Iemand ervaring met Suprelorin?

Voor alle vragen over de castratie en sterilisatie, de geslachtsdelen van de kat, en andere vragen m.b.t. de voortplantingsorganen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
lunapippabelle
Kitten
Berichten: 10
Lid geworden op: 24 mei 2020 22:37

Iemand ervaring met Suprelorin?

Bericht door lunapippabelle »

Hallo iedereen,
Ik heb in augustus twee poezen aangeschaft. Allebei fawn kleurige Britse langharen. Ik kwam oorspronkelijk voor (nu) Poef, een poes van bijna 2 waar ze graag mee hadden willen fokken. Toen zij een nestje had gehad bleek echter dat dit te zwaar voor haar was. Dus waren ze op zoek naar een nieuw huisje waar zij rustig kon leven. Toen ik op visite kwam vond ik Poef gelijk heel erg leuk en hebben we in overleg besloten dat ik haar over zou nemen.
Er waren nog een aantal andere katten, waaronder een jonger poesje. Zij kwam meteen bij mij en m'n moeder op schoot zitten, echt een enorme knuffel. De eigenaresse vertelde toen dat (nu) Dotje een hartruisje had waardoor ze haar niet konden verkopen/plaatsen. Ze hebben haar laten onderzoeken bij een specialist. Haar afwijking kan op een gegeven moment voor vermoeidheid zorgen en dan zou ze moeten worden laten ingeslapen. Wanneer dit zou gebeuren was niet duidelijk. Dit kon over een jaar zijn, maar ook over 10 jaar pas. Ze bood me toen aan dat ik haar er ook bij mocht nemen als ik dat zou willen. Na even goed nadenken heb ik toch besloten om dat te doen.
Nu zijn we al een aantal maanden een gelukkig gezinnetje van 3, ik ben echt dol op ze en gelukkig zijn ze ook dol op elkaar. Dotje heeft geen last van haar afwijking, ze is ontzettend knuffelig, speels en actief. Ze ademt soms wat zwaar maar dat hou ik goed in de gaten.

Een maand geleden werd Poef voor het eerst krols, en ze kon behoorlijk schreeuwen. Ik heb een studio appartement en slaap in dezelfde ruimte als mijn woonkamer dus dit was nachten lang slapen et oordopjes. Ze was om de week krols!! Na een week heb ik een afspraak met de DA gemaakt om ze te laten steriliseren. Ze wilden Dotje nog even controleren om te kijken of het verstandig zou zijn om haar onder narcose te laten. Na overleg tussen mij, mijn DA en de specialist die haar bij haar vorige baasje heeft onderzocht kwamen we tot de conclusie dat narcose, en zelfs aangepaste narcose een te groot risico zou zijn. We hebben toen afgesproken Poef te steriliseren en bij Dotje aan te kijken hoe erg de krolsheid zou zijn voor we verder kijken.

Een week geleden is Poef gesteriliseerd, het gaat goed met haar. Nou is Dotje sinds een dag of 2 krols, en ook behoorlijk. Ze heeft een iets aangenamer stemgeluid dan Poef maar het is nog steeds erg luid. Ik heb weer de hele nacht met oordopjes moeten slapen. Net heb ik met de DA gebeld om de alternatieven te bekijken. De poezenpil was te veel risico, hier was ik ook van tevoren al geen fan van. Toen noemde zij Suprelorin, dit is een soort buisje wat ze aanbrengen wat de hormoon productie afremt. Dit kan een jaar tot drie jaar blijven. Dit middel is eigenlijk bedoeld voor honden en fretten maar is ook effectief gebleken bij katten. Er waren nog niet echt negatieve bijwerkingen bekend zei ze.

Online kan ik er niet veel over vinden. Ik dit forum kwam ik een bericht tegen uit 2012, ik dacht misschien zijn er nu meer mensen die hier ervaring mee hebben? Ik wil graag goed weten wat de eventuele risico's zijn voor mijn lieve Dotje voor ik dit in haar lichaam stop.
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 6289
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Iemand ervaring met Suprelorin?

Bericht door Rik »

Oei. Is ze echt zo zwak dat ze niet gecastreerd kan worden (eierstokken worden verwijderd)?

Krols worden is ook heel erg zwaar voor het lichaam. Poezepil is ook geen oplossing. Beide geeft op latere leeftijd bijna gegarandeerd gezondheidsproblemen.

