Nieuwe kitten

De ene kat blaast en gromt (opeens) naar de ander. Soms van het ene op het andere moment om een (schijnbaar) onverklaarbare reden en soms als er een nieuwe kat/kitten wordt geintroduceerd.
Plaats reactie
jack2406
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 15 sep 2020 10:23

Nieuwe kitten

Bericht door jack2406 »

Goedemorgen,

Wij hebben begin augustus een Bengaals katertje aangeschaft (half mei geboren) en deze functioneert goed en wil het liefst de hele dag knuffelen. Na een tijdje begon hij toch wel tekenen van eenzaamheid te vertonen (miauwen voor de slaapkamerdeur, enkels aanvallen bij het voorbijlopen) en bovendien ligt hij iedere nacht zielig boven aan de trap te slapen en hij komt 's nachts ook helemaal niet in de woonkamer, dit is wel zijn eigen keuze, maar een kat hoort naar mijn mening niet 8 uur achter elkaar inactief te zijn.

Omdat wij 1 à 2 dagen per week er allebei niet zijn tussen 9 en 5 vinden we dat onze kater een speelmaatje nodig heeft. Inmiddels zijn we al bij iemand wezen kijken en hebben we een prachtige Bengaalse poes uitgezocht, de aanbetaling is al gedaan :grin:

De kittens schelen twee maanden met elkaar en over niet al te lange tijd zal de nieuwe huisgenoot bij ons komen. Ik heb in het verleden wel kittens bij katten geplaatst, maar geen kitten bij kitten. Volwassen katten reageerden altijd geschrokken en bang, gingen dagenlang boven of buiten zitten en moesten in het begin niks van de nieuwe kitten weten. Dit waren echter wel altijd vuilnisbakkenrassen.

Heeft iemand ervaring met het samen plaatsen van twee jonge Bengalen? Zijn er dingen waar ik rekening mee moet houden? Of gewoon de natuur zijn werk laten doen? Bij voorbaat dank.

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 6024
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Nieuwe kitten

Bericht door Rik »

jack2406 schreef:
15 sep 2020 10:33
miauwen voor de slaapkamerdeur... en bovendien ligt hij iedere nacht zielig boven aan de trap te slapen en hij komt 's nachts ook helemaal niet in de woonkamer
Die wil gewoon lekker bij jullie op de slaapkamer :grin:
(Hier slapen ze ook allebei op mijn slaapkamer)
jack2406 schreef:
15 sep 2020 10:33
... maar een kat hoort naar mijn mening niet 8 uur achter elkaar inactief te zijn.
Jawel hoor. Zelfs 12 tot 15 uur !! En bij oudere katten zelfs nog langer.
https://www.perfect-fit.nl/hoeveel-slaa ... tten-nodig
https://www.kattenadvies.com/hoeveel-sl ... -kat-nodig

Maar als een kitten wel wakker is hoort ie wel actief (en ondeugend) te zijn.

Maar vandaar dat een kat best op de slaapkamer kan slapen. Op een gegeven moment valt de routine die jullie allemaal hebben een beetje samen en slaapt de kat samen de hele nacht door. Dit kun je ook bevorderen door de eet en speelmomenten.
jack2406 schreef:
15 sep 2020 10:33
Omdat wij 1 à 2 dagen per week er allebei niet zijn tussen 9 en 5 vinden we dat onze kater een speelmaatje nodig heeft. Inmiddels zijn we al bij iemand wezen kijken en hebben we een prachtige Bengaalse poes uitgezocht, de aanbetaling is al gedaan :grin:
Fijn. Want een kitten heeft inderdaad echt een maatje nodig.
jack2406 schreef:
15 sep 2020 10:33
Ik heb in het verleden wel kittens bij katten geplaatst, maar geen kitten bij kitten. Volwassen katten reageerden altijd geschrokken en bang, gingen dagenlang boven of buiten zitten en moesten in het begin niks van de nieuwe kitten weten.
Sowieso moet je bij introductie ook katten nooit de mogelijkheid geven om naar buiten te gaan. Dat vermoeilijkt en verlengt de introductie alleen maar (als het dan al lukt).

Kitten bij kitten is ook vele malen makkelijker dan kat bij kat of kitten bij kat.

Het hangt verder ook een beetje af van hoe goed ze gesocialiseerd zijn. Hoe zelfverzekerd ze zijn. Een beetje blazen, rug opzetten e.d. is niet erg. Dat loopt ook al heel snel over in spel (waar ze ook de rug opzetten). Maar als er een minder gesocialiseerd is en angst vertoond en wegrent/duikt, dan kan het wat moeilijker zijn. Dan kan de andere gaan 'jagen' en heeft de onzekere stress. Ik zou ze dus wel gewoon direct bij elkaar zetten maar wel onder begeleiding en beheerst. Als je dan in de gaten hebt dat ze gewoon allebei wel lekker nieuwsgierig zijn en de signalen (zoals blazen) van de ander ook respecteren, dan kunnen ze gewoon volop bij elkaar. Zie je angst en onderdrukking (wat niet zo vaak voorkomt bij gesocialiseerde raskittens) dan moet je een wat meer traditionele introductie gaan volgen.

