Poes af en toe 'blind'

Forum over alle voorkomende oogaandoeningen bij de kat
Plaats reactie
Gonzo
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 01 feb 2020 11:20

Poes af en toe 'blind'

Bericht door Gonzo »

Beste kattenvrienden;

Mijn naan is Frank en wij hebben een poes Molly van 13 jaar ongeveer 8 jaar geleden uit het asiel gehaald. Het is een poes met helaas een verleden. Wij vermoeden dat zij niet goed verzorgd is geweest want toen wij Molly kwamen halen moest eerst vrijwel al haar tanden en kiezen verwijderd worden (dus een slecht gebit). Tevens heeft zij last van haar longen. Hoe ouder zij wordt hoe meer zij moet hoesten en daar krijgt zij momenteel, afhankelijk van hoe het gaat, om de 6 weken een spuitje met corticosteroïden waardoor zij weer opknapt en weer beter gaat eten. Ik weet dat dit een keer ophoud want zo'n spuitje is natuurlijk niet zo best, maar het is afwegen van een korter leven waarbij zij goed functioneert of een misschien wat langer leven vol met hoesten en slecht eten.
Zover een korte voorgeschiedenis.

Ineens zagen wij in de week voor kerst dat Molly overal tegen aanliep. Ook zagen wij dat haar pupillen zeer groot en wijd geopend stonden. Na raadpleging via internet kwamen wij erachter dat zij misschien wel een te hoge bloeddruk zou hebben (veroorzaakt door ??) en daardoor blind was of zou worden. Wij zagen dat dit van korte duur was, want ineens zag zij na een paar uur weer goed. Ook haar pupillen stonden goed en reageerden op licht. Toch direct een afspraak bij de DA gemaakt.
Bij de dierenarts de bloeddruk laten meten en ja die was te hoog > 200. Direct besloten om ook een bloedonderzoek te laten verrichten en een onderzoek naar de werking van haar schildklier en andere organen. Tot onze opluchting maar ook onze verbazing was 'alles' goed, geen afwijkingen bij haar organen o.i.d. Dit maakt deze zaak alleen maar complexer. Ook de DA had hier nog nooit mee te maken gehad. Aangezien Molly toen af en toe 'blind' was maar toch haar zicht weer terug kreeg heeft haar netvlies niet losgelaten en is zij (nog) niet permanent blind. Wij kregen het middel Semintra mee om haar bloeddruk daarmee te verlagen. Na 3 weken zijn wij terug geweest voor controle maar haar bloeddruk was niet gezakt dus moest de dosis verhoogd worden. Nu was het in deze laatste weken zo dat om de dag en voornamelijk in de avonduren Molly haar zicht weer kwijt was. Het was echter de vraag of zij nu volledig blind was of niet. De ene keer zag zij slecht (wijde en grote pupillen) maar kon zij toch haar weg vinden en reageerde op lichtflitsen. Ook hadden wij te maken dat zij echt niets zag omdat zij dan aan het 'ijsberen' was en overal tegen aan liep of botste. Toch was dit een soort regelmaat (om de dag en voornamelijk alleen 's avonds). De afgelopen week ging dat ineens anders. Nu was zij overdag van het ene op het andere moment ineens blind of zag zij zeer slecht. Dit gebeurde nu zelfs ineens een paar keer overdag. Op het moment dat ik dit schrijf ziet zij weer.
De DA staat voor een raadsel en gaf aan om naar een oogarts te gaan. Dat is inderdaad een optie maar de vraag is wat er door de oogspecialist dan geconstateerd wordt (als die het al weet) en wat het oplevert als je het dan mogelijk weet maar daar verder toch niets aan kan doen.
Een lang verhaal maar met een vraag: heeft iemand hier ook mee te maken gehad en zo ja wat kan de oorzaak zijn dat Molly onregelmatig blind of slecht ziet en dat dit schijnbaar toch weer herstelt (maar met de vraag voor hoe lang?)

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 5558
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Poes af en toe 'blind'

Bericht door Rik »

Gonzo schreef:Wij kregen het middel Semintra mee om haar bloeddruk daarmee te verlagen.
Onbegrijpelijk dat je Semintra meegekregen hebt. Dit is hoofdzakelijk bedoeld tegen eiwit verlies via de urine. Ja, het kan de bloeddruk iets verlagen maar het is geen hoofdmiddel dat je geeft tegen te hoge bloeddruk (zeker niet bij waarde > 200).

Het medicijn tegen te hoge bloeddruk is Amlodipine.