Ik dacht dat Suprelorin alleen voor honden was (en dan met name reuen). O, dat zeg je al ;) Het schijnt ook wel voor (dek)katers gebruikt te worden. Maar zover ik zie (nog) niet voor poezen (maar daar zal ik wel niet up-to-date mee zijn). Wel wat berichten gezien door fokkers voor poezen.

Is er geen mogelijkheid om een laparoscopische sterilisatie te laten doen (is wel duurder). Dat zou met een ondiepere narcose kunnen. Wellicht om dat als second opinie nog bij een andere dierenarts, die ervaren is met laparoscopische sterilisatie, na te vragen.

Ik heb geen ervaring met Suprelorin maar lees her en der wel dat het hier altijd even effectief is. Plus dat het volgens mij voor tijdelijk was, niet levenslang. En wachten tot ze ouder is maakt het risico van narcose alleen maar groter. Dus ik zou zeker alternatieven onderzoeken.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
Gebruikersavatar
lunapippabelle
Kitten
Berichten: 10
Lid geworden op: 24 mei 2020 22:37

Re: Iemand ervaring met Suprelorin?

Bericht door lunapippabelle »

Dankjewel voor je reactie.
Nou het gaat dus niet zo zeer om de operatie maar om de narcose. Haar hart afwijking zorgt ervoor dat haar hart in intensieve situaties (zoals ontwaken van narcose) heel hard moet werken, en dan zou haar hart er mee kunnen ophouden. We hadden dus ook al gedacht aan een aangepaste narcose maar dat zou alsnog een groot risico zijn. Als ze niet meer wakker zou worden zou ik mezelf dat nooit kunnen vergeven. De poezenpil hadden we ook al uitgesloten inderdaad.
Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 6289
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Iemand ervaring met Suprelorin?

Bericht door Rik »

Dan lijkt Suprelorin mij de enige optie. Elke keer krols laten worden lijkt mij ook geen optie. Dat is heel zwaar voor het lichaam.

Wat ik overigens niet weet is in hoeverre Suprelorin ook daadwerkelijk de hormonen vermindert die kunnen zorgen voor baarmoederkanker en melkkliertumoren op latere leeftijd. Want het kan best zijn dat dat risico blijft bestaan. Maar ik denk dat daar nog niet zoveel onderzoek naar gedaan is.

Misschien hebben ze op barfplaats wat meer ervaring hiermee (honden en katten forum).
pearlsofpassion schreef: 13 feb 2012 11:39 Volgens een DA op BP, waar ik erg veel respect voor heb (heb haar nog nooit iets heel geks weten verkondigen), is suprelorin te verkiezen boven krols laten worden (en de pil, maar dat wist je al).
Ze zegt dat zowel de pil als gewoon krols laten worden verhoogde kans geeft op melkkliertumoren en baarmoederonstekingen en dat dit van Suprelorin alleszins nog niet gekend is.
Het zou ook anders werken dan de pil en zeker niet zo'n hoge dosis hormonen bevatten.
Wel vind ze ook dat je bij katten moet opletten omdat het eigenlijk voor honden ontwikkeld is en men dus niet helemaal zeker kan zijn over de toepassing bij katten. Maar alsnog vind ze het een veel betere optie dan krols laten worden.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)
Gebruikersavatar
Cerna
Panter
Panter
Berichten: 402
Lid geworden op: 15 mei 2019 16:52

Re: Iemand ervaring met Suprelorin?

Bericht door Cerna »

Wat sneu dat Dotje zo'n kwetsbaar katje is. Maar fawn! Mijn favoriete kleur, maar zo zeldzaam.

Ik heb geen ervaring met Suprelorin, maar kom het wel regelmatig tegen op de facebookpagina van Neocat-Britten.
Ik probeer een conversatie te kopiëren:

TS
Wat is jullie ervaring met suprelorin bij poezen?
Graag tips en adviezen 🙃

* Ik heb al mijn poezen en katers op de suprelorin gehad tijdens de periode tussen 2 verhuizingen in, heel fijn. De groep is rustig. Bij poezen werkt het ongeveer 1,5 jaar en bij katers 1 jaar. Kan natuurlijk wel wat schelen per dier. Heb de suprelorin al eerder gebruikt om een poes wat rust te geven en geen poezenpil te geven want daar heb ik geen goede ervaringen mee, zeker als je deze langer gebruikt. Ik vind het een oplossing als je wat langer niet wilt fokken met een poes, je moet dan wel uitgaan van 1,5 jaar geen krolsheid en niet ongeduldig worden.

