zijn :grin: (aka degene die t voer verzorgd :lol: ).

Twijfels zal er altijd wel blijven, zeker omdat ik nu dan dus ook beslis dat er geen kat bij zal kunnen ooit, das ergens toch ook wel dubbel. (Zul je zien, krijg ik straks allemaal leuke foto's van het duo...)
Gebruikersavatar
Potatospoon
Kitten
Berichten: 5
Lid geworden op: 18 sep 2020 20:08

Re: De zoveelste vraag over kittens.....

Bericht door Potatospoon »

Voor de geïnteresseerden, of niet :lol:

Ik heb net contact gehad met de eigenaresse van de stichting en wat meer info uitgevraagd. Ze kan het overduidelijk erg druk maar ik ben toch wat wijzer. De ene kat is wel echt een kat die niets van anderen wil hebben, altijd degene die begint met blazen/bijten ect. Ik vond het opvallend dit te horen, ik weet niet waarom maar door t vele lezen over twee katten/kittens dacht ik dat ze altijd wel samen gingen als t maar vanaf ukkepuk af aan zo ging, nee dus :cry: . De kat/kitten (6 maanden dus precies op de grens geloof ik) is wel erg gecharmeerd van mensen en een knuffelkont. Het lijkt dus een beetje een soort prins die gewoon lekker alleen wil zijn?

De nukkige kat van het eventueel beschikbare duo is gewoon nukkig, niet geweldig naar mensen en duld vooral z'n partner erg goed maar mensen zijn een dikke vette NOPE :roll: .

Lastig hoor om die keuze te maken, het liefste nam ik ze alle drie maar ik vrees dat dat toch echt het slechtste plan is :shock: :lol:

Mijn vraag, met het risico dat mensen heel diep gaan zuchten omdat dit vast heel logisch is voor de kenners (sorry alvast!) : Zou de solo kat echt gelukkig kunnen zijn in z'n uppie bij mij denken jullie? Uiteraard met dezelfde (of meer...)uitdagingen in huis en mij als allerliefste :lol: (maar wel ook enige) maatje op twee poten. Ik vind het idee van een 'nukkige/bange/boze' kat socialiseren wat spannend en wil niet dat dit mis gaat het het beestje dan nooit echt op t gemak zal zijn. Het lijkt me meer een geval voor een wat ervarener persoon?
Gebruikersavatar
Russian mob
Huiskat
Huiskat
Berichten: 43
Lid geworden op: 12 okt 2019 14:52

Re: De zoveelste vraag over kittens.....

Bericht door Russian mob »

Potatospoon schreef: 17 feb 2021 19:05 Mijn vraag, met het risico dat mensen heel diep gaan zuchten omdat dit vast heel logisch is voor de kenners (sorry alvast!) : Zou de solo kat echt gelukkig kunnen zijn in z'n uppie bij mij denken jullie? Uiteraard met dezelfde (of meer...)uitdagingen in huis en mij als allerliefste :lol: (maar wel ook enige) maatje op twee poten. Ik vind het idee van een 'nukkige/bange/boze' kat socialiseren wat spannend en wil niet dat dit mis gaat het het beestje dan nooit echt op t gemak zal zijn. Het lijkt me meer een geval voor een wat ervarener persoon?
Waarom niet? Er zijn zat solokatten waar geen issues mee zijn. Mijn eerste kat was een solo flessenkitten. Die was dus zelfs zonder moederkat opgegroeid. Zij was vreselijk op mensen gericht en zat van kleins af aan niet te wachten op kattenvrienden. Ook nooit solokitten problemen mee geweest. Ik had haar als herplaatser, omdat in haar eerdere huis kleine kinderen waren die te ruw met haar deden. Zelf was ze altijd erg lief.

Na haar overlijden zijn er wel 2 kittens gekomen en een jaar later heb ik er tijdelijk een solokitten bij gehad. Hij was iets te jong (8-9wkn?) bij moeder en nestgenoten weggehaald. Die kon inderdaad niet goed ‘met de rem erop’ spelen. Mijn katten zijn wel goed gesocialiseerd en die hebben geholpen om de scherpe randjes eraf te halen bij de solokitten. Hij is bij mij in huis geweest vanaf zo’n 12 weken tot 6 mnd oud. Sindsdien gaat het prima in z’n eigen huis. Hij is van kitten dat continue vol z’n nagels en tanden gebruikte naar goedzak die zich laat rondslepen door kinderen gegaan. Zodra er wat te beleven valt staat meneer vooraan om met ze mee te doen. Hier dus een succesverhaal over een kitten van 6 mnd die weer solo is gegaan. Ik heb niet het idee dat hij mijn katten mist. Ik zie hem nog regelmatig en ook ik word niet echt gemist door hem :lol: :lol:
Plaats reactie