Epilepsie? Graag advies/tips/ideeen

Als je denkt dat er iets mis is met je kat, bel dan eerst even de dierenarts(assistente) voor advies. Want al zijn er op het forum veel mensen met ervaring, een juiste diagnose kan alleen gesteld worden door een dierenarts.
Plaats reactie
LilianC
Kitten
Berichten: 1
Lid geworden op: 21 apr 2020 22:02

Epilepsie? Graag advies/tips/ideeen

Bericht door LilianC »

Hallo allen,

Ik twijfelde of er al een bestaand onderwerp is waar ik mijn vraag zou kunnen zetten, maar ik wist het niet helemaal zeker, vandaar dat ik het op deze wijze plaats.

Ik heb 3 katten – 1 kater Paranoia en 2 poezen ADHD en Obesitas– allen bijna 13 jaar oud. Nu ze ouder worden, ben ik op zoek naar een beter afgestemd, bij voorkeur graanvrij, voer. Daarbij moet ik voor de kater rekening houden met het feit dat hij in het verleden blaasgruis heeft gehad, maar ook het volgende speelt mee:

Mijn katten hebben altijd Royal Canin Indoor gehad en af en toe een zakje natvoer. Nadat bij Paranoia blaasgruis was geconstateerd, zijn zij overgestapt op Royal Canin Veterinary Diet Feline Urinary S/O Moderate Calorie brokken (contra-indicatie o.a. hoge bloeddruk & nierfalen). Dit ging goed, tot een aantal weken terug en Paranoia opeens een aanval kreeg – hij viel van de bank en met zijn achterlijfje liep hij alsof hij straalbezopen was, erg zielig om te zien. In overleg met de dierenarts (en de dierenarts met Royal Canin) is toen de conclusie getrokken dat Paranoia waarschijnlijk beter gebaat is met een nier-dieet. Twee weken terug heeft hij weer een aanval gehad. Ik heb dit gefilmd en naar de dierenarts gestuurd. Aan de hand daarvan heeft Paranoia een heel uitgebreid bloedonderzoek (incl kattenaids/kattenleukemie en toxoplasmose) en bloeddrukmeting gehad en tot onze grote verbazing waren alle uitslagen goed, zelfs de nieren. Heel goed nieuws natuurlijk, maar waar komen de aanvallen dan vandaan?

Mijn dierenarts stelt voor om Paranoia naar een specialist neuroloog door te verwijzen of te beginnen met anti-epilepsie medicijnen als trial. Ik ben van geen van beide echt voorstander: ik denk dat allerlei onderzoeken hem nog meer gestrest maken (hij heet niet voor niets Paranoia) en zomaar zware anti-epilepsie medicatie als trial klinkt voor mij ook wel heftig. Ik zou daarom liever eerst met iets vriendelijkers in de vorm van kruiden/homeopathisch willen beginnen om te kijken of zijn hersentjes/prikkels daar positief op reageren en hij hopelijk geen aanvallen meer krijgt.

Met betrekking tot het voer ben ik mij aan het richten op nat voer, laag in ruw eiwit, fosfor natrium, calcium en magnesium – dit schijnen belangrijke factoren te zijn mbt gezonde nieren en blaasgruis.

Hebben jullie nog tips /ideeën / visies? Ik hoor ze graag!
Angelaseep
Kitten
Berichten: 1
Lid geworden op: 19 mei 2020 10:42

Re: Epilepsie? Graag advies/tips/ideeen

Bericht door Angelaseep »

Veel rust! Geen drukke omgevingen, harde muziek of vel licht. Wij hebben 2 hondjes van 10 en 8 met epilepsie er is niks aan te doen sinds hun dit hebben zijn ze super gevoelig geworden voor zulke dingen. Sinds een paar week houden we echt rekening met hoeveel ze slapen, het geluid en het licht en het helpt! als ze een aanval hebben zorgen dat het beestje op iets zacht ligt of dat je hem/haar vast hebt zodat hij/zij geen kneuzingen of breuken krijgt.
Gebruikersavatar
Russian mob
Huiskat
Huiskat
Berichten: 28
Lid geworden op: 12 okt 2019 14:52

Re: Epilepsie? Graag advies/tips/ideeen

Bericht door Russian mob »

Alweer even geleden dat je de vraag hebt gesteld. Hoe is het met je kat, nog nieuwe aanvallen gehad? In principe zijn 2 aanvallen voor de meeste dierenartsen nog niet genoeg om al aan de medicatie te gaan. Mijn kat kreeg met 13/14 jaar haar eerste aanval, maar daar kwam ze niet meer zelfstandig uit. Met diazepam en een nacht in de noodkliniek is ze uiteindelijk weer bij getrokken. Waarschijnlijk met wat blijvende schade aan de hersenen daardoor. Vanwege de ernst van de aanval wel gelijk op phenoral gegaan. De aanvallen van jouw kat klinken gelukkig minder heftig.

Diagnose op dat moment: vermoeden van hersentumor of andere afwijking in het koppie vanwege de leeftijd. Een jaar later heb ik het nog laten onderzoeken met een MRI en inderdaad een rare plek met afwijkend weefsel in haar hersenen, geen tumor.

Hou maar rekening met de mogelijkheid dat jouw lieverd ook wat ouderdoms problemen in het koppie aan het ontwikkelen is. Had er nog nooit van gehoord, maar kom toch steeds vaker soortgelijke gevallen tegen met katten van rond die leeftijd. De neuroloog gaf ook aan dat het best vaak voorkomt bij senioren. Dus goed in de gaten houden en indien nodig kan het best een tijd onder controle gehouden worden met medicatie. Het akelige, naast de aanvallen zelf, was dat mijn kat kerngezond was. Bloedwerk en vacht bij elke seniorencheck perfect. Toch ben ik haar verloren aan de epilepsie.

Ik heb haar meegekregen met een prognose van 2-6 mnd, maar haar nog 1,5jr goed weten te houden. Inderdaad een aantal externe triggers zoveel mogelijk vermijden en ik had haar op rauw vlees (kvv) staan. Dus ook geen triggers van smaak/voedingstoffen of conserveringsmiddelen waar een kat niks mee kan in haar systeem. Wel zorgen dat je goed afwisselt met diersoorten (verschillende worsten) als je overstapt en rekening houden dat je kat misschien niet zo’n zin heeft in gezond eten ten opzichte van ‘McDonalds’ brokken. Gelukkig deed de mijne niet moeilijk. Mocht het voor de nieren echt noodzakelijk zijn om speciaal te voeren, kunnen ze je op een andere site helpen met een goed rauw nierdieet.

Vasthouden of praten tijdens een aanval zal ik niet aanraden. Kan ook een stimulans zijn om erin te blijven, plus ze kunnen je onbedoeld flink verwonden. Wel opletten dat ze niet van de bank kunnen vallen door bijvoorbeeld een opgerolde handdoek naast je kat te leggen. Niet er overheen, Ook radio/tv even uit of zacht en eventueel de lichten dimmen.

In ieder geval veel sterkte en hopelijk blijft Paranoia lang vrij van nieuwe aanvallen.
Plaats reactie