* Jetje heeft sinds maart 2020 suprelorin. Gezet op derde dag krolsheid in nekvel. Ik ben er erg tevreden over. Ze zit letterlijk en figuurlijk goed in haar vel!!❤️

* Bij onze Aloe op tweede of derde dag van krolsheid gezet, daarna 1,8 jaar niet meer krols. Daarna laten dekken en vijf gezonde kittens geboren.

* Ik heb 2 poezen op suprelorin, niet meer krols natuurlijk alleen 1 van de 2 is zo vreselijk dik geworden. Dus aparte voerbakjes Surefeed moeten kopen, wekt uitstekend natuurlijk, nou heeft ze de hele dag honger en eet als ze de kans krijgt de hondenbrokken op!
Ze hebben nu ongeveer een half jaar de suprelorin dus ben benieuwd hoelang het blijft werken.
Ik vind het een prima alternatief voor de poezenpil.

* Werkt hier goed heb er 3 laten zetten en nu benieuwd hoe lang het werkt. Wel in de navel geplaatst voor als het nodig is om eruit te halen

* Kyara vorig jaar augustus laten zetten buiten de krolsheid en tot zover nog niet krols.
Wel zit ze ontzettend goed in haar vacht en vel

* Hier 1 poes nu bijna 2 jaar op suprelorin nu in oktober. Had deze na haar eerste krolsheid laten zetten was toen 6 mnd. Tot heden nog niet terug Krols geweest.

* Bevalt ons ook prima een jaar tot 1 1/5 jaar werkt het bij ons. Prachtig in hun vacht en komen echt tot rust.


TS
Moet het perse tijdens een krolsheid gezet worden of niet?

* Maakt absoluut niet uit.. hier meerdere dames op de suprelorin staan en bevalt super.. Allen buiten de krolsheid gezet.. wel verschillende tijden werkzaam.. 1 tot 2 jaar

* Veelal wordt het inderdaad geadviseerd het te plaatsen tijdens krolsheid. Omdat men zegt dat het anders juist een flinke krolsheid kan uitlokken na plaatsing... Maar heb al veel verschillende dingen gelezen. Denk dat het per poes (per keer🤷🏼‍♀️) verschillend is. Indien ze er echt in blijven hangen dan schijn je het te kunnen doorbreken door 2-3x kort op elkaar de pil te geven...
Wbt eruit laten halen, schijnt toch niet mogelijk te zijn, omdat het oplost in het lichaam... Maar snap zelf ook niet goed dat men dat zou willen..., vind nl persoonlijk dat je van te voren voor dit middel kiest en dus evt lang uitblijven van krolsheid echt voor lief moet nemen... Dat is niet te voorspellen dus hoe lang het duurt😅

Conclusie: goede ervaringen dus!
Groetjes Annet, Amber 15, Milka 12, Laila en Luna 7, Jip 3
ZL Minoes, Moerka, Chatoel, Flora, Tabitha, Shura, Tara, Cochi, Cerná, Noa, Gizmo
Gebruikersavatar
lunapippabelle
Kitten
Berichten: 10
Lid geworden op: 24 mei 2020 22:37

Re: Iemand ervaring met Suprelorin?

Bericht door lunapippabelle »

Nee elke keer krols worden is ook zo sneu. En ze is ook nu al krols in een tijd dat dat eigenlijk niet hoort. En als ze op Poef lijkt zal dit om de week gebeuren, dat lijkt me niet de bedoeling.

Wauw bedankt Cerna! Die berichten zijn zeker hulpvol. Dat klinkt toch niet zo slecht. Het is denk ik uiteindelijk een betere optie dan krols worden.

Dotje is momenteel een blije gezonde poes, haar afwijking kan pas later voor nare effecten gaan zorgen. De specialist heeft ook gezegd dat ze hier niet per se last van zal krijgen. Ik hoop dus natuurlijk dat ze een lang en gezond leven kan lijden! :)
Plaats reactie