PS. Als ze eenmaal aan elkaar gewend zijn kan het wel zijn dat er jachtspel ontstaat. Dat lijkt dan heel erg op vechten, maar is het niet.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

jack2406
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 15 sep 2020 10:23

Re: Nieuwe kitten

Bericht door jack2406 »

Hi Rik,

Bedankt voor de reactie! Erg behulpzame tips allemaal :smile:

Hij wil inderdaad graag bij ons slapen, alleen mijn vriendin is niet zo'n kattenmens als ik en ziet het (nog) niet echt zitten. Ik vind het geen probleem, zeker omdat dit ras amper haren verliest. Ons huidige katje is zeer actief en ondeugend, daarom hebben we af en toe ook het idee dat we hem niet genoeg tijd en aandacht geven om al zijn energie kwijt te kunnen, vandaar dat er een speelmaatje bijkomt.

Wat betreft de introductie, ze krijgen geen mogelijkheid om het huis uit te gaan, we zijn nog bezig om de tuin katbestendig te maken. Tot die tijd zullen ze alleen onder toeziend oog van ons in de tuin komen.

Qua socialisatie zie ik het ook wel goed komen. De eerste kitten groeide op in huiselijke kring, maar niet in de woonkamer. Het nestje zat in een aparte kamer en de kitten trok zich de eerste week bij ons erg veel terug onder de bank. De nieuwe kitten groeit echter wel op in de woonkamer, samen met nog een nestje en dus twee moederpoezen.

De oudste kitten past inmiddels niet meer onder de bank, dit biedt de nieuweling ook weer mogelijkheden om zich af en toe af te kunnen zonderen van haar veel sterkere soortgenootje.

Al met al kunnen wij niet wachten op onze nieuwe huisgenooit :eboohoo:

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 6024
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Nieuwe kitten

Bericht door Rik »

Qua naar buiten gaan bedoelde ik inderdaad ook de introductie van oudere katten bij kittens of nieuwe katten. Ik had ook niet verwacht dat bij jullie een raskat al zo snel helemaal los zou mogen :) Maar we komen hier ook verhalen tegen van mensen die een introductie trachten te doen waarbij de bestaande kat naar buiten kan en zich dus ook steeds meer naar buiten terug trekt. Tsja... dan gaat een introductie nooit werken ;)

Zeker met raskatten zal kitten bij kitten introductie makkelijker zijn omdat ze over het algemeen goed gesocialiseerd worden (anders dan asiel kittens). En zeker als je nieuwe kitten straks goed gesocialiseerd is, zal die niet zoveel behoefte hebben om ergens weg te duiken. Die zal al uit zichzelf een stuk zelfverzekerdheid meegekregen hebben. En jullie huidige kitten heeft het voordeel dat die al wat groter is en al 'thuis' is. Dus in eerste instantie zie ik dan twee redelijk gelijkwaardige kittens.

Nu kan het natuurlijk nog zijn dat je nieuwe kittens straks in het begin wegduikt (het is per slot van rekening heel wat, zo'n verhuizing). Maar dat kun je dan een beetje begeleiden met spel en snoepjes. Op de grond, benen lang en dan beide kittens aan eigen kant lekker spelen zodat ze elkaar, zonder direct contact, af kunnen tasten.

Wij zijn ook benieuwd... dus als de nieuwe er is hoop ik dat je je ervaringen hier ook wilt delen :)
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Marjolein_22
Huiskat
Huiskat
Berichten: 20
Lid geworden op: 26 jun 2020 20:24

Re: Nieuwe kitten

Bericht door Marjolein_22 »

Wat leuk dat jullie katertje een speelmaatje krijgt! Hier een beetje eenzelfde verhaal, wij merkte ook aan onze kitten Mika dat hij na een paar weken wat initiatieflozer en minder speels werd, maar wel veel aandacht zocht. Dus hebben we toen hij ong 4 maanden was, een tweede kitten (poesje, Arya) aangeschaft die enkele weken jonger was dan hij

Wij hebben het als volgt gedaan:
Toen we thuiskwamen met Arya hebben we haar in de slaapkamer gezet, met eten/drinken, slaapplekjes, kattenbak en speeltjes. Toen zowel bij Mika als Arya met een handdoekje geaaid en laten ruiken aan elkaars geur. Op een gegeven (na 1-2, dagen) moment Mika in de andere slaapkamer gedaan en Arya de rest van het huis laten verkennen. De eerste kennismaking vond plaats achter het glas, Mika op het balkon en Arya in de slaapkamer (Ramen tot op de grond). De dag erna ze bij elkaar gezet.
We waren verrast over de uitkomst, kleine Arya was heel hard aan het grommen en blazen en liet Mika niet in de buurt komen. Gaf hem ook een flinke mep als dit wel gebeurde. Ik maakte me best zorgen want Mika bleef heel speels en lief maar Arya moest niets van hem hebben.

Uiteindelijk ontdekte ze dat ze met elkaar konden spelen! Arya bleef heel duidelijk haar grenzen aangeven (Mika was ook 2x zo groot) maar het ging goed. Nu zijn ze beste maatjes en spelen en slapen samen. Wij zijn ontzettend blij dat we voor een 2e kitten zijn gegaan, we laten ze nu ook makkelijker een dagje alleen thuis.

Veel succes met jullie introductie!

Plaats reactie