(tenzij de DA natuurlijk nierfalen vermoedt maar de onderzoeken geven aan dat de nieren in orde waren)
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Gonzo
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 01 feb 2020 11:20

Re: Poes af en toe 'blind'

Bericht door Gonzo »

Voor zover wij weten heb je 2 middelen van Semintra, een rode verpakking die specifiek bedoeld zou zijn voor het verlagen van de bloeddruk. Er zou ook een blauwe verpakking van Semintra bestaan, misschien bedoel jij deze?
In de bijsluiter van de rode verpakking gaat het om de werkzame stof telmisartan, hetgeen de bloeddruk zou moeten verlagen.
Wat is de werkzame stof bij Amlodipine?
Gisteren overleg gehad met de DA omdat het nog niet zo wil vlotten met Molly. We zouden nu pillen moeten gaan proberen, dus misschien heb je wel gelijk, maar de volgens de bijsluiter zou het een middel tegen te hoge bloeddruk zijn.

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 5558
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Poes af en toe 'blind'

Bericht door Rik »

Dat is verwarrend (omdat Semintra een begrip is voor nierfalende katten).

De werkzame stof in Semintra (voor eiwit verlies via urine) is Telmisartan. Ik neem aan dat die stof dan niet in de bijskuiter van de rode variant staat. Welke stof staat daar wel?

Ik heb inderdaad altijd de blauwe doos gehad. Ik heb op internet een rode doos gevonden maar daar staat ook deze omschrijving bij.
Semintra Oral Solution is an oral solution that has been specifically designed for cats to reduce the amount of protein lost in their urine. Used for deduction of proteinuria associated with chronic kidney disease in cats. Losing too much protein in the urine is associated with a shorter life expectancy in cats suffering from chronic kidney disease.
Amlodipine (als besilaat) is zelf al de werkzame stof voor bloeddrukverlaging.

Edit: ik zie het verschil al. De blauwe is 4mg/mL en de rode is 10mg/mL Telmisartan.

En inderdaad kun je het gebruiken bij hoge bloeddruk maar dan wel in combinatie met eiwitveries via de urine (want daar is het middel hoofdzakelijk voor). Ik heb het nog nooit voor alleen hoge bloeddruk voorgeschreven gezien.

(Bowy* kreeg Semintra en een hele hoge dosis Amlodipine want die had een niet te meten bloeddruk van >300+)
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Gonzo
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 01 feb 2020 11:20

Re: Poes af en toe 'blind'

Bericht door Gonzo »

Dank je Rik voor de moeite en wij zijn nu wel overtuigd dat we beter de Amlodipine tabletten moeten hebben.
We gaan bij de DA dan ook navragen waarom zij niet in eerste instantie deze voorgeschreven heeft.
Ik zag ook dat voornamelijk de hogere dosering van de werkzame stof Telmisataran bij de rode versie zit en dan (nu alleen) bestemd voor het verlagen van de bloeddruk?
Wat zou dit dan met de nieren doen als de poes daar verder geen problemen mee had? Hoe kan je een zelfde middel met alleen maar dezelfde werkzame stof ineens voor een andere toepassing gebruiken ??? Alleen door de dosering te verhogen???
Zeer vreemd dus en erg verwarrend.
Groetjes
Frank

Gebruikersavatar
Rik
Tijger
Tijger
Berichten: 5558
Lid geworden op: 24 mei 2014 02:30

Re: Poes af en toe 'blind'

Bericht door Rik »

Ja, ik vond het ook verwarrend.
De Semintra wordt ook heel vaak voorgeschreven zonder dat er een urine onderzoek is geweest. Terwijl het bij een nierfalertje alleen nodig is als er eiwit verlies via de urine geconstateerd is. Als je het geeft (aan een nierfaler) zonder dat eiwit verlies dan kan het volgens mij zelfs een negatief effect hebben.

Maar wanneer de organen in orde zijn denk ik dat er geen schade zal zijn en de nieren dit wel.kunnen verwerken (misschien ook de reden waarom het voorgeschreven is hoewel ik amlodipine dan logischer vind).

Overigens is het wel verstandig bij deze leeftijd, en nu met een hoge bloeddruk, regelmatig een bloedonderzoek te laten doen (1x per jaar) om eventueel nierfalen snel op te merken. Want nierfalen (en blindheid) kunnen een gevolg zijn van hoge bloeddruk (en hoge bloeddruk ook weer een gevolg van nierfalen, met wisselwerking). Bij Bowy heb ik het te laat geconstateerd omdat ze op 18 jarige leeftijd een tia kreeg. Daarna volgde de diagnose nierfalen en te hoge bloeddruk. Gelukkig heeft ze het nog wel tot haar 20ste goed gedaan.
Grtz, Rik
Bono ♂ & Yuna ♀ ( † Bowy ♀ ) (Fotoalbum)

Gebruikersavatar
yana
Panter
Panter
Berichten: 504
Lid geworden op: 06 feb 2004 15:40

Re: Poes af en toe 'blind'

Bericht door yana »

Hangt blindheid niet samen met epilepsie? Of tia? Hoge bloeddruk kan hersenbloedinkjes geven vb

Plaats reactie