Tanden laten trekken jongere kat

Voor vragen over bek, gebit, tandvlees- en kaakaandoeningen bij de kat.
Plaats reactie
Space_Cowgirl
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 25 jun 2020 07:48

Tanden laten trekken jongere kat

Bericht door Space_Cowgirl »

Een klein jaartje geleden heb ik een hele lieve kater uit het asiel geadopteerd . Zijn naam is Gary en naar schatting zou hij rond september 2 jaar worden.

Nu blijkt het dat Gary het Gingivitis Stomatitis complex heeft, 6 weken geleden heeft hij hier pijnstillers en ontstekingsremmers voor gekregen, en sindsdien heb ik hem ook aangeleerd dat ik zijn tanden kan poetsen, maar de pijn kwam vrij snel weer terug, niet willen eten, afstandelijk geworden , enzovoort.

Weer naar de dierenarts en deze raadde mij aan om alle tanden, op de hoektanden na, te gaan trekken voordat deze ontsteking overslaat op zijn botten (Ik ben de naam van deze aandoening even kwijt, maar het was in ieder geval onomkeerbaar) .

Nu kreeg ik ook te horen dat ginginitis niet veel voorkomt bij katten van Gary's leeftijd..

Ik vroeg me af of er hier meer mensen zijn die hier ervaring over hebben? Zou Gary goed en kunnen leven zonder tanden ??

Ik zie de ervaringen van andere kattenbaasjes graag tegemoet! :smile:

Gebruikersavatar
Cerna
Lynx
Lynx
Berichten: 198
Lid geworden op: 15 mei 2019 16:52
Locatie: Doetinchem

Re: Tanden laten trekken jongere kat

Bericht door Cerna »

Ik ben het niet eens met jouw dierenarts.

Onze Noa was twee jaar en drie maanden toen bij haar tijdens de jaarlijkse inenting, stomatitis werd geconstateerd. En de katten van een collega van mij moesten nog twee worden. Het komt dus veel vaker voor.
Onze Jip had ook erg ontstoken tandvlees, maar het kon met het wisselen te maken hebben. Ik ben hem Gingivit van de Huisdierendokter gaan geven en nu ruim een jaar later, ziet het er weer rustig uit. Het kan zijn dat hij er overheen is gegroeid of dat het toch aan de pillen lag. Dat zullen we nooit weten.

Toen Noa dit kreeg (11 jaar geleden) heb ik lang geaarzeld omdat ze nog zo jong was en alleen maar brokjes wilde eten. Dat zou toch niet meer mogelijk zijn zonder tanden en kiezen?
Ze heeft daarom een jaar lang iedere maand een Cortaloneprikje gehad in de hoop dat het weg zou blijven, maar het kwam steeds terug. Uiteindelijk hebben we toen alles laten trekken bij een gespecialiseerde dierenarts in De Wagenrenk. Dit was mij aangeraden omdat gewone dierenartsen niet de ervaring en apparatuur hebben die een dergelijke dierenarts wel heeft. Kattenkiezen breken namelijk erg gemakkelijk af en dan kunnen er stukjes blijven zitten die opnieuw stomatitis kunnen veroorzaken.
Het is dus erg belangrijk dat van ieder element een foto wordt gemaakt na het trekken omdat dit met het blote oog vaak niet zichtbaar is. En de meeste reguliere klinieken hebben dergelijke (dure) apparatuur niet.

Een andere kat van mij heeft ook stomatitis gehad en zij at dezelfde dag alweer brokjes. Weliswaar met pijnstilling, maar ik vond het toch opmerkelijk.

Ik zou dus niet te lang aarzelen want de ontstekingen in de bek zijn niet alleen erg pijnlijk, maar ook slecht voor de nieren en uiteindelijk kom je er toch niet onderuit.
Maar je zou eerst nog een kuurtje Gingivit kunnen proberen. Wie weet werkt dat bij jouw kat net zo goed als bij Jip.
Groetjes Annet, Amber (15), Milka (11), Laila en Luna (7,) Jip (2)
ZL: Minoes, Moerka, Chatoel, Flora, Tabitha, Shura, Tara, Cochi, Cerna, Noa, Gizmo

Gebruikersavatar
Anne
Tijger
Tijger
Berichten: 3808
Lid geworden op: 14 jul 2006 20:39

Re: Tanden laten trekken jongere kat

Bericht door Anne »

Hier had Hummel* op jonge leeftijd ook deze aandoening. Ze heeft daar echt heel veel last van gehad en op een gegeven moment moesten alle tanden en kiesjes eruit. Zelfs daarna bleef het terug komen, zere plekken in haar mondhoeken ( van binnen) Dit is gestopt na het geven van hypoallergeen dieetvoer
het komt dus wel vaker voor op jonge leeftijd
Ik heb ook gingivit geprobeerd voor Hummel maar dat mocht haar niet baten
Hopelijk kan het wel iets doen voor Gary
Heel veel beterschap
grt Anne, Happy 12 Roedi 11 Bella 10 Joep 10 Hobbel 10 Polleke 9 Maxi 4 en Pito 1

rust zacht Nikki Hobbes Bartje Snoesje Destin Casper en Hummel

Space_Cowgirl
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 25 jun 2020 07:48

Re: Tanden laten trekken jongere kat

Bericht door Space_Cowgirl »

Bedankt voor de reacties. Ik ga zeker Iets met jullie tips doen en ik ga hem voor de zekerheid ook bij een andere dierenarts laten nakijken en het 1 en ander met hem overleggen.

En anders toch maar zijn tanden trekken (hier staat al wel een datum voor geprikt, hij wordt dan wel bij een specialist onder gebracht) . En het hypoallergeen voer ga ik direct bestellen!

Gebruikersavatar
Synemios
Tijger
Tijger
Berichten: 1996
Lid geworden op: 29 jul 2010 04:51
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: Tanden laten trekken jongere kat

Bericht door Synemios »

Als het echt gaat om GSC en er geen twijfel is mbt de diagnose vrees ik dat je dierenarts gelijk heeft.
Anders inderdaad een 2nd opinion laten doen.
Ik heb ook een jonge kat gehad met hetzelfde probleem als jou kat, en uiteindelijk was het enige dat hem echt hielp alle tandjes eruit op de hoektanden na.
Hij was 3 toen het echt niet meer ging en uiteindelijk hebben we toen de knoop door gehakt.

https://dierenziekenhuizen.nl/katten/ge ... eking-kat/
Luna & Lizzy(8) Timmy & Indy & Tommy(4)
*Sylvester, Nero, Mickey, Oscar
Groetjes, Denise
Time spent with cats is never wasted!

Plaats reactie